• No results found

Hypotesprövning på motiv till företag som inte utför hållbarhetsrapportering

6. Analys

6.2. Hypotesprövning på motiv till företag som inte utför hållbarhetsrapportering

6.2.1. För dyrt

Tabell 17. Mann-Whitney Test på H10

Signifikant skillnad mellan medelvärdena kan konstateras om Asymp. Sig. < 0.05.

Eftersom testet inte visade signifikant skillnad mellan svaren från större och mindre företag kan vi acceptera ”H10: Motivet till att inte rapportera eftersom dess kostnader är högre än den positiva finansiella utvecklingen, är oberoende av företagsstorlek.”

Utifrån våra intervjuresultat med de som inte rapporterar ser vi ett mönster att kostanden är en av anledningarna till att inte hållbarhetsrapportera, då det leder till behovet av mer resurser och administration, som visar likheter med Herbohn (2005). Vilket även företag som

rapporterar nämner som ett faktum som ska beaktas innan obligatorisk hållbarhetsrapportering skulle införas för mindre företag. Som S1 anmärker som ett motiv till att få

hållbarhetsrapporteringen att gynna alla företag, måste det utformas så implementeringen och användandet blir kostnadseffektivare.

Mann-Whitney test på H10

Motiv Storlek N Mean Asymp. Sig.

(2-tailed)

Kostnaderna är för höga jämfört med dess bidrag till profitmaximering.

Större företag 18 21,83

0,685

100 6.2.2. För komplicerat

Tabell 18. Mann-Whitney Test på H11

Mann-Whitney test på H11

Motiv Storlek N Mean Asymp. Sig.

(2-tailed)

Det bidrar inte till acceptans i samhället

Större företag 18 20,69

0,878

Mindre företag 23 21,24

Eftersom rapporteringen inte anses uppnå sitt mål som är att vara transparent

Större företag 15 18,27

0,880

Mindre företag 20 17,80

Eftersom rapporteringen inte anses uppnå sitt mål som är att få acceptans från samhället

Större företag 15 20,43

0,183

Mindre företag 20 16,18

Signifikant skillnad mellan medelvärdena kan konstateras om Asymp. Sig. < 0.05.

”H11: Motivet till att inte utföra hållbarhetsrapportering för det är komplicerat och väcker misstänksamhet är oberoende av företagsstorlek” accepteras utifrån testresultatet som inte visade signifikant skillnad i större och mindre företagens uppfattning kring motivet om komplexitet.

Utifrån vår tolkning av intervjuresultaten med dem som inte rapporterar så ser vi ett samband för denna anledning till att inte hållbarhetsrapportera. Då många företag svarade att de inte kände till något verktyg för att mäta hållbarhet och att det låg mycket arbete bakom. Eller som S1 säger" Vi känner att det är validering av kalkylen som kan bli ett omfattande arbete. För det svåra är att veta om talet har validitet", som visar likheter med resultat som Herbohn (2005) kommit fram till. S2 säger detsamma att det finns svårigheter med att mäta små saker som att företaget satsar på att åka kommunalt och använda sig av hyrbil för att värna om miljön. Även större företag som rapporterar anser komplexiteten i att mäta miljö och social påverkan och tycker det är en stor utmaning för många företag vilket behöver utvecklas och fördjupas. Det stämmer överens med vad Deegan och Unerman listar som ett av de största problemen med att inkludera icke-finansiella information i en finansiell rapport (2011, s. 418) samt Gibson (2012). Vi kan tolka detta som att företagen ser svårigheter med att använda sig av hållbarhetsrapporteringen oavsett storlek.

Företagen som inte rapporterar anser inte att det finns någon ofördelaktighet med en sådan här rapport. De ser inte att deras intressenter skulle bli misstänksamma, snarare tvärtom. M2 menar att de flesta intressenter skulle vara positivt inställda. F1 menar att en sådan rapport bara visar intressenterna att företagen vet vad de håller på med. Vilket S3 håller med i den aspekten att deras intressenter bara skulle uppfatta det som något ambitiöst och vara neutrala

101

till det hela. Den här delen av företagens uppfattning säger emot Herbohn (2005) som kan förklaras med kulturella skillnader i redovisningspraktiken (Gray, 1988, s. 13).

6.2.3. Uppfyller inte dess mål - irrelevant Tabell 19. Mann-Whitney Test på H12

Mann-Whitney test på H12

Motiv Storlek N Mean Asymp. Sig.

(2-tailed)

Det är svårt att kvantifiera ens miljöpåverkan

Större företag 18 22,86

0,344

Mindre företag 23 19,54

Det bidrar inte till att kontrollera miljöpåverkan

Större företag 18 20,03

0,637

Mindre företag 23 21,76

Signifikant skillnad mellan medelvärdena kan konstateras om Asymp. Sig. < 0.05.

Testet bevisar att ”H12: Motivet till att inte rapportera för det är irrelevant som

beslutsunderlag utan att kunna kvantifiera miljöpåverkan är oberoende av företagsstorlek” stämmer för det inte finns någon signifikant skillnad mellan svarsresultaten från större och mindre företag.

Under intervjuerna med dem som inte rapporterar fick vi även svar som stämmer in på detta alternativ som anledning att inte hållbarhetsrapportera. En del företag menar att då de inte har någon direkt miljöpåverkan samt att de är ett så pass litet företag så är det inte av relevans för dem. Detta stärks även av att företagen inte anses känna till något specifikt verktyg till att mäta deras miljöpåverkan. Dessa två aspekter gör att vi tolkar det som en svårighet för företagen att börja hållbarhetsrapportera och använda detta som beslutsunderlag, när de inte vet hur de ska gå tillväga, som stämmer överens med Herbohn (2005) samt Cho et al. (2010).

102 6.2.4. Övriga motiv

Figur 4. Fördelning av olika motiv för företag som inte rapporterar

I figur 4 kan vi se hur enkätrespondenterna svarade på frågorna som var utformade med Likertskala. Dessa motiv har det beräknats ut medelvärdet på, för att se vad företagsledarna anser som de främsta motiven till att inte utföra hållbarhetsrapportering.

Det vi kan se här är att den största anledningen till att inte rapportera enligt företagsledarna är att de inte anser att det ger finansiell nytta till deras företag. Vi kan tolka det – fast endast försiktigt - som att utav de företagen som inte rapporterar vill de flesta uppnå kortsiktiga vinster, enligt agentteorin, i stället för att fokusera på långsiktig nytta. Men svaret kan också tyda på att företagen inte har funderat på varför de skulle införa rapporteringen och det var därmed det mest självklara svar som de angett till frågan. Detta kan vi styrka utifrån våra intervjuer med dem som inte rapporterar där de tillfrågade ofta besvarade frågan med att det

103

inte har kommit till deras agenda på grund av att det inte finns efterfråga från sina intressenter.

Ett motiv som också fick ett högt medelvärde i vår enkätundersökning är att företag inte rapporterar därför att det inte är obligatoriskt. Flera av de intervjuade företagen som inte rapporterar menar att de lämnar ut olika rapporter till myndigheter och hållbarhetsrapportering skulle vara ännu en till rapport som de skulle behöver göra utöver de befintliga som de anser som extra kostnad och onödig. Det stämmer överens Peck och Sindings resultat (2001).

6.3 Sammanställning av hypotesprövningen