• No results found

I detta avsnitt presenteras studiens slutsats och förslag till fortsatt studien.

7.1 Slutsats

Den interna kommunikationen på fallföretaget upplevs olika beroende på vilken aktör som undersöks. Valet av formell eller informell kommunikation skiljer sig från varje individ på företaget samt deras arbetsuppgifter som de har. När det sker informell kommunikationen överlag på fallföretaget så krävs det oftast att det sker någon typ av bekräftelse i efterhand angående den information som har förmedlats. Ju högre upp i hierarkin som har studerats så har det varit att den informella kommunikationen vill undvikas för att inte skapa missförstånd, den kan dock användas för att komplettera den formella när aktörerna inte förstår ett mejl eller inte uppfattade ett protokoll från ett möte korrekt som de inte har deltagit på. På grund av att lagerchefer, driftchef och arbetsledare arbetar väldigt administrativt och kommunicerar med flera personer samtidigt för att underlätta arbetet för alla genom korrekt informationsspridning så händer det att den informella kommunikationen används för att snabbt kunna sprida information. Lagermedarbetare har till skillnad från övriga aktörer ett mer fysiskt arbete som gör att de inte har tillgång till datorer eller telefoner för att kunna kommunicera som övriga aktörer. Ett intresse för arbetet är en tydlig skillnad för de högra nivåerna i organisationen som arbetar mer administrativt till skillnad från lagermedarbetare. Administrativa arbetsuppgifter gör att de hela tiden har möjlighet till att kommunicera via mejl eller telefon, dock så krävs det oftast bekräftelse av informationen som har spridits via mejl på grund av att det kan vara otydligt via mejl. Bekräftelse sker oftast via face to face då det finns möjlighet att förstå varandra bättre och informationen blir tydligare. En slutsats som går att dra utifrån den insamlade empirin är att arbetsuppgifterna som varje individ har på arbetsplatsen påverkar valet av kommunikationskanal när de vill kommunicera.

De kommunikationskanaler som finns tillgängliga internt på fallföretaget på varje nivå inom hierarkin är:

● Driftchef - Telefon, videosamtal, mejl och sms

● Lagerchef - Telefon, videosamtal, mejl, face to face och sms ● Arbetsledare - Telefon, mejl, face to face, informations tv och sms

● Medarbetare - Telefon, mejl (endast för de med administrativa uppgifter), face to face, informations tv

Den kommunikationskanal som anses vara lämpligast för alla nivåer som de har gemensamt är face to face kommunikation, mycket på grund av att det är då de förstår varandra genom kroppsspråk samt att de får möjlighet att diskutera specifika punkter på djupare nivå till skillnad från när de pratar i telefon eller skickar mejl.

Face to face är den bästa kanalen även när olika nivåer inom hierarkin kommunicerar med varandra, uppåt eller nedåt dock så är inte face to face kommunikation den lämpligaste för varje nivå på grund av att individerna på varje nivå inte sitter i närheten av varandra på arbetsplatsen.

De vanligaste kommunikationskanalerna för varje nivå är; ● Driftchef - Mejl eller telefon/sms

● Lagerchef - Mejl eller telefon/sms ● Arbetsledare - Mejl eller face to face ● Medarbetare - Face to face

7.2 Förslag till fortsatt forskning

I den här studien har fokus legat på hur den interna kommunikationen sker mellan de olika nivåerna samt hur valet av kommunikationskanaler påverkar uppfattningen och tolkningen av informationen beroende på vilken nivå som kommunikation sker på. Resultatet av studien har visat att ju högre upp i hierarkin som kommunikation sker så blir det enklare att sprida och tolka information korrekt, som enligt aktörerna beror på intresse för arbetet samt den personliga utvecklingen.

Det som hade varit intressant att studera vidare i en liknande studie är att hitta orsaker till att det inte finns ett bredare intresse längre ner i hierarkin för informationsspridning som på de högre nivåerna. Vad är orsakerna till att exempelvis inte alla lagermedarbetare väljer att kommunicera med sina arbetsledare eller lagerchefer för att skapa mening och utvecklas? Författarna anser dock att det inte beror området Informatik utan att det handlar mer om beteendet hos de anställda. För att förstå helheten så skulle det ha varit intressant att studera flera olika anläggningar inom fallföretaget på grund av att det finns flera platser runt om i landet som fungerar olika. Om det hade funnits längre tid samt med tillstånd från företaget hade det även varit intressant att närvaro på möten för att se hur informationen tolkas samt hur diskussioner skapas mellan de olika nivåerna, på grund av sekretess så var detta inte möjligt i denna studie.

Referenser

Tryckta Källor:

Blysell, Gustav. & Gustafsson, Sebastian. (2016). Kommunikationseffektivitet Waste och kommunikationskanalens påverkan. Kandidatuppsats, Institutionen informatik. Växjö: Linnéuniversitetet.

Carlson, John. R. & Robert W. Zmud. (1999). Channel Expansion Theory and the Experiential Nature of Media Richness Perceptions. The Academy of Management Journal. 42 (2): 153– 170. doi:10.2307/257090

Daft, R. och Lengel, R. (1988). The Selection of Communication Media as an Executive Skill. The Academy of Management Executive, Aug 1988, Vol.2(3), p.225. DOI: 10.5465/ame.1988.4277259

Ekengren, Bror Erik. (2006). Informationslogistik för ökad effektivitet. Infotrend: tidskrift för informationsspecialister, vol. 2 ss 49–52.

Falkheimer, Jesper. & Heide, Mats. (2003). Reflexiv kommunikation - nya tankar och strategiska kommunikatörer. 1 uppl. Kristianstads boktryckeri AB.

Fulk, Janet. (1993). Social construction of communication technology. The Academy of Management Journal. 36 (6): 921–950. doi:10.2307/256641. JSTOR256641.

Hanneman, Robert. A. & Mark, Riddle. (2005). Introduction to social network methods. Riverside, CA: University of California, Riverside.

Heide, Mats., Johansson, Catrin., & Simonsson, Charlotte. (2012). Kommunikation i organisationer. Malmö. 2 uppl. Liber AB.

Jacobsen, D. I. & Thorsvik, Jan. (2014). Hur moderna organisationer fungerar. Uppl 4. Lund: Studentlitteratur.

Jacobsen, D. I. (2002). Vad, hur och varför: om metodval i företagsekonomi och andra samhällsvetenskapliga ämne. Lund: Studentlitteratur.

Kupritz, V. & Cowell, E. (2011). Productive management communication. Online and faceto-face. Journal of Business Communication, 48, 58-82. DOI: 10.1177/0021943610385656.

Larsson, Sam., Lilja, John., & Mannheimer, Katarina. (2005). Forskningsmetoder i socialt arbete. Uppl 1. Lund: Studentlitteratur.

Moenaert, R. K. & Lievens, A. (2000). Communication flows during financial service innovation, European Journal of Marketing, Vol 34 Issue: 9/10, pp. 1078-1100,

https://doi.org/10.1108/03090560010342485.

Moskvina, Anastasia. & Jiamou, Liu. (2016). How to build your network? A structural analysis - Auckland University of Technology. The University of Auckland. New Zealand

https://arxiv.org/pdf/1605.03644.pdf.

Timmerman, C. E. & Madhavapeddi, S. Naga. (2008). "Perceptions of Organizational Media Richness: Channel Expansion Effects for Electronic and Traditional Media Across Richness Dimensions". IEEE Transactions on Professional Communication. 51 (1): 18–32.

doi:10.1109/tpc.2007.2000058.

Wåhlin, Hanna. (2015). Förutsättningar för intern kommunikation - En empirisk studie om medarbetares upplevelse av kommunikationen med sin närmsta chef. Examensarbete, Institutionen för pedogik. Växjö. Linnéuniveristetet:

http://lnu.diva-portal.org/smash/get/diva2:782912/FULLTEXT01.pdf

Personlig kommunikation

● Driftchef ● Lagerchef (Avdelning A) ● Lagerchef (Avdelning B) ● Lagerchef (Avdelning C) ● Arbetsledare - 5 st (Avdelning A) ● Arbetsledare - 3 st (Avdelning B) ● Arbetsledare - 2 st (Avdelning C) ● Medarbetare - 10 st (Avdelning A) ● Medarbetare - 5 st (Avdelning B) ● Medarbetare - 5 st (Avdelning C)

Bilagor

Intervjufrågor till Driftchef (Bilaga 1)

● Vilka kommunikationskanaler använder du med din personal och hur kommunicerar dom med dig?

● Vilken anser du är bäst, i syfte för informationsspridning samt möjlighet till respons? ● Beroende på kommunikationskanaler, upplever du att du får fram din information lika

snabbt och effektivt via mejl som exempelvis möten? Om nej, varför? Vilka kommunikationskanaler är vanligast?

● Vilken form av kommunikation förmedlar du information på? Formell eller informell. Eller båda, vilken fungerar bäst? Vilken föredrar du?

● Vad är ditt syfte när du förmedla information till anställda? Är det endast att föra vidare informationen eller att skapa mening?

● Får du den återkoppling som du vill efter du har förmedlat information? Sker det en uppföljning av kommunikationen efter du har förmedlat information.? Om det sker, vad beror det på?

Intervjufrågor till Lagerchefer (Bilaga 2)

● Vilka kommunikationskanaler använder du med din personal och hur kommunicerar dom med dig?

● Vilken anser du är bäst, i syfte för informationsspridning samt möjlighet till respons? ● Vilken form av kommunikation förmedlar du information på? Formell eller informell.

Eller båda, vilken fungerar bäst? Vilken föredrar du?

● Vad är ditt syfte när du förmedla information till anställda? Är det endast att föra vidare informationen eller att skapa mening?

● Finns det någon plattform där informationen läggs ut till alla?

Intervjufrågor till Arbetsledare (Bilaga 3)

● Vilka kommunikationskanaler använder du med din personal och hur kommunicerar dom med dig?

● Vilken anser du är bäst, i syfte för informationsspridning samt möjlighet till respons? ● Vilken form av kommunikation förmedlar du information på? Formell eller informell.

Eller båda, vilken fungerar bäst? Vilken föredrar du?

● Vad är ditt syfte när du förmedla information till anställda? Är det endast att föra vidare informationen eller att skapa mening?

● Får du den återkoppling som du vill efter du har förmedlat information? Sker det en uppföljning av kommunikationen efter du har förmedlat information.? Om det sker, vad beror det på?

Intervjufrågor till Lagermedarbetare (Bilaga 4)

● Kön: ● Ålder:

● Typ av anställning:

● Får du kommunicera med din närmaste chef?

● Känner du till begrepp, Informell och formell kommunikation? Hur kommunicerar du? ● Hur kommunicerar du med din närmsta chef?

● På vilket sätt tar du del av informationen som förmedlas av din närmaste chef? ● På vilka sätt kan du kommunicera med din chef om du vill komma med synpunkter? ● Hur upplever du att du får till dig information på bästa sätt, via vilken

informationskanal?

● Anser du att du har möjligheten att kunna komma till tal under möten? ● Tycker du att du får informationen i god tid?

● Känner du att det alltid finns möjlighet att kommunicera med din chef?

● Har det hänt att du får information via ryktesvägar från en annan medarbetare?

● Har du upplevt att det är svårt att ta del informationen som förmedlas via de olika kommunikationskanaler? Vad är det som är det svåra?

Related documents