• No results found

15 Beställning och avbeställning av uppdrag

15.4 Avbeställning

Beställande enhet äger rätt att avboka avropat uppdrag eller begränsa dess omfatt-ning. Ersättning för avbokat uppdrag utgår om avbokningen skett senare än kl 16.00 dagen innan uppdraget.

Ersättning vid avbokning:

Om tolkuppdrag avbokas efter kl. 16.00 dagen innan uppdraget ska ersättning utgå för bokad tid. Gäller både telefon- videowebb- och kontakttolkning.

Utebliven reseersättning ersätts inte. Beställande enhet debiteras resekostnad enbart om tolken haft faktiska resekostnader för det avbokade uppdraget.

I de fall patienten uteblir skall beställande enhet debiteras hela kostnaden för upp-draget.

16 Krav på språktolkningsförmedlingsverksamhet

16.1 Språktolkars kompetens

Förmedlade språktolkar ska i första hand, så långt detta är möjligt, tillhandahålla av Kammarkollegiet auktoriserad tolk med speciell kompetens för tolkning inom hälso- och sjukvård i andra hand av Kammarkollegiet auktoriserad tolk och i tredjehand och ett minikrav ej auktoriserad språktolk som genomgått minst grundutbildning för språk-tolkar och avlagt kunskapstest samt erhållit grundläggande introduktion i tolkyrket.

Samtliga språktolkar – oavsett kompetens – ska känna till och tillämpa Kammarkolle-giets vägledning ”God tolksed, vägledning för auktoriserade tolkar”

http://www.kammarkollegiet.se/

Version 0.9 12 (13) 16.2 Patientens ställning

Tolkning ska ges i samverkan med patienten. Grunden för detta är information och delaktighet och ett gott bemötande. God samverkan med övriga medarbetare och andra vårdgivare underlättar för patientens fortsatta vård.

Det personliga bemötandet skall utmärkas av hög kvalitet och helhetssyn.

Patienter ska i kontakt med inhyrd tolk uppleva att

 De får korrekt behandling

 De bemöts med respekt och omtanke med hänsyn till rätten till integritet och sekretess

 De får erforderlig information för att förstå vårdens innehåll och sina rättigheter i vården.

16.3 Skyddad identitet

Förmedlingsorganet ska hantera uppgifter kring personer med skyddad identitet dvs då patientens namn, personummer, adress eller andra personliga uppgifter inte an-vändas eller röjas.

16.4 Kontinuitet tolkar

I syftet att åstadkomma kontinuitet i vården kan beställande enhet ha önskemål om tillgång till samme, namngivne tolk till enskilda patienter. Tolkförmedlingen avgör dock slutligen om beställlande enhets önskemål kan tillgodoses mot bakgrund av förmedlingens helhetsansvar för verksamheten samt ansvaret för kvalitét vid tolk-ningen.

16.5 Samordning

Vid beställningar som omfattar tidsmässig och geografiskt samordnade uppdrag kan flera uppdrag avlösa varandra. Tolkförmedlingen ska i största möjligaste mån sam-ordna tolkuppdrag så att onödiga resekostnader inte uppstår. För tid mellan uppdrag utgår ingen ersättning.

16.6 Utbyte av tolk, avbrytande av uppdrag, misskötsel, av-stängning

Beställande enhet har valfrihet att godkänna eller inte godkänna anvisad tolk för tjänstgöring. Förmedlingsorganet har rätt att ersätta tolk i avropat uppdrag med an-nan tolk som uppfyller beställarens krav enligt överenskommet avtal.

Parterna är ense om att förmedlingsorganet skall byta ut tolk vilken beställande enhet bedömer sakna erforderlig kompetens, uppvisar brister i social kompetens, bryter mot bestämmelserna i detta avtal, åsidosätter etiska regler vid upprepade tillfällen, god tolksed, sekretessbestämmelser eller har samarbetssvårigheter med beställande en-het. Förmedlingsorganet skall därefter inte använda denna tolk till uppdrag hos den part till vilken beställande enhet hör.

Beställande enhet äger rätt att avbryta påbörjat uppdrag med omedelbar verkan om tolk inte har den kompetens och kvalitet som beställande enhet kan förvänta sig. Ett

Version 0.9 13 (13) avbrytande av påbörjat uppdrag innebär att beställande enhet endast erlägger er-sättning fram till den tidpunkt avbrytande skett.

Förmedlingsorganet skall upplysa anlitade tolkar dom beställande enheters rätt enligt denna paragraf.

16.7 Inställelsetid för kontakttolk

Inställelse till uppdrag ska ske på av köparen angiven tid och plats. Förmedlingsor-ganet ansvarar för att uppdrg utförs på av beställaren angiven tid och plats.

Inträffar omständighet som innebär att tolk inte kan utföra uppdraget är tolkförmed-lingsorganet skyldigt att omedelbart underrätta beställaren om detta samt att erbjuda ny tolk med motsvarande egenskaper som efterfrågats samt tillse att ersättande tlk erhåller erforderlig information om uppdraget.

17 Sekretess

Respektive samverkande part förbinder sig att iaktta den sekretess och tystnadsplikt som gäller inom sitt verksamhetsområde.

För underlättande av samverkan mellan parterna ska rutiner upprättas med iaktta-gande av gällande lagstiftning.

Lagen (1975:689) om tystnadsplikt för vissa tolkar och översättare

1 § Denna lag tillämpas på tolk och översättare som anlitas av en myndighet eller annat organ som utövar verksamhet för vars fullgörande staten eller en kommun sva-rar samt på tolk och översättare som genomgått av regeringen eller av den förvalt-ningsmyndighet som regeringen bestämmer föreskriven prövning. Med kommuner likställs landsting och kommunalförbund. Lag (2004:807).

2 § Den som fullgör eller har fullgjort uppdrag som tolk eller översättare enligt 1 § får inte obehörigen röja vad han eller hon under uppdraget har fått veta om en-skilds personliga förhållanden eller om yrkeshemlighet, affärsförhållande eller förhål-lande av betydelse för förhål-landets försvar. Detta gäller även den som är eller har varit anställd som tolk eller översättare.

I det allmännas verksamhet tillämpas i stället bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Lag (2009:418).

Principiella frågor om informationsutbytets gränser ska avgöras av styrgruppen.

18 Dokumentation

Respektive samverkande part ska, med beaktande av tillämpliga lagar och föreskrif-ter, föra egen dokumentation avseende beställning och kvittering av utförda tolkupp-drag.

För underlättande av samverkan mellan parterna ska rutiner avseende dokumenta-tion upprättas med iakttagande av gällande lagstiftning.

19 Utvärdering

Utvärdering av verksamheten ska göras årsvis och redovisas för styrgruppen och gemensam nämnd årligen vid det första styrelsemötet efter årsskiftet. Utvärderingen

Version 0.9 14 (13) ska belysa såväl kvalitativa som kvantitativa värden. Det mål och de syften som är uppsatta av den gemensamma styrgruppen ska kunna utläsas ur utvärderingen. Den kvalitativa utvärderingen belyser bland annat hur samverkan har utfallit.

Detta avtal är upprättat i två likalydande exemplar där Landstinget Dalarna respektive Borlänge kommun innehar varsitt exemplar.

Ort och datum ……….…… Ort och datum ……….

Borlänge kommun Landstinget Dalarna

……… ……….

Related documents