• No results found

Att få bättre förutsättningar till att låna kapital

3. Tidigare forskning

4.2 Intervju

5.2.1 Företag som utför hållbarhetsrapportering

5.2.1.4 Att få bättre förutsättningar till att låna kapital

Lämnar ni ut frivilligt hållbarhetsrapporter till era investerare?

Alla företag lämnar ut sin hållbarhetsrapport till sina investerare. De hänvisar till deras webbsidor. L3 och L4 skickar de ut ibland i e-mail till dem som begär det, men L4 lägger till att de slutade med att trycka upp rapporter som en miljöåtgärd.

Använder ni era hållbarhetsrapporter som säkerhet vid kapitalinsamlande?

Ingen av företagen tycker att hållbarhetsrapportering kan bidra till bättre förutsättningar vid investeringar och låneupphandlingar. Alla tycker att bankerna och investerare anser de vanliga nyckeltalen som beslutsunderlag. L1 tror inte rapporten har funktionen till att hjälpa företaget till bättre räntesats till exempel. Han säger: ” Jag är nog rätt övertygad om att i första hand är det årsredovisningen som är aktuell om vi skulle ta ett lån … banker studerar oss

76

noga… investerarna studerar oss också när det gäller hållbarhetspresterande. Så det är klart att våra hållbarhetsambitioner har betydelse." Det är en del av deras beslutsunderlag tillsammans med andra prestanda. L2 och L3 menar att det kommer att förändras, men det går långsamt. Det är investerare med etisk inriktning samt större aktörer som är mer intresserade om hållbarhetsaspekten.

5.2.1.5 Att hantera olika grupper av intressenter

Anser ni att alla era intressentgrupper bör ha tillgång till er hållbarhetsrapportering? Alla företag anser att alla deras intressentgrupper ska ha tillgång till deras

hållbarhetsrapportering. L4 menar dock att ” Utmaningen är att få med allt som är viktigt men inte göra det för omfattande. Vi har stort fokus på investerare som efterfrågar information… deras krav är relevant till de flesta intressentgrupperna.

Finns det efterfrågan från alla grupper? Tillfredsställer ni det?

Företagen säger att det finns intresse från olika grupper men inte i lika stor utsträckning. Det är främst investerare som är mest intresserade av rapporten. L1 fokuserar på dem som har största påverkan på deras verksamhet. L3 tycker att det är intressant att NGOs och

miljöorganisationer inte har så mycket efterfrågan på rapporten.

Finns det motsatta intressen inom företaget? (uppföljningsfråga till flera respondenter) Företag menar att det finns motsatta intressen bland de olika avdelningarna och L1 och L3 menar att det brukar ses som en kostnad, men det är fel. L4 menar att intressen ska balanseras. Även L2 menar att det inte bara CSR som ska styra verksamheten.

Känner du att du har behörighet till att kunna styra företagsprocesser mot en hållbar utveckling?

Alla tillfrågade ledare tyckte att de hade behörighet för påverkan i hållbarhetsfrågor. L1 menar att det måste finnas tydliga ambitioner och internt samspel mellan de olika

avdelningarna och hållbarhet måste integreras i hela verksamheten. L2 lägger till att CSR inte ska styra företaget utan måste balanseras med övriga intressen. L4 och M1 hänvisar till decentraliserad organisation med korta beslutsvägar och stor påverkan.

77

5.2.1.6 Att möta publikens förväntningar för överlevnadens skull

Mäter ni era intressentgruppers åsikter angående er verksamhet?

Alla företag mäter deras intressentgrupps åsikter genom enkät, väsentlighetsanalys, särskilt system, löpande dialog med intressenter och de får även feedback från analytiker och investerare. De nämner oftast att det är investerare vars åsikter som är viktiga.

Använder ni era hållbarhetsrapporter som konkurrensmedel?

Alla företag tycker till viss del att hållbarhetsrapportering kan anses som konkurrensmedel förutom L2 som menar att alla i branschen har det, men däremot vore det en nackdel om de inte hade det. L3 och M1 menar att det är en fördel då kunderna frågar efter detta eller som L4 säger är det bra att ha vid upphandlingar. L1 anser det som en del av deras kommunikation. Riktar ni rapporteringen till alla intressentgrupper eller endast till de primära grupperna? Alla företag anser att deras hållbarhetsrapport är tillgängligt till alla, men de nämner investerare, aktieägare, kunder och anställda som primära intressenter. L3 menar att ” man skulle kanske vilja göra en specifik rapportering till varje intressentgrupp som är anpassad specifikt till dem. Vi gör några olika varianter... men man prioriterar investerare, aktieägare, kunder och kanske forskare som har ett aktivt intresse”

Vad anser era kunder om ert CSR-arbete?

L1 tänker införa kundnöjdhetsundersökning i år. L2 har fått bra återkoppling från Frankrike och Sverige. L3 har ingen undersökning, men deras nya program är riktad mot kundernas åsikter om deras hållbarhetsarbete. L4 menar att de vet vilka krav deras intressenter ställer. De får reda på det via möten och även att de nyligen infört en Sustainability Scorecard system där de kan mäta intressenternas åsikter om hållbarhetsfrågor och rangordna olika leverantörer. M1 säger att det inte är många som efterfrågar deras hållbarhetsrapport men de som gör det är nöjda.

5.2.1.7 Att neutralisera de olika externa hoten, som från exempelvis media

Äger ni några media kanaler (TV, radio, webbsida, social media sidor)?

De tillfrågade företagen äger inga särskilda massmedia kanaler utan de har webbsida samt L3, L4 och M1 är närvarande på olika sociala medior. L1 har tidningar till kunder och anställda.

78

Lägger ni frivilligt ut hållbarhets information om företaget?

Större företag lägger ut information om deras hållbarhet på deras webbsidor och övriga

sociala medior. L2 menar att ” Vi vill att vi har en transparent webbsida som är lätt och trevlig att läsa.” L3 vill "kommunicera och ta reda på vad de andra tycker om företaget.” L4

använder sociala medior till kampanjer för det leder människor till deras hållbarhetsrapport på deras webbsida. M1 däremot lägger inte ut hållbarhetsinformation på Facebook för de menar att ” Folk är så duktiga att hitta info på nätet att det inte behövs läggas ut på ett ställe till.” Finns det utrymme för manipulation i hållbarhetsrapportering genom att företagen skulle välja indikatorer som är mindre problematiska och är lättare att följa? (uppföljningsfråga till flera respondenter)

L1 och L4 menar till viss del att det skulle finnas utrymme för manipulering genom

frivillighet när det gäller valet av väsentliga indikatorer för rapportering, men L1 säger att ”… vi gör det här på ett seriöst sätt… de som missbrukar… de kommer att få negativt resultat det är jag alldeles säker på. Så som jag ser det här finns det ingen annan väg att gå än att man måste jobba seriöst och korrekt med det." L4 lägger till att: "ska man kräva att det blir

verifierad av tredje part? Och då blir det ännu mer resurskrävande… man måste hålla huvudet kallt och tänka efter vad det är för krav som ska ställas för att det ska bli mer värdeskapande.”