• No results found

mkr Intäkter Kostnader Nettokostnad

Kommunfullmäktige 0,0 3,0 3,0

Kommunstyrelsens kommunbidrag ökar med +82,0 mkr för 2021, +73,2 mkr för 2022 och +70,8 mkr för 2023.

År Kommunbidrag Ändring Kommunbidrag Investeringar

2020* 277,7 25,4

2021 82,0 359,7 50,6

2022 73,2 350,9 94,2

2023 70,8 348,5 47,8

I kommunstyrelsens kommunbidrag ingår 74,0 mkr för utbetalningar av försörjningsstöd. Den tidigare försörjningsstödsreserven under kommunfullmäktige är borttagen. Över- eller underskott rapporteras särskilt i kommunstyrelsens uppföljning och årsbokslut.

I kommunstyrelsens kommunbidrag ingår 5,0 mkr för sociala investeringsmedel och Idéburet Offentligt Partnerskap/IOP. De sociala investeringsmedlen fördelas till nämnd efter att projekten har godkänts av kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsens kommunbidrag utökas med +13,4 mkr avseende handläggare försörjningsstöd, +5,0 mkr arbetsmarknadsåtgärder, +10,0 mkr för stadsutvecklingsprojektet inklusive översvämningsåtgärder, +2,5 mkr samordning av digitaliseringsåtgärder samt +1,0 mkr för trygghetsskapande åtgärder.

Därutöver tillförs kommunbidrag för upphandling av nytt HR-system +5,4 mkr för 2021, +2,7 mkr för 2022 och +0,3 mkr för 2023.

Det utökade kommunbidraget för stadsutvecklingsprojektet avs. översvämningsåtgärder överförs till samhällsbyggnadsnämnden efter hand som åtgärderna och insatserna genomförs.

Projektmedel för områdesplan Bäveån minskar med -2,7 mkr för 2021 och -6,1 mkr för 2022 då det upphör helt. Det tidigare tillskottet 2020 om validering/kompetensförsörjning inom vård- och omsorgs-området upphör.

Kapitalkostnader för investeringar som inte ryms i tilldelat kommunbidrag kompenseras nämnden när investeringen är färdigställd.

Uppdrag:

• Att förstärka och skapa en tydligare organisation för säkerhetsarbetet.

• Samtliga nämnder ska tillsammans arbeta med trygghetsskapande aktiviteter. Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska tillsammans förbättra den drogförebyggande samordningen.

Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska tillsammans arbeta för barn och unga på Tureborg. Kommunstyrelsen har fått uppdraget att leda detta arbete.

• Samtliga nämnder ska göra en omstart med heltidsresan.

Verksamhetsbeskrivning

Kommunledningskontoret är kommunstyrelsens förvaltning och biträder kommunstyrelsen i bl.a.

arbetsmarknads- och integrationsfrågor, tillväxtarbete, näringslivsutveckling, samhällsplanering ekonomi och juridik/administration. Förvaltningen samordnar också kommunens folkhälsoutveckling, är

arbetsgivarföreträdare och arbetar för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare samt har det övergripande ansvaret för kommunikationsarbetet i kommunen såväl internt som externt. Sedan år 2020 ansvarar kommunstyrelsen för handläggningen av försörjningsstöd. Inom ramen för kommunstyrelsen politisk styrning ingår budgetposter för medfinansiering, medlemsavgifter, sponsring m.m.

Arbetsmarknadsavdelningen ansvarar för arbetet med övergripande arbetsmarknadsfrågor och har det samordnande ansvaret för integrationsfrågor. I avdelningens arbete ingår att hantera arbetsmarknads-program och insatser för särskilt utsatta grupper, så som personer med en funktionsvariation, utrikes födda, insatser för ungdomar, samt arbetslivsutvecklande projekt. Sedan 15 februari 2020, ansvarar avdelningen även för försörjningsstöd, förmedlingsmedel, dödsboanmälningar och akut hemlöshet, som tidigare låg organiserat under socialnämnden. Förutom det samordnande ansvaret för nyanländas etablering och övriga integrationsfrågor, så bedriver avdelningen egna integrations- och etablerings-aktiviteter. Arbetsmarknadsavdelningen samordnar även rättighetslagstiftningen 2009:724 Nationella minoriteter och minoritetsspråk, samt arbetet med Förvaltningsområdet för finska språket.

Avdelningen för hållbar tillväxt ansvarar för kommunens tillväxtarbete, samhällsplanering, näringslivsutveckling samt folkhälsoutveckling. Arbetssättet är att samla utvecklingsarbetet genom samverkan med det omgivande näringslivet och samhället, inkluderat regionala, nationella aktörer och externa intressenter. Avdelningens ansvar är också anpassat till kommunstyrelsens verksamhetsansvar och omfattar områdena översiktlig planering av användning av mark och vatten, kommunens energiplan och miljöledningssystem samt kommunens långsiktiga samhällsbyggnadsstrategi. Ett starkt fokus är att positionera Uddevalla utanför kommunen genom att ingå i partnerskap, samverka eller leda regionala utvecklingsprojekt. Avdelningen har fem verksamhetsområden; samhällsplanering, näringslivsutveckling, hållbar utveckling, tillväxtprojekt och infrastruktur.

Avdelningen för personal och kommunikation är arbetsgivarföreträdare och ansvarar för att skapa och upprätthålla kommunens övergripande styrdokument och processer inom personalområdet i syfte att säkerställa rättssäkerhet. Avdelningen ska skapa mervärde i organisationen och verkar på uppdrag av kommundirektörens ledningsgrupp. Avdelningens uppdrag är att strategiskt och operativt stödja organisationens chefer utifrån gällande lagar, avtal och styrdokument till ökad måluppfyllelse och effektiv organisering och att kommunen uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Avdelningen har vidare det övergripande ansvaret för kommunikationsarbetet i kommunen såväl internt som externt.

Kommunikationsavdelningen utvecklar och driver kommunens interna och externa kanaler för

kommunikation via bl.a. Inblicken, uddevalla.se, sociala media, presskontakter mm, utarbetar policys och riktlinjer, varumärket för platsen Uddevalla samt ger stöd och råd i kommunikationsfrågor. Avdelningen ansvarar även för kontaktcenter.

IT- avdelningen har systemansvar för kommunens tekniska plattform och datanät samt för kommunens gemensamma telefonsystem. Avdelningen ansvarar för att kommunens alla PC, iPad, Chromebooks och telefoner fungerar tillsammans med kommunens verksamhetssystem. Avdelningen deltar i IT-upphand-lingar, tillhandahåller användarstöd och på förvaltningarnas uppdrag sköter drift av verksamhetssystem.

Avdelningen stöder verksamheternas digitalisering med bl.a. e-tjänster, processkartläggning, automatisering/robotisering, integrationer och projektstöd.

IT- avdelningens uppdrag är att stödja de kommunala verksamheternas utveckling och service till medborgarna genom att tillhandahålla ett modernt IT-stöd med hög tillgänglighet och kvalitet.

Avdelningen ansvarar för den totala IT-tekniska infrastrukturen, allt från drift till datakommunikation och arbetsplatser. I uppdraget ingår kommunens digitala agenda med tillhörande handlingsplan, system-samordning, telefoni, IT-inköp, IT-upphandlingar och IT-säkerhet. Avdelningen stödjer kommunens verksamheter kring digitalisering, automatisering, utveckling och behov inom IT-området. Avdelningen är stöd till enheterna kring strategier, teknisk design, omvärldsbevakning och verksamhetsutveckling.

Ekonomiavdelningens uppdrag är att ge kommunens politiska ledning, kommundirektör och förvaltningar bra information och beslutsunderlag samt stöd inom avdelningens ansvarsområden.

Avdelningens huvudsakliga kommunövergripande ansvarsområden är: styrning och ledning, planering, redovisning, uppföljning, internbank, in- och utbetalningar, inköpsprocessen, kommunövergripande upphandlingar, samt strategiska lokalfrågor.

Avdelningen för juridik och administration leder och samordnar förvaltningens interna gemensamma processer och lämnar kvalificerat administrativt och juridiskt stöd till bl. a.

kommunfullmäktige, kommunstyrelse, valnämnd, nämnder och förvaltningar, kommunens bolag och

kommunledning. Vidare lämnas stöd till samverkande överförmyndare i Norra Bohuslän samt

räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän. Även kommunens arkiv och förvaltning av kommunens ärende- och dokumenthanterings-system, försäkringar, kommunledningskontorets ekonomifrågor samt budget- och skuld och konsument-rådgivning ingår i avdelningens verksamhet. Kommunstyrelsens

dataskyddsombud finns inom avdelningen.

Ekonomisk översikt

Inom ekonomiavdelningen har det gjorts utökning med en ny tjänst som verksamhetsutvecklare. Och inom avdelningen juridik och administration har det gjorts utökning med en ny tjänst som utredare, tjänsten har delvis finansierats via kommunbidragsväxling från kultur och fritid. Inom kommunlednings-kontoret har det uppstått en ekonomisk obalans i och med de ofinansierade tjänsterna, samt att

försäkringsbudgeten behövde utökas och att del av informationssäkerhetstjänsten saknade finansiering.

Denna obalans har hanterats genom omfördelning av budgetmedel mellan kommunledningskontorets avdelningar. Minskning av kommunbidrag har främst gjorts för avdelningen för hållbar tillväxt och avdelningen för personal och kommunikation.

Till 2022 minskar kommunstyrelsens budgetram med 8,8 mkr och till 2023 är det en ytterligare minskning med 2,4 mkr. Projektmedel för områdesplan Bäveån upphör från och med 2022, minskning med 3,4 mkr jämfört med 2021. Ramen minskas även med 2,7 mkr enligt tidigare beslut vad gäller tillfälligt kommunbidrag till följd av LKBR (lag om kommunal bokföring och redovisning). Behov av kommunbidrag för nytt HR-system är 2,7 mkr lägre för 2022 jämfört med 2021, och ytterligare 2,4 mkr lägre 2023.

Investeringar

Den beslutade investeringsramen för 2021 uppgår till 50,6 mkr, varav IT-avdelningens investeringar är 4,0 mkr. Det har avsatts 2,0 mkr till arkivlokal, denna investering kommer eventuellt förskjutas. 4,6 mkr avser brandstation Ljungskile, denna investering ser ut att hålla sin tidsplan och kalkyl. 40,0 mkr avser brandstation Uddevalla, där ny detaljplan för området har antagits av Kommunfullmäktige i december 2019 och har vunnit laga kraft 2020-01-08. En upphandling för totalentreprenad med samarbetsformen partnering är utförd under våren 2020 för utförande av såväl brandstation som anslutande gatunät.

Byggnation av gatudelarna och bergschakt är beräknade till december 2020. Brandstationen beräknas vara färdig för inflyttning 2023. I samband med byggnationen av brandstationen pågår utredning om att kunna utföra ett övningsområde i anslutning till stationen.

Budget per verksamhetsområde

mkr Intäkter Kostnader Nettokostnad

Kommunstyrelsen politisk styrning 0,0 37,6 37,6

Kommunledningskontoret 130,2* 407,0* 276,8

Räddningstjänsten 0,0 52,2 52,2

Summa 130,2* 496,8* 366,6

*Beloppen fördelning mellan intäkt och kostnad är preliminära för kommunledningskontoret då arbetet med detaljbudgeten pågår

Kommunstyrelsen politisk styrning

Inom ramen för kommunstyrelsen politisk styrning ingår bland annat arvoden och omkostnader för förtroendevalda, partistöd, sponsring, kollektivtrafik, ägarbidrag till Fyrstads flygplats AB. Vad gäller köp av turistverksamhet har 1,1 mkr avsatts för ersättning till Uddevalla Turism AB.

Kommunen är medlem i samt lämnar bidrag till ett antal föreningar och intresseorganisationer, samt delfinansierar projekt, nedan redovisas beräknad omfattning för dessa och diverse övriga budgetposter (belopp i tkr, vissa belopp är dock preliminära):

Related documents