• No results found

6. FÄLTSTUDIER

6.1 U TVÄRDERING AV ERFARENHETER FRÅN OLIKA VERKSAMHETER

6.1.4 Miljö och hälsa

Detta avsnitt undersöker hur de olika systemen påverkar omgivningen med avseende på energimängden matavfall för biogasproduktion, hygien, lukt och miljö.

Vid val av matavfallskvarn gynnas miljön genom färre sophanteringstransporter med slamsugningsbil eller sopbil som är fallet för Electrolux. Detta leder till mindre utsläpp av bilavgaser, mindre väg slitage och trafik samt minskar risken för färre olycksfall i trafiken. Ingen förbehandling vid rötning av matavfallet är nödvändigt då matavfallet redan finfördelats i matavfallskvarnen. Vid rötning fås en miljövinst i form av biogas. Rötresten som fås ger en högre kvalité i jämförelse med säck- och kärlinsamling då högre kontroll ges med hjälp av kvarnen om vad som får matas in.

38 1 Electrolux

Erikslund Shopping Center, Västerås

Energimängden matavfall för biogasproduktion

Enligt Ronny Ekbäck genereras cirka 800 kilo matavfall per vecka motsvarande 7 550 matportioner. Detta motsvarar cirka 106 gram matavfall per portion. Beräkningar från VafabMiljö visar att 800 kilo matavfall ger cirka 80 m3 fordonsbränsle (biometan). En personbil med normalförbrukning av bränsle drar cirka 0,7 m3 per mil motsvarar en körsträcka motsvarande 114 mil på 800 kilo genererat matavfall. Mängden biogas som fås är endast från mängden torrt matavfallet som uppstår. Mängden flytande matavfall som går via ledningsnätet i samband med avvattning i centrifugen är cirka 1 600 L, har inte tagits hänsyn till. Se Bilaga 5 avsnitt 5.1 Energimängd matavfall för biogasproduktion.

Hygien

Bättre hygieniska förhållanden och mindre sanitära problem uppkommer då uppkomsten av framförallt skadedjur och ohyra minimeras på grund av att spill minimeras. Matavfallskärlen för insamling av fast fraktion rengörs en gång per vecka och tar ca 30 minuter. Västerås stad tillsammans med personalen på Erikslund Shopping Center hjälps med att rengöra matavfallskärlen i avfallsrummet. Mellan lagringstanken töms en gång per år med hjälp av en slamsugningsbil och rengörs.

Lukt

Personalen upplever ingen lukt från matavfallskvarnen, däremot upplevdes en svag lukt i avfallsrummet med kärl för centrifugerat fast matavfall.

Miljö

Nackdelar som noterats är att vätskefasen som avleds till avlopp medför ökad belastning på avloppsledningsnätet och reningsverket. Den ökade belastningen orsakas av att mer organiskt avfall kan orsaka stopp i avloppsledningsnätet, ökar risken för bildning av svavelväte, en giftig och illaluktande gas.

2 NanoVac

Kärrtorps Gymnasium, Stockholm

Energimängden matavfall för biogasproduktion

Det insamlade matavfallet som erhålls har hög renlighet, vilket är positivt för biogasproduktion. Enligt Istvan Vörös genereras 150–180 kilo matavfall per skolvecka motsvarande 6 000 serverade matportioner per vecka. Detta motsvarar cirka 28 gram matavfall per portion. Beräkningar visar att ett genomsnitt på 165 kilo matavfall per vecka ger ca 17 m3 fordonsbränsle. En personbil med normalförbrukning av bränsle drar ca 0,7 m3 per mil motsvarar en körsträcka motsvarande 24 mil på 165 kilo genererat matavfall. Se Bilaga 5 avsnitt 5.1 Energimängd matavfall för biogasproduktion.

Hygien

Matavfallskvarnen rengörs grundligt dagligen för att undvika dålig lukt.

Rengöringstiden uppskattas pågå i 10 minuter då man spolar rent matavfallskvarnen med ca 120 liter vatten från en vattenslang.

39

Kökspersonalen är försiktig med att inte använda rengöringsmedel för att hindra att matavfallet i lagringstanken kontamineras av tensider. Inkastbänkens lock måste rengöras extra noggrant för att säkerställa att matrester inte sitter kvar, då detta kan bidra till lukt. De hygieniska förhållandena och sanitära problem minskar genom användning av matavfallskvarn samt risken för framförallt skadedjur och ohyra minimeras.

Lukt

Vid kvarnen uppkommer en särskild lukt som av personalen beskrivs som en sur, ruttet, latrin lukt. Trots att matavfallskvarnen rengörs grundligt dagligen så har det noterats att skivan över knivarna inte går att ta loss. Vid närmare inspektion kan det konstateras att matrester ligger kvar under skivan. Enligt produktbeskrivningen i NanoVacs produktblad är systemets rörledningsverk hermetisk svetsade vilket ska förhindra uppkomsten av dålig lukt, insekter och skadedjur. Efter användning stängs locket för att undvika att lukten sprids till övriga delar i köket. Inget märkvärdigt spill sker då inkastbänken är tillräckligt bred samt att köket inte påverkas av skadedjur och ohyra på grund av det slutna matavfallssystemet.

Miljö

Kökspersonalen på Kärrtorps Gymnasium har genom åren övergått till att vara mer miljömedvetna. Matavfallet vägs på en våg innan det hälls in i matavfallskvarnen och vikten dokumenteras. Sedan Kökschefen Istvan Vörös började i 2011 har matsvinnet från tallriksskrap minskat från 450 kg per vecka till 150–180 kg per vecka.

Tömning av lagringstanken på skolan tar normalt 20 minuter och genomförs tidigt på morgonen. Tidigare tömdes lagringstanken mitt på dagen vilket medförde till att en latrin lukt spred sig till köket och matsalen. Personalen tror att det kan bero på dålig ventilation. Var tredje vecka töms lagringstanken med 450–540 kg matavfall/tömning med hjälp av en slamsugningsbil vilket gynnar miljön med färre tömningar jämfört med säck- och kärlinsamling. Matavfallet tas till en rötkammare.

3 GTS matavfallsprocessor Rudbodaskolan, Stockholm

Energimängden matavfall för biogasproduktion

Enligt Lizu Hung genereras ca 30 kilo matavfall per skolvecka motsvarande 2250 serverade matportioner per vecka. Detta motsvarar 13 gram matavfall per portion.

Beräkningar visar att 30 kilo matavfall per vecka ger cirka 3 m3 fordonsbränsle. För en personbil som drar cirka 0,7 m3 per mil motsvarar detta en körning på 4 mil på 30 kilo genererat matavfall. Se Bilaga 5 avsnitt 5.1 Energimängd matavfall för biogasproduktion.

Hygien

Bättre hygieniska förhållanden och mindre sanitära problem uppkommer då uppkomsten av framförallt skadedjur och ohyra minimeras. Matavfallskvarnen rengörs enkelt dagligen i cirka 20 minuter med ca 240 liter vatten och en diskborste, för att undvika dålig lukt.

40 Lukt

Ingen lukt upplevdes av personalen vid användning av matavfallskvarnen.

Miljö

Kökspersonalen på Rudbodaskolan har de senaste månaderna övergått till att vara mer miljömedvetna. Tallriksavskrapet vägs på en våg innan det hälls in i matavfallskvarnen och vikten dokumenteras. Kökspersonalen såväl som personalen hjälper eleverna på skolan att tänka på att minimera matsvinnet och uppmanar eleverna att ta mindre portioner åt gången. Varannan vecka töms lagringstanken med hjälp av en slamsugningsbil vilket gynnar miljön med färre tömningar jämfört med säck- och kärlinsamling.

4 MicWaste pump

Energimängden matavfall för biogasproduktion

Enligt Dick Ekendahl erhålls matavfall av hög kvalité lämplig för biogasproduktion.

Miljö

Miljön gynnas vid färre sophanteringstransporter med slamsugningsbil, vilket leder till mindre utsläpp av bilavgaser, mindre väg slitage och trafik samt minskar risken för färre olycksfall i trafiken. Ingen förbehandling vid rötning av matavfallet är nödvändigt då matavfallet redan finfördelats i matavfallskvarnen. Vid rötning fås en miljövinst i form av biogas.

5 Säck- och kärlinsamling

Energimängden matavfall för biogasproduktion

Matavfall som genereras måste först förbehandlas innan matavfallet kan föras till en rötkammare för biogasproduktion.

Hygien

Daglig rengöring av matavfallskärl och avfallsrum krävs för att bibehålla goda hygieniska krav och är både dyr och tidskrävande. Insatssäckar är ett sätt att minska hygieniska problem och underlätta rengöring av kärl. Papperspåsar och bioplast säckar ger dålig hållbarhet av matavfall då dessa kan bli genomblöta och är i vissa fall dåligt förslutna. Insatssäckar i bioplast är att föredra, då papperssäckar orsakar större risk för spill i kärlen på grund av vått matavfall. Täta kärl är att föredra framför ventilerade, detta på grund av att ventiler kan orsaka läckage av vätska vid tömning.

Under vintertid kan fastfrysning i kärlen uppstå på grund av kladd och fuktiga insatssäckar (Avfallsverige, Rapport 2007:09).

Utförlig rengöring av kärl sker vanligtvis cirka 1–3 gånger om året och uppges ta cirka 20–30 minuter beroende på hur smutsigt kärlet är. Det finns företag som erbjuder sopkärlstvätt där priset varierar mellan 70–304 kr med en medelkostnad på 160 kr (Avfallsverige, Rapport B2007:03). Sopkärlstvätt hos Miljöhuset i Stockholm AB kostar 206 kr per kärl och sopkärlstvätt hos Piteå Renhållning & Vatten AB (Pireva) kostar 160 kr per kärl.

41 Lukt

Vid dålig rengöring kan problem med lukt, mögel och flugor uppstå i kärlen, samt fastfrysning.

Miljö

Val av påsar och säckar för biogasproduktion har stor betydelse och det finns olika påsar och säckar som används vid hantering av matavfall.

Papperspåsar – föredras vid rötning då man vill undvika att plastfragment hamnar i rötresten. Papperspåsen ger bättre ventilation och minskar matavfallets fukthalt och vikt.

Biopåsar – är biologiskt nedbrytbara och fungerar bra i exempelvis restauranger och storkök med större mängder matavfall som är tämligen blött (Avfallsverige, Rapport 2007:09).

Plastpåsar – orsakar problem med maskineriet då dessa kan trassla in i pumpar och omrörare samt att smälta fast på utrustningen. Vid kort uppehållstid hinner inte plaster att brytas ner och riskerar därmed att förorena röstrester till biogödsel.

Vid kompostering föredras påsar och säckar av papper och bioplast. En nackdel som noterats är att matavfall från säck- och kärlinsamling kräver ett förbehandlingssteg för biogasproduktion (Avfallsverige, Rapport 2007:09).

42

Kapitel 7

Related documents