• No results found

S profesí překladatelky se Ayaan dostala do různých míst, jako jsou policejní stanice, vězení, interrupční kliniky, trestní síně, úřady nezaměstnaných a také do domů pro týrané ženy. Začala se udivovat nad tím, že mnoho imigrantů bylo muslimů. 64

Jedna somálská žena byla zhruba ve stejném věku jako Ayaan. Neuměla číst ani psát somálsky, ani mluvit holandsky. Byla vdaná za muže, který jel do Somálska najít si ženu a přivezl ji rovnou do Holandska. Téměř nikdy neopouštěla sama byt, bála se cizích ulic. Její muž ji bil, až ji nakonec přivedla policie. Měla spoustu pohmožděnin a řezných ran. Jediné, co si tato žena připouštěla, bylo, že taková je Alláhova vůle. Tyto podmínky jí dal on, a když bude trpělivá, její utrpení jednou skončí. Ženy jako tato se nakonec vždy vrátily zpět ke svým mužům. Nedokázaly se prosadit. Vidina, že by si takové ženy měly svou cestu určovat samy, se pro ně jevila nemožná. Přijetím jejich života, kdy sloužili Alláhu, si chtěly zasloužit místo v nebi.

62 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 193.

63 HIRSI ALI, Ayaan. The caged virgin: an emancipation proclamation for women and Islam. Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, 188 p. ISBN 9780743288347., s. 84.

64 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 243.

37

Ayaan začala brzy postrádat pravý smysl imigračních center a jejich postoje.

Namísto toho, aby se imigranti zapojovali do běžného života mezi zbytek obyvatelstva, žili odděleně, studovali odděleně a bavili se také odděleně. Navštěvovali rozdílné školy, v případě muslimů speciální muslimské školy, na kterých nestudovaly žádné holandské děti. Dívky byly oddělené od chlapců, jak ve třídách, tak při modlitbách a tělocviku.

Školy vyučovaly téměř totéž jako ty holandské, vyjma takových předmětů, které by znamenaly sebemenší rozkol s islámskou doktrínou. Žáci nebyli motivováni klást otázky, ani se projevovat jakkoliv kreativně. Byly vedeny k tomu, aby udržovaly odstup od bezvěrců a vyhýbaly se jim.

Tisíce muslimských žen a dětí byly systematicky zneužívány a nebyla šance úniku před tímto faktem. Malé děti byly obřezávány na kuchyňských linkách. To Ayaan věděla od somálských žen, kterým překládala. Dívky, které si samy vybraly přítele a milence byly mláceny skoro až k smrti, někdy zabity. Utrpení těchto žen bylo nevyslovitelné. A zatímco Holanďané velmi štědře přispívali mezinárodním pomocným organizacím, současně také ignorovali, jak tiše trpí muslimské ženy a děti na jejich vlastním území.

Holandský multikulturalismus, respektive jeho respekt pro muslimské počínání nefungoval. Takový systém stále upíral práva mnoha muslimským ženám a dětem.

Holandsko se tedy snažilo být tolerantní, aby muslimové mohli žít ve shodě s jejich přesvědčením, ale to pochopitelně nelze. Muslimská kultura byla tedy udržována na úkor žen a dětí a také na škodu integrace imigrantů v Holandsku. Spousta muslimů se nikdy nenaučila holandštinu a odmítala holandské hodnoty tolerance a osobní svobody.

2.7.1 Ayaan jako kontroverzní politička kritizující islám

Po studiích politických věd v Leidnu, se Ayaan zanedlouho dostala do politické sféry, stala se členem parlamentu. Začala psát články o islámu, což vyúsťovalo v rozporuplné reakce na nizozemské politické scéně. Reakce muslimů, kteří se dozvídali o vyjádřeních Ayaan nebyly přinejmenším vlídné.

Když devátého září roku 2001 viděla Ayaan zprávy na kanálu CNN, sama sebe nachytala v myšlenkách, jak moc doufá v to, aby za útoky na Světové Obchodní Centrum nestáli muslimové. Když se události objasnily a prokázalo se, že útoky byly provedeny ve jménu Alláha, Ayaan se snažila svému okolí vysvětlovat, že takovéto

38

násilí nespočívá pouze v těch několika atentátnících, nýbrž že problém tkví v islámu jako takovém.65 Ayaan začala veřejně mluvit o záležitostech a událostech, které souvisely s islámem. Když měla projev v jedné televizní debatě, hned druhý den měla hovor od svého otce, že je pod hrozbou smrti. Otec jí prosil, aby klidně nadále bojovala proti utlačování žen, ale aby tuto problematiku nespojovala s islámem.66

Po vystupování v několika dalších televizních pořadech byla Ayaan často dotazována, jestli je srozuměna s faktem, jak malé Nizozemí je a jak výbušné mohou být reakce lidí na to, co říká. Ayaan také prohlásila, že když přijela prvně do Nizozemí roku 1992, lhala, aby měla větší šanci, že jí bude poskytnut azyl. Podala nepravdivý údaj o svém jméně i o příběhu, který vyprávěla.

Další otázkou bylo, jestli se Ayaan považuje za muslimku, načež odpověděla, že je sekularizovaná. Stále se necítila dostatečně silná na to, aby dokázala čelit reakcím, kdyby nahlas odpověděla, že už nadále nevěří. Pro muslima je stát se bezvěrcem tou nejhorší možnou věcí.67 Po skončení této televizní show začal zmatek. Moderátor Ayaan upozornil, že už není bezpečné, aby šla domů sama. V ulicích už pro Ayaan přestalo být bezpečno. Její tvář společně s jejími projevy byli rozšířené po internetu a začaly se shromažďovat různé hrozby. Ayaan dostala přidělenou ochranku, její život byl v opravdovém nebezpečí. V říjnu roku 2002 odletěla na nějaký čas do Kalifornie, aby si odpočinula a vrátila se, až se situace v Nizozemí uklidní.

V roce 2003 Ayaan poznala Theo van Gogha, známého filmového režiséra.

O rok později se setkali znovu a shodli se, že společně natočí kontroverzní film Submission. Vypracován byl zhruba desetiminutový snímek, Submission, Part One.

V tomto krátkém filmu vystupují ženy jedna po druhé v dialogu s Alláhem. Ukazuje, jak ženy trpí i přes snahu řídit se Koránem.

Krátce po vysílání Submission, Part One, byl jeden marocký muž zatčen, jelikož vyvěsil Ayaaninu adresu na intenet. Vyzval následovníky Alláha, aby se spojili a zabránili dalšímu špinění jejich víry. Jeho zprávu provázely fotografie Ayaan a Theo

65 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 269.

66 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 286.

67 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 288.

39

van Gogha a pravé poselství této zprávy bylo, že mají oba zemřít. Produkce tohoto filmu byla nebezpečná a doslova život ohrožující. Po několika málo měsících byl Theo van Gogh zavražděn ve jménu Alláha. Ayaan se ocitla pod nepřetržitou policejní ochranou.68

2.7.2 Současné názory Ayaan na islám

Dle Ayaan se po staletí muslimové chovají, jakoby veškeré znalosti byly v Koránu, odmítajíc jakékoliv tázání se, odmítajíc jakýkoliv pokrok. Muslimové se schovávají před udáváním důvodů, protože nejsou schopni čelit potřebě zahrnout otázky a odpovědi do jejich víry. Nelze, aby takové přesvědčení fungovalo, a proto vede k nevlídnému chování.

Muslimové jsou vedeni k tomu brát život na zemi jako určitou část, přesněji řečeno zkoušku, která předchází skutečnému životu poté. V této zkoušce by měl každý žít v co nejužším souladu se slovy Proroka Muhammada. Ayaan se často na základě tohoto tvrzení táže, jestli jsou tedy inovace pro muslimy zakázané? Jsou tedy pokrok, lidská práva, potažmo ženská práva islámu cizí?69

Prorok se pokusil vymezit každý aspekt života. Zajistil to tak, že ohraničil, co je zakázáno a co je dovoleno. Ayaan začala uvažovat nad faktem, že Korán není svatý dokument. Jedná se pouze o historický záznam sepsaný lidmi. Je to pouze jedna možnost událostí, jak život vnímal člověk, který Korán sepsal sto padesát let po smrti Muhammada. Ayaan vnímá fakt, že většina muslimů se nikdy hlouběji neponořila do teologie islámu, ani jich mnoho Korán skutečně nečetlo. Korán se učí totiž v arabštině, což většina muslimů ani nezná. Korán usměrňuje a ovlivňuje každý detail v životě muslima. Skutečný islám, jako strnulý systém víry a morálního rámce vede k násilí.

Však synové, kteří jsou vychováváni způsobem, že se dívají, jak je jejich matka bitá, budou stejně tak užívat násilí na svých ženách. 70

68 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 317.

69 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 271.

70 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 272 – 279.

40

Muslimské školy odmítají hodnoty univerzálních lidských práv. Všichni lidé si nejsou rovni v muslimských školách. Vyhýbají se tématům jako evoluce či sexuální výchova. Vyučují prostřednictvím přeříkávání, nikoliv tázání.

Při jednom rozhovoru Ayaan mluvila o deseti přikázáních, která stojí v Koránu.

Deset přikázání pochází od Proroka. Toho Ayaan popsala jako krutého muže, který si žádal absolutní moc a který nechal zakrnět veškerou kreativitu jeho omezováním představivosti pouze na to, co bylo povoleno. Zmínila také fakta, že se Prorok oženil s velmi mladou dívkou, přičemž manželského svazku plně užíval, když dívka dosáhla devíti let. Ayaan pronesla větu, že podle západních standardů je Muhammad perverzní muž a tyran.71

Uvedla, že podle nizozemského práva je muž, který měl styk s devítiletou dívkou pedofil. Vezme-li se v potaz způsob, jakým vládl, že byl autokrat a jediný panovník, jde o tyranii.72

Ayaan usilovala o to, aby se vláda a společnost přestala schovávat za toleranci k jiným kulturám, protože to přinášelo zmíněné potíže.

Podle Ayaan by měli být lidé svobodní k interpretaci Koránu a měli by mít dovoleno ho aplikovat v moderním životě.73

Během působení v Nizozemí žila Ayaan v neustálém ohrožení života, ale nehodlala ve svém počínání polevit. Přes dva roky žila pod ochranou nizozemské tajné služby. Většina muslimů považovala Ayaan za nepřítele islámu. Jak Ayaan popisuje ve svých knihách, pro muslimy je nepřijatelná společnost bezvěrců, natož potom člověka, který se odvrátí od islámu.

V současné době Ayaan žije ve Spojených Státech Amerických, kam imigrovala roku 2007 a založila organizaci The Ayaan Hirsi Ali Foundation. Ayaan opustila Nizozemí z důvodu, že už i její sousedy obtěžovalo žít vedle člověka, který je pod neustálou ochranou. Sami si potom připadali v ohrožení a velmi zranitelní, proto podali stížnost a soud vyhověl v jejich prospěch. Nyní Ayaan žije stále pod dohledem tajné

71 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 303.

7272 HIRSI ALI. Infidel. 1st Free Press trade pbk. ed. New York: Free Press, 2008, xxii, 361 p. ISBN 07-432-8969-2., s. 305.

73 HIRSI ALI, Ayaan. Nomad: from Islam to America--a personal journey through the clash of civilizations. New York: Free Press, 2010, xxi, 277 p. ISBN 14-391-5731-6., s. 197.

41

služby, ale už nějakou dobu nejsou zmínky o život ohrožujících hrozbách. Ayaan pracuje pro AEI - americký občanský institut zabývající se výzkumem veřejné politiky (American Enterprise Institute).74 Ayaan Hirsi Ali také poskytuje rozhovory v televizních pořadech, občas přednáší na univerzitách a pracuje na dalších publikacích.

Related documents