• No results found

Kommunbidragsförändring

Barn- och utbildningsnämndens kommunbidrag minskar med -0,9 mkr för 2021, -23,0 mkr för 2022 och -15,4 mkr för 2023.

Den demografiska utvecklingen för nämndens olika verksamheter innebär ett ökat antal barn och elever i samtliga årskullar, vilket medför att behovet av förskola, fritids, grundskola F-9 och gymnasieskola ökar under hela planeringsperioden. Utvecklingen har centralt beräknats till ett ökat behov av kommunbidrag på 4,4 mkr för 2021, 16,8 mkr för 2022 och 24,4 mkr för 2023. Beloppen ingår i ovanstående

kommunbidrag.

Nämndens andel av åtgärder för minskade nettokostnader från årets planeringsförutsättningar uppgår till -16,0 mkr för 2021, -50,0 mkr för 2022 och för 2023 och är avdraget i ovanstående kommunbidrag.

Nämndens kommunbidrag utökas med +14,6 mkr 2021 och +14,1 mkr för 2022 och 2023 avseende:

• bibehålla mindre grupper på förskolan samt omfattning

• elevhälsan och lärarassistenter

• yrkes- och gymnasial vuxenutbildning

• omfattning program/inriktning gymnasieskolan

• mobila team för att motverka psykosocial ohälsa och drogförebyggande åtgärder

• lokalförsörjningsfrågan

• yrkesförarutbildning 0,5 mkr (enbart 2021)

Kapitalkostnader för investeringar som inte ryms i tilldelat kommunbidrag kompenseras nämnden när investeringen är färdigställd.

Uppdrag:

• Att vidareutveckla mobila team för att motverka psykosocial ohälsa och drogförebyggande åtgärder.

• Samtliga nämnder ska tillsammans arbeta med trygghetsskapande aktiviteter. Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska tillsammans förbättra den drogförebyggande samordningen.

Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska tillsammans arbeta för barn och unga på Tureborg. Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska göra en omstart med heltidsresan.

År Kommunbidrag Ändring Kommunbidrag Investeringar

2020 1 480,2 282,0

2021 -0,9 1 479,3 200,0

2022 -23,0 1 457,2 134,0

2023 -15,4 1 464,8 274,0

Verksamhetsbeskrivning

Barn och utbildningsnämnden ansvarar för att Uddevallas invånare har tillgång till barnomsorg och tillhandahåller utbildning. Även genomförandeansvaret för cirka 1300 gymnasieelever från närliggande kommuner inom Fyrbodal ingår i nämndens ansvar genom samverkansavtal. De olika verksamheterna ska uppmuntra till utveckling och lärande, ge stöd och ha positiva förväntningar på varje individ med tydligt fokus på mål, resultat, uppföljning och en god livskvalitet. All förskole- och utbildningsverksamhet för barn och ungdomar, även enskild och fristående verksamhet, finansieras genom Barn- och utbildnings-nämndens budget. Inom vuxenutbildningen finns utbildningar som helt eller delvis finansieras med statsbidrag. Statsbidrag för skolverksamhet tilldelas kommunen och fördelas sedan via kommunbidraget.

De senaste åren har dock flera riktade statsbidrag införts som måste sökas av Barn- och utbildnings-förvaltningen. Inom vuxenutbildningen finns utbildningar som helt eller delvis finansieras med statsbidrag.

Förskola och pedagogisk omsorg

Kommunen erbjuder förskola och pedagogisk omsorg utifrån familjers olika behov. I kommunen kan föräldrar välja mellan kommunala och fristående verksamheter som vänder sig till åldersgruppen 1–5 år.

Fristående pedagogisk omsorg vänder sig till åldersgruppen 1–13 år. Den fristående verksamheten är inte en del av nämndens uppdrag, men den står under nämndens tillsyn.

Förskoleklass

Förskoleklass är sedan höstterminen 2018 obligatoriskt inom skolväsendet från det år då barnet fyller sex år. Förskoleklassen är lokal- och verksamhetsmässigt organiserad inom grundskolan. Förskoleklassen har en egen läroplan.

Grundskola

Grundskolan utgör det obligatoriska skolväsendet för elever 7–16 år. Inom kommunen finns kommunala och fristående grundskolor med delvis olika profiler. Kommunen ansvarar för att alla barn och ungdomar, vars hemkommun är Uddevalla, får tillgång till förskoleklass och grundskola.

Grundsärskola

Grundsärskola är en skolform för elever 7–16 år. Målgruppen för grundsärskolan är barn som bedöms inte kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklingsstörning.

Grundsärskolan ligger under verksamhetschefen för grundskolas ansvar och samorganiseras i viss mån med grundskolan.

Fritidshem

Kommunen ansvarar för tillgång till fritidsverksamhet för barn från 6–12 års ålder. Verksamheten är lokal- och verksamhetsintegrerad inom grund- och grundsärskola. Samverkan sker med kultur- och fritidsförvaltningen i öppen verksamhet i vissa kommundelar för barn mellan tio och tolv år. Även fristående fritidshem finns i kommunen.

Gymnasieskola

Gymnasieskola är en frivillig skolform för ungdomar 16–20 år. Den förbereder för yrkesverksamhet eller högskolestudier. På senare tid har elevens rätt att välja program och skola ökat. I kommunen finns kommunala Uddevalla gymnasieskola och några fristående

Gymnasieskolor, som tillsammans erbjuder ett stort antal utbildningar. Uddevalla gymnasieskola får ca 40 procent av sina elever från andra kommuner, främst inom Fyrbodal.

Gymnasiesärskola

Målgruppen för gymnasiesärskolan är ungdomar mellan 16–21 år vars skolplikt har upphört, som påbörjar utbildningen före utgången av det första kalenderhalvåret det år de fyller 20 år, och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav därför att de har en utvecklings-störning. Gymnasiesärskolan ligger inom verksamhetschefen för gymnasieskolas ansvar och är

lokalintegrerad i Uddevalla gymnasieskola. Liksom gymnasieskolan tar gymnasiesärskolan emot elever från andra kommuner och elever från Uddevalla går i gymnasiesärskola på annan ort.

Vuxenutbildning

Vuxenutbildningen består av kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, inklusive yrkesutbildningar, samt utbildningar inom Yrkeshögskolan. Utbildning i svenska för invandrare (sfi) ingår som en del i kommunal vuxenutbildning.

Särskild utbildning för vuxna - Särvux

Särskild utbildning för vuxna, Särvux, ingår i det offentliga skolväsendet och är en frivillig skolform.

Ekonomisk översikt

Kommunfullmäktige har i sitt beslut om flerårsplan för 2021–2023 beslutat om ekonomiska ramar för treårsperioden. Barn- och utbildningsnämndens kommunbidrag minskar med –0,9 mkr för 2021, -23 mkr för 2022 och –15,4 mkr för 2023.

Våren 2020 bedömdes året bli ett år med reellt mindre ekonomiska resurser. Tillkommande kostnader för Källdalsskolan, finansiering av måltider för gemensam lösning samt avräkning på utfall 2019 gällande demografi gav i realiteten ett effektiviseringskrav på ca 37 mkr. Dock har de budgetmässiga

förutsättningarna blivit förbättrade i samband med KF:s beslut i november. Detta innebär lindrigare effektiviseringskrav i nämndens verksamheter för 2021. Förvaltningen bedömer efter KF:s beslut att effektiviseringarna 2021 motsvarar ca 7 mkr.

Fördelningen av kommunbidragsförändringarna för plan 2022 och 2023 är schablonmässigt fördelade mellan verksamheterna.

Statsbidragen har fått en allt större betydelse i nämndens ekonomi. Statsbidrag för mindre barngrupper och lärarassistenter ger möjligheter att ställa om. Att optimera statsbidragsnivåer är nödvändigt.

Investeringar

Barn- och utbildningsnämnden har fått 291 mkr beviljade i investeringsbudget. Fram till 2017 har genomförandegraden av investeringsplanens listade objekt varit mycket låg. Detta pekar på att det i

lokalförsörjningsplanen och därmed också i investeringsplanen tagits upp objekt som inte kunnat genomföras enligt den uppgjorda planen. Det är mycket viktigt att den tidplan som lokalförsörjnings-planen visar också kan genomföras eftersom lokalförsörjnings-planen ligger till grund för investeringslokalförsörjnings-planen. Detta fordrar ett fortsatt samarbete med Samhällsbyggnadsförvaltningen samt att nödvändiga prioriteringar beslutas i kommunens politiska ledning.

Budget per verksamhetsområde

mkr Intäkter Kostnader Nettokostnad

Förskola 79,0 478,5 399,5

Grundskola/Fritidshem 94,0 866,3 772,3

Särskola 13,0 82,3 69,3

Gymnasieskola 183,0 391,7 208,7

Vuxenutbildning 35,0 100,8 65,8

Gemensam verksamhet 0,5 28,7 28,2

Summa 404,5 1 948,3 1 543,8*

*Fördelning intäkter/kostnader är preliminär, justeras i verksamheternas detaljbudgetarbete. Inkl. 6 mkr i preliminär kompensation för löneökningar 2020.

Verksamheter med ingående underskott, förändrade externa villkor och effektiviseringsuppdrag har ett extra utmanade uppdrag. Den omställning som nämndens verksamheter står inför kräver ett brett

perspektiv med såväl generella, specifika och fördelningsmässigt avvägda åtgärder, på både lång och kort sikt.

Utöver verksamheternas egna effektiviseringar ska alla verksamheter fortsatt gemensamt arbeta med att effektivisera utvalda aktiviteter och processer. Se bilaga anslagsbindningsnivåer för specificering av respektive åtgärd.

Related documents