• No results found

I detta kapitel presenteras slutsatserna från de analyser jag gjort utifrån kartläggningen och beskrivningen av Gävle som kyrka och samhälle. Slutsatserna bygger på uppsatsens forskningsfrågor som finns beskrivna i inledningskapitlet. Kapitlet avslutas med en sammanfattning av min studie om Svenska kyrkan i Gävle som aktör för välfärd.

Slutsatser

De forskningsfrågor jag ställt i det inledande kapitlet handlar om den förändring som skett i kyrkans sociala och diakonala arbete sedan den förra Gävle- studien gjordes under 2004-2005.

Vidare har kyrkans sociala roll diskuterats, utifrån jämförelsen mellan de båda studierna. Till sist har kyrkans självförståelse av sitt uppdrag granskats teologiskt utifrån förändringarna i kyrkans sociala roll. Slutsatserna kommer att redovisas explicit utifrån varje forskningsfråga.

Vilken förändring har skett vad gäller kyrkans diakonala/sociala arbete i Gävle pastorat sedan studien, Välfärd och religion i ett europeiskt perspektiv, utfördes under 2004-2005?

Sedan den förra undersökningen genomfördes verkar det ha skett en förändring i kyrkans diakonala och sociala arbete. Kartläggningen visar det tydligt genom de ökade verksamheterna som ses i tabellerna i kapitel 3. Det förefaller som kyrkan idag lägger mer tonvikt på att vara en aktör i egen regi och i samverkan med andra. Kyrkan verkar skapa mer mötesplatser för människor, både vad gäller verksamhet för barn, unga och vuxna. Barn och unga sätts i särskilt fokus i kyrkans arbete, jämfört med den tidigare Gävle-studien.

Vid den förra studien var kyrkans roll komplementär gällande välfärdsinsatser i samhället.

Så är kyrkans roll även idag, skillnaden är att kyrkan har stärkt sina välfärdsinsatser i egen regi och i samverkan med andra. Kyrkan har rört sig mer mot samhällets centrum och är mer samstämmig med de välfärdsutmaningar som finns i det omkringliggande samhället. En skillnad jämfört med den förra undersökningen är att det diakonala och sociala arbetet stöds av diakonipastoralen och den vision som kyrkan arbetar mot, där kyrkan möter människor, är djärvt diakonal och tror tillsammans (Vision 2025.)

Vad säger jämförelsen mellan undersökningarna om hur kyrkans sociala roll förändrats?

Kyrkan i Gävle verkar stå starkare och friare som aktör än tidigare och har stärkt sin ställning som röst i samhället, både i verksamheten och i den offentliga debatten. Trots att det verkar

finnas en spänning där diakonerna inte själva är de som tar till orda i exempelvis Gefle Dagblad.

Från sin starkare och mer medvetna position kan kyrkan mer än tidigare samverka med andra aktörer och kan samtidigt behålla sin särart och identitet. Fokus i verksamheten stämmer väl överens med det övriga samhällets utmaningar och kyrkan vill på så sätt bidra till samhällets välfärd med andra aktörer.

De poster som särskilt förändrats sedan WREP- studien är främst den verksamhet som riktar sig till barn, särskilt de i utsatthet och i asylprocess. Andra poster som förändrats är verksamheter som rör migration, utsatta och segregerade områden, ensamhet och psykisk ohälsa.

Vilka teologiska frågor kring kyrkans självförståelse av sitt uppdrag väcks av förändringarna i kyrkans sociala roll som min undersökning visar på?

Kyrkan verkar ha fått en djupare förståelse kring sitt diakonala uppdrag i samhället och kring sin identitet. Kyrkan bär en rörelse framåt med fokus på barnets perspektiv, som det står omtalat i församlingsinstruktionen, utifrån bibelordet från Markus 9:36. Att Jesus tog ett barn och ställde framför dem, ger ett exempel som pekar mot framtiden. Det finns en rörelse utifrån det gudomligt uppenbarade ordet som formar kyrkans uppdrag och verksamhet. Identiteten och självförståelsen kring det diakonala och sociala uppdraget har stabiliserats och identiteten har stärkts. Kyrkan har funnit sin plats nära sitt uppdrag och nära människor i samhället. Rörelsen, som den implicita ecklesiologin talar om, kommer från begynnelsen och rör sig mot Kristi återkomst. Kyrkan i Gävle finns med i den rörelsen, utifrån de ökade diakonala och sociala insatserna. Trots vikande medlemsantal verkar kyrkan vara medveten om sin sociala roll och använder sina resurser till att vara en folkkyrka. Dock finns, som tidigare nämnts, en spänning i förhållandet till den sociala kroppen och vem som utgör den. En fråga som skapar relevans för fortsatt forskning inom området.

Sammanfattning

Den här uppsatsen har granskat Svenska kyrkan i Gävle som aktör för välfärd. Som grund har jag använt mig av studien Välfärd och religion ur ett europeiskt perspektiv (WREP) som utfördes i Gävle under 2004-2005. Eftersom någon uppföljande studie inte har gjorts har det funnits en relevans och intresse att återvända till Gävle för att granska kyrkans välfärdsinsatser.

Mitt material har byggt på den undersökning som gjordes för femton år sedan och har försökt att efterlikna dess uppbyggnad och avgränsning. Som material för uppsatsen har jag använt mig

av Gävle pastorats hemsidor, diakonipastoral, tillägg till diakonipastoral och församlingsinstruktion. Som komplement har mailkontakt skett med diakonisamordnare Maria Blixt och kyrkoherde Karin Sarja. En granskning av Gefle Dagblad för att titta på hur kyrkan är delaktig i offentlig debatt har utförts. Tidsspannet på min undersökning har rört sig från årsskiftet 2019-2020 till december 2020. Under året har en del av verksamheten varit vilande eller inställd på grund av den rådande pandemisituationen. Jag har ändå valt att ta med den verksamhet som skulle ha utförts under året.

Mina forskningsfrågor har rört sig kring en jämförelse av välfärdsinsatserna utifrån Gävle- studien för femton år sedan och idag. Jag har granskat kyrkans sociala roll och hur den har förändrats sedan den tidigare studien samt vilka teologiska frågor som väckts utifrån förändringen. Resultatet från studien har presenterats i en beskrivning av Gävle som samhälle och kyrka, där betoningen har varit att studera välfärden och dess utmaningar som samhälle och kyrka har att brottas med. En kartläggning av Gävle pastorats välfärdsinsatser har på ett tydligt sätt visat att kyrkan idag är en starkare självständig aktör och en starkare aktör i samverkan med andra. I analysen har detta diskuterats och problematiserats utifrån de teorier jag beskrivit i mitt inledande kapitel. Utifrån analysen och mina slutsatser beskrivs förändringen i kyrkans sociala roll utifrån att det diakonala och sociala arbetet genomsyrar hela kyrkans verksamhet på ett bredare plan än tidigare och att barn och unga står i fokus. Kyrkan har rört sig mer mot samhällets centrum och arbetar med andra aktörer för att tillgodose välfärden i Gävle. Utifrån den teologiska analysen har frågor väckts om en större medvetenhet kring kyrkans självförståelse och identitet, samt om kyrkans sociala kropp. Kyrkan i Gävle visar på en förståelse kring sitt diakonala uppdrag och den rörelse framåt, som är sprungen ur Jesu uppdrag i begynnelsen mot Kristi återkomst.

Att studera ett samhälle och en kyrkas verksamhet på håll är både möjlighet, ansvar och en utmaning. Jag vill med denna studie inte tillskriva att jag på denna begränsade tid har gett en fullödig bild av Svenska kyrkan i Gävle. Jag har fått göra ett nedslag i området kyrka och samhälle, utifrån det diakonala och sociala arbetet som kyrkan utfört i sina olika verksamheter.

Jag har fått teckna en bild utifrån det jag sett i mina granskningar och fått möta en kyrka som i sina välfärdsinsatser vill vara en aktör, både i egen regi och i samverkan med andra. När det diakonala och sociala arbetet får genomsyra kyrkans bärande identitet, när kyrkan är tydligt teologiskt reflekterad och fler blir engagerade för uppdraget, kanske är det då som kyrkan kan vara nära människor och inte långt borta. Kanske är det då det livaktiga utrymmet kan skapas som formar den ”djärvt diakonala kyrkan”.

Käll- och litteraturförteckning

Tryckta källor och litteratur

Bäckström, Anders, Davie, Grace, (red.), Edgardh, Ninna, Pettersson, Per, Welfare and Religion in 21st Century Europe: Configuring the Connections, Volume 1, Aldershot: Ashgate, 2010.

Bäckström, Anders, Davie, Grace, (red.), Edgardh, Ninna, Pettersson, Per, Welfare and Religion in 21st Century Europe: Gendered, Religious and Social Change, Volume 2, Aldershot: Ashgate, 2011.

Bäckström, Anders, Edgardh Beckman, Ninna, Pettersson, Per, Religiös förändring i norra Europa: En studie av Sverige, Slutrapport, Uppsala: Diakonivetenskapliga institutet, 2004.

Bäckström, Anders, Hollmer, Miriam, Svenska kyrkan och välfärden: En undersökning av attityder, Uppsala: Uppsala universitet, 2012.

Bäckström, Anders, Wejryd, Anders, (red.), Sedd men osedd- om folkkyrkans paradoxala närvaro inför 2020-talet, Stockholm: Verbum, 2016.

Bäckström, Anders, Tro som praxis: om diakoni i det privata och offentliga, i: Hjalmarsson, (red.), Nya möjligheter-Svenska kyrkans sociala roll i 2000-talets Sverige, Uppsala: Svenska kyrkan, 2009, s. 40-50.

Bäckström, Anders, (red.), Välfärdsinsatser på religiös grund: förväntningar och problem, Skellefteå: Artos & Norma bokförlag, 2014.

Diakoni i Gävle idag - förslag till uppdatering av diakonipastoralen på intranätet KS version, 190520.

Diakonipastoral, Svenska kyrkan Gävle, 2016.

Edgardh Beckman, Ninna, Ekstrand, Thomas, Pettersson, Per, The Church of Sweden as an Agent of Welfare- the case of Gävle, i: Yeung, (red.), Churches in Europe as Agents of Welfare – Sweden, Norway and Finland, Working Paper 2 from the Project Welfare and Religion in a European Perspective Volume 1, Diakonivetenskapliga institutets skriftserie Uppsala: Uppsala Institute for Diaconal and Social Studies (DVI), 2006, s. 27-30, 31-32, 35-36, 42-43.

Församlingsinstruktion för Gävle församling, 2020, Svenska kyrkan Gävle.

Gävle kommun årsredovisning, 2019.

Hjalmarsson, Elisabeth, (red.), Nya möjligheter - Svenska kyrkans sociala roll i 2000-talets Sverige, Uppsala: Svenska kyrkan, 2009.

Ideström, Jonas, Lokal kyrklig identitet: En studie av implicit ecklesiologi med exemplet Svenska kyrkan i Flemingsberg, Skellefteå: Artos & Norma bokförlag, 2009.

Jeppsson Grassman, Eva, Socialt arbete i församlingens hägn, Stockholm: Verbum, 2001.

Kersbergen van Kees, Manow Philip (red.), Religion, Class Coalitions, and Welfare states, New York: Cambridge University Press, 2009.

Linde, Stig, Identitet och samspel: Församlingsdiakoni i lokalsamhället, Linköping:

Linköpings stift, 2004.

Linde, Stig, Välfärd och kyrka- underlag för reflektion, ingående i Svenska kyrkans forskningsenhets projekt I vems tjänst? Uppsala: Svenska kyrkans forskningsenhet, kyrkokansliet, 2016.

Lindström, Sanna, Kyrkans sociala ansvarstagande: fem möjliga roller, i: Hjalmarsson, (red.), Nya möjligheter - Svenska kyrkans sociala roll i 2000 - talets Sverige, Uppsala: Svenska kyrkan, 2009, s. 73.

Molokotos-Liederman, Lina, Bäckström, Anders, Davie, Grace (red.), Religion and Welfare in Europe: Gendered and Minority Perspectives, Bristol: Policy press, 2017.

Nygård, Mikael, Socialpolitik i Norden - en introduktion, Lund: Studentlitteratur, 2013.

SCB:s Medborgarundersökning 2019, Gävle kommun.

Smedberg, Ninni, Profetisk och politisk diakoni, i: Hjalmarsson, (red.), Nya möjligheter - Svenska kyrkans sociala roll i 2000-talets Sverige, Uppsala: Svenska kyrkan, 2009, s. 56-61.

Socioekonomisk analys 2020, Norra Mellansverige, Region Gävleborg, Region Dalarna, Region Värmland.

Elektroniska källor

https://www.arbetarbladet.se/artikel/debatt-barnfattigdom-fortfarande-ett-stort-problem-i-gavle,

nedladdad, 2020-11-24.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Gavle/, nedladdad 2020-11-23.

http://www.gavle.com/information/gavles-historia, nedladdad 2020-11-23.

http://gavleinfo.se/kanda-verksamheter/, nedladdad 2020-11-23.

https://www.gavlepride.com/programmet/, nedladdad 2020-12-12.

www.gavle.se/kommunens-service/omsorg-och-stod/uppdrag-i-kommunen/posom-stodgrupp-for-psykiskt-och-socialt-omhandertagande-vid-kris/,

nedladdad 2020-12-06.

https://www.gavle.se/service-och-information/om-gavle-kommun/gavles-historia/

nedladdad 2020-11-23.

www.gavle.se/service-och-information/om-gavle-kommun/vardegrund-och-visioner/gavle-kommuns-vision,

nedladdad 2020-11-24.

www.gavle.se/service-och-information/om-gavle-kommun/vardegrund-och-visioner/gavle-kommuns-vision/,

nedladdad 2020-11-24.

https://www.gd.se/artikel/debatt-behandlingen-av-de-ensamkommande-ungdomarna-ar-omansklig?,

nedladdad 2020-11-22.

https://www.gd.se/artikel/debatt-det-finns-hopp-aven-i-coronakrisen, nedladdad 2020-11-22.

https://www.gd.se/artikel/debatt-om-vi-manniskor-tystnar-da-kommer-stenarna-att-ropa, nedladdad 2020-11-22.

https://www.gd.se/artikel/debatt-svenska-kyrkan-har-blivit-en-forsvarare-av-en-ohallbar-migrationspolitik,

nedladdad 2020-11-22.

https://www.gd.se/artikel/debatt-tillsammans-bygger-vi-hallbara-samhallen, nedladdad 2020-11-22.

https://www.gd.se/artikel/debatt-verkligen-ensam-och-anda-inte, nedladdad 2020-11-22.

https://www.gd.se/artikel/debatt-volontar-i-dag-ar-det-din-dag, nedladdad 2020-12-07.

https://www.hig.se/Ext/Sv/Om-Hogskolan.html, nedladdad 2020-11-23.

http://ideelltforum.se/om-ideellt-forum/, nedladdad 2020-12-12.

Lag (1998:1591) om Svenska kyrkan Svensk författningssamling 1998:1998:1591 tom SFS 2009:1234,

nedladdad 2020-11-13

https://www.regiongavleborg.se/halsa-och-vard/sjukhus/Sjukhuskyrkan/, nedladdad 2020-12-14.

https://www.regiongavleborg.se/jobb-och-utbildning/region-gavleborg-som-arbetsgivare/, nedladdad 2020-11-23.

https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/kommuner-i-siffror/#?region1=2180&region2=00,

nedladdad 2020-11-24.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle, nedladdad 2020-12-07, 2020-12-14.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/arets-pride-ambassador, nedladdad 2020-12-12.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/diakonifokus-2020, nedladdad 2020-12-07.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/diakoniradet---en-ideell-forening, nedladdad 2020-12-04.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/hogskolekyrkan, nedladdad 2020-12-14.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/kyrkans-forskolor, nedladdad 2020-12-06.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/om-oss, nedladdad 2020-11-26.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/nagotfordig, nedladdad 2020-12-07, 2020-12-14.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/personal, nedladdad 2020-12-01.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/samtalsakuten, nedladdad 2020-12-06.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/samverkansavtal, nedladdad 2020-12-07.

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/vision-2025, nedladdad 2020-11-12, 2020-12-01.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/ny-majoritet-ska-styra-gavle-kommun, nedladdad 2020-11-25.

Mailkontakt med kyrkoherde Karin Sarja, 2020-12-07.

Mailkontakt med diakonisamordnare Maria Blixt, 2020-11-12.

Related documents