• No results found

8.1. Förutsättningar

Söder om utredningsområdet ligger riksintresset Trolle-Ljungby, se Figur 35. Uttryck för riksintresset är ”Vidsträckta odlingsfält, alléer och en till huvudgården koncentrerad bebyggelse. Engelsk och fransk park. Kyrka från 1200-talet ombyggd på 1850-talet.” Den allé som finns i områdets nordöstra del utmed en ägoväg har endast en visuell kontakt från E22. Vägen har ursprungligen gått till Gualöv men delades när den nuvarande E22:an anlades.

Figur 35 Riksintresse för kulturmiljövård samt utredningsområdet/vägkorridoren.

Arkeologisk utredning steg 1 och 2 har utförts för utredningsområdet, se Figur 38 - Figur 39.

16 objekt inom 14 lokaler har utretts i steg 2-utredningen. Inom 12 av de 14 utredda lokalerna påträffades förhistoriska, under mark bevarade lämningar och inom två av dessa lokaler framkom också historiska kulturlämningar. Inom två lokaler påträffades inget av antikvariskt intresse. Om fornlämning berörs blir det aktuellt att genomföra arkeologisk förundersökning inom de beröra ytorna.

Trollasten, Trolle-Ljungby 2:1, består av ett stort flyttblock som intar en dominant ställning i den omgivande stenfria slätten, se Figur 36. Stenen är förknippad med sagan om Ljungby horn och pipa. Flyttblocket ligger i anslutning till en bebyggelsemiljö. Via inblickar från slätten i söder är den väldigt dominerande och målet med anläggandet av ny väg bör vara att bibehålla detta visuella intryck.

Figur 36 Trollasten vid Magletorp

I området Jarls fure finns stenmurar öster och sydöst om EKO som sammanfaller med sockengränsen, se Figur 37.

Figur 37 Stenmurar vid Jarls fure.

Vid Drottningtorp finns rester av en äldre lägenhetsbebyggelse. Bebyggelsemönstret är komplext då det finns ett äldre bebyggelseläge väster om nuvarande bebyggelse, registrerad som Trolle-Ljungby 140. Ytterligare torpetableringar har funnits ännu längre österut, vid sockengränsen. Den nuvarande bebyggelsen har som enskilt objekt inte bedömts hysa särskilt värde. Dagens hus är troligen från sekelskiftet 1800/1900 och har idag en träpanel med locklist som målats med plastfärg. I anslutning till bostadshuset finns en

ladugård/uthus i rött tegel på gjuten betongplatta. Även om de nuvarande byggnaderna enskilt inte har stora kulturhistoriska värden är platsen och platskontinuiteten för torpbebyggelsen inom området av stort kulturhistoriskt värde.

8.2. Inarbetade anpassningar och åtgärder

Inarbetade anpassningar och åtgärder för att minska den negativa påverkan på kulturmiljö för utbyggnaden är:

• Lokalvägar placeras så ingen påverkan sker på Trollasten.

• Breddning av E22:an samt lokalväg placeras så att intrång i fornlämningen vid Drottningtorp minimeras.

• Breddning av E22:an och dess slänter utformas så intrånget i riksintresset för kulturmiljövård, Trolle-Ljungby, minimeras.

• Intrång i sockengränsen vid Jarls fure minimeras.

8.3. Bedömningsgrunder

Stora negativa konsekvenser uppstår när påverkan sker i kulturmiljö med högt nationellt bevarandevärde (riksintresse). Påverkan innebär ett direkt intrång i miljöns värdekärnor eller ett indirekt intrång vilket får till följd att samband och strukturer bryts. Påverkan respektive intrånget i miljön får till följd att miljöns upplevelsevärde och pedagogiska värde går förlorad.

Måttligt negativa konsekvenser uppstår när en kulturmiljö fragmenteras så att dess helhet inte kan uppfattas. Strukturer och samband försvagas och blir mindre tydliga. Enstaka kulturvärden, välbevarade, unika eller på annat sätt värdefulla i ett regionalt perspektiv går förlorade.

Små negativa konsekvenser uppstår när enstaka kulturmiljöobjekt påverkas eller tas bort.

De enstaka objekten är inte betydelsebärande för kulturmiljöns helhet. Samband och strukturer kan även i framtiden uppfattas.

Positiva konsekvenser uppstår när samband och strukturer stärks.

8.4. Miljökonsekvenser

Nollalternativet

I nollalternativet tas ingen mark i anspråk och ingen påverkan bedöms ske på kulturmiljön.

Utbyggnadsalternativet

Riksintresset Trolle-Ljungby kommer att beröras i den nordöstra delen med ett mindre intrång i åkermarken som idag gränsar till E22:an. Den allé som finns berörs ej

utbyggnaden. Riksintressets kärnvärden bedöms inte påverkas.

Elva lokaler med fornlämningar berörs av den aktuella vägplanen, se Figur 38 - Figur 39. De berörda fornlämningarna bedöms ha hög potential för att bidra med ny och meningsfull kunskap om traktens förhistoria och eftermedeltida historia. Ingen av de berörda lokalerna berörs i sin helhet. De berörda fornlämningarna har ett stort lokalt värde och tillsammans med tidigare undersökningar kan de sättas in i ett större regionalt sammanhang. Effekten av intrång i fornlämningarna bedöms bli måttlig negativ för kulturmiljön. Arkeologisk

förundersökning ska utföras för de fornlämningar som påverkas, omfattningen av förundersökningen beslutas av länsstyrelsen.

Figur 38 Kulturmiljövärden, fornminnen, områden föreslagna för arkeologisk förundersökning markeras med särskilt ID-nr.

Figur 39 Kulturmiljövärden, fornminnen, områden föreslagna för arkeologisk förundersökning markeras med särskilt ID-nr

Vid Trollasten kommer en bullervall att anläggas norr om E22 vilket medför att det visuella intrycket av Trollasten och dess upplevelsevärde påverkas, se Figur 47. Idag ligger en bostadsfastighet med buskar och träd mellan Trollasten och E22 vilket gör att den

huvudsakligen är synlig från väster på E22 och framförallt från Maglestensvägen. Från öster syns Trollasten även vid den nuvarande korsningen mellan Maglestensvägen och E22.

Bullervallen kommer att ytterligare skymma intrycket av Trollasten och upplevelsevärdet från öster, dock kommer den att vara synlig som idag från väster och från Maglestenvägen.

Förutom bostadshus och ladugård som rivs, kommer inte något intrång ske i fornlämningsområdet vid Drottningtorp men området kommer att delvis beröras av lokalvägen som läggs norr om skogspartiet. Vägen läggs norr om kanten till skogen för att begränsa påverkan. Utbyggnaden medför därmed små negativa konsekvenser på

Drottningtorp.

Stenmuren som markerar sockengränsen vid Jarls fure kommer att påverkas på två platser, där lokalvägar kommer behöva korsa stenmuren. Då stora delar av stenmuren fortfarande kommer finnas kvar och sockengränsen fortfarande går att utläsa i landskapet bedöms konsekvenserna bli små negativa.

Den trädridå som anläggs längs norra sidan av E22 vid Västra Ljungby innebär ett nytt element i odlingslandskapet som inte följer nuvarande fastighetsgränser. Trädridån anläggs för att kompensera intrång i biotopskyddade objekt. Trädridån medför en påverkan i kulturmiljön och bedöms medföra små negativa konsekvenser på kulturmiljön.

Där vägen med kringanläggningar som faunastängsel, bullerskydd och storskalig trafikplats anläggs i befintlig sträckning förstärks dagens barriär och vägens dominans i det

kulturhistoriskt präglade odlingslandskapet. Detta bedöms försvåra den historiska läsbarheten och upplevelsen av landskapet. Sammantaget bedöms konsekvenserna för kulturmiljön bli måttligt negativa.