• No results found

4.2 Gekås Ullared

4.2.3 Artikel i Hallandsposten

I en artikel i Hallandsposten, ”Kritik mot Gekås hotellplaner” (Samuelsson, 2018) framgår att Gekås Ullared inte alltid upplevs positivt av lokalbefolkningen i Ullared. Ullared-bon Hans-Erik Hansson säger ”​Vi som bor här både älskar och hatar Gekås. De har gjort mycket bra men nu äger de snart hela centrum. Och varför kan de inte bygga lägenheter här när de gör det i Falkenberg och Halmstad?​”.

I artikeln beskrivs att ett 50-tal lägenheter har försvunnit i Ullareds centrum pga varuhusets etableringar, och Hansson protesterar nu mot planerna att bygga ett stort hotell på orten, men inga lägenheter. Han menar att detta har utlovats från politikernas sida inför flera val, men aldrig infriats, och tillägger ”​Men så fort Gekås vill bygga något så går det väldigt snabbt.​”

Hansson poängterar i artikeln att han anser att Gekås har gjort mycket bra för orten, men att man inte tillräckligt månar om lokalbefolkningen. Ett dilemma är, menar han, att många på orten arbetar på varuhuset och därför inte vill eller vågar protestera mot den ständiga utbyggnaden.

I artikeln kommer även Boris Lennerhov till tals. Han tycker att kritiken är orättvis, och pekar på problemet med att hyran blir dyr i nybyggnationer, och att företaget därför valt att bygga lägenheter på större orter (Falkenberg och Halmstad) där bostadsbehovet är betydligt större.

Lennerhov påpekar också att kommunen har planer att bygga lägenheter genom sitt fastighetsbolag Fabo, och att det snart kan komma igång.

4.3 IKEA

Under torsdagen den 30:e april och den 13:e maj 2020 hälls två separata videointervjuer med Maria Berge. Maria är reklamchef och är ansvarig för all extern kommunikationen i alla kanaler, på IKEA of Sweden och har haft denna rollen sedan januari 2020. Hon har ett team där 8 personer rapporterar till henne varpå hon rapporterar till marknadschefen i Sverige.

Utöver detta har hon jobbat inom IKEA utomlands, i bland annat Holland, där hon jobbade inom expansion kopplat till IKEAs varumärke och koncept i Sydostasien. Maria som är uppväxt i Älmhult och nära IKEA säger att hon förstår av den geografiska platsen samt kopplingen däremellan. Under tiden när hon arbetade i Holland fick hon perspektiv på IKEA utomlands och upplevde att IKEA är större än bilden av Sverige i sig. I det globala perspektivet har IKEA mött hinder att skilja på Sverige och IKEA, men samtidigt försökt definiera ett begrepp som IKEA kallar för “swedishness”. Hon påstår att “swedishness” är en profilbild som är bärande på IKEA, men att det samtidigt betyder hur IKEA tittar på heminredning, hur de jobbar med ljussättning & med ljusa material och ur ett småländskt perspektiv hur de använder råvarorna smart utan att slösa någonting. Maria förklarar:

​Swedishness är större än den geografiska platsen och det handlar hur vi är som människor, inkluderande och det är ett jämställt samhälle.”. ​Den stora utmaningen IKEA har blivit bemötta med är om det egentligen handlar om svenskhet, Småland eller Älmhult. Eftersom kärnverksamheten befinner sig i Älmhult tror hon att Älmhult spelar störst roll, dock är det beroende på vart man är i världen. Maria hävdar att Älmhult kan ses som ett epicentrum för hela IKEA tillsammans med den småländska andan, där även platsens historia har varit viktig.

Nostalgi har varit en stor bidragande faktor till att IKEA har lyckats koppla sitt varumärke till Älmhult. Inte minst Ingvar Kamprad med sitt engagemang, sin småländska dialekt och att han har varit grundstommen till att positionera IKEA. Under intervjun nämndes även hur Ingvar Kamprad var som person och anekdoterna kring Älmhult och IKEA. Maria menar på att anekdoterna som lever i Älmhult och IKEA i sin helhet är väldigt betydande för varumärket. Maria förklarar dock att IKEA i sin positionering ända sedan Ingvards tid har behövt arbeta mot ordet ​billigt​, då hon menar att prisvärt och kvalitet går hand i hand. Den bild som många då har haft med att IKEA är billiga har därav arbetats emot för att istället bli sedda som prisvärda.

Fortsättningsvis beskriver Maria värderingarna och hur kunderna förknippar företaget med Älmhult. Maria menar på att det handlar väldigt mycket om den småländska snålheten i den mening att man tar vara på allt och framförallt Ingvar. Med det faktum att Småland har mycket sten i marken tvingas man vara mer kreativ, innovativ och finna lösningar. Med andra ord, att dessa utgångspunkter speglar IKEAs produktutveckling genom att hitta nya och smartare sätt, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. De paralleller Älmhult har till Småland gör att byn är mer förknippad med den småländska andan kopplat till de utmaningar som har

varit i Småland. Men något som framhäver Älmhult är den tonalitet som har byggts upp av att det inte finns mycket att göra i Älmhult och att alla behandlas som jämlikar med en simpel jargong. Med detta uttrycket vill Maria belysa att samkänslan är mer förknippat med Småland men simpliciteten är mer kopplad till Älmhult.

Ur det globala perspektivet hävdar Maria att Sverige har ett gott rykte där Sverige anses vara väldigt ambitiösa. Inte minst att vår syn på välfärden i stort är förknippat med Sverige och IKEA. Maria förstärker detta med vad hon har upplevt från kollegor i Asien som är fascinerade över Sveriges perspektiv på jämlikhet och jämställdhet. Hennes tankar kring om det handlar om Sverige eller IKEA är osäkert men hon tror att dessa två vävs samman utomlands. Utomlands är Småland inte lika välkänt, istället är man fascinerad över hur Älmhult är ett unikum till by, menar Maria.

Vidare pratar Maria om det som är det mest fundamentala inom IKEA när de arbetar med positionering och marknadsval, nämligen att de genomgående i organisationen förhåller sig till de tre grundstenarna kultur, värderingar och identitet. Det som genomsyrar identiteten, men som också går hand i hand med kulturen är de blå och gula färgerna som är kopplat till Sverige, men likaså produktnamnen som är en viktig del i det hela. För att vidare förstärka varumärket ur den geografiska positioneringen försöker IKEA förmedla deras historia och just svenskheten genom heminredningen där de vet att Sverige är bra på. Maria berättar om en av många styrkor som IKEA besitter gällande heminredning är ljussättningen. Eftersom Sverige är mörkt större delen av året har IKEA anammat detta och gjort satsningar på ljussättningen. Även positionerar de svenskheten genom restaurangen och maten som är starkt förknippad med hälsa. Framförallt utomlands är den svenska maten på IKEA något av det mest unika man kan äta, enligt Maria.

För Maria är IKEA mer än bara ett jobb, IKEA är byggt på kultur och värderingar med en unik anda. Att varje dag gå till jobbet och fyllas av känslan att alltid bidra till en bättre vardag. IKEA är inte bara ett globalt möbelföretag som säljer möbler utan IKEA är ett företag med större vision att sälja lösningar till problem i vardagen - en helhetslösning. Med denna starka kulturen som har byggts upp genom åren får Maria att tro med säkerhet att majoriteten av de som jobbar kommer vara på arbetsplatsen länge. Utöver detta förstärks denna känslan med olika värdeord som exempelvis “Tillsammans”, “Enkelhet”, “Different with a meaning”.

Tillsammans i IKEAs betydelse symboliserar att vi är starkare tillsammans och att allt ska lösas diplomatiskt och demokratiskt. Enkelheten symboliserar att alltid försöka skala av och försöka göra saker så enkelt som möjligt. Different with a meaning innebär att det ska vara kul att vara kreativa men att IKEA inte ska göra allt för udda saker, bara för att, utan det ska ha en betydelse i vardagen.

De vinster IKEA har vunnit på att knyta sig till Älmhult och Sverige är mycket igenkänning, inte minst med de svenska produktnamnen men mycket tack vare bokstäverna Å, Ä och Ö, menar Maria. Produktnamnen och bokstäverna har skapat en unik global igenkänning, även

har det ryktet om Sverige, som är gott, gjort att IKEA har blivit så igenkänt som det är idag. I samband med anknytningen till platsen är Ingvar en central pelare till IKEAs framgång, och inte minst hans historia i Älmhult som har dragit till sig turism med mera. Maria berättar att om man som svensk är utomlands är det IKEA eller Zlatans Ibrahimovic som nämns direkt.

Att svensken blir förknippad med IKEA utomlands beror mycket på att IKEA är ett konceptföretag som förhåller sig till vissa regler, där bland annat bilder på Älmhult och Småland är på display runt om i varuhusen och varuhusen måste prata om Sverige. Tillägg till detta är mathörnan där kunderna kan köpa svensk mat och få en smak av olika svenska högtider som är aktuella i tiden. Maria medger dock att IKEA som företag måste bli bättre på att prata om Älmhult eftersom det betyder mer för varumärket idag än tidigare, mycket på grund av att prata mer om uppkomsten av IKEA men även platsens historia kopplad till Ingvar Kamprad. All historia som berättas om Sverige läggs det dessutom mer kraft på utomlands än i Sverige, där företaget blir mer unika svenska anknytningen. Detta gör att IKEA inom Sverige istället får ett fokus på just Älmhult och Småland, snarare än Sverige som land.

Related documents