• No results found

Hur barnen tänker om rättvisa

När det gäller hur barnen tänker om rättvisa visar det sig att de tänker på flera olika sätt ofta beroende på vilken situation det är och vad den handlar om. När barnen skall förklara vad rättvisa är förklarar de utifrån någon slags regel som förmodligen är inlärd, ungefär att rättvisa är lika för alla eller lika för lika. En för barn logisk och enkel förklaring på begreppet rättvisa. Sen när det kommer till situationer som gäller för eller nackdelar för barnet utifrån barnets eget perspektiv, förklarar de begreppet rättvisa utifrån intresse eller förmåga.

5.1.1 Lika för lika rättvisa

På frågan om barnen kunde förklara vad rättvisa är svarar samtliga barn att det är att man får lika mycket, lika stor eller likadant, lika länge och så vidare. Det klassiska rättvise exemplet om äpplen i olika antal och former använde flera barn som svar.

”Jag tror att om jag får två äpplen och det får inte den andre då är det inte snällt men om jag får ett äpple och den andre får ett äpple då är det rättvist.” (Flicka 6 år 4 mån).

”Rättvisa är om mamma har två äpplen och så får hon ett och så får jag ett det är rättvist. Vi får lika.” (Pojke 6 år 7 mån).

Rättvisa kan också vara att det är rättvist i leken som flera tyckte var mycket viktigt.

”Rättvisa är att alla får vara med i leken och att inte någon blir utanför.

”En ska inte bestämma hela tiden för då blir det orättvist. Man ska få vara det man vill och alla ska få bestämma.” (Flicka 6 år 2 mån).

”Typ om en gungar så får den andra också gunga lika mycket.

Att man bara får spela 10 min vid datorn, att det är samma regler för alla”.

(Pojke 6år 3 mån).

En pojke hade svårt med att förklara vad rättvisa är men med hjälp av en clementin som han fördelade kunde han åskådliggöra rättvisa.

”Delar den femte klyftan i två delar och delar sen upp bitarna i två högar med 2,5 klyftor i varje. Vi får två och en halv klyfta var. Då är det rättvist”. (Pojke 6år 3 mån).

5.1.2 Rättvisa efter förmåga

Att behöva utföra något man inte kan tycker barnen inte är rättvist. Samtliga barn var överens om att rättvisa är när man får utföra något utifrån det man kan. Barnen fick följande fråga:

”Vi säger att du kan räkna till hundra, och så kan Olle räkna till 75 och Eric räkna till 25 och så säger fröken, idag ska alla räkna till 75. Är det rättvist”.

Här var alltså barnen överens men uttryckte det på olika sätt. Svaren visar också att de kan tänka sig in i någon annans situation och se till dennes behov.

”Det är orättvist för att alla inte kan räkna till 75.”(Pojke 6 år 8 mån).

”Då tycker jag att man måste slippa det om man säger att man inte kan räkna. Då måste de som inte kan slippa och får göra något annat, då är det rättvist.” (Flicka 6 år 2 mån).

”Det är inte rättvist. De som inte kan räkna till 75 kan ju inte räkna. Jag tycker man kunde ta en mindre siffra som alla kan räkna till”.(Flicka 6 år 6 mån). För att se hur barnen tänker om materialfördelning i klassrummet fick barnen frågan om vad de tycker om att de kanske får olika läroböcker när de börjar i ettan. Här skiljer sig svaren åt men det handlar fortfarande om förmåga. Här ser barnen problemet från olika perspektiv. Ett perspektiv är egocentriskt samtidigt som de ser det utifrån andras behov

också. Ett annat perspektiv är lika för lika principen. Ytterligare ett perspektiv är att några barn kan se det utifrån förmåga på ett medvetet sätt.

”Det är lite orättvist, Alla ska ha samma böcker annars kanske vi inte lär oss samma för om den ena boken är lite viktigare än den andra boken lär sig inte de andra det. Alla ska ha den viktigaste boken”. (Flicka 6 år 4 mån).

”Det är orättvist för tänk om någon får roligare böcker än någon annan. Jag tycker vi ska få samma”. (Pojke 6år 3 mån).

”Det är inte rättvist, alla ska ha likadana böcker. För någon kanske blir sur på någon annan för att den inte får samma bok, men till exempel får alla en ABC bok så gör det inget om de är olika”. (Flicka 6 år 11 mån).

”Det blir orättvist om alla får likadana böcker, för det blir så lätt för den som kan mycket om de får samma böcker. Det blir rättvist med olika för då får den som inte kan så mycket en lättare bok och den som kan ganska mycket får en svår bok”. (Flicka 6 år 2 mån).

5.1.3 Rättvisa utifrån intresse

Barnen fick bland annat en fråga som lyder:

” Vi delar in er i tre grupper, den ena får rita den andra får ha träslöjd och den tredje får gå ut och leka. Är det rättvist eller orättvist”.

Barnens svar i intervjuerna visade ofta att de svarade utifrån det egna intresset. De flesta barn tyckte det var rättvist om de var med i en grupp som de tyckte skulle göra något intressant. Annars tyckte de flesta barnen att alla skulle göra samma sak. En pojke svarade dock att han får göra det han tycker är intressant en annan gång. Ett barn menade att det inte var orättvist att han inte fick ha slöjd för ”man ska göra som fröken

säger”. (Pojke 6 år 3mån). En pojke tyckte att det var rättvist med gruppindelning till olika aktiviteter för ”att alla får ha lika kul”. (Pojke 6 år 3 mån).

5.1.4 Rättvisa utifrån kön

Barnen upplever inte att vi vuxna gör skillnad på flickor och pojkar när det gäller rättvisa. Alla tycker att vi vuxna är lika rättvisa mot både pojkar och flickor. En flicka

svarade så här på frågan om vi vuxna gör olika med pojkar och flickor, ”Jag vet inte

riktigt, jag har inte märkt något”. (Flicka 6 år 2 mån). Skulle vi vuxna däremot dela barnen i pojk- och flickgrupper och låta dem göra olika saker så skulle barnen reagera. En flicka menar att det skulle vara orättvist om till exempel pojkarna ska vara ute och flickorna inne.

5.1.5 Vuxnas rättvisa utifrån barnens perspektiv

För att se hur barnen upplever de vuxnas rättviseagerande frågade jag om hur de upplever att de får komma till tals och svara på frågor i samlingarna. Detta verkade det inte som om barnen hade tänkt eller reagerat på överhuvudtaget. Inget barn kunde minnas att de känt sig förfördelad i dessa situationer. En flicka svarar så här:

”En gång fick jag bara prata en gång och de andra fler gånger men det gjorde

inget för då fick jag prata mer en annan gång”. (Flicka 6 år 6 mån.).

Barnen är ganska överens om att de vuxna ska vara rättvisa mot barn. De uttrycker denna rättvisa på några olika sätt. En flicka, (6år 4mån), tycker att ”Vuxna ska se till att

vi får göra samma saker”. En flicka menar att vuxna är rättvisa när de är snälla. De flesta barnen svarar nej på frågan om de varit med om att en vuxen varit orättvis. Jag får intryck av att barnen helt enkelt räknar med att vuxna ska vara rättvisa. En pojke säger dock så här om orättvisa vuxna:

”Det gör inget om vuxna är lite orättvisa ibland. För ibland får ju de andra inte göra det jag gör så då kan jag inte bli ledsen om jag inte alltid får göra det de andra gör”.

(Pojke 6 år 8 mån).

Just den här pojkens svar fick mig att studsa till när han svarade men vid närmare eftertanke visar svaret på en pojke som kommit långt i sin moralutveckling som kan se förbi sitt eget behov och litar på att den vuxne låter honom få fördel en annan gång.

Related documents