• No results found

Bakgrund och semiotik Figur 5:

In document MEME-ENTO MORI (Page 31-34)

Figur 7. Meme 88 - Seeing where their priorities lie

Bakgrund och semiotik

Figur 5:

Denna meme består likt en klassisk seriestrip av flera rutor, i det här fallet två. Även känt som en stack.88 I den första ber flygtillverkaren Boeing om 50 miljarder dollar och får det av den amerikanska centralbanken. I den andra rutan ber en person om två tusen dollar och får då svaret att skrivaren som trycker pengarna är trasig. Memen består av så kallade Feels

Guys även kända som Wojaks; en form av figurer ritade i MS Paint som förekommer i en

mängd olika versioner och ämnar att uttrycka känslor eller reaktioner. De är ofta ledsna, ångerfulla eller ensamma.89

På en konnotativ nivå så är de detaljer den vänstra Wojaken bär som fluga, mustasch och hatt typiska detaljer som används för att illustrera överklass och rikedom. Den är möjligtvis en modern remix av den klassiska nidbilden av kapitalisten. Över honom står Boeing som då är flygplanstillverkarna. Figuren till höger är en boomer wojak, den ska symbolisera

generationen baby boomers och samtidigt representera “United States federal reserve” som då börjar trycka pengar när Boeing ber om det.

I den undre bildrutan ser vi en “Withered wojak” som känns igen på att dens ögon är mörkade, withered Wojak används ofta för att uttrycka sorg eller hopplöshet. I denna ruta ber den sorgsna figuren, som man kan anta ska representera en deprimerad och socialt utsatt medborgare, om en summa på 2000 dollar. Men blir då avvisad av “The federal reserve” med ursäkten att skrivaren är trasig.

Denna meme utgår från meme-mallen “Money Printer go brrr” som uppkom som en

reaktion på att den amerikanska centralbanken, the federal reserve, ökade penningmängden för att stimulera marknaden under corona-krisen.90 Under mars månad 2020 blev formatet populärt i samband med att den Amerikanska staten lånade 1.5 trillioner dollar till

storbanker efter börskraschen som följde corona-pandemin.91

Av de memes vi tittat på har meme 61 det mest säregna språkbruket. Boeing frågar

Centralbanken om de kan få 50 miljarder, varpå Centralbanken säger “haha money printer go brrrrrrrrrrr”.

88 Milner, Ryan M. The World Made Meme. Cambridge MA: MIT Press, 2018. 10

89 Triple Zed, Know Your Meme, Wojak / Feels Guy 2018-01-07) https://knowyourmeme.com/memes/wojak-feels-guy (hämtad 2020-05-02)

90 Don, Know Your Meme, Money Printer Go Brrr, 2020-03-17 https://knowyourmeme.com/memes/money-printer-go-brrr (hämtad 2020-05-02)

Att koka ner hur den amerikanska centralbanken försöker stimulera ekonomin genom att öka penningmängden, och bevilja stora summor i lån till banker och företag till “haha money printer go brrrrrrrrrrr” kan ses som ett barnsligt och förenklat återberättande av en

nationalekonomisk åtgärd, antagligen med syftet att skapa komisk effekt som pekar på hur centralbanken beter sig barnsligt och nonchalant.

Figur 6:

Meme 84 - Death shmeath

Memen är en direkt skärmdump av en tweet. Denna meme-modell är en av de mest populära i vårt material, och mallen kallas för Twitter Meme.92 En text i bildens överkant efterföljs av en bild som skall komplettera texten och därför efterliknar en tweet. 93 För just detta fall är memen en skärmdump av en faktiskt tweet, och inte en efterliknelse.

Memens bilddel består av en skärmdump från den animerade humorfilmen Futurama: Into

the Wild Green Yonder, där repliken ‘’There’s no scientific consensus that life is important’’

från karaktären Professor Farnsworth står utskriven på bildens nedre del. Repliken

beskriver hur han förbiser problematiken i att väldigt många rymdvarelser kommer dö vid byggandet av en enorm och miljöfarlig minigolfbana.94 Farnsworth har ett sammanbitet ansiktsuttryck och ser ut att demonstrativt lämna de tre karaktärerna bakom sig medan han säger sitt påstående.

Memens textdel säger ‘’Republicans and big business over the last week’’, där den

efterföljande bilden kompletterar och förklarar vad textdelen vill säga. Bilden och texten berättar tillsammans hur republikaner och storföretag, representerade av Professor Farnsworth, inte tycker att amerikanska medborgares liv är av värde.

Likt Meme 61: brrrrrrrrrrrrr så belyser memen hur den sargade börsen och det hårda ekonomiska läget till följd av corona-krisen gör att de allra största amerikanska företagen,

92 McClung, William. Quora, What are the different types of memes?, 2018-01-27 https://www.quora.com/What-are-the-different-types-of-memes (hämtad 2020-05-02)

93Enthoven, Julia. Kapwing, How to Make a Meme With Writing Above the Image, 2019-02-29,

https://www.kapwing.com/resources/how-to-make-a-meme-with-writing-above-the-image/ (hämtad 2020-05-02) Lorenz, Taylor. The Atlantic, As Memes Evolve, Apps are Struggling to Keep Up, 2018-08-01,

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/08/killer-memes/566498/ (hämtad 2020-05-02)

94 Piano, Know Your Meme, Futurama, 2019-10-24, https://knowyourmeme.com/memes/subcultures/futurama (hämtad 2020-05-11)

Wikipedia, Into The Wild Green Yonder, 2020-05-29, https://en.wikipedia.org/wiki/Futurama:_Into_the_Wild_Green_Yonder (hämtad 2020-05-11)

likt Boeing, vill ha hjälp i form av lån och bidrag för att sedan kunna göra återköp av sina egna aktier.95

Memens namn, Death shmeath, är en förlöjligande och barnslig inramning av memens innehåll: död. Det andra ordet ‘’shmeath’’ är svårtolkat, och har inte en egen betydelse i en ordbok. De två orden (death och shmeath) rimmar och verkar tillsammans uttrycka en nonchalant syn på att döden inte är så allvarlig, eller något att ha i beaktning.96

Figur 7

Meme 88 - Seeing where their priorities lie

Denna meme har text i tre delar. Först inläggets rubrik, sedan en text ovanför bilden som lyder “When Congress sees its citizens dying by the thousands:” och sedan i bilden ser man undertexterna från dokumentärfilmen Tiger King som lyder “I am never going to financially recover from this” vilket yttras av personen i bild, Joe Exotic som driver en djurpark och är huvudpersonen i dokumentärserien.

Bakgrunden är att i avsnitt två av dokumentärserien så får en av medarbetarna på Exotics djurpark sin arm avbiten av en tiger, när Joe Exotic för höra vad som hänt reagerar han genom att säga “I am never going to financially recover from this”.

I likhet med meme 84 - Death shmeath så är denna också ett skärmklipp från en tv-serie, bilden har satts ur sitt sammanhang och genom en egen rubrik getts en ny innebörd då det ser ut som att personen på bilden kommenterar det nya sammanhanget.

In document MEME-ENTO MORI (Page 31-34)

Related documents