• No results found

Som kontrast mot Börjes i Tingsryd, Gekås Ullared och IKEA har även Cyan Racing tagit med till uppsatsen. Måndagen den 5 maj 2020 hölls därför en intervju med Hans Bååth, marknadschef och framförallt varumärkesutvecklare på Cyan Racing. Hans har varit med sedan starten av företaget, och var likaså med och drev vad som anses ha varit föregångaren vid namn Polestar. Cyan Racing är ett motorsportssamarbete med Geelykoncernen, och härstammar från Polestar innan Polestars varumärke och namn såldes till Volvo 2015. När detta skedde fanns då racingteamet kvar vilket tog namnet Cyan Racing utifrån den cyanblåa färg som de tidigare exklusivt använt inom Polestar på bilarna. Cyan Racing har sedan avbrottet från Polestar blivit världsmästare i World Touring Car Cup 2017, 2018 och 2019, varav de även inför 2019 års tävling inledde ett samarbete med det kinesiska bilföretaget Lynk & Co.

I Cyan Racing är det fokus på företagets prestationer. Hans själv menar på att tanken vid starten 2009, och då vid namnet Polestar, var att skapa svensk bilsportshistoria. Mellan 2009 och 2015 arbetade därför Polestar med att tävla och utveckla bilar från Volvo, samt erbjuda prestandakit till konsumenter. Under denna tid växte därför varumärket till något som enligt Hans blev så stort att Volvo i princip slutligen kände sig tvungna att köpa det. Han beskriver det som att Volvo vid lanseringen av nya bilar snarare fick fler frågor om Polestarversionerna än om bilarna i sig, vilket gjorde att de insåg vikten av att ta över varumärket. Att varumärket Polestar då såldes till Volvo har dock inte inneburit att dess identitet helt har gått till Volvo, menar Hans på. Han beskriver det som att medier idag beskriver Cyan Racing som “tidigare Polestar” och att den identitet Polestar hade har till stor del överförts till Cyan Racing.

Mycket tack vare att de har behållit den utmärkande cyanblåa färgen, vilket gjort att relationen mellan Polestar och Cyan racing blivit tydlig.

Den identitet som Cyan Racing har bygger trots sitt partnerskap med kinesiska Lynk & Co mycket på Sverige och en slags svenskhet, förklarar Hans. Deras huvudkontor finns i Mölndal och företaget genomsyras av vad de beskriver som ett mycket svenskt arbetssätt.

Tanken i grunden är att deras identitet ska utgå från Sverige och Skandinavien som ett sätt att positionera sig. Hans själv har en historia som lärare på Linnéuniversitetet med inriktning på just varumärken, och beskriver att denna svenskhet är ett sätt att skapa en identitet internationellt där de trots kinesiska kopplingar utgår från svenska värdegrunder. En av de absolut tydligaste exemplen på detta är att de arbetar utifrån en princip som han kallar för

“show, don't tell”, vilket innebär att de aldrig ska berätta vad de är, men däremot visa det.

Denna princip går hela vägen tillbaka till Polestar och genomsyrar all kommunikation företaget har med omvärlden. De satsar inte på kampanjer eller reklamer, utan arbetar för att all kommunikation främst ska bestå av det som medier skriver om dem. De arbetar helt enkelt för att förtjäna uppmärksamheten, snarare än att kräva den. Hans beskriver detta som ett relativt svenskt koncept, och som skapar en stark och självsäker identitet som särskiljer dem

globalt. När de exempelvis skapade konceptbilar under namnet Polestar beskrev de aldrig till journalister vad bilen var, utan gav detta uppdraget istället till journalisterna själva att se.

Att låta omvärlden beskriva dem istället för att de själva gör det är däremot långt ifrån allt som företaget gör i relation till sin svenskhet, menar Hans. Att utgå från Sverige är en nödvändighet, och företaget hade inte fungerat någon annanstans. Detta har att göra med hur de valt att skapa en kärnidentitet utifrån Sverige. Internationellt förklarar Hans är Skandinavien och främst Sverige en plats som ofta förknippas med en slags renlighet, vilket Cyan Racing väver in i sin identitet. I framförallt Kina är det Skandinaviska av stort intresse varumärkesmässigt, och med samarbetet med kinesiska Lynk & Co finns den en klar poäng att skapa ett skandinaviskt varumärke och identitet förklarar han. Detta gör att de i all kommunikation och pressfoton utgår från svensk natur, vilket bland annat innebär att deras bil skapad tillsammans med Lynk & Co fotas i typiskt svenska miljöer. Till exempel längs med den svenska kusten, i skånska rapsfält eller uppe i norr i vinterlandskap. Målet med detta är att de vill bli uppfattade i vad Hans kallar för en slags “svenskhet” som de själva har definierat. Han förklarar att det gäller att de arbetar med för deras del rätt typ av svenska kända fenomen, och inte allt som Sverige är kända för. Att Sverige är känt internationellt för exempelvis sin starka musikexport inklusive Spotify är inte intressant för Cyan Racing, menar Hans. Detta då de vill bygga på historiskt kända svenska associationer.

Vad svenskhet egentligen är menar Hans dock kan vara svårdefinierat. Han menar på att platser såsom Sverige eller till och med lokala kommuner eller institutioner kan vara svåra att enhälligt bestämma. Detta då det ofta involverar många olika människors tankar och åsikter.

Detta har gjort att de själva har fått identifiera sin syn på svenskhet och vad som ska inkluderas där. Internt förmedlas den svenska kulturen som hårt arbetande och att alltid leverera, samtidigt som man har hög pålitlighet och trovärdighet. Detta i kombination med seriös tävlingsanda så blir resultatet vad de inom företaget ser som svenskhet.

Det varumärke och den identitet företaget skapar är vad Hans förklarar vad företaget tjänar pengar på. När de hade namnet polestar och bilutvecklingsavdelningen för Volvo var detta något som skapade inkomst, men nu när företaget endast har racingteamet kvar har fokuset shiftat. Det de gör är att genom sitt samarbete med Lynk & Co skapa värde till just Lynk &

Co. Framförallt genom att tävla med en bil framtagen tillsammans med Lynk & Co men även genom att inkludera Lynk & Co till det svenska varumärke Cyan har skapat. På framförallt den kinesiska marknaden är det skandinaviska av stort intresse, vilket Lynk & Co därav vill få in. Dessutom skapar företaget genom samarbetet med Cyan Racing kännedom från västvärlden, vilket behövs om de ska kunna utvidga sin försäljning av bilar till utanför Kina.

4.4.1 Cyan Racings hemsida

På cyanracing.com går det att ta del av Cyan Racings hemsida. Redan på förstasidan beskrivs företaget kort som ett racingteam med svenska rötter, men med ett globalt hem. Hans Bååth förklarar i intervjun grunden till detta vara att försöka anpassa sig efter de framförallt

kinesiska samarbetet företaget har, där Sverige och Skandinavien generellt ses som något positivt.

Genom hemsidan visas företagets historia up. Från 1996 då företaget började med Swedish Touring Car Championship, för att sedan år för år presentera de förändringar och händelser som slutligen leder fram till idag. Genom detta framhävs många svenska namn och racingprofiler. Volvo som bilmärke är dessutom starkt närvarande, vilket har sin grund i att företaget började sin resa som ett racingteam kopplat till Volvo. Denna relation med Volvo syns fram till ca 2017. Därefter blir det fokus på samarbetet med Lynk & Co. Under samtliga år presenterade lägger företaget en tyngd i att framhäva årets vinster och prestationer. Att företaget har en relation till Sverige går att se redan från 1996, men först 1998 började företaget att tävla internationellt. Sedan dess beskrivs det hur företaget bland annat expanderade, bytte namn, sålde varumärket Polestar samt påbörjade sin resa med Lynk & Co.

Dessutom berättas det om att de 2017, 2018 och 2019 vann World Touring Car Cup, och hur de med sin bil framtagen med Lynk & Co tagit två record runt Nürburgring (Cyan Racing.

2020).

På hemsidan finns även en egen del för nyheter. Här presenteras sådant som är aktuellt för företaget under artiklar som i genomsnitt kommer ut ett par gånger i månaden, och tar ofta form kring prestationer eller händelser som är relaterade till Cyan Racing, dess förare samt samarbetspartners. Nyheterna får av hemsidan ett större utrymme och gör upp en stor del av det som presenteras (Cyan Racing. 2020).

5.0 Analys

Mellan de fyra företagen som har tagits med i arbetet, Börjes i Tingsryd, Gekås Ullared, IKEA och Cyan Racing, finns det till synes stora skillnader i företagens affärsmodeller.

Börjes i Tingsryd är ett familjeägt företag med ett lokalt varuhus samt har både webshop och flertalet butiker för hästsport. Gekås Ullared i sin tur är ett stort lågprisvaruhus med såväl hotell, restaurang och camping som en del av affärsverksamheten. IKEA är ett globalt möbelvaruhus och Cyan Racing är ett prisbelönt internationellt racingteam som härstammar från varumärket Polestar.

Related documents