• No results found

Barnarbete inom kakaoindustrin – vilken roll spelar Fairtra de?

Den viktiga frågan om barnarbete inom kakaoindustrin uppmärksammas återigen i media och tv. Den 25 mars sänds filmen "Chocolate - the bitter truth" i engelska BBC och på söndag den 28 mars sänds ”The dark side of chocolate” i SVT, Dokument utifrån, kl 22. Fairtrade välkomnar granskningen som visar att problemen med barnarbete fortfarande är omfattande. Mycket arbete återstår för att skapa förutsättningar för en förbättrad arbetsmiljö och bättre levnadsvillkor för odlarna inom kakaoindustrin.

En miljon barn beräknas idag vara sysselsatta inom kakaoindustrin bara i Västafrika, detta trots att proble- met varit känt i många år och trots en lång rad internationella initiativ för att förändra situationen. Det är oacceptabelt att barn utnyttjas som handelsvara fortfarande år 2010.

Fairtrade jobbar sedan länge med tydliga kriterier för att motverka och förhindra barnarbete hos Fairtrade- certifierade producentorganisationer. Trots det har fall av barnarbete upptäckts även här, under de årliga kontrollerna. Detta belyses också i filmen "Chocolate - the bitter truth" i engelska BBC. Läs mer här!

Fairtrade arbetar med att motverka fattigdom - grundorsaken till förekomsten av barnarbete - genom kriteri- er för ekonomisk, social och miljömässig utveckling, samt certifiering och kunskapsöverföring.

• Internationella Fairtrade-kriterier förbjuder att barn anställs som arbetskraft och utnyttjas som slavarbete. • Inspektörer från FLO-Cert, ett oberoende internationellt kontrollorgan, genomför årliga kontroller, även oanmälda, med syfte att upptäcka missförhållanden

• Genom Fairtrade får kakaoodlarna förbättrade ekonomiska villkor, en stabilare ekonomi och ökade möjlig- heter för barn att gå i skolan istället för att arbeta

• Fairtrade tillhandahåller kakaoodlarna och deras familjer stöd och utbildning i barnrättsfrågor

Fattigdom och ojämlika handelsvillkor

Barnarbete har sin grundorsak i fattigdom och ojämlika handelsvillkor, i att människor inte kan leva på sitt arbete och att en låg utbildnings- och kunskapsnivå skapar hinder för utveckling. Ökade livsmedelspriser, finanskris och en allt mer påtaglig klimatkris har ytterligare förvärrat situationen för miljontals människor i världens utvecklingsländer.

De som drabbas allra hårdast är barnen, både på kort och lång sikt. De tvingas ta en allt större roll i familje- försörjningen, istället för att växa socialt genom utbildning, lek och fritid. I de värsta fallen av barnarbete i Västafrika köps och säljs barn mellan länder och utnyttjas för slavarbete. Detta är oacceptabelt. Och vi är många som måste ta ansvar för att detta får ett stopp: ideella organisationer, FN-organ, fackföreningar, barnrättsorganisationer, chokladproducenter, leverantörer, odlarorganisationer och konsumenter.

Certifiering och kunskapsöverföring

Internationella Fairtrade-kriterier utgår från ILO-konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Här ingår att barn inte får utnyttjas i arbete som samtidigt förhindrar möjligheter till utbildning och social utveck- ling. Tvångs- eller slavarbete, inklusive trafficking, får inte förekomma - enligt definitionen på "den värsta formen av barnarbete" - och barn under 15 år får inte anställas som arbetskraft.

9

De Fairtrade-certifierade producentorganisationerna kontrolleras utifrån kriterierna årligen av inspektörer från FLO-Cert, ett oberoende internationellt kontrollorgan. Under det senaste året har några fall av miss- tänkta fall av "den värsta formen av barnarbete" upptäckts under dessa inspektioner. Fallen rapporterades direkt till det berörda landets regering och till relevant organ för barnrättsfrågor. Därefter har det gjorts upp- följningar för att säkerställa att de utsatta barnen befinner sig i trygghet och säkerhet.

Då barnarbete upptäcks blir producentorganisationen avstängd, tills dess missförhållandena har rättats till. Interna kontrollsystem ska då förbättras med syfte att upptäcka och förhindra förekomsten av barnarbete. Grunden för vår internationella verksamhet är att skapa förutsättningar för förbättringar och sätta igång en utvecklingsprocess i de miljöer där vi verkar. Målsättningen är därför att ge stöd och utbildning - genom FLO:s regionala representanter - för att komma till rätta med problemen, istället för att direkt införa sanktio- ner som pressar tillbaka odlarna in i en djupare fattigdom och sätter barnen i en ännu värre situation.

Familjeekonomin påverkar barns möjligheter att gå i skolan

Genom Fairtrade-certifieringen garanteras kakaoodlarna ett minimipris för sin råvara, ett pris som ska täcka produktionskostnaden som lägst. Minimipriset fungerar som ett extra skydd vid fallande världsmarknadspri- ser och som en lägstanivå vid förhandlingen med köparen. En förbättrad familjeekonomi gör att barnen i ökad utsträckning kan gå i skolan istället för att arbeta. Dessutom garanteras odlarna en Fairtrade-premie på 150 USD/ton försåld kakao. Premien används för investeringar i verksamheten eller i social och ekono- misk utveckling av lokalsamhället, t ex för utbildning kring barnrättsfrågor - och förbättrad utbildning för barnen.

Vad garanterar Fairtrade?

Fairtrade kan aldrig garantera att det inte förekommer att enskilda odlare bryter mot kriterierna gällande barnarbete. En sådan garanti är omöjlig att ge, då det skulle ställa krav på ständig närvaro och dagliga inspektioner på varje gård där det odlas kakao. Däremot garanterar vi att noggranna inspektioner genom- förs på plats och att upptäckta missförhållanden leder till omedelbara åtgärder, att barn som utsatts för "de värsta formerna av barnarbete" hamnar under beskydd och att kakaon från berörd producentorganisation stoppas från att säljas som Fairtrade. Dessutom tillhandahåller vi kakaoodlarna resurser och kunskap för att komma till rätta med problemen, för att de sedan ska kunna fortsätta bedriva handel på villkor som skapar en väg ut ur fattigdomen.

Vidare åtgärder för att motverka barnarbete

Det pågår ett kontinuerligt arbete med att stärka och utveckla verksamheten inom Fairtrade. Följande åt- gärder vidtas nu för att ytterligare motverka förekomsten av barnarbete i Västafrika:

• Fler oanmälda inspektioner och specifik utbildning för inspektörerna kring barnrättsfrågor

• Utökat lokalt stöd och mer utbildning för kakaoodlare i frågor som rör barnarbete och barns rättigheter • En internationell arbetsgrupp mot barnarbete har inrättats inom Fairtrade. Experter på området har an- ställts och samarbeten med barnrätträttsorganisationer inleds, både lokalt och internationellt

• Mer utbildningsinsatser, verktyg och samverkansprojekt med andra expertorganisationer

Dessa åtgärder bidrar till att ytterligare motverka förekomsten av barnarbete i regionen. Men det krävs mer. En fortsatt diskussion förs inom Fairtrade hur vi kan göra ännu större skillnad. Samma diskussion bör föras av andra aktörer och internationella organ.

Senast uppdaterad: 2010-03-25 Ursprungligen publicerad: 2010-03-24

10

13

Related documents