• No results found

Resultat av arbetet med Saga och Maria

In document Initiativ - handling - samverkan (Page 35-39)

framför henne blev det med ens svårare. Maria fastnade kring det ena instrumentet och tycktes inte se det andra som stod intill. Perceptionen var med andra ord mycket snäv i denna situation. Detta tog jag i beaktande och valde att arbeta vidare med det under höstens början. Successivt började Maria intressera sig för de två olika instrumenten igen. Vi kunde ha tystnad under några minuter som kändes väldigt långa, för att sedan spela mer intensivt. Jag valde att vänta ut Maria i dessa situationer, för jag ville att hon skulle finna lösningen i att spela på två ting, vilket hon också gjorde om jag bara gav henne tid.

Parallellt med arbetet med två ting under hösten vävde jag också in (i förebyggande syfte) mer arbete med höger respektive vänster hand. Hittills hade Marie mestadels tagit emot trumstockar med höger hand. Med detta arbete ville jag få henne att använda sin vänstra sida mer än tidigare. För att Maria skulle ta emot trumstocken med sin vänstra hand gav jag henne först en ärtpåse eller boll som hon skulle hålla i sin högra hand. Då denna hand nu var upptagen tog hon emot med sin vänstra hand istället och på så sätt fick jag den vänstra handen och sidan aktiverad.

Nu när jag fått de båda sidorna mera aktiverade, valde jag att än en gång införa koden med två ting, där Marias visuella perception åt höger respektive vänster sida skulle aktiveras. Här hade Maria nu ett mera logiskt tänkande i sättet att lösa koden. Det gick långsamt och hon fastnade lätt vid ena instrumentet, men det var inga problem med att föra ut det åt höger och vänster sida och det fick ta tid. Med balans och andning hade vi innan jul nått en mycket bra turtagning och samverkan oss emellan.

3.7 Resultat av arbetet med Saga och Maria

Sedan starten med Saga hösten 2007 har jag genomgående arbetat med hållning, balans och känslan för underlaget. Saga har gjort stora framsteg. Sagas hållning är mer upprätt och hon är mer aktiv i sitt sittande och kan hålla fokus längre stunder på det hon gör. Sagas sittande är mer stabilt och fötterna är bättre förankrade i golvet. Efter samtal med hennes lärare har det framkommit att detta är något de lagt märke till också. Saga orkar sitta ner längre stunder och kan numera sitta med på samlingarna längre tid mot för ett år sedan.

När det gäller att utläsa sidoskillnaderna hos Saga har jag tydligt sett att det är den högra sidan som är mer aktiv. Det är med den som hon tar emot trumstockar och avläser vad som händer i rummet. Jag har under hösten 2008 försökt att aktivera den vänstra sidan

36 mer och detta har gett resultat då Saga idag använder sig mer aktivt av båda händer vid spel.

Saga har svårt för att kontrollera kroppens båda sidor samtidigt och har inte kommit så långt i den utvecklingen än. Det krävs en mycket god stabilitet och god kroppskontroll samt en visuell perception för att kunna kontrollera de separata sidoskillnaderna.

Bålrotationen hos Saga har utvecklats på senare tid då hon har upptäckt förmågan att urskilja två ting. I samband med detta har hon kunnat arbeta med kroppen på ett helt annat sätt, då instrumenten har stått placerade utanför mittlinjen i förhållande till Sagas placering. En jämförelse kan vara skolans arbete där hon även utvecklats i sin gång vad gäller att hantera och svänga med en vagn och att parera och gå genom dörrposter med denna. Perceptionen är en mycket viktig del av ett barns utveckling. Saga har utvecklats mycket inom detta område. Hennes auditiva perception har utvecklats när det gäller att urskilja ljud och lokalisera dem. Hon gör ett större aktivt val då det gäller att spela på exempelvis trumman och ljudnivån med denna. Den visuella perceptionen har klart vidgats från att endast ha kunnat urskilja ett ting i fokus till att nu kunna urskilja två ting i fokus. Rakt framifrån sett från Saga är det enklast för henne att skilja på två ting. När det kommer till att vidga perceptionen åt höger respektive vänster är det den högra sidan som i skrivande stund är lättare för Saga att arbeta med. Rumsuppfattningen är begränsad. I klassituationen är Saga numera mer uppmärksam på vad som sker och omgivningen är mer överskådlig för henne, enligt hennes lärare.

Handfunktionen hos Saga har följt en normal utveckling. Trots en svagare vänstersida har handgreppet följt normerna vad gäller utveckling även i denna hand. Vad jag kan urskilja håller hon trumstockarna stabilare vid spel. De preciserade rörelserna har blivit tydligare, speciellt när det gäller spel med båda händer samtidigt.

När vi kommer till andningen och dess funktioner hos Saga är detta under utveckling. Resultatet hittills är att vi har nått en bra rundgång då vi arbetar med flöjterna och de övriga blåsinstrumenten. Saga har logiskt kommit på att hon skall sluta munnen runt munstycket, men hon har ännu inte löst logiken kring att blåsa i flöjten. Saga har ett fåtal gånger fått lite ljud i flöjten, men detta är inget som har förankrats hos henne än.

Samverkan är det som Saga har nått störst utveckling inom och där jag tydligt kan koppla det till situationer utanför FMT-rummet. Förmågan att anpassa sig till situationen som uppstår och samspela kring den har utvecklats. Saga orkar nu hålla fokus uppe längre

37 stunder i det arbete hon utför. Hon är mer uppmärksam på vad som händer under sessionen och är mer aktiv i sina handlingar. Sagas lärare har konstaterat att hon numera deltar mer aktivt i samlingar de har i klassen. Hon kan sitta med mycket längre stunder mot förr. Saga är mer uppmärksam och kan hantera sin omgivning på ett mer överskådligt sätt än för ett år sedan. Hon är mer delaktig i kommunikationen med sina klasskamrater. Uppmärksamheten för omgivningen har blivit större.

Då jag började arbeta med Maria hösten 2007 var hennes hållning inte så stabil. Hon satt väldigt ihopsjunken med överkroppen. Trots det var hennes förankring med underlaget ganska bra, fötterna var stabilt placerade i golvet. Under de år jag arbetat med Maria har jag låtit henne sitta på olika stolar, för att inte fastna i en statisk sittställning/hållning. Hon har ofta fått sitta på en kudde fylld med luft för att förbättra sin hållning. Genom att balansera och parera sitt sittande på denna kudde har hållningen blivit mer stabil. Det har vidare lett till att jag kunnat erbjuda henne andra alternativ till stolar och även där kunnat se en klar förbättring av hållningen.

När det gäller sidoskillnaderna hos Maria är det den högra sidan som dominerar framför den vänstra. Att kunna utföra en handling åt höger eller vänster sida har inte varit en självklarhet för Maria. Den perceptuella kontrollen har inte funnits och då blir det även svårt att utföra rörelser åt sidorna. Jag kan ändå se en stor förändring när det gäller utvecklingen inom detta. Maria har lättare för att läsa av händelser utanför fokus, den visuella perceptionen har vidgats.

När jag träffade Maria de första gångerna uppfattade jag hennes hållning som stel. Genom att aktivera bålrotationen med hjälp av två ting har hon blivit aktiv i sin kropp och hållning. Marias förmåga till modell och logik i samband med sessionerna i FMT har sakta men säkert gått framåt. Ett märkbart resultat är bland annat att Maria nu utför sina handlingar på ett mer motiverat sätt. Hon visar ett mera aktivt deltagande och tar egna initiativ, även om det fortfarande tar lång tid från tanke till handling. Detta avspeglar sig även i skolsituationer som t.ex. musiklektionerna där Maria nu är mer deltagande och aktiv i starter och avslut.

De perceptuella framstegen hos Maria är förhållandevis små. Förmågan att uppfatta två ting har dock utvecklats. Från att från vårt första möte endast ha kunnat uppfatta ett ting framför sig kan nu Maria med egen utförd handling arbeta med två ting i fokus. När jag sedan förde in arbetet med att vidga den visuella perceptionen åt höger respektive

38 vänster blev det svårare. Hon utför handlingen, men det tar tid då hon lätt fastnar vid instrumentet som står i mittlinje och observerar inte det exempelvis höger-/vänsterplacerade instrumentet. När det gäller handutvecklingen och dess grepp tycker jag mig se ett mera aktivt grepp hos Maria. Det högra handgreppet är dock mer utvecklat än det vänstra. Maria håller trumstockarna med ett svagare grepp i vänster hand än i höger hand. Handlederna har varit stela vid spel, vilket gjort att greppet stundvis blivit lite statiskt. Från att aktivt ha jobbat med olika form av tyngd och tjocklek på trumstockar tycker jag mig se en förbättring av detta.

Samtidigt som hållningen utvecklats har andningen blivit bättre. Från att ha haft en andning som hon inte riktigt kunde behärska i form av okontrollerbar luftström och väldigt volymstarkt spel, kan hon nu fokusera och blåsa mer behärskat. Vi har under arbetets gång nått en mycket bra rundgång i mottagandet och överlämnandet av instrumenten. Maria spelar, lämnar ifrån sig och tar emot nya blåsinstrument i ett aktivt deltagande. Hennes rörelser har blivit mer behärskade och inte fullt så stora då hon tar emot instrument och lämnar tillbaka, likaså är känslan för tid och rum mer förankrad.

Marias förmåga till samverkan har utvecklats mycket. Hennes initiativ till att tolka starter och avslut under sessionerna har blivit klart mer medvetna. Hon har utvecklats när det gäller att koordinera sin andning och sina rörelser. Hon är mera aktiv i sitt deltagande nu. Hon kan nu hålla fokus på det hon arbetar med längre stunder än tidigare. I skolan utför hon mer medvetna handlingar när det gäller de arbetsuppgifter hon skall utföra. På musiklektionerna är hon mer deltagande än förut och det märks i hennes aktiva deltagande när det gäller starter och avslut av t.ex. rörelser och sånger.

39

In document Initiativ - handling - samverkan (Page 35-39)

Related documents