• No results found

K APITEL IV STÖDORDNINGAR

BEARBETNINGSSTÖD U NDERAVSNITT I

TORKAT FODER Artikel 83

Stödmottagande företag

1. Stöd för förädling av produkter från sektorn för torkat foder skall beviljas företag som förädlar produkter från den sektorn som tillhör minst en av följande kategorier:

a) Förädlingsföretag som har ingått avtal med producenter av foder som skall torkas. När ett avtal är ett specialavtal för förädling av foder levererat av en producent, skall det innehålla en klausul som föreskriver förädlingsföretagens skyldighet att till producenten utbetala det stöd som de erhåller för den kvantitet som förädlas enligt kontraktet.

b) Företag som förädlar sin egen produktion eller, i fråga om producentgrupper, sina medlemmars produktion.

c) Företag som har erhållit sina lager från en fysisk eller juridisk person som har ingått avtal med producenter av foder som skall torkas.

2. Stödet enligt punkt 1 skall betalas för torkat foder som har lämnat förädlingsföretaget och uppfyller följande villkor:

a) Den högsta vattenhalten i fodret skall ligga mellan 11 och 14 % och får variera beroende på produktens presentationssätt.

b) Det lägsta råproteininnehållet i torrsubstansen får inte understiga

i) 15 % för de produkter som avses i led a och led b andra strecksatsen i del IV i bilaga I,

ii) 45 % för de produkter som avses i led b första strecksatsen i del IV i bilaga I.

c) Det torkade fodret skall vara av god och handelsmässig kvalitet.

Artikel 84 Förskottsutbetalning

1. Förädlingsföretag skall ha rätt till ett förskott på 19,80 euro per ton eller 26,40 euro per ton om de har ställt en säkerhet på 6,60 euro per ton.

Medlemsstaterna skall vidta de åtgärder som krävs för att kontrollera rätten till stöd.

Förskotten skall betalas ut först efter det att det har fastställts att rätt till stöd föreligger.

Förskott får emellertid betalas ut redan innan rätten till stöd har fastställts, om förädlingsföretaget ställer en säkerhet som motsvarar förskottsbeloppet ökat med 10 %. Denna säkerhet skall även täcka all annan säkerhet enligt första stycket. Så snart rätten till stöd fastställts skall säkerhetsbeloppet sänkas till det belopp som avses i första stycket och säkerheten skall frisläppas helt när återstoden av stödet betalas ut.

2. För att ett förskott skall kunna betalas ut skall det torkade fodret ha lämnat förädlingsföretaget.

3. När ett förskott har betalats ut skall återstoden, motsvarande skillnaden mellan förskottsbeloppet och det totala stödbelopp som tillkommer förädlingsföretaget, betalas ut i enlighet med bestämmelserna i artikel 85.2.

4. Om förskottet överskrider det totala belopp som förädlingsföretaget är berättigat till, med tillämpning av artikel 85.2, skall företaget på begäran betala tillbaka den överskjutande delen av beloppet till den behöriga myndigheten i medlemsstaten.

Artikel 85 Stödnivå

1. Det stöd som föreskrivs i artikel 83 skall vara 33 euro/ton.

2. Om under ett regleringsår den kvantitet torkat foder, för vilken stöd har begärts, överstiger den maximala garanterade kvantitet som fastställs i artikel 86, skall stödet, genom undantag från punkt 1, sänkas i de medlemsstater där produktionen överskrider den nationella garanterade kvantiteten genom att utgifterna minskas i förhållande till medlemsstatens andel av det totala överskridandet.

Kommissionen skall fastställa minskningen till en nivå som garanterar att budgetutgiften inte blir större än vad den skulle ha blivit om inte den maximala garanterade kvantiteten hade överskridits.

Artikel 86 Garanterad kvantitet

För varje regleringsår upprättas det härmed en maximal garanterad kvantitet på 4 960 723 ton dehydratiserat och/eller soltorkat foder för vilken det stöd som föreskrivs i artikel 83 kan beviljas. Denna kvantitet skall fördelas på de berörda medlemsstaterna i form av nationella garanterade kvantiteter, i enlighet med led B i bilaga IX.

Artikel 87

Tillämpningsföreskrifter

Kommissionen skall anta tillämpningsföreskrifter för det här underavsnittet, vilka bland annat kan omfatta bestämmelser rörande

a) deklarationer som företagen skall lämna in vid stödansökan,

b) villkor för stödberättigande, särskilt när det gäller lagerbokföring och andra styrkande handlingar,

c) beviljande av stöd enligt detta underavsnitt samt det förskott och frisläppande av säkerheter som föreskrivs i artikel 84.1,

d) de villkor och kriterier som skall uppfyllas av företag enligt artikel 83 och, i det fall företagen erhåller sina lager från en fysisk eller juridisk person, bestämmelser rörande de säkerheter som skall ställas av dessa peroner,

e) de villkor som medlemsstaterna skall tillämpa vid godkännande av företag som köper upp foder som skall torkas,

f) kriterier för att fastställa minimikvaliteten enligt artikel 83.2,

g) de kriterier som skall vara uppfyllda vid slutande av avtal samt de uppgifter som dessa skall innehålla,

h) tillämpningen av den maximala garanterade kvantiteten enligt artikel 86,

i) villkor utöver dem som anges i artikel 83, särskilt när det gäller karotin- och fiberinnehåll.

UNDERAVSNITT II

LIN OCH HAMPA SOM ODLAS FÖR FIBERPRODUKTION Artikel 88

Stödberättigande

1. Stöd för beredning av lin och hampa som odlas för fiberproduktion skall beviljas en godkänd förste beredare för den kvantitet fibrer som faktiskt framställts av strån för vilka det har ingåtts ett köpe- och försäljningsavtal med en jordbrukare.

Om jordbrukaren själv förblir ägare till de strån som han har låtit bereda enligt avtal med en godkänd förste beredare och sedan styrker att de erhållna fibrerna har släppts ut på marknaden skall stödet i stället beviljas jordbrukaren.

Om den godkände förste beredaren och jordbrukaren är en och samma person skall köpe- och försäljningsavtalet ersättas av ett åtagande av den berörda personen att själv utföra beredningen.

2. I detta underavsnitt avses med godkänd förste beredare en fysisk eller juridisk person eller en sammanslutning av fysiska eller juridiska personer, oavsett vilken juridisk status sammanslutningen eller dess medlemmar har enligt nationell rätt, som har godkänts av den medlemsstats behöriga myndighet på vars territorium det beredningsföretag är beläget som skall producera linfibrer.

Artikel 89 Stödnivå

1. Det beredningsstöd som föreskrivs i artikel 88 skall vara 200 euro per ton långa

2. De fiberkvantiteter som berättigar till stöd skall begränsas på grundval av de arealer för vilka det finns ett avtal eller åtagande enligt artikel 88.

Medlemsstaterna skall fastställa de begränsningar som avses i första stycket så att de överensstämmer med de garanterade nationella kvantiteter som avses i artikel 91.

Artikel 90 Förskottsutbetalning

På den godkände förste beredarens begäran skall ett förskott på det stöd som avses i artikel 88 betalas ut, på grundval den kvantitet fibrer som framställts.

Artikel 91 Garanterad kvantitet

1. För stödberättigade långa linfibrer fastställs en garanterad maximikvantitet på 80 878 ton per regleringsår. Denna kvantitet skall fördelas på vissa medlemsstater i form av nationella garanterade kvantiteter, i enlighet med led A i bilaga IX.

2. Om de fibrer som har framställts i en medlemsstat kommer från strån som producerats i en annan medlemsstat skall dessa kvantiteter fibrer räknas till den garanterade nationella kvantiteten i den medlemsstaten där stråna har skördats. Stödet skall utbetalas av den medlemsstat till vars garanterade nationella kvantitet fibrerna räknas.

Artikel 92

Tillämpningsföreskrifter

Kommissionen skall anta tillämpningsföreskrifter för det här underavsnittet, vilka bland annat kan omfatta bestämmelser rörande

a) villkor för godkännande av förste beredare enligt artikel 88,

b) de villkor som en godkänd förste beredare skall uppfylla avseende de köpe- eller försäljningsavtal och åtaganden som avses i artikel 88.1,

c) de villkor som jordbrukarna skall uppfylla i det fall som avses i artikel 88.1 andra stycket,

d) kriterier för långa linfibrer,

e) villkoren för beviljande av stöd och förskott, och särskilt bevis för beredningen av strån,

f) villkor för fastställandet av de begränsningar som avses i artikel 89.2.

AVSNITT II

PRODUKTIONSBIDRAG