• No results found

4 Pohybové schopnosti a dovednosti žáků mladšího školního věku

5.1 Gymnastická příprava

5.1.6 Balanční cvičení

Balanční cvičení úzce souvisí s koordinací a zpevněním těla. Podle Krištofiče (2007) balancovat znamená: „Mít pod kontrolou polohu a pohyb těžiště vůči opoře“. Balanční příprava rozvíjí dynamickou a statickou rovnováhu, čímž se zvyšuje bezpečnost cvičení.

Při balančních cvičeních zapojujeme především svaly hlubokého stabilizačního systému, které pracují proti gravitaci a vyrovnávají labilitu polohy a podložky. Balanční cvičení provádíme s výdržemi či pomalými vedenými pohyby. Vhodně zvolené cviky jsou různé stoje, sedy na balančních pomůckách, chůze po kladince, lavičce a stoje na trampolínce.

31

6 Metodika práce

Pro napsání diplomové práce Využití prvků parkouru v hodinách tělesné výchovy se zaměřením na gymnastiku bylo nejdříve nutné shromáždit informace a prostudovat dostupnou literaturu. Během roku 2019 autorka navštívila několik arén, kde se již parkour trénuje a pozorovala zde trenéry, kteří jej vyučují. Další cesta vedla za učitelem TV na základní škole ZŠ Jiráskova Benešov. Ten se již parkouru věnuje nejen v hodinách TV, ale také vede odpolední kroužek parkouru a gymnastiky. Celou situaci jsem měla možnost s ním prodiskutovat a v říjnu a listopadu 2019 nahlédnout i do jeho hodiny. Následovala rešerše literatury. Jelikož je parkour považován za nejmladší sport a v České republice se doposud nevyskytuje velké množství literatury, bylo třeba hledat i v zahraničí. Zahraniční literatura je v tomto oboru nejen rozšířenější, ale také je zaměřena na využití prvků parkouru na základních školách. Aby se parkour v České republice mohl rozšířit i ve výuce na základní škole, bylo třeba zajistit propojení učiva s již zařazeným učivem. To nejlépe splňovala gymnastika v TV. Další krok směřoval k učitelům tělesné výchovy na prvním stupni. Pomocí ankety byla zjišťována ochota učitelů zařazovat parkourové prvky do hodin TV. Na základě kladného přístupu větší části respondentů bylo vytvořeno deset karet, které by měly posloužit učitelům jako inspirace a návod pro zavedení a propojení hodin TV s parkourem. Relaxační prvky byly voleny na základě prostudování parkourové literatury a zaznamenány na mobilní telefon v domácím prostředí. Cvičencem pro zachycení protahovacích cviků byl autorčin mladší bratr. Po zpracování inspiračních karet byly některé aktivity aplikovány v hodinách TV. Parkourové aktivity byly zařazeny do výuky TV žáků 4. a 5. tříd na základní škole Vorlině ve Vlašimi. Testování probíhalo v druhé polovině února 2020 a první polovině března 2020. Na konci vyučovací jednotky měli žáci za úkol aktivity díky anketnímu šetření zhodnotit.

32

7 Anketní šetření

Úvodní anketní šetření probíhalo v měsících prosinci 2019 a lednu 2020 a zapojilo se v něm celkem 95 respondentů. Do šetření byli zapojeni náhodní respondenti z řad učitelů, kteří byli oslovováni přes ředitele škol v benešovském okrese a pomocí tří facebookových učitelských skupin.

Cílem anketního šetření bylo zjišťování ochoty učitelů zařazovat parkourové prvky do hodin TV.

Anketa byla vytvořena na webovém portálu survio.cz a zahrnovala celkem 13 otázek viz. Příloha č. 11. Otázky 1-3 byly zařazeny se záměrem zjistit základní informace o samotných respondentech. Otázky 4-11 byly zaměřeny na hodiny gymnastiky v tělesné výchově. Následná 12. otázka zjišťovala oblibu gymnastiky u dětí a jejich zdatnost.

Poslední dvě otázky byly zařazeny za účelem zjištění ochoty aplikování parkourových cvičení do hodin tělesné výchovy.

Otázka č. 1

Otázka číslo 1 byla zaměřena na pohlaví respondentů. Cílem zařazení otázky bylo zjištění složení učitelů TV dle pohlaví.

Obrázek 1: Graf 1 - Pohlaví respondentů

(Zdroj: vlastní)

Výsledky ankety hovoří jasně o složení učitelů na základní škole. Překvapující je, že se poměr zastoupení pohlaví učitelů nemění ani v tělesné výchově.

90 Jsem: 5

žena muž

33

Z grafu vyplývá, že věkové rozložení respondentů bylo rovnoměrně rozložené. Mezi zúčastněnými nepatrně převládají učitelé, jejichž věková hranice se pohybuje mezi 41.

a 50. rokem. Naopak zastoupení učitelů věkové kategorie do 30 let je nižší, nicméně není mizivé. To by mohlo mít pozitivní vliv na zařazení parkouru do hodin TV.

Otázka č. 3

Třetí otázka byla zaměřena na vzdělání respondentů s ohledem na TV.

Obrázek 3: Graf 3 - Vzdělání respondentů s ohledem na TV (Zdroj: vlastní) Mé dosažené vzdělání s ohledem na TV:

učitel 1. stupně

učitel 1. stupně se zaměřením na TV aprobovaný učitel TV

neaprobovaný učitel

34

Jelikož celá diplomová práce byla cílena především na učitele 1. stupně základní školy, jasně zde převládá i jejich dominance. Z výsledků také vyplynulo, že v TV na prvním stupni již působí i aprobovaní učitelé TV. Škola, kde byla aplikována praktická část, funguje stejným způsobem. TV na prvním stupni je zde vyučována tandemově, aprobovaný učitel TV a učitel prvního stupně.

Otázka č. 4

Čtvrtá otázka zjišťovala počet hodin tělesné výchovy věnovaných gymnastice ve školním roce.

Obrázek 4: Graf 4 - Počet hodin gymnastiky (Zdroj: vlastní)

Některé výsledky byly z mého pohledu překvapující. Domnívala jsem se, že je gymnastika v tělesné výchově opomíjena. Výsledky mi byly překvapením především u respondentů, kteří věnují gymnastice více než 15 hodin ročně. Nicméně stále více než polovina učitelů odpověděla, že se gymnastice věnuje v menším rozsahu, a to především z důvodu neoblíbenosti u žáků.

Otázka č. 5

Otázka č. 5 dotazovala respondenty, s jakým cílem zařazují gymnastiku a gymnastická cvičení do hodin TV. Cílem bylo zjistit, jaká cvičení v hodině převládají.

21

33 17

24 Jaký počet hodin TV věnujete ročně gymnastice?

méně než 10 hodin 10-15 hodin 16-20 hodin více než 20 hodin

35

Obrázek 5: Graf 5 - Hlavní účel zařazování gymnastických cvičení (Zdroj: vlastní)

Potěšujícím zjištěním bylo, že je gymnastika vnímána především pro všestranný rozvoj, posílení a zlepšení celkové koordinace těla. Necelou čtvrtinou dotazovaných je gymnastika vnímána především ze zdravotního hlediska.

Otázka č. 6

Šestá otázka zjišťovala, jakým způsobem respondenti zařazují gymnastická cvičení do hodin tělesné výchovy. Zda se gymnastika vyučuje samostatně, nebo bývá propojena i v hodinách s jinou hlavní náplní.

Obrázek 6: Graf 6 - Zařazení gymnastických cvičení v hodinách TV (Zdroj: vlastní)

39

35 9

12

Za jakým hlavním účelem zařazujete gymnastická cvičení?

všestranný rozvoj a

36

Výsledky ukázaly, že polovina dotazovaných zařazuje gymnastická cvičení i v jiných hodinách, nejen orientovaných na gymnastiku. Z výběru odpovědí, nelze soudit, zda učitelé používají gymnastické prvky i mimo hodiny tělesné výchovy. V jiných odpovědích se 2 respondenti zmiňují o použití pouze v hodinách tělesné výchovy.

Otázka č. 7

Další, 7. otázka, doplňovala zjištění z předchozí otázky, v jaké části hodiny respondenti zařazují gymnastická cvičení.

Obrázek 7: Graf 7 - Zařazení gymnastických cvičení do částí hodiny (Zdroj: vlastní)

Valná většina respondentů, odpověděla, že zařazují gymnastická cvičení do hlavní části hodiny. Někteří respondenti, zařazují gymnastická cvičení především do úvodní části a dva respondenti do závěrečné části vyučovací jednotky.

Otázka č. 8

Osmá otázka byla cílena na dostupnost nářadí a náčiní ve školách. Respondenti byli dotazováni, které náčiní a nářadí při gymnastických cvičeních využívají.

6

87 2

V které části hodiny zařazujete gymnastická cvičení nejvíce?

úvodní část hlavní část závěrečná část

37

Obrázek 8: Graf 8 - Využívané nářadí a náčiní v gymnastice (Zdroj: vlastní)

Švihadla, žíněnky a koberce byly zjištěny jako nejběžněji používané pomůcky.

Z šetření také vyplynulo, že na mnohých školách jsou k dispozici a učitelé často používají žebřiny, odrazové můstky, švédské bedny, lavičky, gymnastické kozy, různé druhy míčů, trampolínky a obruče. Pouze asi čtvrtina oslovených používá lana, kladinky a hrazdu.

Z šetření také vyplývá, že učitelé v hodinách se zaměřením na gymnastiku téměř nepoužívají duchny, gymnastické tyče a bradla. Mezi další gymnastické pomůcky zmiňované oslovenými učiteli patří: papírové koule, stuhy, kruhy a žonglovací míčky.

Otázka č. 9

Tato otázka byla otevřená. Respondenti byli dotazování za účelem zjišťování všech gymnastických cvičení, která v hodině aplikují. Mezi nejčastější odpovědi patřily přeskoky přes švihadlo, nácviky kotoulů, přemety stranou, stojky, přeskoky přes kozu i bednu, cvičení na lavičkách, na žebřinách (protahovací i posilovací), skoky na trampolínce. Respondenti se v hodinách také věnují základním polohám těla zpevňovacím a uvolňovacím cvikům, žonglují s míčky, trénují rovnováhu, posilují s medicinbaly, šplhají po lanech a tyčích. Někteří dotazovaní zmínili i cvičení na hudbu.

37

Jaké nářadí a náčiní v gymnastice využíváte?

38 Otázka č. 10

Otázka č. 10 zjišťovala u respondentů užívanou formu gymnastických cvičení v hodinách TV.

Obrázek 9: Graf 9 - Forma gymnastických cvičení (Zdroj: vlastní)

Naprostá většina oslovených se věnuje gymnastice nesoutěživou formou. Pouze 6 oslovených využívají v gymnastice soutěží.

Otázka č. 11

Respondenti byli v otázce č. 11 dotazováni za účelem zjišťování oblíbenosti gymnastiky u jejich žáků a zjišťování jejich zdatnosti.

Obrázek 10: Graf 10 - Reakce žáků na gymnastická cvičení (Zdroj: vlastní)

6

89 Jakou formu gymnastických cvičení využíváte?

soutěživá forma nesoutěživá

25

66

3 1

Jak žáci reagují na gymnastická cvičení v hodinách?

baví je a dobře je zvládají baví je, ale činí jim obtíže nebaví je, ale zvládají je nebaví je a nezvládají je

39

Výsledky ukázaly, že gymnastika většinou děti baví, ale činí jim obtíže. Asi čtvrtina, 26,3 % dotazovaných zmínilo, že jejich děti gymnastika baví i ji dobře zvládají. Necelých 5 % oslovených si myslí, že gymnastika děti nebaví.

Otázka č. 12

Dvanáctá otázka se zabývala názorem respondentů na zařazení prvků parkouru mezi gymnastická cvičení. Zda by zařazení parkouru přispělo k vyšší oblíbenosti gymnastiky v TV.

Obrázek 11: Graf 11 - Zvýšení oblíbenosti gymnastiky díky parkouru (Zdroj: vlastní)

Šetření ukázalo na šedesát osm dotazovaných učitelů, kteří si myslí, že parkour je pro dnešní děti zajímavý a mohl by zvýšit oblíbenost i samotné gymnastiky. Méně než čtvrtina dotazovaných, nebyla schopna na tuto otázku odpovědět. A pouhých 6 respondentů si myslí, že by parkour nepřidal na oblibě gymnastiky.

68 6

21

Přispělo by zařazování jednoduchých parkourových cviků k větší oblíbenosti gymnastiky u dětí?

myslím si, že ano myslím si, že ne

nejsem schopen/a odpovědět

40 Otázka č. 13

Poslední otázka byla směřována na ochotu respondentů zařadit prvky parkouru do hodin TV a propojit je s gymnastikou.

Obrázek 12: Graf 12 - Ochota propojení parkouru a gymnastiky (Zdroj: vlastní)

Více než polovina dotazovaných reagovala kladně na zařazení parkourových prvků do tělesné výchovy. Jedna pětina dotazovaných zařazení parkouru odmítá. Sedmnáct respondentů se vyjádřilo jinak. Čtyři respondenti jsou ochotni parkourové prvky zařazovat po seznámení a zabezpečení bezpečnosti cvičenců. Dva oslovení neznají parkour ani jeho prvky. Pět oslovených již parkourové prvky do hodin tělesné výchovy zařazuje. Tři odpověděli, že tomuto sportu neholdují. Dva dotazovaní nejsou schopni odpovědět a poslední z dotazovaných zmiňuje, že si na to už ve svém věku netroufá.

Závěr ankety

Cílem anketního šetření bylo zjišťování ochoty učitelů zařazovat parkourové prvky do hodin TV. Z výsledků poslední otázky vyplývá, že více než 59 respondentů je ochotných parkourové prvky do hodin zařazovat. Někteří učitelé již parkour ve svých hodinách TV zařazují. Dle odpovědí respondentů v předposlední otázce lze soudit, že je parkour vhodným cvičením pro doplnění hodin tělesné výchovy. V celé diplomové práci jde o propojení prvků parkouru a gymnastiky, a tak bylo třeba zjistit využití, nejen materiálního vybavení, ale i gymnastických cvičení. Výsledky anketního šetření byly nezbytnou součástí pro výběr prvků, nářadí a forem cvičení při tvorbě metodických karet.

59 19

17

Byli byste ochotni propojit jednoduché parkourové cviky s gymnastickým?

ano, nebráním se tomu ne

jiná

41

Related documents