• No results found

5. LITTERATURSTUDIER

5.5 B ESKRIVNING AV STUDERADE MATAVFALLSSYSTEM

Det förekommer ett flertal olika insamlingssystem för matavfall från restauranger och storkök. I det följande kapitlet redovisas en beskrivning av säck- och kärlinsamling, matavfallskvarnar ansluten till sluten tank och matavfallskvarn kopplade till utrustning för separering av fast- och flytande fraktion. Dessa system listas nedan:

System Leverantör

Säck- och kärlinsamling

GTS matavfallsprocessor Disperator AB

MicWaste pump Envac Scandinavia AB

NanoVac Envac Scandinavia AB

Fristående modul Electrolux AB avfallshanteringssystem

GTS matavfallsprocessor, MicWaste pump och NanoVac är matavfallskvarnar kopplade till sluten tank. Electrolux är en matavfallskvarn kopplad till centrifug för separering till en fast och en flytande fraktion. En kort sammanfattning av systemen redovisas i tabell 6.

Tabell 6. Insamlingssystem för matavfall med värden på standardkapacitet i kvarn [L/h], driftmetod för matavfall, pumpteknik, transport bärare och rekommenderad köksstorlek.

Standard-

NanoVac 570 Satsvis tillförsel om 10 L till kvarn

Tryck pump Tryck Små, medelstora

Electrolux 300 Kontinuerlig tillförsel till kvarn

Matavfallskvarnarna har flera likheter och generellt sätt behövs fettavskiljare för verksamheter som genererar höga halter fett exempelvis i restauranger och storkök.

Gemensamt sker en volymreduktion då det malda matavfallet blir till en sug- eller pumpbar slurry. De flesta kvarnar saknar tillräckligt skärande funktion för sega avfallstyper exempelvis senor, långa fiskskinn, långfibriga grönsaker och därför bör avfallet klippas i mindre bitar innan malning. Generellt gäller att större ben såsom benknotor och benmärg tar längre tid att mala och sker under högre ljudnivå, vilket är orsaken till att de bör undvikas. Vid rengöring används tvål eller såpa, det är viktigt att man undviker annat rengöringsmedel, då detta kan kontaminera matavfallet i lagringstanken. En kontrollpanel är installerad med en på- och av-knapp och ett

21 nödstopp (Avfallsverige, Rapport 2007:09).

5.5.1 Matavfallskvarn GTS matavfallsprocessor Disperator AB, kvarnmodell: GTS matavfallsprocessor

GTS matavfallsprocessorn är ett slutet matavfallssystem som består av ett rostfritt skåp med en kvarn, pump och styrenhet, samt en lagringstank. GTS matavfallsprocessorn är avsedd för medelstora kök och kan kontinuerligt matas med matavfall. Systemet är gjort för att mala matavfall med endast liten tillförsel av externt vatten. Vid behov kan extra vatten tillföras. Förbrukningen är normalt 3–4 liter spolvatten per minut vid drift men kan vara lägre vid vått matavfall. Matavfall exempelvis grönsaker och kött tillförs genom en öppning i inkastbänken och finfördelas med hjälp av en kvarn till partiklar mindre än 5 mm. Ett stänkskydd är monterat runt inkastbänken för att förhindra stänk vid matavfall tillförsel. Det finfördelade matavfallet kan transporteras med hjälp av en pump med väldigt låg vattentillförsel till en separat placerad lagringstank. Lagringstanken kan placeras inomhus eller vara nergrävd utomhus. Extra spolvatten kan tillföras för att pumpa matavfall som är för trögflytande och har hög viskositet. GTS matavfallsprocessorn har en standardkapacitet på 900 liter matavfall per timme. Vid höga matavfallsmängder finns alternativ av processorpumpar vars kapacitet klarar av upp till 1 800 liter matavfall per timme (Disperator).

Avlastningsytan är försedd med en magnetisk metall- och bestickfälla för att undvika att metallföremål hamnar i kvarnen. Ett magnetlås för luckan finns installerad som stoppar kvarnen om den öppnas under drift för att undvika skador (Disperator).

Då lagringstanken placeras nedgrävd utomhus används polyetenplast lagringstankar.

Rostfritt stål och plastlagringstankar används då tanken placeras inomhus. En nivåvakt finns installerad i lagringstanken. Då beställning av tanktömning bör ske lyser en gul lampa och då tanken är full lyser en röd lampa på processorn. För att undvika dåligt lukt finns avluftning installerad med odörfälla på tanken. Det nermalda matavfallet förvaras i tanken i ungefär 4–6 veckor tills tömning sker. Eftersom matavfallet är finfördelat och kvaliteten granskats krävs ingen ytterligare förbehandling mer än hygienisering vid biogasanläggningen. Tömningen sker med hjälp av en slamsugningsbil som transporterar avfallet till en biogasanläggning, se figur 6 (Disperator).

22

Figur 6. GTS matavfallsprocessorn med ingående komponenter (1) inkastbänk, (2) kvarn, (3) pump, (4) lagringstank, (5) nivåvakt, (6) avluftning och (7) separat avluftningsrör.

5.5.1.1 Säkerhetskrav

 GTS matavfallsprocessorn följer säkerhetskraven enligt Europeiska Unionens (EU) Maskindirektiv 2006/42/EG, EMC-direktivet 2004/108/EC och Lågspänningsdirektivet 2006/95/EC.

 Se Bilaga 4 för tekniska specifikationer av utrustningen.

5.5.2 Matavfallskvarn MicWaste pump

Envac Scandinavia AB, kvarnmodell: MicWaste pump

MicWaste pump är ett slutet matavfallsystem som består av ett rostfritt skåp med kvarn, sug- och pumpsystem, PLC styrsystem och en lagringstank. MicWaste pump är satsvis driven och kräver 10 liter spolvatten per minut vid malning av matavfall.

Matavfallet tillförs genom en inkastbänk och finfördelas i kvarnen till partiklar mindre än 12 mm, som sedan transporteras med hjälp av ett sug- och pumpsystem.

Matavfallet använder en kraftig loob rotor pump som skapar vakuum på cirka 60 % in till pumpen för att sedan trycka matavfallet till lagringstanken. Detta system har en standardkapacitet på 900 liter matavfall per timme (Envac, 2013).

För att undvika att metallföremål hamnar i kvarnen så är avlastningsytan försedd med en magnetisk bestickfälla. Ett magnetlås för luckan finns installerad som nödstoppar kvarnen om den öppnas under drift för att undvika skador (Envac, 2013).

4 1

3

Matavfall in genom inkastbänk

5 1 Inkastbänk

2 Kvarn 3 Pump 4 Lagringstank 5 Nivåvakt 6 Transportrör

7 Separat avluftningsrör 2

6

7

23

Den separata lagringstanken finns i två alternativa materialval, glasfiber och plast i polyeten HD-PE. Där den förstnämnda har volymen 2 000–10 000 liter försedd med en nivåvakt och en rostfri sil och dräneringspump för vätskereducering i tanken ner till avloppet. Plasttanken finns i volymerna 2 000, 2 500, 3 000 och 4 000 liter och är försedda med en inspektionslucka, tilluftsventil, fläns för tömning och en nivåvakt.

Samtliga rör är rostfria DN65. Avståndet mellan matavfallskvarnen och den separata lagringstanken kan variera men är som längst 30 meter. Se Bilaga 4 för tekniska specifikationer av utrustningen (Envac, 2013).

5.5.3 Matavfallskvarn NanoVac

Envac Scandinavia AB, kvarnmodell: NanoVac

NanoVac matavfallssystem består av ett rostfritt skåp med en kvarn, transportpump som använder tryckteknik, elskåp och en lagringstank. Locket till inkastbänken öppnas och matavfall tillförs satsvis med maximalt cirka 10 liter och kräver spolvatten. Locket stängs och malning startar med separat startknapp. Kvarnen består utav skärande knivar och drivande motor som finfördelar matavfallet till partiklar mindre än 12 mm. Locket är låst och går inte att öppna förrän kvarnen har fullföljt sönderdelningen vilket tar cirka en minut. Detta system har en standardkapacitet på 570 liter matavfall per timme (NanoVac, 2009).

För att undvika att metallföremål hamnar i kvarnen så är avlastningsytan försedd med en magnetisk bestickfälla (NanoVac, 2009).

NanoVac transportpump är monterad i inkastbänken. Transportpumpen skapar ett vakuumtryck då matavfallet sugs in i pumpen och matavfallet trycks framåt genom rören (Ekendahl, 2015). Rören är kopplade till en separat lagringstank som finns i storlekarna 600 liter, 1 000 liter och 1 500 liter utifrån aktuell avfallsmängd (NanoVac, 2009, Envac, 2009).

En nivåvakt signalerar då nivån av matavfall blir hög i lagringstanken.

Tömningsfrekvensen av tanken beror dels på mängden matavfall, systemets lagringstank storlek. Lagringstanken töms av slamsugningsbil för vidare transport till biogasanläggning (Honkio, NanoVac, 2009).

5.5.3.1 Säkerhetskrav

 Envac Scandinavia AB arbetar enligt ISO 14001 (International Standards Operation) är en internationell miljö standard. ISO 14001 arbetar med att identifiera, kontrollera och övervaka miljöpåverkan inom företaget för att minska sin miljöbelastning och arbetar för att uppnå ett hållbart miljöledningssystem (Ekendahl, 2015).

 Uppfyller Hazard Analysis Critical Control Point (HAACP), riskanalys med kritiska styrpunkter enligt EU-förordning om livsmedelshygien EC 852/2004.

 Se Bilaga 4 för tekniska specifikationer av utrustningen.

24

5.5.4 Matavfallskvarn för separering av fast- och flytande fraktioner Electrolux, kvarnmodell: Fristående modulsystem WMSIS64PF modell 616022

Matavfallskvarnen består av ett rostfritt skåp, kvarn, pump, elektrisk styrenhet med kontrollpanel. Matavfallet finfördelas i kvarn till en pumpbar slurry. En kompressorpump ansluten till kvarnen pumpar slurryn till en mellanlagringstank för att därefter avvattnas i en centrifug. Pumpen kan installeras utanför skåpet för att reducera bullernivån vid intagsstationen. Electrolux matavfallssystem är kontinuerligt driven och kräver cirka 3 liter spolvatten per minut vid malning av matavfall.

Matavfallet tillförs genom öppningen i inkastbänken och finfördelas med hjälp av en kvarn till partiklar mindre än 12 mm och transporteras med en kompressorpump till en mellanlagringstank. En tryckpump pumpar slurryn till en centrifug och fettavskiljare. Matavfallskvarnen finns i sex olika modeller med olika storlek och kapacitet. Mindre storlekar har endast en lagringstank och större storlekar kan ha flera. Lagringstanken finns i storlekarna 750, 1 100 och 1 500 liter utifrån den aktuella avfallsmängden (Electrolux, 2009).

Avvattning sker med hjälp av centrifugering vilket ger en volymreduktion på upp till 50–60 % då större delen av vätskefasen avleds till avloppet och en fastfas samlas i traditionella matavfallskärl för insamling med vanlig sopbil. En cirkulationspump är installerad för att transportera matavfallet och förhindra blockering i transportrören.

Om för mycket matavfall matas in i matinkastet tänds en varningslampa och ett överhettningsskydd stänger av maskinen. Systemet är försett med en magnetisk bestickfälla för att minska risken att metallföremål hamnar i kvarnen, se figur 7

(Electrolux, 2009).

Figur 7. Matavfallskvarn WMSIS64PF ansluten till tank i kombination med fettavskiljare med ingående komponenter (1) inkastbänk med inbyggd (2) kvarn och (3) pump, (4) separat lagringstank, (5) nivåvakt, (6) cirkulationspump, (7) avvattnare, (8) centrifug, (9) kärl och (10) fettavskiljare.

4

25 5.5.4.1 Säkerhetskrav

 Apparaturen är klassificerad med kaplingsklass International Protection, IP54, där första siffran innebär att apparaturen är dammskyddad och andra siffran innebär att apparaturen tål strilande vatten från alla vinklar. Kaplingsklassen utförs med hänsyn till den internationella standarden IEC 60529 eller motsvariga standarden inom Europa EN 60529.

 Se Bilaga 4 för tekniska specifikationer för utrustningen.

5.5.5 Säck- och kärlinsamling

Matavfallet källsorteras i antingen påsar eller säckar som består utav papper eller plast. Plastsäckar har på senaste åren till viss del bytts ut till bioplast säckar.

Plastsäckar finns i storlekar upp till 240 liter. Kärlens volym kan variera mellan 80–

660 liter men mest förekommande är 140–190 liters kärl, då det har påvisats att arbetsmiljön förbättras när kärlen inte blir för tunga (Henriksson, 2010). Bioplast anges vara biologiskt nedbrytbart vilket innebär att mikroorganismer vanligtvis bryter ner plasten till koldioxid (CO2), vatten (H2O) och/eller metan (CH4) och ny biomassa.

Valet av säckstorlek beror på mängden matavfall som uppstår. Påsar av papper fungerar bra i exempelvis caféer och restauranger med måttlig mängd matavfall men klarar inte större mängder vått matavfall. Bioplast fungerar bra i exempelvis restauranger och storkök med större mängder matavfall som är tämligen blött (Avfallsverige, Rapport 2007:09).

Matavfallet bärs av personalen ut till förvaringskärl som kan vara försedda med en insatssäck. Dessa kärl är oftast placerade i ett avskilt kylrum. I flera kök förvaras matavfall tillfälligt i påsar eller mindre säckar i säckhållare på hjul i köket innan transport till avfallsrummet (Avfallsverige, Rapport 2007:09).

Tömning av kärlet sker med hjälp av ett insamlingsfordon som är utrustad med en kärllyft för att kunna lyfta matavfallskärlen. Det kan läcka vätska vid tömning av kärl då matavfallet oftast är vått och insamlingsfordonen inte är tillräckligt täta (Avfallsverige, Rapport 2007:09, Edström et al., 2001).

26

Kapitel 6

Related documents