• No results found

FISKFÖRÄDLING OCH FISKHANDEL, 30 SV

In document GRUNDEXAMEN I FISKERI (Page 57-61)

3.2 YRKESINRIKTADE STUDIER OCH INLÄRNING I ARBETET – MÅL, CENTRALT INNEHÅLL OCH BEDÖMNING

3.2.9 FISKFÖRÄDLING OCH FISKHANDEL, 30 SV

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna tillverka de vanligaste förädlade fisk-produkterna med beaktande av faktorer som inverkar på kvaliteten och hållbarheten samt eventuella hygieniska risker. De skall under handled-ning kunna följa livsmedels- och hygienlagstifthandled-ningen gällande fisk-förädling. De studerande bör kunna iaktta arbetarskyddsbestämmelserna och hygieniska arbetsmetoder så att råmaterialsvinnet blir så litet som möjligt. De skall kunna göra behöriga förpackningsanteckningar och kunna lagra produkterna så att inga hälsorisker eller väsentliga föränd-ringar, som påverkar den med sinnena iakttagbara kvaliteten, uppstår.

De skall kunna sortera och hantera avfallet ändamålsenligt.

▲ Centralt innehåll:

tillverkning, packning och lagring av förädlade fiskprodukter.

De studerande skall kunna genomföra egenkontroll enligt ett godkänt program med beaktande av kraven på egenkontroll, planeringsprinciperna och metoderna för genomförande av egenkontroll inom fiskförädling och fiskhandel. De bör kunna övervaka produkternas kvalitet i olika produktionsskeden samt vid transport, lagring och försäljning utgående från ett kvalitetssäkringsprogram eller en kvalitetshandbok. De bör kunna redogöra för användandet av kvalitets- och miljösystem inom fisk-förädling och fiskhandel.

▲ Centralt innehåll:

egenkontroll och kvalitetssäkring av förädlade fiskprodukter.

De studerande skall med handledning eller med hjälp av en handbok kunna använda de vanligaste maskiner, apparater och mätare som före-kommer inom fiskförädling och fiskhandel och enkel kvalitetskontroll.

De bör även kunna ordna service och reparationer av dem. De stude-rande skall kunna assistera vid planering av utrymmen och produktions-processer samt vid valet av material i enlighet med hygienbestämmelserna om fiskförädlings- och fiskförsäljningsutrymmen. De skall självständigt kunna sköta renhållningen av utrymmen, maskiner och apparatur.

▲ Centralt innehåll:

att känna till och kunna använda fiskförädlings- och fiskförsäljningsutrymmen, maskiner och apparatur.

De studerande skall kunna sköta kundbetjäning inom fiskhandeln samt kunna ombesörja rätt hantering av produkterna.

▲ Centralt innehåll:

kundbetjäning och annan verksamhet inom fiskhandeln.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• kunna tillverka de vanligaste förädlade fiskprodukterna enligt anvis-ning

• kunna redogöra för packningsmetodens och lagringsförhållandenas inverkan på fiskförädlingsprodukternas hållbarhet

• kunna undvika hälsorisker vid produktion och lagring av fisk-förädlingsprodukter

• kunna redogöra för betydelsen av råämnessvinn och andra kostnads-faktorer som påverkar produktens pris i det egna arbetet

• kunna utöva egenkontroll enligt godkänt program

• under handledning kunna använda de vanligaste fiskförädlings-maskinerna och -apparaterna

• kunna sköta renhållningen av fiskförädlingsutrymmen och maskiner enligt det till egenkontrollen anslutna renhållningsprogrammet.

3.2.10 AKVAKULTUR, 30 SV

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall kunna redogöra för de krav de centrala produktions-metoderna inom akvakulturens olika produktionsinriktningar ställer på odlingsmiljön. De skall kunna göra upp en plan för att starta en produk-tion och vara på det klara med ifrågavarande fiskarts miljökrav, behov av utrymme, samt de konstruktioner och den utrustning som behövs för produktionen. De skall kunna uppskatta foderkonsumtionen i olika odlingsskeden. De skall under handledning kunna göra de behövliga anmälningarna till myndigheterna om startande av fiskproduktion, samt ansöka om de tillstånd som krävs för verksamheten.

▲ Centralt innehåll:

planering av akvakultur.

De studerande skall kunna behandla de odlade fiskarna och kräftorna på ett riktigt sätt i de olika produktionsskedena. De bör kunna bedöma den odlade artens välmåga, känna igen parasiter och symtomen på de vanlig-aste sjukdomarna samt kunna vårda insjuknade fiskar och kräftor enligt givna anvisningar. De bör kunna förebygga insjuknanden och främja den odlade artens välmåga.

▲ Centralt innehåll:

att hantera den odlade arten och ombesörja dess välmåga.

De studerande skall kunna bedöma olika produktionsformers miljö-belastning och akvakulturens inverkan på miljön. De bör kunna minska de skadliga effekterna av belastningen och tillämpa lämpliga metoder för att minska belastningen.

▲ Centralt innehåll:

att minska fiskodlingens inverkan på miljön.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• i huvuddrag kunna redogöra för produktionsmetoderna inom olika former av akvakultur

• under handledning klara av rutinuppgifter inom fiskodling och kunna använda utrustningen

• i huvuddrag kunna hantera rom, fiskar och kräftor på ett riktigt sätt

• under handledning kunna sköta sjuka fiskar

• redogöra för de viktigaste belastningsfaktorerna och kunna fungera enligt de direktiv som syftar till att minska belastningen.

3.2.11 FISKETURISM, 30 SV

Mål och centralt innehåll, berömlig nivå

De studerande skall med handledning kunna bedöma förutsättningarna för lönsam företagsverksamhet inom fisketurism och naturturism inom ramen för gällande lagstiftning. De bör kunna identifiera växelverkan mellan intressent- och konsumentgrupper och möjligheterna till fiske-turism. De bör ha en uppfattning om fisketurismens regionala och indi-rekta inverkan.

▲ Centralt innehåll:

att bedöma förutsättningarna för fisketurism.

De studerande skall kunna göra upp olika servicehelheter för olika konsumentgrupper inom fisketurism och behärska grunderna i produkt-bildning och produktutveckling. De skall kunna sköta kundbetjäningen för fisketurism och marknadsföra verksamheten. De bör kunna utnyttja sin kultur- och lokalkännedom i sin verksamhet.

▲ Centralt innehåll:

produkter och kundbetjäning inom fisketurism.

De studerande skall kunna instruera kunderna i användningen av de vanligaste fiskeredskapen och fiskemetoderna som används inom fisketurism. De skall ha tillräcklig naturkännedom och vildmarks-kunnande. De skall kunna ordna verksamhet inom fisketurism med be-aktande av säkerhetssynpunkter. Studerandena skall kunna handleda och guida olika slags kunder samt kunna kommunicera med dem.

▲ Centralt innehåll:

handledning av fisketurister samt vildmarkskunnande.

Bedömning, nöjaktig nivå (1)

De studerande skall

• kunna redogöra för grundbegreppen, sektorerna och förutsättningarna när det gäller fisketurism samt gällande lagstiftning

• under handledning kunna skapa fisketurismprodukter och -tjänster för olika konsumentgrupper

• klara av kundbetjäning och marknadsföring inom fisketurism

• under handledning klara av uppgifter som kräver vildmarkskunnande samt rådgivning och handledning av kunderna

• kunna använda och underhålla fritidsfiskeutrustning.

In document GRUNDEXAMEN I FISKERI (Page 57-61)