• No results found

Saneringsrapport fastigheten Vårdkasen 2, Eskilstuna

4 Bedömningsgrunder

4.1 Skyddsobjekt och planerad markanvändning

Se ”Anmälan om efterbehandling, PREEM AB-Vårdkasen 2, Eskilstuna” daterad 2011-04-11, Structor Miljöteknik AB.

4.2 Mätbara Åtgärdsmål

4.2.1 Jord

Beräkning av platsspecifika riktvärden har utförts men endast få avsteg från de gene-rella antagandena för riktvärden för MKM kunde motiveras, vilket inte ger några avsteg från de generella riktvärdena.

Utredningen visade dock vad det är som är styrande för det beräknade riktvärdet, vilket i huvudsak visar sig vara skydd av markmiljö på platsen eller grundvattnet som resurs.

Några fraktioner begränsas även av hälsorisker med uppträngande ånga i byggnader.

Nu finns det inga byggnader på platsen idag, varför detta är en framtida eventuell risk som kan uppkomma. Tillämpade mätbara åtgärdsmål/riktvärden presenteras i tabell 1.

Tabell 1 Tillämpade riktvärden för ämnen i mark (mg/kg TS).

Ämne Tillämpade riktvärden

Alifater >C5-C8 80

Alifater >C8-C10 120

Alifater >C10-C12 500

Alifater >C12-C16 500

Alifater >C16-C35 1000

Aromater >C8-C10 50

Aromater >C10-C16 15

Aromater >C16-C35 30

Bensen 0,04

Toluen 40

Etylbensen 50

Xylen 50

4.2.2 Länsvatten

Åtgärdsmålet för uppumpat länsvatten efter rening med avseende på totalhalt olja har varit är 5 mg/l för att släppa vattnet till dagvattennätet och 50 mg/l för att släppa på spillvattennätet.

5 Efterbehandlingsentreprenad

Saneringsentreprenadarbeten och miljökontroll påbörjades i augusti 2011 och slutför-des i februari 2012.

Entreprenadarbeten och transporter har utförts i regi av Ekotec. Miljökontroll har utförts av Structor Miljöteknik AB.

Innan entreprenadarbetena påbörjades upprättades en ”Anmälan om Efterbehandling”

Utförda saneringsåtgärder har utgått utifrån denna anmälan och beslut från Miljö- och

7

räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna daterat 2011-04-18 med diarienummer MMM-MRN.2011.1291. Dock har förändringar gentemot dessa dokument genomförts under pågående entreprenad. Alla förändringar och avsteg har förankrats fortlöpande med Miljö- och räddningstjänstförvaltningen. Samtliga förändringar eller avsteg beskrivs fortlöpande i denna rapport.

5.1 Klassning av massor

Enligt anmälan om efterbehandling planerades att samtliga uppschaktade massor skulle provtas och klassas för att sedan kunna återanvändas inom fastigheten för åter-fyllning om halter underskred tillämpade riktvärden. Tidigt vid saneringsarbetena kunde det konstateras att föroreningen förekom med väldigt varierande djup ner i jordprofilen men främst relativt djupt ner i de ler- och moränskikt som överlagrar berg inom fastig-heten. Inom stora ytor förekom den förorenade jorden genom nästan hela profilen ned till berg.

För att kunna klassa de uppschaktade massorna skulle det krävas stora ytor i anspråk för mellanlagring vilket det inte fanns tillgång till inom fastigheten. Mellanlagring av massorna och väntan på analyssvar skulle även medföra ytterligare fördröjningar i arbetet. Bedömning gjordes att det skulle bli väldigt tidskrävande och kostsamt att mel-lanlagra massorna. Ett stort problem skulle dessutom bli att melmel-lanlagra massorna på ett tillfredställande sätt som inte medförde olägenheter för människor eller risk för spridning av föroreningar. Generellt utgjordes de uppschaktade massorna inom fastig-heten av blöta leriga jordartsammansättningar. Denna typ av jord är direkt olämplig att återfylla schakter med eftersom det skapar sättningsproblem och försvårar entrepre-nadarbetena.

På grund av ovanstående diskuterades möjligheten att klassa alla uppschaktade mas-sor som förorenade (över MKM) och transportera masmas-sorna direkt till godkänd mottag-ningsanläggning istället för att utföra klassning enligt anmälan om efterbehandling.

Resultat från utförda provtagningar av jorden, både från tidigare undersökningar, och de prover som togs i samband med saneringen visade att detta skulle vara möjligt eftersom inga halter i jorden översteg haltgränsen för farligt avfall (FA). Trots detta och för att säkerställa att inga massor med halter över FA skulle transporteras till anlägg-ning som endast var avsedd för massor under FA togs ytterligare ett beslut. Alla mas-sor som stod i direktkontakt med grundvattnet och var blöta klassades som FA-massor. Detta p.g.a. att det förekom fri fas av diesel ovanpå grundvattnet inom fastig-heten.

För att verifiera halter i de uppschaktade massorna har stickprover uttagits och skick-ats för analys.

De enda massorna som bedömdes lämpliga för återfyllning har varit de grusiga san-diga bärlagermassor som återfunnits direkt vid markytan ca 0-0,3 m inom delar av saneringsområdet. Samtliga massor som bedömts lämpliga för återfyllnad har provta-gits och analyserats.

5.2 Mottagningsanläggningar

Uppschaktade massor med halter som bedömts vara över MKM men under FA, enligt avsnitt 5.1, har transporterats till antingen VAFAB i Västerås eller Lilla Nyby i

Eskilstuna. Massor med halter som bedömts överstiga FA, enligt avsnitt 5.1 ovan, har transporterats till VAFAB.

8

5.3 Sanerings och entreprenadarbeten

Schaktning av massor som sedan transporterats bort påbörjades vid området runt pumpön. För att kunna fortsätta saneringen, men fortfarande ha drivmedelsdistribut-ionen igång, så revs pumpön och en av pumparna installerades provisoriskt vid läget för drivmedelscisternerna. Under den pågående saneringen beslutade Preem om att avveckla verksamheten helt inom fastigheten. Detta medförde att även den proviso-riska pumpen tillsammans med cisternerna demonterades och avvecklades från fas-tigheten. I och med detta så revs även de befintliga drivmedelsledningarna.

Alla schaktarbeten har anpassats för att kunna upprätthålla de pågående verksamhet-erna inom fastigheten. Arbeten samordnandes bl.a. med Eskilstuna Energi och miljö för att möjliggöra deras installation och byte av dagvattenledning inom fastigheten.

Grävmaskin har löpande lastat lastbilar i direkt anslutning till schakterna för direkt-transport till mottagningsanläggning. Inga massor som bedömts kunna vara förorenade har därför mellanlagrats inom fastigheten.

Schaktning av massor har generellt utförts ned till berg som förekommit väldigt ytligt, ca 0,5 m, ner till ca 6 m djup. I den norra delen av fastigheten och saneringsområdet har dock schakt avslutats i naturlig lera vid ca 3 m djup då ingen förekomst av förore-ningar bedömts förekomma djupare.

För att förhindra spridning av förorenad jord, med lastbilarnas däck, utifrån sanerings-området så har alla transporter med lastbilar utförts på anlagda transportvägar eller asfalterade ytor. Transportvägarna har kontinuerligt renhållits för att ytterligare mini-mera damning och spridning.

Utbredningen av saneringsschakten illustreras i bild 3 nedan.

Bild 3. Översiktsbild med saneringsschaktens utbredning markerad med streckad röd linje.

9

5.4 Omhändertagande av länsvatten

Vid de utförda entreprenadarbetena så har grundvatten trängt in i schakterna vilket föranlett till behov av länspumpning. Länsvatten som pumpades ur schakterna renades genom oljeavskiljare och kolfilter innan det släpptes vidare på den befintliga oljeavskil-jare som hörde till drivmedelsanläggningen. Sent in i saneringsarbetena togs denna oljeavskiljare bort i samband med avvecklingen av cisterner och pumpar. Efter god-kännande från Eskilstuna Energi och Miljö släpptes det renade vattnet istället på spill-vattennätet. Provtagning och analys av utgående vatten har utförts innan vatten släppts på antingen dagvatten- eller spillvattennätet.

Utformningen av vattenreningsanläggningen har anpassats varefter saneringen fort-skridit för att uppfylla åtgärdsmålen på utgående vatten. Generellt har vattnet pumpats upp till 20 m3 cisterner för sedimentering. Från cisternerna pumpades sedan vatten till oljeavskiljare och vid behov därefter genom kolfilter. Provtagning har utförts på vatten efter dessa reningssteg för att kontrollera halter. Efter reningsstegen pumpades vattnet till ytterligare en cistern i väntan på analyssvar. Vid behov har ytterligare ett kolfilter kopplats på för att säkerställa reningsgraden.

Totalt har ca 200 m3 vatten pumpats genom anläggningen.

Länshållning och rening av vatten har skett vid behov då tydliga tecken på oljepåver-kan observerats på inträngande vatten i schakt eller vid behov för att sänka vattenni-vån i schakten och möjliggöra schakt av jord. Det mesta av de föroreningar som före-kommit i vattnet har följt med den jord som schaktats upp från det jordskikt som varit vattenmättat ovanpå berg.

5.5 Återställning

Schaktområden har löpande återställts. Återfyllning har utförts med externa rena mas-sor. Asfaltering av ytorna är vid skrivandets stund ej utfört men planeras att utföras under hösten 2012.

6 Miljökontroll

För avgränsning av föroreningar i schaktväggar och kontroll av schaktmassor har mil-jökontroll skett av milmil-jökontrollant med dokumenterad erfarenhet. Involverad kontrollant för detta uppdrag har varit Tommy Binbach, Structor Miljöteknik AB.

För laboratorieanalyser har ALS Scandinavia AB anlitats genomgående i uppdraget.

Miljökontroll av efterbehandling har utförts enligt anmälan om efterbehandling och be-slutet från tillsynsmyndigheten med undantag av det som beskrivs i avsnitt 5.1. Be-dömningar har utförts med fältobservationer och laboratorieanalyser.

6.1 Jord

I bild 3 nedan och även i bilaga 1 illustreras samtliga uttagna prover vid saneringen.

Sammanställning av samtliga prover som analyserats på laboratorium redovisas i bi-laga 2.

6.1.1 Schaktmassor

Provtagning av schaktmassor har, som nämnts i avsnitt 5.1 ovan, inte utförts i syfte att klassificera de uppschaktade massorna i olika klasser i som beskrevs i anmälan om

10

efterbehandling. Kontroll av schaktmassor har dock ändå utförts i och med den konti-nuerliga provtagning som utförts med syfte att avgränsa föroreningens utbredning.

Samtliga uppschaktade massor, förutom en liten volym som kunnat återanvändas, har transporterats till antingen Lilla Nyby eller VAFAB för behandling. Dessa mottagnings-anläggningars haltgränser för vad de får ta emot för behandling är 20 000 ppm. Samt-liga analyserade halter av den förorenade jorden inom fastigheten underskrider detta med marginal. Den högsta analyserade halten av petroleumkolväten (prov 16) har varit ca 17 000 ppm och detta prov uttogs på jord i direkt anslutning till läget för pumpön där fri fas diesel även förekom i den mättade zonen.

6.1.2 Schaktväggar

För att dokumentera eventuella kvarlämnade föroreningar mot omgivningen har labora-torieanalyser utförts från samtliga schaktväggar som samlingsprov. Samlingsprover har uttagits från en yta av ca 30 m2 i väggarna. Samlingsprover har utgjorts av minst 3 st. stickprover från schaktväggen. Analyserade prover från schaktväggarna återfinns i bilagorna 1 och 2 med beteckningarna 8-10, 37, 66-67, 75-77, 80, 83, 98-101, PG2:4, 106-107, 109-111, 112-114, 119-123 och 1:1-1:4.

6.1.3 Schaktbotten

För schaktbotten har generellt inga jordprover kunnat uttas då den största delen av schakten avslutats på berg. Djupet ner till berg har varierat från ca 0,5-6 m under den befintliga markytan. Detta gäller för den södra delen av saneringsschakten. I den norra delen (från provpunkt 57-58 och norrut mot Eskilstunaån) ökar djupet ner till berg dras-tiskt och är djupare än 6 m. Eftersom föroreningen i detta område påträffats ned till ett djup av ca 3 m så utfördes ingen schakt djupare än så. Avgränsande bottenprover som analyserades på laboratorium återfinns i bilagorna 1 och 2 med beteckningarna 52, 57-58, 74, 77 och 80.

6.2 Förorenat vatten

För kontroll av länsvatten så har vatten provtagits dels direkt ur saneringsschakten och efter rening. Beroende på behov så har olika reningssteg använts. Det ska nämnas att Eskilstuna Energi och Miljö gav klartecken om att vatten med halter upp till ca oljeindex 50 mg/l kunde släppas på spillvattennätet. Ca 90% av allt vatten har dock släppts på dagvattennätet. I bilaga 2 återfinns en sammanställning över de prover som uttagits på vatten. I bilaga 2 återfinns halter som överstiger åtgärdsmålen men detta vatten har renats med ytterligare reningssteg och provtagits igen innan det släppts vidare enligt ovan. Inget vatten över 5 mg/l har släppts vidare till varken dagvatten- eller spillvatten-nätet

7 Resultat

7.1 Återanvända massor

En viss återanvändning av massor har kunnat utföras under entreprenaden. Detta gäller endast ca 50 m3 ytliga massor som utgjorts av grusig sand (bärlager). Dessa massor provtogs, se bilaga 2 provbeteckning 11 och 70. Då de var tekniskt lämpliga att återfylla med och ej innehöll halter över tillämpade riktvärden så återfördes de till schakten.

11

7.2 Förorenade massor

Totalt har 12923,46 ton massor transporterats till VAFAB och 4478,64 ton till Lilla Nyby. För vågstatistik se bilaga 3.

7.3 Kvarlämnade föroreningar

Spår av petroleumkolväten finns fortfarande kvar i schaktväggarna, se bilaga 1 och 2.

Inga halter överstiger dock tillämpade riktvärden.

7.4 Förorenat vatten

Totalt har ca 200 m3 schaktvatten pumpats ur schaktgropen och renats innan det släppts som dagvatten eller spillvatten.

8 Slutsatser

Samtliga massor har transporterats till godkända mottagningsanläggningar, VAFAB och Lilla Nyby.

Inga kvarlämnade föroreningar i schaktväggar överskrider de tillämpade riktvärdena.

Förorenat schaktvatten har omhändertagits och renats till den grad att det uppfyllt kra-ven för att få släppas som dagvatten.

Med ovanstående som stöd anses utförd efterbehandling ha uppfyllt tillsynsmyndighet-ens beslut och anmälan om efterbehandling samt uppställda åtgärdsmål för efterbe-handling inom fastigheten.

Bilaga 1

Bil 1 Översiktsritning

PG8

Eskilstuna: Smedjegatan 34 | Telefon : 016 - 10 07 60

Ritningen avser:

Related documents