• No results found

För att aktivt leta efter företag är olika företagskataloger som www.emfas.se, www.kompass.se och

www.nordicnet.se effektiva. Att göra besök på Tekniska mässan och underleverantörsmässor är också

effektiva tillvägagångssätt då tillfälle ges att få tala direkt med personer som är insatta i produktionen. För att kartlägga vilka typer av företag som är intressanta och dessutom sålla ut företag som inte är intressanta för vidare kontakt har dessa riktlinjer dragits upp.

6.1.1 Geografisk placering

Creatables är ett ungt företag befinner sig i ett tidigt skede och har därmed inte de ekonomiska resurser som behövs för att åka runt i hela landet för att söka efter intressant spillmaterial. Eftersom företaget har Göteborg som hemmabas är det därför av större intresse att hitta företag i Västa Götaland och dess närområden med en ytterligare utsträckning i södra Sverige som är uppåt begränsad från Stockholmsregionen. Inom detta område går det fortfarande att inom acceptabla ekonomiska ramar uträtta ärenden.

När det i ett tidigt skede finns ett mindre antal material i databasen är det bättre om de tillverkande företagen finns i en närhet relativt varandra för att öka möjligheten att kombinera material från två eller flera företag. Med kortare transporter mellan företagen görs både en miljömässig och ekonomisk vinst. Transporten från företaget till Creatables blir också givetvis kortare. Det blir även lättare för Creatables att bibehålla ett nära samarbete och en personlig kontakt med de tillverkande företagen. Allteftersom innehållet i databasen utökas kan en geografisk expansion ske. Den bör dock växa kontinuerligt från utgångspunkten. Tanken bakom detta är att under expansionsfasen samla på sig så många företag som möjligt och på vägen bygga ett fungerande nätverk som kan utbyta material smidigt istället för att välja spridda företag från början där avstånden mellan företagen kan innebära problem.

6.1.2 Storlek på företag

Ett beslut som fattades relativt tidigt i arbetet var att försöka undvika alltför stora företag. Detta eftersom mindre och medelstora företag bedömdes lättare att skapa mer personlig kontakt med då ett nära samarbete med utvalt företag är nödvändigt. Stora företag med hög produktion har i regel ett väl etablerat system när det gäller hantering av spill- och restmaterial som kan vara svårt att påverka. Den mängd restmaterial som Creatables för tillfället kan använda bedöms vara för liten för att stora företag ska se samarbetet som smidig och lönsamt. Ett företag ska däremot inte vara för litet eftersom det krävs en viss kontinuitet i dess produktion. Det är alltså viktigt att företaget producerar en serie produkter som gör det möjligt att utvinna produkter ur dessa produkters restmaterial. Det kan alltså vara en eller flera olika produkter som tillsammans ger ett kontinuerligt spillmaterial av ungefär samma dimensioner. Då tillgången på restmaterial är låg krävs det att produkten som Creatables tar

fram är så pass attraktiv, antingen genom design eller genom hög uppfinningsgrad, att den kan klassas som exklusiv eftersom produktens antal kommer att vara begränsad.

Det bedömdes även att det var troligare att ett mindre företag hade större möjligheter att vara flexibla och ha möjlighet att anpassa produktionen för att ta resterna från den ursprungliga produkten till vara.

6.1.3 Produktionsmetoders spill

Olika produktionsmetoder ger olika typer av restmaterial. Vid spånskärande bearbetning blir i regel allt spill till spån medan det vid klippande bearbetning, till exempel stansning, ofta blir större bitar över i produktionen. För att hitta företag med intressant spillbild gäller det att se vilket eller vilka produktionsmetoder företaget har för att skaffa sig en uppfattning om hur eventuellt spill kan se ut. Vissa produktionsmetoder är alltså mer lämpade att undersöka eftersom de efterlämnar spill som i större utsträckning kan användas till nya produkter. Vid till exempel klippande bearbetning bildas ofta större bitar än vid spånskärande bearbetning och de större bitarna har högre modifieringsgrad än spånet. Alltså eftersträvas så stora bitar som möjligt då det ger material att arbeta med och större friheter för efterkommande produktutveckling.

6.1.4 Produktionsmetodernas flexibilitet

Flexibilitet i de olika maskinerna är viktigt då det skall vara lätt att integrera produktionen av Creatables produkter med produktionen av andra produkter. Att med enkelhet kunna integrera dessa produkter i den befintliga produktionen är önskvärt ut två aspekter. Det blir det billigare för Creatables att nyttja företagets tjänster om maskinparken inte behöver modifieras i stor utsträckning för produktionen av Creatables produkter. Eftersom det är ett samarbete i symbios mellan företaget och Creatables är det viktigt att inte försvåra för företaget genom att introducera produkter som komplicerar den befintliga produktionen.

Intressanta företag är således sådana som har en maskinpark och produktionsprofil där en möjlig leverans för Creatables kan ligga latent. Med det menas att en produkt designad av Creatables produceras av företaget då önskat material är tillgängligt som spillmaterial från en annan tillverkad produkt. Det är då en förutsättning att produkten som ska tillverkas för Creatables inte har något krav på leveransdatum och att produkterna kan ligga lagrade hos tillverkaren till dess att beställd volym uppnås.

När det gäller flexibla produktionsmetoder är till exempel CAD/CAM-produktion, som laser- och vattenskärning, att föredra då det inte kräver något byte eller modifiering av verktyg. Istället för modifiering eller byte av verktyg krävs en ändring i det digitala ritunderlaget som förhoppningsvis är lättare och mindre kostsamt att påverka än att framställa nya verktyg.

6.1.5 Materialtyper

Det finns en hel uppsjö av potentiellt material ute i produktion hos olika företag i Sverige och i resten av världen. Först och främst är Creatables intresserade av att använda material som är fullt återvinningsbara eller nedbrytningsbara. Det finns dock undantag när det gäller detta. Det kan i vissa fall vara en miljömässig fördel att använda restmaterial som inte är nedbrytningsbara eller återvinningsbara eftersom de, om de inte hade utnyttjats av Creatables, i annat fall hade hamnat på deponi. Att utnyttja ett material av denna typ kräver dock att produkten har en användbarhet, livslängd och teknisk nivå som rättfärdigar materialvalet eftersom även den förr eller senare kommer att kasseras. Produkter som endast har en estetisk funktion rättfärdigar ej användandet av dessa typer av material utan de måste ha en teknisk effekt. I princip alla typer av material är alltså av intresse för Creatables.

6.1.6 Miljötänk

Det är intressant för Creatables att hitta samarbetspartners som är miljömedvetna och arbetar aktivt med miljöfrågor inom verksamheten. De företagen har redan gjort ett val att arbeta med miljöfrågor och borde då finna Creatables arbetssätt intressant. Ett antagande är att de företagen har lättare att sätta sig in i Creatables sätt att tänka och därmed förstår fördelarna med ett samarbete. Ett bevis på att företagen arbetar med miljöfrågor är miljöcertifieringar som ISO 14001 och EMAS.

Givetvis är företag som inte är certifierade också intressanta. Även om det inte finns något utfärdat certifikat behöver inte det betyda att det inte finns något miljöarbete. Det kan vara en kostnadsfråga då det är en investering att genomföra en granskning. Dock går det att följa de olika miljöledningssystemen utan att certifiera sig. De företag som inte certifierat sig kan behöva en tydligare genomgående förklaring av det eventuella samarbetet med Creatables. Då det inte ställs några krav annat än lagkrav på de företag som inte arbetar med miljöfrågor bedöms det som större sannolikhet att hitta användbart spillmaterial hos dessa företag. Därför är det från Creatables sida intressant med dessa företag då utbytet blir stort för båda parter.