• No results found

Ideologi och diskursiva strategier

In document MEME-ENTO MORI (Page 34-38)

Dessa memes kännetecknas av det övergripande budskapet att makten avhumaniserar medborgarna. Memesen kritiserar makten genom att påstå att den inte bryr sig om medborgarna. Memesen är färgade av ett förakt och en allmän misstro för USA:s bärande institutioner, företag och politiker. Detta framställs på något olika sätt, men landar alla i

95 Egan, Matt. Elizabeth Warren has a list of demands for companies bailed out by Washington. CNN. 2020-03-18. https://edition.cnn.com/2020/03/18/business/elizabeth-warren-bailout-buyback-ban/index.html (hämtad 2020-05-11)

96 Green, David B. This day in Jewish history1903: 'Death, Shmeath': An American Bullfighter Is Born. Haaretz. 2013-07-11. https://www.haaretz.com/jewish/.premium-1903-an-american-bullfighter-is-born-1.5294101 (hämtad 2020-05-11)

Bouchard, Steve. Death Wish 45 - End The Lockdown. Extra Newsfeed. 2020-04-17.

liknande slutsatser. Om vi utgår ifrån att skaparna av dessa memes hör hemma någonstans i liberala delen av den politiska skalan så kan vi här se att memens perspektiv stämmer överens med forskningsstudien Liberal and Conservative Representations of the Good

Society. 97 Studien visar att liberals som grupp anses i grunden vara kritiska mot USAs högsta instanser, och har en övergripande uppfattning om att systemet är trasigt och inte fungerar.

I meme 61 - brrrrrrrrrrrr framstår det som att den amerikanska staten ger stora företag ekonomiskt stöd, men inte utsatta medborgare. När Boeing, som personifieras som en redan rik och välbärgad man, ber om pengar svarar centralbanken “Haha money printer go

brrrrrrrrrrr”. Med ett skratt trycker den amerikanska centralbanken mer pengar till den redan rika flygplanstillverkaren. Att staten med nöje trycker pengar åt Boeing, men ljuger och skyller ifrån sig när den ledsna och hopplösa figuren ber om hjälp framställs som en objektiv sanning av hur händelseförloppet har gått till.

Meme 84 - Death Shmeath riktar kritik mot storföretagen och republikanernas samspel genom att påstå att det inte finns någon vetenskaplig konsensus kring att liv är viktigt. Till skillnad från Meme 61 - brrrrrrrrrrrrr som kritiserar ett specifikt agerande från USAs riksbank och tar ställning för en aktör, så går det inte att dra slutsatsen om Meme 84 - Death

shmeath att den naturaliserar en socialistisk ideologi. Trots att det går att urskilja kritik mot

marknadsekonomin som system, så är den främst fokuserad på republikaner och stora företag som enskilda aktörer och inte på den egna ideologin.

Meme 88 - Seeing where their priorities lie säger är att den amerikanska kongressen (alltså Senaten och representanthuset) ser att tusentals amerikaner dör av Covid-19 och de tänker då att de aldrig kommer återhämta sig ekonomiskt från det. Den ståndpunkt som memen gör är att naturalisera att de politiker som sitter i kongressen, från alla politiska håll, främst tänker på sin egna ekonomiska vinning i en situation där tusentals personer dör.

Denna inställning är ett subjektivt perspektiv som framställs som en objektiv sanning, vilket rubriken också antyder, att kongressen inte prioriterar människoliv. Ideologiskt är detta perspektiv av parti-övergripande kritik och generell kritik av det politiska etablissemanget svårt att placera, då det tydligt framgår vad som är objekt för kritiken, men inte varifrån den kommer. Det kan likt meme 84 vara allt från kommunism och socialism till anarkism och libertarianism.

97 Sterling, Joanna & Jost, John T & Hardin, Curtis D. Liberal and Conservative Representations of the Good Society: A (Social) Structural Topic Modeling Approach. I Special Collection – Social Media and Politics. Volym 9, nr 2, 2019.

Alla dessa tre memes framställer dock den subjektiva uppfattningen att stora företag, statliga institutioner och politiker inte ser liv som något värdefullt som en objektiv sanning. Dessa memes naturaliserar en misstroende-diskurs om att USA:s politiska och ekonomiska elit prioriterar ekonomin framför människoliv.

Dessa ideologiska perspektiv framställs på lite olika sätt, exempelvis i meme 61 -

brrrrrrrrrrr så tilldelas de olika aktörerna stereotypa och symbolladdade roller. Det är

Boeing som illustreras som en stereotyp direktör med hatt, mustasch och fluga. “The federal reserve” som representeras av en “boomer Wojak”, alltså en person från baby boomer generationen. Uttrycket Boomer används ofta bland yngre som ett skällsord för någon som inte hänger med, är ignorant, eller töntig.98

Genom användandet av traditionella nidbilder av direktören som en man med hatt, och att sammankoppla “the federal reserve” med skällsordet “boomers” så konnoteras de verkliga aktörerna med dessa identiteter. Memen tar den vissnande och förtvinande människans perspektiv och framställer honom som avvisad, hopplös och sorgsen, på så vis legitimeras en socialistisk ideologi, genom att skapa sympati för individen som ber om bidrag, och

förknippa staten och det stora företaget med överklass, orättvisa, och ignorans.

Memen naturaliserar på så vis socialbidrag som någonting utsatta personer borde ha rätt till. samtidigt som den skuldbelägger centralbanken för att den utsatta inte får det. Någonting som går i linje med en socialistisk ideologi.

Även för meme 84 - Death shmeath, går det att tyda liknande ideologiska perspektiv.

Memens innehåll kritiserar republikaner och stora företag, och memen gör dessa två aktörer till hänsynslösa och empatilösa. Ifall alla åsikter och budskap har en tydlig motpol så kan memen anses utgå från en socialistisk och amerikansk liberal ideologi. Memen distanserar sig från republikaner och storföretag, men den lyfter inte likt Meme 61 - brrrrrrrrrrrr fram en annan ideologi eller andra problemformuleringar.

Med corona som utgångspunkt berättar dessa tre memes hur pengar är av högsta prioritet i kapitalismens USA; inte ens när en global pandemi hotar invånarnas hälsa så anses

människoliv vara av värde. Likt studien Liberal and Conservative Representations of the

Good Society som beskriver amerikanska liberalers tweets påminner meme-innehållet om

98 Ewald, Hugo och Jones, Evelyn. ”Ok boomer” – resultatet av flera års internethån mot äldre. DN. 2019-11-21. https://www.dn.se/kultur-noje/ok-boomer-resultatet-av-ar-av-internethan-mot-aldre/

den studiens resultat i hur memesen också belyser ett ‘’trasigt system’’ och kritiserar USA:s etablerade instanser. 99

7.2.2 Kritik mot den personifierade makten

Bland urvalet finns det även en stor del memes vars riktade kritik är betydligt mer personlig och konkretiserad. Dessa memes väljer att använda sig av en syndabock, nämligen USA:s sittande president Donald Trump, när det kommer till den politiska hanteringen av corona-krisen. Därför har vi valt att kalla den andra kategorin för kritik mot den personifierade makten.

Figur 8. Meme 80 - I’m lost for words… Figur 9. Meme 69 - Something doesn’t add up

99 Sterling, Joanna & Jost, John T & Hardin, Curtis D. Liberal and Conservative Representations of the Good Society: A (Social) Structural Topic Modeling Approach. I Special Collection – Social Media and Politics. Volym 9, nr 2, 2019.

Figur 10. Meme 5 - Maybe I shouldn’t have done that

Semiotik och övergripande struktur

In document MEME-ENTO MORI (Page 34-38)

Related documents