• No results found

DEN INRE MARKNADEN AVDELNING I

OFFENTLIG INTERVENTION U NDERAVSNITT I

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Artikel 9

Produkter som berättigar till offentlig intervention

Offentlig intervention skall tillämpas i fråga om följande produkter om inte annat följer av detta avsnitt och de ytterligare krav och villkor som skall fastställas av kommissionen i enlighet med artikel 40:

a) vanligt vete, durumvete, korn, majs och sorghum, b) paddyris,

c) allt vitsocker eller råsocker förutsatt att detta socker har tillverkats enligt kvot och av betor eller rör som skördats i gemenskapen,

d) färskt eller kylt kött av nötkreatur eller andra oxdjur med KN-numren 0201 10 00 och 0201 20 20 till 0201 20 50,

e) smör som direkt och uteslutande är framställt av pastöriserad grädde i ett godkänt företag i gemenskapen och som har en lägsta smörfetthalt av 82 viktprocent och en högsta vattenhalt av 16 viktprocent,

f) skummjölkspulver av högsta kvalitet som framställts genom spraytorkning och som, i ett företag som är godkänt av gemenskapen, direkt och uteslutande är framställt av

skummjölk med en lägsta proteinhalt på 35,6 viktprocent beräknat på den fettfria torrsubstansen.

UNDERAVSNITT II

INLEDANDE OCH AVBRYTANDE AV UPPKÖP Artikel 10

Spannmål

1. För spannmålsprodukter får interventionsinköp ske under följande perioder:

a) 1 augusti–30 april för Grekland, Spanien, Italien och Portugal.

b) 1 december–30 juni för Sverige.

c) 1 november–31 maj för övriga medlemsstater.

2. Om interventionsperioden i Sverige leder till att sådana spannmålsprodukter skickas från andra medlemsstater till intervention i Sverige, skall kommissionen anta bestämmelser för att åtgärda situationen.

Artikel 11 Ris

För paddyris får interventionsinköp ske under perioden 1 april–31 juli. Interventionsinköpen skall vara begränsade till 75 000 ton per period.

Artikel 12 Socker

1. För socker får interventionsinköp ske under regleringsåren 2008/2009 och 2009/2010.

Inköp enligt offentlig intervention skall vara begränsade till en kvantitet av 600 000 ton, uttryckt i vitsocker, per regleringsår.

2. Socker som lagras i enlighet med bestämmelserna i punkt 1 under ett regleringsår får inte omfattas av någon annan lagringsåtgärd enligt artikel 29, 40 eller 60.

Artikel 13 Nötkött

1. Om det genomsnittliga marknadspris i en medlemsstat eller i en region i en medlemsstat som är noterat på grundval av den gemenskapsskala som antagits i enlighet med artikel 39.1 a, under en period av två på varandra följande veckor understiger 1 560 euro per ton, skall kommissionen inleda offentlig intervention för nötkött.

2. Kommissionen skall fatta beslut om avslutning av interventionsuppköp när det förhållande som avses i punkt 1 under minst en vecka inte längre råder.

Artikel 14 Smör

1. Om marknadspriserna på smör i en eller flera medlemsstater under två på varandra följande veckor sjunker till en nivå som är lägre än 92 % av referenspriset, skall kommissionen inleda offentlig intervention i den eller de berörda medlemsstaterna under perioden 1 mars–31 augusti ett visst år.

2. När marknadspriserna i den eller de berörda medlemsstaterna under två på varandra följande veckor uppgår till 92 % eller mer av referenspriset, skall kommissionen avbryta interventionsinköpen.

När de kvantiteter som bjuds ut till intervention under den period som föreskrivs i första stycket överstiger 30 000 ton, får kommissionen avbryta interventionsinköpen.

I detta fall får inköpen ske genom anbudsförfarande på grundval av specifikationer som skall fastställas av kommissionen.

3. Kommissionen skall utfärda närmare föreskrifter för fastställandet av marknadspriserna för smör.

Artikel 15 Skummjölkspulver

För skummjölkspulver får interventionsinköp ske under perioden 1 mars–31 augusti.

Kommissionen får emellertid avbryta offentlig intervention så snart de kvantiteter som erbjuds för intervention under den perioden överstiger 109 000 ton. I detta fall får inköpen ske genom anbudsförfarande på grundval av specifikationer som skall fastställas av kommissionen.

UNDERAVSNITT III INTERVENTIONSPRIS

Artikel 16 Spannmål

Det interventionspris för spannmål som skall gälla vid inköp, skall motsvara referenspriset.

Om kvaliteten på de produkter som erbjuds det utbetalande organet avviker från standardkvaliteten skall interventionspriset emellertid justeras med tillämpning av prisökningar eller prisminskningar.

Artikel 17 Ris

Det interventionspris för ris som skall gälla vid inköp, skall motsvara referenspriset.

Om kvaliteten på de produkter som erbjuds det utbetalande organet avviker från standardkvaliteten skall interventionspriset emellertid justeras med tillämpning av prisökningar eller prisminskningar.

Prisökningar och prisminskningar kan också fastställas av kommissionen i syfte att säkerställa att produktionen inriktas på vissa sorter.

Artikel 18 Socker

Socker skall köpas in till 80 % av det referenspris som fastställts för det regleringsår som följer på det regleringsår under vilket erbjudandet görs.

Om kvaliteten på det socker som erbjuds det utbetalande organet avviker från den standardkvalitet enligt artikel 7.1 c, för vilken referenspriset fastställts, skall interventionspriset höjas eller sänkas i motsvarande grad.

Artikel 19 Nötkött

1. För nötkött skall interventionspriserna och de godtagna interventionskvantiteterna fastställas av kommissionen genom anbudssförfaranden. Under särskilda omständigheter får de fastställas per medlemsstat eller region på grundval av noterade genomsnittliga marknadspriser.

2. Endast sådana offerter kan godtas som motsvarar eller understiger det genomsnittliga marknadspris som är noterat i en medlemsstat eller i en region i en medlemsstat med tillägg av ett belopp som skall fastställas på grundval av objektiva kriterier.

Artikel 20 Smör

Utan att det påverkar fastställandet av interventionspriset genom ett anbudsförfarande i det fall som avses i artikel 14.2 andra stycket, skall smör köpas in till 90 % av referenspriset.

Artikel 21 Skummjölkspulver

Utan att det påverkar fastställandet av interventionspriset genom ett anbudsförfarande i det fall som avses i artikel 15 andra stycket, skall det interventionspris till vilket skummjölkspulver skall köpas in motsvara referenspriset.

Om den faktiska proteinhalten underskrider den lägsta proteinhalt på 35,6 % som fastställs i artikel 9 f men uppgår till minst 31,4 % av den fettfria torrsubstansen, skall interventionspriset motsvara referenspriset minskat med 1,75 % för varje procentenhet med vilken halten på 35,6 % underskrids.

UNDERAVSNITT IV

AVSÄTTNING AV INTERVENTIONSPRODUKTER Artikel 22

Allmänna principer

Avsättning av produkter som köpts upp inom ramen för offentlig intervention skall ske så att det inte uppstår några störningar på marknaden och så att uppköparna garanteras lika tillträde till varorna och likabehandling.

Artikel 23 Avsättning av socker

De utbetalande organen får endast sälja socker som köpts upp inom ramen för offentlig intervention till ett pris som är högre än det fastställda referenspriset för det regleringsår då försäljningen sker.

Om de åtaganden beaktas som följer av avtal som ingåtts enligt artikel 300 i fördraget får kommissionen dock besluta att interventionsorganen

a) får sälja socker till ett pris som motsvarar eller är lägre än det referenspris som avses i första stycket, om sockret är avsett

i) att användas som djurfoder, eller

ii) att exporteras, antingen utan ytterligare bearbetning eller efter bearbetning till produkter som förtecknas i bilaga I till fördraget eller till varor som förtecknas i del III i bilaga XVII till denna förordning,

b) för konsumtion som livsmedel på gemenskapens inre marknad, får göra obearbetat socker som de innehar tillgängligt för välgörenhetsorganisationer – som skall vara erkända av den berörda medlemsstaten eller, om en medlemsstat inte har erkänt någon sådan organisation, av kommissionen – till ett pris som är lägre än det gällande referenspriset eller gratis för distribution som ett led i katastrofbiståndsinsatser.

Artikel 24

Gratisutdelning till de sämst ställda i gemenskapen

1. Produkter i interventionslager skall göras tillgängliga för vissa utsedda organisationer så att livsmedel i enlighet med en årsplan kan delas till dem som har det sämst ställt i gemenskapen.

Utdelningen skall a) vara gratis, eller

b) ske till pris som under inga omständigheter överstiger vad som kan anses berättigat med hänsyn till de kostnader som de utsedda organisationerna ådrar sig i samband med genomförandet av åtgärden.

2. En produkt får anskaffas på gemenskapsmarknaden

a) om det under genomförandet av den årsplan som avses i punkt 1 uppstår en tillfällig brist på denna produkt i gemenskapens interventionslager och förutsatt att detta krävs för att planen skall kunna genomföras i en eller flera medlemsstater, eller

b) om det för att genomföra planen skulle visa sig nödvändigt med ett överförande mellan medlemsstater av små mängder varor, som befinner sig i interventionslager i en annan medlemsstat än den eller de medlemsstater där varan behövs.

3. De berörda medlemsstaterna skall utse de organisationer som avses i punkt 1 och skall i god tid varje år anmäla till kommissionen att de önskar tillämpa detta program.

4. De produkter som avses i punkterna 1 och 2 skall frisläppas utan kostnad till de utsedda organisationerna. Bokföringsvärdet för sådana produkter skall vara lika med interventionspriset, vid behov anpassat med hjälp av koefficienter som tar hänsyn till kvalitetsskillnader.

5. Om inte annat följer av artikel 183, skall de produkter som görs tillgängliga enligt punkterna 1 och 2 finansieras genom anslag under tillämplig budgetrubrik för EGJF inom ramen för Europeiska gemenskapernas budget. Åtgärder får även vidtas så att denna finansiering bidrar till att täcka kostnaderna för transport av produkter från interventionscentralerna och de utsedda organisationernas administrativa kostnader i samband med genomförandet av det program som fastställs i denna artikel, med undantag av eventuella kostnader som kan bäras av stödmottagaren inom ramen för tillämpningen av punkterna 1 och 2.

AVSNITT III