• No results found

Arbetet med Maria

In document Initiativ - handling - samverkan (Page 32-35)

enstaka ord. Hon kommunicerar med omgivningen via att peka på det hon vill rikta sin uppmärksamhet åt.

När det gäller bildspråket så är Maria bra på att tolka bilder. När hon arbetar med bilder är det för att para ihop dubbletter av bilder, vilket hon är väldigt duktig på.

I dagsläget har Maria inte behov av att arbeta med bildspråket i skolan, då hon använder sig verbalt av de ord hon har i sitt ordförråd vid kommunikation. I skolarbetet har Maria datorn som hjälpmedel. Här arbetar Maria med enkla program i form av s.k. ”tryckspel” och navigerar antingen med hjälp av musen eller med tangentbordet, där hon främst använder sig av mellanslagstangenten och tangenten ”enter”. Musikprogram tycker Maria är roliga, det kan t.ex. vara att placera en bild som hör ihop med en viss musikslinga. När Maria målar har läraren kunnat se en utveckling då Maria medvetet byter färg på kritan hon målar med. Hon visar tydligare vad hon vill i skolan och denna utveckling ses som mycket positiv.

3.6 Arbetet med Maria

Första tillfället jag träffade Maria för FMT-session var i augusti 2007. Här följer en beskrivning av hur arbetet har fortlöpt fram till årsskiftet 2009.

Innan jag träffade Maria hade hon haft FMT med en annan terapeut, vilket medförde att hon kände väl igen sig i situationen när hon kom in i mitt rum för första sessionen tillsammans med mig. Medan jag spelade inledningskoden började Maria ivrigt peka mot blåsinstrumenten och trumstockarna. Hon visste vad som gällde. Inför vår första session hade jag ställt upp en grunduppställning där vi arbetar med att nå liksidiga rörelser. Här ville jag observera Maria utifrån ett antal kriterier enligt FMT-metoden. De kriterier som jag fann viktiga att arbeta mer med hos Maria var samverkan, modell/logik och balans/hållning.

Under höstterminen 2007 arbetade vi med samverkan som en första punkt. Efter att ha ställt upp trumma och cymbaler för att kunna utföra en liksidig rörelse kunde jag avläsa att Marias visuella perception var väldigt snäv. Det var endast attributet, i detta fall en virveltrumma, som stod i fokus hos Maria och som hon såg och spelade på. Cymbalerna på respektive sida om virveltrumman uppfattade hon inte. Jag tog då bort cymbalerna för att endast ha ett attribut framför Maria. Med en trumma i fokus fick vi igång en samverkan där

33 jag följde Marias spel på viveltrumman. I detta skede var Marias hållning väldigt ihopsjunken och hon lutade sig svagt framåt hela tiden. Då hon fick två trumstockar var det övervägande den högra handen som var aktiv, medan den vänstra låg i knäet med trumstocken i hand. Stundvis spelade hon med båda händerna. Dock utförde hon inte slagen samtidigt utan oregelbundet. Spelet avbryts hela tiden av att Maria stannar upp och skrattar, tittar på mig för att nå bekräftelse på det hon utför, för att sedan fortsätta spela igen. Jag introducerar en ny kod som innebär att byta mellan instrumenten virveltrumma och cymbal, för att på så sätt få Maria till att fokusera korta stunder på olika ting.

Vad gäller blåsinstrumenten vet Maria precis vad som gäller och turtagningen med blockflöjterna fungerar bra. Hennes ansats när hon blåser är ganska kraftig vilket får mig att fundera över luftmotståndet i blockflöjten. Maria kan behöva ett instrument med lite mer motstånd vid blås, varpå jag introducerar ett annat instrument med mer motstånd i, den s.k. ”ankan”.

Under hösten arbetar jag vidare med samverkan och att nå en turtagning, som inte avbryts med skratt och prat från Marias sida. Det är självfallet svårt att hålla fokus längre stunder. Här gör jag då korta sjok på en melodislinga för att sedan byta till annat moment i en kort samverkan för att hålla fokus uppe korta stunder. Fortfarande rör det sig om endast ett ting i taget som Maria spelar på. När det gäller hållningen låter jag Maria byta mellan olika stolar för att inte fastna i en statisk sittställning. Vad som har inverkat bra på Marias hållning är en sittkudde fylld med luft. Denna gör att hon själv måste parera sin balans, vilket medför en bättre hållning och sittande. Känslan för underlaget är viktig. Jag valde att lägga klossar på golvet där hon placerade sina fötter på. Klossarna hade givetvis en väl genomtänkt placering framför stolen så att Marias sittställning skulle främjas. Våra sessioner fortskrider på detta sätt fram till jul. Arbetet med ett ting och att hålla fokus uppe samt förmågan till samverkan är de huvudsakliga momenten att befästa hos Maria.

I början av våren 2008 kommer våra sessioner igång igen efter juluppehåll. Maria kommer gladeligen i in mitt rum och vi tar vid där vi slutade innan jul. Samverkan mellan mig och Maria är nu ytterligare befäst. Spelet kan hålla igång längre stunder. Maria spelar med både en och två trumstockar. Här erbjuder jag olika form och tyngd, för att arbeta med hennes tids- och rumsuppfattning. Hennes slag är ganska stora och det har varit svårt för henne att avgöra hur mycket kraft hon behöver i sitt slag för att nå trumman. Använder hon

34 sig av en trumstock med mer tyngd resulterar det till exempel i att det blir mer fokus i slaget.

Några veckor in på vårterminen introducerar jag en kod med två ting. Nu vill jag avläsa om Maria har förmågan att vidga sin visuella perception och se två ting. Hitintills har vi endast arbetat med ett ting i taget. Det visar sig att hon endast ser det ena instrumentet vid spel. Jag fortsätter att arbeta med de koder som nu är bra förankrade hos Maria och hon visar en tillfredställelse och glädje i detta. Det måste få ta tid, och det är tiden som utvisar när hon är mogen för nya intryck.

Efter påsk tar jag upp koden som har två ting som utgångspunkt. Denna gång visar Maria större nyfikenhet för två ting. Jag väntar ut henne och får reaktioner på det. Jag tittar tydligt mot det instrument som kommer näst i tur att spela på och på så sätt närmar hon sig självmant att byta ting. Här fastnar Maria mycket vid just ett ting innan hon byter till det andra. Jag kan konstatera att hon med blicken har noterat det andra föremålet, men handlingsmässigt är hon fortfarande kvar vid det första. Detta arbete fortsätter våren ut.

När det gäller blås- och munmotoriken händer det mycket under våren. Jag tycker mig kunna se en mer motiverad och fokuserad andning när det gäller att blåsa i blockflöjten. Det är inte lika hög volym när Maria blåser nu, utan jag får uppfattningen att hon kan reglera sin andning bättre. Jag introducerar ett blåsinstrument som har större motstånd. Maria får ljud i det och skrattar hjärtligt.

Vid terminens slut använder sig Maria av båda händerna vid spel. De osammanhängande slagen har övergått till samtidighet i kodspelet. När det gäller att se två ting går bytena mellan de olika instrumenten nu i raskare takt. Jag introducerar en ny kod för att avläsa Marias visuella perception. Hon måste vidga sin perception utanför sitt ordinarie synfält som jag avläst som ganska begränsat. Maria upptäcker denna utmaning i modell och logik och ett nytt arbete startar för att befästa denna del i inlärningen.

Hösten 2008 möttes jag av en ivrig Maria som genast satte igång att spela på trumman som stod framför stolen i rummet där vi har FMT. Jag hade placerat en pall med luftkudde på som hon satte sig ner på, vilket bidrog till en bra hållning för henne. Efter ett långt uppehåll över sommaren ville jag nu förankra det vi arbetat med under våren 2008 och Maria kom ihåg mycket av det. Vår samverkan kring att spela på ett ting var bra. Även när jag bytte ut instrumenten från trumma till cymbal var det inga problem. Maria var trygg i situationen och spelet fortsatte. När jag presenterade två ting av likadana instrument

In document Initiativ - handling - samverkan (Page 32-35)

Related documents