• No results found

6.1. Förutsättningar

Landskap

E22 passerar genom ett jord- och skogsbrukslandskap med gles bebyggelse och några mindre samhällen och byar. Planområdet börjar i Fjälkinge i väster, passerar förbi Östra Fjälkinge, Bäckaskog och Västra Ljungby och slutar i Gualöv i öster. Bebyggelsen mellan byarna präglas av enstaka gårdar och bostäder men också mindre grupperingar av bostadshus.

Landskapet i området är flackt och det öppna odlingslandskapet har en kulturhistorisk karaktär som präglas av en tydlig äldre vägstruktur som förstärks av element som trädrader och ridåer. E22:an utgör en barriär i landskapet som går att korsa i plan vid vissa platser.

Vägen erbjuder idag en körupplevelse genom ett varierat landskap med utblickar.

I huvudsak finns det tre landskapskaraktärer i det aktuella området – öppet odlingslandskap, skogslandskap och byar/samlad bebyggelse, se Figur 20.

Karaktäristiskt för det öppna kulturlandskapet i området är att det domineras av öppna fält som avbryts av strukturer i form av mindre vägar och vegetationsridåer. I vissa delar finns även strukturer i form av stenmurar och jordbrukslandskap med mindre ordinär fältstorlek, utskiftande gårdar, linjeelement och små dungar kring gårdarna. I det öppna

kulturlandskapet är utblickar och strukturer två viktiga värden.

Karaktäristiskt för områdets skogsområden är tallskog. Skogen skapar en variation till det öppna landskapet. Skogen varierar mellan ensartad gles tallskog till tät blandad skog med inslag av tall. Skogsområdena har planterats i första hand för att förhindra sandflykt och sammanfaller med två stråk av isälvsavlagringar med grovkorniga jordar som finns i området. Isälvsavlagringarna är viktiga grundvattenmagasin.

Byar/samlad bebyggelse finns både i skogslandskapet och i det öppna landskapet. Främst består detta av mindre samlingar bostadsbebyggelse som skapar en mer eller mindre tydlig bykaraktär. Bäckaskog och Östra Fjälkinge ligger i direkt anslutning till E22:an. Nymö och slottet Trolle-Ljungby ligger utanför det aktuella området men kan komma att påverkas av ändrade trafikströmmar i ett större område.

Figur 20 Landskapskaraktärer inom utredningsområdet. Blå elipser – öppet kulturlandskap. Gröna elipser – skogslandskap. Rosa elipser – by/samlad bebyggelse i direkt anslutning till huvudvägen.

Det finns flera landmärken längs sträckan. Det tydligaste är den 100 meter höga Fjälkinge backe som är en så kallad urbergsdrumlin. Denna kan skymtas från E22 strax öster om trafikplatsen i Fjälkinge. Mitt på sträckan ligger Trollasten som är cirka 6 meter hög, 9 meter lång och 7 meter bred sten. Trollasten, även kallad Maglesten, utgör en del i den gamla sägnen från 1600-talet om Ljungby horn och pipa (se kapitel 8). Utöver dessa landmärken utgör även stärkelsefabriken mellan Bäckaskog och Västra Ljungby ett landmärke.

Bebyggelse

Fjälkinge har cirka 1800 invånare. Järnvägen mellan Karlskrona och Malmö går genom samhället och Pågatågsstationen, med regelbundna tågstopp, ligger centralt i samhället. I Fjälkinge finns en livsmedelsbutik med extra servicetjänster, bibliotek och folktandvård. Det finns förskola och grundskola för elever upp till årskurs nio och även äldreboende.

Östra Fjälkinge ligger längs Gamla vägen nära befintlig E22. Husen är av varierande karaktär och ligger på relativt stora tomter. Oftast ligger husen ett par meter in på tomten.

Tomterna avgränsas mot gatan av häckar, murar eller staket.

Mellan Fjälkinge och Bäckaskog ligger EKO som är en stormarknad. Strax öster om EKO planeras för ytterligare utbyggnad med verksamheter.

Bäckaskog är en mindre ort med drygt 300 invånare och några mindre företag och

verksamheter. Orten är ett stationssamhälle, har en tydlig bykaraktär och ligger längs med båda sidorna av dagens huvudgator – Maglestensvägen och Bäckaskogsvägen. Vägsektionen är bitvis smal. Idag finns trottoar på vissa sträckor men saknas på andra. Husen har relativt stora tomter och ligger oftast en bit in på tomten från vägen sett.

Nymö ligger längs Nymövägen. Husen ligger ofta nära eller i direkt anslutning till vägen.

Vägen har inga trottoarer eller vägrenar och sektionen är smal. Husen ligger på flera ställen nära vägen.

Mellan Bäckaskog och Drottningtorp ligger stärkelsefabriken eller ”Stärkan” som är en livsmedelsindustri. Mitt emot ”Stärkan” på norra sidan av E22 ligger vägkrogen ”Tradar’n”.

Trolle-Ljungby slott ligger i direkt anslutning till Trolle-Ljungbyvägen. Vägen kantas av en allé och är bredare än Nymövägen. Inte heller här finns någon vägren. Söder om slottet finns ett par friliggande hus längs vägen, samt en skola öster om vägen.

Gualöv har drygt 500 invånare. Det finns förskola och grundskola för elever upp till årskurs sex.

6.2. Inarbetade anpassningar och åtgärder

Inarbetade anpassningar och åtgärder för att minska den negativa påverkan på landskapsbilden av ny E22 följer nedan:

• E22 har getts en låg profil i det öppna landskapet och trafikplats Bäckaskog som anläggs upphöjt i landskapet har placerats i befintliga skogspartier.

• Viktiga stråk som korsar E22 blir kvar och görs planskilda. I vissa fall i förändrat läge än idag.

• Återetablering av skog i och vid trafikplats Bäckaskog.

• En trädrad/trädridå planteras mellan huvudvägen E22 och den nya lokalvägen som går parallellt med E22 från nuvarande Maglestensvägen till Västra Ljungby.

• Alla dagvattenmagasin kommer att ha flacka slänter som kläs med gräs. Vid magasinen i Fjälkinge, vid den nya passagen under E22 vid Östra Fjälkinge och vid infarten till Bäckaskog kommer även träd och buskar planteras för att förankra magasinen i omgivningen.

6.3. Bedömningsgrunder

Stora negativa konsekvenser – där föreslagen väg står i stor kontrast till omgivande landskap eller där omfattande väganläggning påverkar orienterbarhet, invanda stråk, avgränsningar, landmärken och utblickar.

Måttligt negativa konsekvenser - där föreslagen väg kontrasterar omgivningen i liten grad och där föreslagen väg påverkar orienterbarhet, invanda stråk, avgränsningar, landmärken och utblickar i begränsad omfattning.

Små negativa konsekvenser - där vägen harmonierar med omgivande landskap och underordnar sig landskapets skala och struktur, vilket påverkar upplevelsen av landskapet i liten grad.

Positiva konsekvenser - där föreslagen väganläggning är mindre exponerad än dagens väg och där föreslagen väg innebär att landskapsbilden tillförs positiva värden.

6.4. Miljökonsekvenser

Nollalternativet

Det sker inga förändringar av sträckningen av E22 eller lokalvägar och då vägen redan idag är starkt trafikerad medför den ökade trafikmängden inga nämnvärda konsekvenser för bebyggelse och landskap.

Utbyggnadsalternativet

I det öppna landskapet kommer E22:an att breddas i befintlig sträckning och hålla låg profil.

Vägen kommer att ligga 0,5-1,5 meter över marknivån, men på de flesta platser 1 meter över marknivå. Även om breddningen av vägen i sig inte kommer att medföra någon betydande påverkan på landskapsbilden så kommer den ökade trafiken ge upphov till en ökad ljusstörning och buller. Då utbyggnaden sker i befintlig sträckning där denna påverkan redan finns bedöms den tillkommande störningen medföra små negativa konsekvenser.

Nya dagvattenmagasin kommer att anläggas både i skogsmark och i det öppna landskapet. I och med att magasinen har flacka gräsklädda slänter och är placerade för att störa befintlig markanvändning i begränsad omfattning kommer dessa att utgöra ett positivt inslag i det ensartade storskaliga landskapet. De nya dagvattenmagasinen bedöms ha positiva konsekvenser för landskapsbilden.

De båda planskilda korsningarna och trafikplatsen är inbäddad i skogspartier vilket medför att vägen endast ger små negativa konsekvenser för landskapsbilden. Vägen kommer inte heller att påverka samhällena eller landmärkena längs sträckan även om enstaka hus behöver lösas in för att ge plats för vägen. Även fortsatt brukande av jordbruksmark bedöms kunna fortsätta i princip i samma utsträckning som tidigare.

I skogen vid EKO kommer tallar att behöva tas ner för att ge plats för trafikplats Bäckaskog.

Trafikplatsen ligger inbäddad i skog och kommer inte medföra någon visuell barriär i landskapet. Skog kommer att återetableras i och kring trafikplatsen för att trafikplatsen på sikt ska upplevas som en del av skogen.

Vägkrogen ”Tradar’n” med tillhörande parkeringar kommer att rivas för att ge plats åt den breddade E22.

Den nya lokalvägen som går parallellt med E22 från nuvarande Maglestensvägen till Västra Ljungby och öster om Drottningtorp är tillsammans med det långsträckta

dagvattenmagasinet mellan de två vägarna negativt för upplevelsen av landskapet. Denna del kommer att upplevas som storskalig främst när man färdas på vägarna. På håll i det storskaliga landskapet kommer de negativa konsekvenserna för upplevelsen av landskapet att vara små. Den trädrad som föreslås mellan Maglestensvägen och Västra Ljungby kommer att begränsa de negativa konsekvenserna som anläggningen har på landskapet.

Värdefulla natur- och kulturmiljöer med värde för landskapsbilden kommer att bevaras i stor utsträckning. Trollasten och Trolle Ljungby kommer att förbli intakta. Det kommer dock ske ett intrång i Drottningtorp av den lokalväg som anläggs norr om E22. Vägen har dock lagts i jordbruksmark, norr om skogskanten för att inte bryta strukturer i landskapet och påverka de fornlämningar som ligger i skogspartiet.

Det kommer behövas två brott i stenmuren/sockengränsen vid Jarls Fure för att ge plats för E22:an samt för lokalvägen förbi EKO. Konsekvenserna för landskapsbilden bedöms som små då stenmuren till större delen kommer ligga kvar och gränsen som stenmuren skapar kan fortfarande läsas i landskapet.

Faunastängsel kommer sättas upp hela sträckan. I det öppna landskapet medför ett faunastängsel en visuell barriär och medför därför små negativa konsekvenser för landskapsbilden.

Vid bebyggelsen som ligger nära vägen kommer bullerskydd att behöva sättas upp för att skydda närboende från höga bullernivåer. Bullerskydd sätts upp längs E22:an vid bebyggelse i Fjälkinge, Östra Fjälkinge, Bäckaskog och Västra Ljungby. Då bullerskyddet sätts upp vid bebyggelse bedöms påverkan på landskapet bli små negativa konsekvenser.

Sammantaget bedöms konsekvenserna på bebyggelse och landskapsbild bli små negativa.