• No results found

Avslutande diskussion

In document DiVA - Search result (Page 39-42)

Vi kommer följaktligen att diskutera kring de relevanta delar som vi tagit upp i vår uppsats som behandlar gymkulturens och kroppsidealets påverkan till unga mäns inställning till anabola androgena steroider, AAS. Vi anser att våra resultat är mycket betydelsefulla när det

gäller att se ett samband mellan unga män som tränar på gym och deras liberala inställning till AAS. Detta bidrar till att vi vill föra en vidare diskussion nedan.

När vi startade vår undersökning hade vi en tanke om att de unga män som tränar mycket på gym och befinner sig i denna subkultur inte har en direkt negativ inställning till preparatet. Resultatet uppvisade just detta och även att kosttillskott och vänners påverkan var två betydande faktorer till valet av inställning till AAS. Det var dock en av intervjupersonerna som skiljde sig från den tanke vi hade. Adam, Martin, Joel och Stefan spenderar alla mycket tid på gymmet, använder kosttillskott och har vänner som använder/har använt anabola androgena steroider. Dessa olika faktorer visade i vår undersökning att de har påverkat de unga killarna vi intervjuat till att ha en liberal inställning till AAS. Dock skiljer sig Adam från detta då han tar avstånd från användning av preparatet. Vi finner det intressant att han inte följer den hypotes vi hade genom undersökningens gång. Vilka faktorer bidrar till att just Adam har beslutat sig för att ta avstånd från AAS? Är det föräldrarna? Är det beroende på vilket gymnasieprogram han går? Eller beror det på vilken sport han tidigare har utövat? Det finns alltså flera faktorer som kan ha betydelse, men dessa faktorer har inte vi undersökt då detta inte var vårt fokus i vår studie. Vi känner dock att det är viktigt att nämna denna skillnad trots att vi står utan svar, då Adam har en egen unik berättelse som vi hade kunnat fördjupa oss i om vi haft ett annat syfte med vår studie.

Varje dag pressas vi på olika sätt av media där det visas upp en bild av ett ”perfekt” yttre. Det kan vara via reklam på tv, Internet eller tidningar osv. Bilden av en person som har det perfekta utseendet talar om att vi inte duger som vi är. Att det finns en möjlighet till att göra något bättre på vår kropp, en förändring. Det kan gälla en förändring av klädstil, kost, kroppen osv. Våra intervjupersoner berättar att dem tror att unga män generellt sätt påverkas av denna idealbild som visas upp i media på olika sätt, men hälften av dessa unga män vi intervjuat menar att dem inte påverkas själva. Vi menar att det i princip är omöjligt att inte påverkas på något sätt. Detta på grund av att om inte det samhälle och den kultur vi lever i skapat denna idealbild som unga män tror är normen för den manliga kroppen, så hade det heller inte funnits något ”ideal” som säger att man inte duger som man är. Kroppsidealet som visar upp en muskulös manlig kropp bidrar till att unga män får något att sträva efter. Vi anser att de därmed inte hade funnits den stora missnöjdhet med sin kropp som idag finns bland unga män i västerländska samhället om inte samhället producerat fram en ”framgångsrik” kropp. Vårt samhälle sätter en stor press på växande tonårskillar när media gör valet att endast ha med stora, muskulösa och retuscherade män i reklamkampanjer och dylikt.

Det som oroar oss inför det växande kroppsidealet bland unga män är att i strävan efter den ”perfekta” kroppen så finns risken för att de som inte vuxit färdigt väljer att ta genvägar genom preparat så som AAS. Via träningen på gym kommer man i kontakt med likasinnade som fungerar som kunskapskällor. De unga männen lär sig nya sätt att konstruera och uppnå den muskulösa idealkroppen genom att inspireras av andra män på gymmet.

Det har varit viktigt för oss att med denna uppsats kunna bidra med några nya

upptäckter och slutsatser. De unga män som vi intervjuat, som tränar mycket på gym har en liberal inställning till AAS vilket kan göra att steget till att börja använda anabola androgena steroider inte är speciellt stort. Detta är en viktig kunskap att ha för att inom det sociala arbetet kunna arbeta preventivt mot AAS. Då gymmet och dess kultur påverkar unga killars inställning till anabola androgena steroider krävs insatser på gymmen för att hindra ungdomar att börja använda detta preparat. En ökad acceptans för anabola androgena steroider bland ungdomar är oroväckande, och vi hoppas att det går att hitta vägar och lösningar för att gymmet inte ska vara en bidragande faktor till en positiv inställning till AAS.

Användandet av AAS är ett problem i dagens samhälle och idrottsföreningar, skolor, gym och människor måste öppna ögonen och våga ta tag i dessa problem. Om preparatet fortsätter att spridas kommer det förmodligen börja användas i ännu större utsträckning och även av yngre människor då fler och fler unga upptäcker AAS. Människor skapar ett beroende och utvecklar ettmissbruk, vilket är ett socialt problem. Därför är denna fråga viktigt inom det sociala arbetet. Det är det av största vikt att ta detta problem på allvar och arbeta förebyggande och även ha hjälpinsatser till dem som redan använder preparatet. Vi tror att större satsningar på gym är värdefullt, då dessa kan propagera för en träning utan AAS. Gymmen och idrottsföreningarna borde ha en tydlig och klar ideologi om att

prestationshöjande preparat är förbjudet. Denna ideologi borde spridas medlemmarna. Vi tror även att ungdomar, både ungdomar som tränar och sådana som inte tränar, måste få mer information om vad AAS är och hur det kan skada kroppen. Människor behöver information om hur man kan uppnå bra träningsresultat utan anabola androgena steroider då många ser detta preparat som en genväg till en muskulös kropp.

In document DiVA - Search result (Page 39-42)

Related documents