• No results found

Kommunbidragsförändring

Samhällsbyggnadsnämndens kommunbidrag minskar med -0,6 mkr för 2021 och -3,6 mkr för 2022 och 2023.

Nämndens andel av åtgärder för minskade nettokostnader från årets planeringsförutsättningar uppgår till -4,0 mkr för 2021, -7,0 mkr för 2022 och 2023 och är avdraget i ovanstående kommunbidrag.

Nämndens kommunbidrag utökas med +2,0 mkr för förändrade redovisningsregler till följd av LKBR avseende utgifter för förstudier och detaljplaner och +1,4 mkr för förstärkning av plan, exploatering och lokalförsörjning.

Kapitalkostnader för investeringar som inte ryms i tilldelat kommunbidrag kompenseras nämnden när investeringen är färdigställd.

Uppdrag:

• Att digitalisera plan och byggprocesserna.

• Samtliga nämnder ska tillsammans arbeta med trygghetsskapande aktiviteter. Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska tillsammans förbättra den drogförebyggande samordningen.

Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska tillsammans arbeta för barn och unga på Tureborg. Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska göra en omstart med heltidsresan.

Verksamhetsbeskrivning

År Kommunbidrag Ändring Kommunbidrag Investeringar

2020 104,4 189,5

2021 -0,6 103,8 206,0

2022 -3,6 100,8 209,0

2023 -3,6 100,8 186,0

Planeringsavdelningen

Avdelningens uppdrag är att samordna planeringen av samhället och ansvara för en enhetlig fysisk planering. Uppgiften är att skapa, utveckla och driva processer som möjliggör en effektiv, hållbar samhällsplanering. Man svarar också för att förvärva strategisk mark, förvalta kommunens markinnehav inklusive skogsbestånd och kommunala naturreservat. Samt har ansvar för kommunens Geografiska informationssystem (GIS) och för energi och klimatrådgivning.

Myndighetsavdelningen

Inom avdelningen finns den kommunala lantmäteriverksamheten som utgör en egen myndighet. Man ansvarar för information och rådgivning samt myndighetsutövning genom tillsyn, kontroll och handläggning enligt framförallt miljöbalken, livsmedelslagen, plan- och bygglagen, fastighets-bildningslagen samt lagen om bostadsanpassningsbidrag.

Tekniska avdelningen

Avdelningen ansvarar för förvaltning, byggnation, drift och underhåll av kommunala byggnader samt gator, vägar och parker. Avdelningen ansvarar också för den kommunala trafikövervakningen och kommunala parkeringsplatser samt båtplatser.

Lokalvård- och fordonsservice

Avdelningens uppdrag är att ge bästa möjliga interna service till kommunens förvaltningar och

verksamheter. Servicen består i huvudsak av lokalvård i kommunala lokaler, samordning av kommunens fordon, kommuntryckeri, posthantering och konferensservice på stadshuset.

Måltidsservice

Avdelningens uppdrag är att ge bästa möjliga interna service till kommunens förvaltningar och

verksamheter. Servicen består i huvudsak av att tillhandahålla kommunens måltider inom förskola, skola och socialtjänst samt levererar matkassar och lunch för hemtjänsten.

Verksamhetsstöd

Avdelningens grunduppdrag är att ge förvaltningsövergripande stöd och styrning inom ekonomi, verksamhet och politik. Man ansvarar för samordning av förvaltningens ekonomiska och verksamhets-mässiga planering och uppföljning, internkontroll, styr och ledningsstöd, processtöd, registratur, nämndadministration, arkivvård, IT- och verksamhetsutveckling och personaladministration.

Ekonomisk översikt

Samhällsbyggnadsnämnden har en årlig omsättning på ca 700 mkr. Av dessa är ca 500 mkr interna intäkter som till exempel internhyra, måltidsverksamhet och lokalvårdsverksamhet. Ca 50 mkr avser externa intäkter som exempelvis markarrenden och tomträtter. Ca 45 mkr är intäkter från taxor och avgifter, så som bygglovsavgift, planavgift och avgift för miljötillsyn. Ca 105 mkr av nämndens omsättning är kommunbidrag som tilldelas från kommunfullmäktige. År 2021 ska nämnden minska kostnaderna med 4 mkr, Besparingskravet innebär framförallt att kommunbidraget minskar, oaktat att besparingarna ibland pekar mot verksamhet som inte är kommunbidragsfinansierad. Nämnden kan som exempel effektivisera i verksamhet som finansieras genom interna intäkter och då minska kostnader för andra nämnder. Då minskar nämndens kommunbidrag totalt sett men effekten i minskade kostnader syns i övriga nämnder.

Under år 2018 – 2020 har samhällsbyggnadsnämnden minskat kostnaderna med ca 25 mkr. Det har i stor utsträckning kunnat göras genom att effektivisera i befintlig verksamhet. Gränsen för vad som går att göra genom mindre justeringar och anpassningar är nu passerad och kommande uppdrag att minska

kostnaderna kommer att innebära rena besparingar och neddragningar. Under år 2021 fortsätter arbetet för att effektivisera verksamheter för att minska kostnaderna, men fokus kommer främst att vara att bibehålla kapacitet och kvalitet med de minskade resursåtgärder som redan genomgått effektiviseringar.

Fordonsverksamheten går in i budgetåret med ett underskott till följd av att kostnaderna som debiteras ut inte motsvarar kostnaderna för verksamheten. Här handlar besparingarna i första hand om att få en budget i balans och kommer i dagsläget inte minska kostnader för andra nämnder.

Förvaltningen kommer fortsatt att arbeta med digitalisering och automatisering. Tre stora projekt pågår;

Digital samhällsbyggnadsprocess, Digital samhällsbyggnadsförvaltning och Automatisering.

Vakansprövning tillämpas på alla tjänster och förvaltningen är återhållsamma med att ersätta avgångar vid såväl tillfällig frånvaro, föräldraledighet såväl som permanenta avgångar som pension eller egen uppsägning. Förvaltningen kommer inom avgifts-, taxe- och externfinansierad verksamhet att se över tidskrivning, för att säkerställa korrekt intäktsnivå och följa principen att skattekollektivet inte ska finansiera enskilda personers ärenden (så som exempelvis bygglov).

Utöver de 4 mkr som nämndens ska minska kostnaderna med under år 2021 ska nämnden under planperioden minska kostnaderna med ytterligare 3 mkr år 2022. För år 2023 finns ännu inget besparingskrav. Bedömningen är att nämnden kommer att klara sparkravet under år 2021 med en rad osäkerheter som under året kan påverka bedömningen negativt. Budgetfördelningen som nämnden beslutar är därför preliminära.

Osäkerhetsfaktorer som påverkar budgeten och som vid tillfället för nämndens beslut om preliminär ramfördelning fortfarande inte är lösta:

• Ramfördelning för måltidsservice är tilldelad av barn- och utbildningsnämnden. För att få budget i balans har avdelningen minskat sina kostnader. Konsekvensen av de minskade kostnaderna är en kvaliténs sänkning. En viss osäkert i att budget kan hållas 2021 utan att kvalitén påverkas i större utsträckning.

• Beslut om kostnad och hantering av pedagogiska måltider saknas. Intäkterna för pedagogiska måltider motsvarar inte antalet serverade portioner. Priserna är inte justerade sedan 2001 och behöver justeras.

• Kostnaden per bil i fordonsgruppen är ca 700 kr högre än vad som debiteras ut per bil. Det innebär ett årligt budgetunderskott för fordonsverksamheten i kombination men andra delar.

• Effekter av genomlysning av tekniska avdelningen, slutrapport lämnas under mars.

• Förändringar i investeringsredovisningen bidrar med osäkerheter som kvarstår att hantera:

• Kostnader för detaljplan ska belasta resultatet och får inte aktiveras.

• Kostnader för planering och förstudie ska belasta resultatet.

• Nya förutsättningar för timdebitering innebär att viss verksamhet inte kommer att ha full kostnadstäckning för personalen som arbetar direkt riktat mot investeringsprojekt, så som projektledare och personal inom byggservice.

• Eventuellt utökad administration.

• Del av lokalbanken är fortsatt ej finansierad. I budgetdialogen äskades om utökat kommunbidrag för lokalbanken. Utökningen blev ej tilldelad och därför kommer hantering av lokalbanken och åtgärder krävas.

• Vid upphandlingen av vinterväghållning inkom färre anbud än vad som krävs. Inköp av traktorer och förlängning av säsongsanställda kan komma att innebära ekonomiska konsekvenser som ännu inte gått att fastställa.

• Försäljning exploateringsprojekt: intäkt redovisas först när slutbetalning av tomt sker och då bokas kostnaderna proportionellt ut i resultatet (dessförinnan en omsättningstillgång i balansräkningen).

Diskussioner pågår centralt kring ifall exploateringsvinsterna ska vara kvar hos samhällsbyggnads-nämnden eller om de, tillsammans med kostnader och risker vid en exploatering flyttas till

kommunstyrelsen. I dagsläget finansieras skredsäkring av Lyckornavägen med exploateringsintäkter då nämnden inte erhållit kommunbidrag för detta.

• Fastighet och gata och park har under en längre tid dragit med en underhållsskuld. Behovet av underhåll är högre än budget.

Preliminär budget per verksamhetsområde

mkr Intäkter Kostnader Nettokostnad

Planeringsverksamhet 28,5 38,2 9,7

Myndighetsutövning 34,7 51,7 17,0

Teknisk verksamhet 378,8 455,0 76,2

Service 201,8 198,6 -3,2

Gemensam verksamhet 12,8 23,5 10,7

Summa 656,6 767,0 110,4

Kommunen står inför en fortsatt investeringstung period. Det påverkar samhällsbyggnadsnämndens verksamhet. Både utifrån att vara utförare av investeringsprojekt på uppdrag av övriga nämnder och då nämndens egna investeringar ökar. Totalt sett har 601 mkr budgeterats i investeringsutgift för samhälls-byggnadsnämndens egna investeringar under planperioden. Arbetet med översvämningsskyddet kommer att fortsätta, investeringsutgiften för perioden är ca 220 mkr.

Under år 2021 planeras fortsatt för investeringsprojektet Ny spårförbindelse Sörvik, vilket budgeterats till 15 mkr. Investeringar till följd av nya investeringsprojekt uppgår till ca 45 mkr under planperioden. Detta avser framförallt investeringar i gator och vägar.

Arbetet med upprustning av centrum kommer att fortsätta under planperioden, med fokus på den sista som är etapp 3 av Kungsgatan (öster om torget) och Å-rummet. 29 mkr är budgeterat för dessa två projekt.

40 mkr respektive 25 mkr är budgeterat årligen för reinvesteringar (utbyte av komponenter) i fastigheter respektive gator, vägar och allmän platsmark.

Related documents