• No results found

B ILAGA 1: I NTERVJUER

A

NDERS

B

ÖRGDAL

,C

ENTER

M

ARKERING

M

ANAGER

,E

MPORIA

Intervjun med Börgdal gav oss mycket information om sinnesmarknadsföring eftersom det är något Emporia arbetar mycket med. De vill ge kunden en annorlunda och glad upplevelse och ta allting ett steg längre. De arbetar framförallt med färger, ljudsättning och känseln. Många sittplatser finns över hela Emporia, vilket är en del av strategin som ska bidra till att kunden åker hem med energi. Emporia vill ladda kunden med energi genom att stimulera sinnen. Börgdal anser att sinnena är väldigt viktiga att ha i åtanke och han tror att de kommer att arbetas ännu mer med i framtiden. Vi diskuterade även kring Emporias andra konkurrenskrafter som främst är deras unika butiksmix, den personliga service de ger konsumenten och deras tillgänglighet. Allt detta bidrar till att stärka deras varumärke. De arbetar för att fortsätta vara en attraktiv mötesplats, med mottot “see you at the mall!” Vi diskuterade kring konkurrens från andra handelsplatser och Börgdal berättade att citykärnan inte bara ska ses som en konkurrent då den lockar många turister som även besöker köpcentrum. E-handeln kan ses som en konkurrent som är väldigt starkt växande, även om den fortfarande utgör en liten del av den totala försäljningen. Det är av stor vikt att vara medveten om denna konkurrent för att på så sätt kunna bemöta konkurrensen på bästa sätt.

J

ESSICA

A

LENBRING

,C

ENTRUMCHEF

,E

RIKSLUND

Under vår intervju med Alenbring diskuterades butiksmixens betydelse och att denna är av stor vikt för att kunna bygga upp ett starkt varumärke. Ett bra butiksutbud kan ses som grunden till nästan allt. IKEA är ett dragplåster som får många kunder att komma till Erikslund. Enkelhet och smidighet var två intressanta områden som diskuterades. Det ska vara lätt att ta sig till ett köpcentrum, det bör vara lättillgängligt för att kunden ska få en bra helhetsupplevelse. Utöver tillgängligheten lyftes det fram att personlig service är väldigt viktigt att erbjuda kunden på plats i ett köpcentrum. Gällande framtiden kan budet av olika typer av tjänster komma att utöka ännu mer, då detta underlättar mer för kunden. Gällande aktiviteter och evenemang är det viktigt att försökt göra mer unika event för att sticka ut gentemot konkurrenterna.

71

M

ARIA

E

NGMAN

,C

ENTER

M

ARKETING

M

ANAGER

,A

LLUM

Engman förklarade betydelsen av emotionella helhetsupplevelser och att det är viktigt att kunden trivs när den kommer till ett köpcentrum. Stort fokus läggs vid att vara ett köpcentrum som även är en mötesplats för kunden. Några utav de värdeord som framhålls var trygghet, kreativitet och personlighet. Gällande framtiden så anser Engman att det blir alltmer viktigt att ge kunden olika typer av upplevelser vid ett besök på köpcentrum. En annan intressant aspekt som framkom i intervjun är sinnesmarknadsföring gällande luktsinnet. Det poängterades att detta sinne kan stimuleras genom att strategiskt placera caféer som sprider en god doft till kunden. Dock är det viktigt att vara försiktig med detta sinne och bland annat ha allergier i åtanke.

C

HARLES

L

ARSSON

,M

ARKETING

D

IRECTOR

,S

TEEN

&S

TRÖM

Under intervjun med Larsson framkom många intressanta aspekter inom köpcentrumbranschen. Det diskuterades bland annat kring varumärkesbyggande och Larsson förklarade att köpcentrum innehåller många olika varumärken, i och med alla butiker som finns där, vilket i sin tur påverkar köpcentrets varumärke. Ett varumärke blir en konsekvens av vilka varumärken som erbjuds på ett köpcentrum. En bra butiksmix på ett köpcentrum är avgörande för om man lyckas och Larsson berättar att de försöker styra butiksmixen så att den matchar den position som vill intas på marknaden. Ett ytterligare intressant område som diskuterades var betydelsen av att kommunikationer fungerar på ett effektivt och bra sätt kring ett köpcentrum. Den fysiska placeringen är en av grundbultarna, alltfler köpcentrum byggs väldigt centralt. Larsson förklarade att Steen & Ström arbetar aktivt med att hela tiden följa trender på marknaden, vilket har stor betydelse då köpcentrum har en lång etableringsprocess. Något som växer in alltmer kring och i köpcentrum förklarar Larsson är olika typer av kommersiell och offentlig service. Att erbjuda kunden olika typer av tjänster på ett och samma ställe bidrar till en förhöjd upplevelse.

72

K

RISTINA

B

ÄCKSTRÖM

,F

ORSKARE OCH UNIVERSITETSADJUNKT VID

L

UNDS

U

NIVERSITET

Bäckström forskar inom området för shopping och upplevelser och har skrivit sin avhandling om upplevelser och shopping. Under vår intervju med henne framkom det att upplevelser i mångt om mycket handlar om funktionalitet, inte alltid en spännande och minnesvärd händelse. Om det funktionella inte fungerar som det ska är det lätt att helhetsupplevelsen dras ned. Bäckström pratade även en del om hur upplevelser kan definieras på olika sätt utifrån olika kunder och deras motiv till shopping vilket även ledde oss in på att diskuteras olika handelsplatser och dess konkurrensfördelar. Något ytterligare som framkom som bör framhävas är att kunders val av olika handelsplatser inte är ett antingen eller val, utan snarare en variation för kunderna som nyttjar de olika handelsplatser utifrån motiv och humör. Vi diskuterade även kring framtiden och vad som kan väntas där. Upplevelser tror hon kommer ta större plats då konkurrensen ökar och det blir viktigare och viktigare att sticka ut.

J

ESPER

S

TEÉN

,VD,J

ÖNKÖPING

C

ITY

Under vår intervju med Jesper fick vi värdefull information om cityhandel som handelsplats. Cityhandelns olika fördelar och nackdelar var något som lyftes fram och vi fick en djupare insikt i hur denna typ av handelsplats fungerar. Vi diskuterade kring cityhandelns olika konkurrenter, e-handel och köpcentrum, och Steén poängterade att externhandeln är ett stort hot för cityhandeln. Dock gjorde Steén tydligt att det är viktigt att inte endast se andra handelsplatser som konkurrenter, utan han tror mer på ett samarbete där man kan dra nytta av varandras fördelar och hjälpas åt. Vidare menar han att cityhandel och externhandel lever i symbios då de är beroende av varandra. Steén förklarar vikten av att ladda ett varumärke med de fördelar som handelsplatser besitter och att det är viktigt att lyfta fram det man är bra på. Den totala upplevelsen kunden får vid ett besök i cityhandeln poängterar Steén är jätteviktig. Olika typer av evenemang och aktiviteter anordnas löpande för att kunden ska få en så bra upplevelse som möjligt. Att cityhandel är en naturlig mötesplats är något Steén tror kommer fortsätta även i framtiden. Vikten av att hänga med i utvecklingen när det gäller exempelvis internet och sociala medier, påpekar Steén som ett starkt konkurrensverktyg.

73