• No results found

BASFÄRDIGHETER I FISKODLING, 8 SV

In document GRUNDEXAMEN I FISKERI (Page 53-57)

3.2 YRKESINRIKTADE STUDIER OCH INLÄRNING I ARBETET – MÅL, CENTRALT INNEHÅLL OCH BEDÖMNING

3.2.6 BASFÄRDIGHETER I FISKODLING, 8 SV

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall enligt anvisning kunna använda vanlig utrustning som används vid produktionen av de viktigaste odlade arterna och känna till arternas krav på livsmiljö i olika åldersskeden vid anstaltsodling och odling i naturdammar, odling av konsumtionsfisk och fiskyngel samt kräftuppfödning. De bör kunna redogöra för vilka utrymmen och vilken utrustning som behövs för de olika produktionsinriktningarna och redo-göra för utrustningens funktion.

▲ Centralt innehåll:

de odlade arternas krav på livsmiljö, produktionsinriktningar, produktionsutrymmen och utrustning.

De studerande skall kunna sköta fiskarna i odlingsmiljön och upprätt-hålla deras hälsa genom att förebygga fisksjukdomar i enlighet med kra-ven på anstaltshygien. De bör känna till de myndigheter och inrättningar som har uppsikt över fisksjukdomar. De skall kunna uppmärksamma onormalt beteende hos fiskar och kräftor och vidta de åtgärder symtomen förutsätter. De studerande skall under övervakning kunna behandla fisk med kemikaliebad mot hudparasiter. De skall enligt anvisning kunna välja rätta kemikalier, redskap och arbetsmetoder för badningen och för renhållning av anstalten. De bör kunna minimera de risker som påverkar fiskarnas välmåga, arbetarskyddet och miljön. De skall kunna delta och bistå vid lastning, flyttning och transport av fisk.

▲ Centralt innehåll:

anstaltshygien samt fiskarnas och kräftornas hälsa.

De studerande skall under handledning kunna krama och befrukta rom samt enligt anvisning sköta rommen under kläckningen. De skall kunna redovisa för de olika skedena i de viktigaste arternas romproduktion i anstaltsmiljö.

▲ Centralt innehåll:

romproduktion.

De studerande skall med handledning kunna sortera fisk, bedöma och följa med fiskarnas tillväxt samt utfodra dem med automater och manu-ellt på ett sätt som är ekonomiskt och skonsamt för miljön. De bör kunna anpassa sitt arbete efter de olika skedena i fiskarnas och kräftornas yngel-produktion både vid anstaltsodling och odling i naturdammar. De bör kunna anpassa vattengenomströmningen till förändringar i fiskarnas ålder och biomassa samt vattenkvaliteten.

▲ Centralt innehåll:

produktion av fiskyngel.

De studerande skall kunna odla konsumtionsfisk på ett sätt som skonar miljön. De skall med handledning kunna välja rätt foder, utfodra fis-karna och utvärdera utfodringsresultaten under tillväxtperioden. De bör kunna fungera enligt hygien- och kvalitetskraven för fisk som skall ut i handeln. De skall kunna slakta fisk sakkunnigt.

▲ Centralt innehåll:

produktion av konsumtionsfisk.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• under handledning kunna använda de vanligaste arbetsmetoderna, redskapen och apparaterna inom fiskodling samt kunna redogöra för de grundläggande uppgifterna inom fiskodlingsbranschen

• under handledning klara av utfodring

• under sakkunnig ledning kunna delta i kramning och kläckning av rom

• kunna iaktta bestämmelserna om arbetarskydd

• kunna följa anvisningarna och bestämmelserna om miljöbelastning

• kunna slakta och bereda fisk för handeln.

3.2.7 VÅRD AV FISKEVATTEN, 5 SV

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna samla in och tabellera uppgifter för uppgö-rande och uppdatering av en plan för användning och vård av ett fiske-område. De skall känna till tillämpliga lagrum samt de organisationer som står för vården och planeringen av fiskevatten. De bör ha klart för sig delägarlagens, fiskeområdenas och myndigheternas roll i planering och uppföljning av fiskevården och reglering av fisket. De studerande skall kunna de centrala nationella och internationella bestämmelserna om regleringen. De bör omsätta principerna för ordnandet av fiske i prak-tiken och veta hur man genom regleringar kan inverka på fiskbestånden.

▲ Centralt innehåll:

att planera fiskevården och reglera fisket.

De studerande skall under handledning kunna delta i provfiske med nät, elfiske och provfångst av kräfta och kunna redogöra för de vanligaste metoderna för uppskattning av fisk- och kräftbestånd. De skall kunna beräkna enhetsfångster. De studerande skall kunna delta i uppföljning av vården, t.ex. vid märkning av fiskar och vid fiskeförfrågningar och veta hur fångstbokföring och bokföringsfiske skall skötas.

▲ Centralt innehåll:

uppföljning av fiskevården.

De studerande skall kunna bedöma behovet av utplantering och valet av arter som skall utplanteras. De skall kunna tillämpa de centrala kvalitets-kraven för sättfisk och -kräftor och känna till produktionen av dem och kunna transportera och plantera ut fisk- och kräftyngel på rätt sätt. Stude-randena skall kunna fungera inom ramen för bestämmelserna och begränsningarna rörande utplantering. De skall veta hur man följer upp resultaten av utplanteringar och kunna bedöma när en utplantering är lönsam.

▲ Centralt innehåll:

att utplantera och transportera fisk och följa upp utplanteringens lönsamhet.

De studerande skall under handledning kunna delta i iståndsättande åt-gärder, såsom intensivfiske, kalkning, vattenväxtbekämpning och istånd-sättande av strömmande vattendrag.

▲ Centralt innehåll:

iståndsättande av livsmiljön.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• under handledning kunna plantera ut fisk och kräftor

• kunna delta i en grupp för intensivfiske och redogöra för de vanlig-aste sätten att iståndsätta en igenväxande sjö

• som gruppmedlem kunna delta i iståndsättande av strömmande vatten-drag

• känna till de viktigaste instanser som svarar för planering, uppfölj-ning och reglering av fiskevården och principerna för reglering av fiske

• under handledning kunna utföra elfiske och provfisken med nät samt mätningar och analyser gjorda på fångsten.

3.2.B Yrkesinriktade studier i utbildningsprogrammet

3.2.8 YRKESFISKE, 30 SV

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna tillverka fångstredskap för yrkesbruk så att de fyller bestämmelserna i fiskerilagstiftningen. De bör självständigt kunna välja rätt material för olika typer av fångstredskap och för olika fiskarter. De skall kunna tolka ritningar och tillverka redskapen enligt dem. De skall kunna beräkna kostnaderna för tillverkning av fångstred-skap.

▲ Centralt innehåll:

tillverkning av fångstredskap.

De studerande skall kunna välja rätt fångstredskap för den fiskart de vill fånga och kunna fiska självständigt och beakta fiskarnas beteenderytm.

De skall i sitt arbete kunna tillämpa fiskelagstiftningen och arbetarskydds-bestämmelserna. De skall kunna fungera ekonomiskt och enligt bestäm-melserna vid hanteringen av fångsten och vid olika skeden av transporten.

De bör kunna behandla och underhålla fiskeutrustningen på ett ända-målsenligt sätt och även annars omsorgsfullt följa givna bestämmelser.

▲ Centralt innehåll:

De studerande skall kunna beräkna lönsamheten i fisket. De skall kunna betjäna kunder vid för fisket typiska kundbetjäningssituationer och kunna beakta fiskinköparens konsumentbeteende.

▲ Centralt innehåll:

kundbetjäning inom fisket.

De studerande skall kunna använda de viktigaste elektroniska navigerings-instrumenten samt ekolod och GPS-apparater. När det gäller sjöfarts-apparatur skall studerandenas kompetens motsvara de krav som ställs i STCW-bestämmelserna för fiskefartygsmanskap.

▲ Centralt innehåll:

att använda elektronisk navigationsutrustning.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• under handledning kunna tillverka fångstredskap av behövligt råma-terial och med beaktande av fiskelagstiftningen

• under handledning kunna delta i fiske

• kunna använda elektroniska hjälpmedel för sjöfart och fiske.

In document GRUNDEXAMEN I FISKERI (Page 53-57)