• No results found

Arbetet med Lean på Kubikenborg Aluminium AB

Frågor har skickats via mejl till Regina H. Paula som arbetar med kvalitetsförbättringar vid Kubikenborg Aluminium AB, forts. omnämnd som KUBAL, och detta är det översatta resultatet från företagets svar.

På KUBAL har man valt att arbeta med Lean för att säkerställa kvalitén på produkten (aluminiumet) och samtidigt begränsa kostnaderna samtidigt som man ger arbetstagarna en bra arbetsmiljö med hög säkerhet. Lean är ett koncept som sedan en längre tid använts inom produktionssystem av Rusal som numera är ägare av KUBAL. Man har sedan några år tillbaka arbetat med att införa Lean på KUBAL genom projekt och utbildningar som tas fram av en specifik avdelning för förbättringsarbeten och är fortfarande under uppbyggnadsfasen.

På KUBAL har man bedömt att Lean-konceptet är applicerbart för deras processer och att de största svårigheterna med att införa konceptet är att få in kulturen kring Lean. För att införa kulturen har man arbetat mycket med utbildningar och mindre projekt.

Man har gjort en del anpassningar för att kunna arbeta med Lean på ett bättre sätt och planera även för att ytterligare anpassningar i produktionsprocessen i takt med att företaget växer. Hittills har man bland annat uppdaterat arbetsinstruktionerna i kombination med förnyade utbildningar för operatörerna där behov har funnits, detta för att tydliggöra anpassningarna för operatörerna. Utöver anpassningarna har man infört 5S och försöker visualisera arbetsstandarder för att underlätta för operatörerna att ta till sig det nya arbetssättet. Man anser att fokus med 5S ligger på att minska slöseri och öka kvalitén, samtidigt som man tänker på säkerheten.

Andra verktyg som man använder sig mycket av är 8D, 5Why’s och PDCA. 8D används för problemlösning och 5 Why’s för att identifiera grundorsaker till problem. Arbete enligt Kaizen med ständiga förbättringar har lett till att man bland annat även använder verktyg som takttid, fishbone och Parteo Analyser utöver redan nämnda verktyg.

Då huvudfokus med Lean är att minska slöseri har man kartlagt operatörernas arbete där operatörerna själva upplevt att stor del av deras tid går åt till att leta efter utrustning och verktyg och sedan sett över placeringen av dessa för att korta ner ledtiderna för operatörerna. Detta är ett av de förbättringsarbeten som påverkat operatörerna mest.

Hur skiljer sig arbetet med Lean mellan olika företag?

- En jämförelse av arbetet med Lean på två företag Ina Johansson Danielsson

4 Resultat 2021-06-24

Operatörerna har även fått utbildning i de system som används för att förbättra processerna av ansvarig processledare. Processledarna har vidare fått utbildning i att identifiera problem och utföra grundorsaksanalyser.

Efter att förbättringsprojekt implementerats i verksamheten har man tidsplaner för uppföljningar och deadlines som ansvarig avdelning ska efterfölja. Man loggar KPI:er och processparametrar från innan projekt startas och utvärderar resultaten av projekten för att stötta beslutsfattning inför nästa steg i arbetet. Man använder samma verktyg i projekten som i övriga verksamheten, men man tar även lärdom av arbeten inom andra smältverk i Rusal-gruppen.

När man långsamt infört Lean i verksamheten ser man att arbetsflödena och arbetsmiljön förbättrats för operatörerna. Lean är enligt Regina ett utmärkt verktyg för att förbättra kvalitén, minska kostnaderna och effektivisera produktionen. Detta gör att man ökar konkurrenskraften för produkten och även kundnöjdheten.

5 Diskussion

Utifrån de frågor som ställts till de två förtagen går det att se att det är skillnader på hur man ser på Lean. Det är tänkbart att flertalet av verktygen inom Lean är applicerbara inom de flesta områden, och inte bara processindustrier, och då bidrar till kvalitetsförbättringar. Dock precis som man är inne på, på KUBAL, så behöver även kulturen anammas för att lyckas med Lean-konceptet i sin helhet. Detta är förmodligen ett betydligt större projekt än många företag tänker sig, då det handlar om att få med alla på tåget för att lyckas.

Det är fördelaktigt om man antingen har en massproduktion av enheter eller kontinuerlig produktion av samma produkt. I SCA Massa Östrands fall har man flera olika produkter där man byter produkt under pågående produktion, detta kommer alltid skapa svängningar i processen som ger variationer som inte går att arbeta bort helt, men som man hanterar genom att kunna ta vara på den ”felande” produkten ändå. På KUBAL producerar man samma produkt hela tiden, man kan då fokusera mer på att korrigera avvikelser för att få en jämnare produktion vad gäller kvalitet. Det är troligt att detta är en av orsakerna att KUBAL arbetar mot att införa Lean fullt ut medan Östrand väljer att inte definiera något specifikt koncept utan arbetar med att använda verktyg som i stället anpassas för deras verksamhet.

Både på Östrand och KUBAL verkar man vara överens om att det kan vara påfrestande för operatörerna att ta till sig nya arbetssätt som verktygen innebär, men får man med sig operatörerna i förbättringsarbetet så de kan se fördelarna med det kommer det i slutänden rulla på bra med de verktyg som används.

Arbete med Lean och/eller Lean-verktyg påverkar operatörernas arbetsmiljö främst ut ett organisatoriskt och fysiskt perspektiv. Ur det organisatoriska perspektivet kan man se fördelar i form av ordning och reda, tydliga strukturer och standardiserade arbetssätt vilket lämnar väldigt lite utrymme för frågetecken. Å andra sidan kan arbetet även medföra faktorer som exempelvis kan orsaka stressproblematik då mycket av arbetet syftar till att minska marginaler för slöseri i alla former, även tid för arbetsmoment. En tanke är att det kan medföra att operatörerna känner sig klockade för varje moment de gör, och ju mindre tidsmarginalerna blir för ett moment, desto större risk är det att man inte hinner i tid om något uppstår. Detta kan högst troligt orsaka stress. En

Hur skiljer sig arbetet med Lean mellan olika företag?

- En jämförelse av arbetet med Lean på två företag Ina Johansson Danielsson

5 Diskussion 2021-06-24

annan tänkbar orsak till stress är om man arbetar för kundorienterat och hamnar i ett läge där man får stora variationer i efterfrågan av produkten/produkterna. Vid större efterfrågan ökar arbetsbelastning på operatörerna, låter man detta pågå under en längre tid är det tänkbart att belastningen blir för påfrestande.

Ur ett fysiskt perspektiv kan anpassningar som att undvika onödiga förflyttningar för operatörerna minska slitage på kroppen. Även placering av utrustning för att underlätta arbete kan mycket troligt tänkas innebär mer lättillgänglig utrustning som är bättre placerad rent ergonomiskt. Dock kan man säkerligen ta detta till överdrift, vilket kan resultera i att operatören får ett väldigt statiskt arbete med all nödvändig utrustning och verktyg placerade så att minimalt med rörelse behövs.

Något som lyfts både i intervjun med Östrand och mejlkontakten med KUBAL är arbetet med 5S och hur det har bidragit till att strukturera och organisera arbetet. Även arbete med att standardisera arbetsmoment tas upp av båda företagen, om än man inte nödvändigtvis använder samma tillvägagångssätt. Båda företagen nämner fördelarna med detta i form av att det underlättar upplärning och ökar säkerheten. Detta stämmer även överens med den litteratur som studerats under detta arbete.

Den generella syn man har på effekterna av arbetet med Lean på KUBAL stämmer bra överens med vad de flesta anser är målet med Lean, alltså att reducera kostnader och optimera produktionstiderna, med andra ord minimera slöseri och öka effektiviteten.

Utifrån den metod som används får man ta i beaktande att resultaten som tagits fram med stor sannolikhet påverkats av frågorna som ställts till företagen. Det är troligt att frågorna speglar en uppfattning som författaren hade innan påbörjat arbete och att det tillexempel finns mer att berätta om hur företagen ser på värdeflöden i processerna. Detta då ingen direkt fråga om det tagits upp.

Det är även viktigt att ha i åtanke att argumenten kring hur operatörerna påverkas av arbetet med Lean inte utgår från uppgifter från operatörer, utan baseras på iakttagelser gjorda av personerna som fått frågan. Utöver detta är resonemangen i diskussionen baserade på hur verktygen inom Lean används kopplat till generella beskrivningar av vad som påverkar arbetsmiljön som är hämtade ur litteraturen i teoriavsnittet.

Related documents