• No results found

AVSNITT B – EMITTENT (OCH EVENTUELLA GARANTIGIVARE) B.1 Firma

In document Granskning av prospekt (Page 26-29)

och handels- beteck-ning

Bolagets firma är ………..AB (publ) med organisationsnummer ………… Handel bedrivs under beteckningen ….. ..

B.2 Säte, bolags-form och land

Bolaget har sitt säte i ………..

(…) (…) (…)

B.5 Koncern Ej tillämpligt; Bolaget tillhör inte någon koncern.

Grundprospekt

Grundprospektets sammanfattning ska även den följa mallen i bilaga XXII och innehålla information som ingår i grundprospektet samt uppgifter som krävs enligt värdepappersnoten. En ny sammanfattning ska upprättas vid varje enskild emission under respektive grundprospekt. Sammanfattningen av enskild emission ska vara en uppdaterad och slutgiltig version av hela grundprospektets sammanfattning.

Sammanfattningen för den enskilda emissionen återger bara formen av den redan godkända sammanfattningen av hela grundprospektet samt fyller ut

nyckelinformation som endast är känd efter att grundprospektet har blivit godkänt.

Kravet att upprätta en sammanfattning vid varje emission till varje slutligt villkor ska inte ses som ett tillägg till det ursprungliga grundprospektet.

Språk

Vid passportering till andra stater inom EES får en medlemsstat begära att en sammanfattning upprättas på dess officiella språk. Finansinspektionen får därmed besluta att en sammanfattning avseende ett inpassporterat prospekt ska översättas till svenska. En sammanfattning av en enskild emission under ett grundprospekt lyder under samma regler vad gäller översättning som sammanfattningen för hela grundprospektet.

4. Tillägg till prospekt

Om ett prospekt har godkänts och en ny omständighet, sakfel eller förbiseende inträffar eller uppmärksammas, som kan påverka bedömningen av de överlåtbara

27

värdepapperen, ska ett tillägg till prospektet upprättas enligt 2 kap. 34 § LHF.

Skyldigheten att upprätta ett tillägg gäller sedan prospektet har godkänts men innan anmälningstiden för erbjudandet löper ut eller de överlåtbara värdepapperen tas upp till handel på en reglerad marknad.

Det bör noteras att det inte finns någon skyldighet att upprätta ett tillägg till ett prospekt så snart en ny omständighet inträffar eller ett sakfel eller förbiseende uppmärksammas. Det är endast om det sker något som kan påverka bedömningen av de överlåtbara värdepapperen som prospektet omfattar som emittenten blir skyldig att upprätta ett tillägg. Det är upp till emittenten att avgöra om händelsen kan påverka de aktuella värdepapperen. I situationer där det rent objektivt kan vara svårt att avgöra om en omständighet verkligen kan påverka bedömningen av

värdepapperen är det lämpligast att upprätta ett tillägg till prospektet. Detta förespråkas i ESMA:s FAQ, fråga 19, angående tillägg vid publicering av delårsrapporter för det fall det är tveksamt om innehållet i rapporten medför att ett tillägg behöver upprättas. Investerarna ges då så fullständig information som möjligt och man undviker risken för att det i efterhand, vid en prövning, slås fast att ett tillägg borde ha upprättats. Om en emittent vid en emission endast förlänger teckningstiden i enlighet med villkoren i prospektet ska tillägg inte upprättas.

Ett tillägg till ett prospekt ska granskas, godkännas och registreras av FI på samma sätt som ett prospekt. Beslut meddelas inom sju arbetsdagar från det att ansökan kom in till Finansinspektionen. Den ansökningsblankett som ska fyllas i finns på FI:s hemsida. Som framgår av ESMA:s FAQ, fråga 22, ska emittenten skicka in ansökan med tillägget så snart som det är praktiskt är möjligt efter det att händelsen har inträffat eller uppmärksammats.

Sammanfattningen och eventuella översättningar av denna, ska kompletteras om det är nödvändigt för att kunna tillgodogöra sig informationen i tillägget. Det får bedömas från fall till fall om en ny sammanfattning ska upprättas eller om ett tillägg till sammanfattningen ska utarbetas, se prospektförordningen artikel 26.7.

Sedan tillägget har godkänts ska det offentliggöras på samma sätt som prospektet., dvs. på emittentens hemsida.

Rätt till återkallelse

En investerare som innan tillägget till prospektet offentliggörs har gjort en anmälan om eller på annat sätt samtyckt till köp eller teckning av de överlåtbara värdepapper som omfattas av prospektet, har rätt att återkalla sin anmälan eller sitt samtycke inom minst två arbetsdagar från offentliggörande av tillägget. I tillägget ska sista dagen för återkallelse anges.

Formatet

Ett tillägg till ett prospekt bör innehålla information om

 vilket prospekt tillägget gäller (datum för FI:s godkännande och diarienr.)

 att tillägget är en del av och bör läsas tillsammans med detta prospekt

 orsaken till att tillägget upprättats

 rätten till återkallelse av anmälan eller samtycke

 tiden för återkallelseperioden - minst två dagar - med uppgift om sista dag för återkallelse (2 kap. 34 § LHF).

 eventuella pressmeddelanden, finansiella rapporter, handlingar eller andra dokument, som utgör en del av tillägget

 att tillägget upprättats i enlighet med 2 kap. 34 § LHF samt att det är godkänt och registrerat av FI

28

 datum för tilläggsprospektets godkännande samt FI:s diarienummer

 datum för tilläggsprospektets offentliggörande

När tillägget skickas in till FI för godkännande bör all information som utgör tillägget ingå i ett och samma pdf-dokument. Detta för att investeraren ska kunna få tillgång till informationen på ett så enkelt sätt som möjligt samt att det underlättar vid publiceringen av tillägget på FI:s hemsida.

29

In document Granskning av prospekt (Page 26-29)