• No results found

Företaget finns i både Motala och Finspång och ett studiebesök genomfördes i november 2008 i Finspång. Vid studiebesöket fördes samtal med Lars Björkholm om deras tankar och idéer angående tillvägagångssätt att ta till vara resterna från deras produktion. Atlas Industrial Print arbetar med både plaster och metall och tillhandahåller kundspecificerade produkter inom områdena touch screens, membrankopplare samt dekor och produktmärkning. Maskiner som används i produktionen är fräs, stans, stållinjestans, CAD-skärare och screen-tryckeri. Tillverkningen omfattar allt från minsta underleverantörsinsats i form av tryckning, märkning och CAD-skärning med mera till kompletta produkter som är färdigmonterade och klara att användas i kundens produktion. Laserskärning och CAD-skärning används för att forma produkter i olika material. För produkter som ska formas på djupet används vakuumformning. Verktygen är enligt Lars Björkholm i en prisklass där man behöver komma upp i en serie på 500-1000 enheter för att det ska betala verktygskostnaden. Materialkostnaden är liten. Programmering av CAD-skäraren och lasermaskinen för prototypframtagning ligger i en prisklass på 500-600 kr.

Atlas Industrial Print har som ett uttalat mål att ta hand om resterna från produktionen på ett bättre sätt och minska brännbart avfall. För varje container brännbart material betalar företaget en avgift på cirka 500 kr där en container har en volym på 8-16 m3. Målet är uppsatt som ett led i deras ISO 14001- certifiering. Spillbilderna varierar i likhet med Inplastors restprodukter men de har en återkommande produkt som ger två typer av stora restprodukter. Det mesta av restmaterialet går idag till förbränning men viss återvinning sker också. Det spill som går till återvinning säljs och pengarna går till en kaffekassa för personalen.

Värt att nämna är att Atlas Industrial Print är intresserade av att utöka produktionen om en ny säljbar produkt kan passas in i den övriga produktionen.

Figur 2. Restmaterial från Atlas Industrial Print. (Flaskan är storleksreferens)

AB Fermprodukter

I Västerhaninge ligger AB Fermprodukter som tillverkar och utvecklar produkter i plast och erbjuder sina kunder en stor frihet i utformandet av sina produkter. Produkter framställs i både stora och små serier. Vid ett studiebesök i oktober 2008 framgick att en av företagets produkter tillverkas kontinuerligt och det blir alltid rester av denna produkt som har relativt stora dimensioner, 760*330 mm med en tjocklek på 5 mm. Materialet är rökfärgad akryl, ofta kallad plexiglas. Vid tillfället för studiebesöket fanns det cirka 200 skivor av denna restprodukt. Andra restprodukter förekommer också kontinuerligt, såsom glasklar akryl och gråfärgad ABS, dock inte med lika stora dimensioner som den rökfärgade akrylen. Den gråfärgade ABS som förekommer som spill är anpassad för vakuumformning. I dagsläget skickas restmaterialet till återvinning och inkomsterna för materialet går jämt upp med fraktkostnaden till återvinningsstationen. Vid prototyptillverkning används ofta restmaterial som testbitar så viss återanvändning förekommer.

I produktionen används såg, IR-värme för att göra plasten mjuk och böjbar, 5-axlig fräs och vakuumformning.

Företaget ser en möjlighet att ha ett eller flera produktförslag liggande latent för att sedan producera denna produkt när rätt material finns som restmaterial.

Figur 3. Restmaterial från Fermprodukter. (Flaskan är storleksreferens) III

Rodeco

Rodeco i Åtvidaberg tillverkar äventyrsbad, skulpturer och badleksaker och står för design, konstruktion tillverkning samt installation. Rodecos kunder är kommunala bad, vattenparker, skidanläggningar, campingar och lekanläggningar både i Sverige och utomlands. http://www.rodeco.se/foretagsinformation.html)

Rodeco är ISO 14001-certifierade och enligt dem själva är företaget det enda i sitt slag i Sverige. De är dessutom miljöcertifierade av IKEA då de är leverantörer av lekrum. Mycket av produktionen sker manuellt i bandsågar, med knivar och hålborrar men de har även en CNC-fräs och pressar.

Materialet i företagets badleksaker är i huvudsak Polypropylen (PP). Denna typ av PP är vattenresistent, klorbeständigt, lätt, slitstarkt, mjukt och lättbearbetat. Produkterna tillverkas från plattor i olika tjocklek. Spillbilden varierar kraftigt beroende på orderingången men många bitar är större än 30*30*30 cm. Restmaterialet återanvänds i viss mån till mindre produkter, i annat fall får företaget stå för kostnaden av transport av materialet. Materialet återvinns ej och Rodeco ser därför positivt på att använda resterna till nya produkter.

Figur 4. Restmaterial från Rodeco. (Flaskan är storleksreferens) IV

Bilaga 4 - Etikettbäraren

Här presenteras arbetet med att ta fram en ny och mer miljövänlig etikettbärare för Tibnor.

Bakgrund

Tibnor tillverkar och förser process- och verkstadsindustrin med stål och metaller. Företaget levererar i första hand till kunder i Norden, Polen och Baltikum. När de olika varorna skeppas från fabriken används etikettbärare av plast i olika färger beroende på vart varorna ska någonstans. På plastetiketten klistras en papperslapp med relevant information om just det kollit.

Figur 1. Etikettbäraren hängandes i sitt clip.

Källa: Egen.

I dagsläget köps dessa etikettbärare in från Frankrike via en mellanhand. Plastetiketten är också försedd med en metallöljett i dess enda hål. För att avgöra om denna öljett har en avgörande betydelse för hållfastheten hos etikettbäraren måste ett dragprov utföras. Tanken med försöket är att visa att segheten i materialet är tillräcklig för dess användning.

Genom att ta bort öljetten kan etikettbäraren lättare källsorteras då ingen metall finns kvar på produkten. Tillverkningen av etikettbäraren kan också läggas närmare Sverige och på så sätt minska transportsträckan och därmed göra produkten miljövänligare.

I dragprovsförsöken användes en dragprovsmaskin av modell Instron 5582. De tre först körningarna gjordes med en draghastighet om 3 mm/min. Efter de tre första försöken ändrades draghastigheten till 10 mm/min. Etikettbärarna spändes fast i maskinen och genom öglan träddes en bit av det clip som används för att fästa etikettbäraren på kollit. På så sätt har en realistisk belastningssituation återskapats.

Två olika etiketter har testats. En som skickats från Tibnor och en som tillverkats av ett aningen tjockare plastmaterial som Creatables har tillgång till i form av restmaterial.