• No results found

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att säga JA till förvaltningens yttrande om att begära 1 100 000 kronor av det extra statsbidraget för att finansiera familjecentral i Ljusne från 1 januari 2017 till 31 juli 2018 och språkassistenter/språkstöd 1 januari till 14 augusti 2017.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar vidare att, i de fall miniprojektansökningarna inte beviljas, begära 430 000 kronor av det extra statsbidraget för att finansiera familjecentral i Ljusne från 1 augusti - 31 december 2016, 300 000 kronor för att finansiera språkassistenter/

språkstöd 15 augusti – 31 december 2016 och 250 000 kronor för att finansiera förstärkt elevhälsa 1 augusti – 31 december 2016.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar föreslå kommunstyrelsen att i beredningen av budgetuppdateringen för 2018 föreslå kommunfullmäktige ta ställning till framtida finansiering av familjecentral i Ljusne och språkassistenter/språkstöd.

Reservation

Jonas Lindberg (M), Teresa Vanova Benke (L) och Maria Hansson Nielsen (KD) anmäler reservation mot nämndens beslut till förmån för Jonas Lindbergs eget yrkande.

Ärendet

Begäran om att ta del av det extra statsbidrag för integration som kommunen tilldelats för 2016 för att finansiera samverkansprojekten familjecentral och språkassistenter/språkstöd.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande daterat 2016-05-10.

Barn- och utbildningsförvaltningens yttrande

Förskolan i kommunen har under drygt ett år fått öppna flera nya avdelningar för att möta det ökande behovet av barnomsorg i kommunen. När det gäller skolan har förvaltningen fått ställa om från att planera från ett sjunkande elevunderlag till ett ökat elevunderlag under samma period. Ökningen av barn och elever beror på rådande situation i världen som innebär att antalet nyanlända ökar i kommunen.

Denna barn- och elevökning påverkar påtagligt nämndens verksamhet och budget. Befintliga statsbidrag går främst till att genomföra lagstadgad verksamhet. Ett tillskott från det extra statsbidraget för integration som kommunen tilldelats skulle vara positivt för verksamheten som då får bättre möjligheter att genomföra integrationssatsningar.

Inom barn- och utbildningsförvaltningen har förutsättningarna för två projekt undersökts, familjecentral i Ljusne och språkassistenter/språkstöd. De två projekten är av sådan karaktär de passar in i ramen för finansiering ifrån det extra statsbidraget för integration som

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 31 kommunen tilldelats. Båda projekten har tydligt integrationsfokus och ligger därmed inom fokusområdet jämlikhet. För att projekten ska genomföras krävs ett samarbete med andra aktörer inom respektive område, vilket ligger i linje med kommunens styr- och

ledningsfilosofi. Utöver detta finns ett stort behov av att förstärka elevhälsan.

Familjecentral

Barn- och utbildningsnämnden och arbetsmarknads- och socialnämnden har var för sig

beslutat att en familjecentral ska starta i Ljusne under en projekttid på två år. Familjecentralen beräknas öppna i augusti 2016. Kontakt har tagits med regionen för mödravårdscentalens räkning, och Mitt Hjärta, för barnavårdscentralens räkning, för att delta i en sådan

samlokalisering och samverkan. Båda verksamheterna har visat intresse för att delta i verksamheten, men som det ser ut i dagsläget kommer dessa verksamheter inte att vara med direkt från start.

Beräknad kostnad för familjecentral för barn- och utbildningsförvaltningens del är för projektperioden 1 200 000 kronor varav 570 000 kronor är kostnader under 2017 och 330 000 kronor är kostnader under 2018. Utöver detta tillkommer det kostnader för barn- och utbildningsförvaltningens räkning på ca130 000 kronor för verksamhetsanpassning av lokalerna under 2016. Pengar för att finansiera 2016 söks enligt gällande rutiner via

”miniprojektansökan”. Totalt begär barn- och utbildningsnämnden 900 000 kronor för att finansiera familjecentralen från 1 januari 2017 till 31 juli 2018.

Språkassistenter/språkstöd

Förvaltningen undersöker möjligheter att i samverkan med arbetsmarknads- och

socialnämnden, Hälsinglands utbildningsförbund och arbetsförmedlingen genomföra ett projekt med språkassistenter/språkstöd främst i grundskolans lägre årskurser och på fritidshemmen men även förskolan kan bli aktuell.

Utgångspunkten är att utgå från den inventering som gjorts av nyanlända akademiker och erbjuda en kortare utbildning blandat med arbete i förskola, grundskolans lägre årskurser och fritidshem. Det finns även en grupp som genomfört utbildning under våren. Där kan det bli aktuellt med arbete som inte är kombinerat med utbildning. Dessutom undersöks möjligheter att fortsätta det projekt som sedan tidigare pågått inom förskolan. Totalt omfattar det ca 10-15 personer som kan beredas arbete inom förvaltningen.

Syftet med projektet är flerfaldigt. Barn och elever får större möjlighet att lära sig svenska genom att få stöd i sitt modersmål och integreras därmed lättare i samhället. Utrikesfödda arbetslösa ungdomar/vuxna får genom arbete alternativt arbetspraktik och utbildning bättre förutsättningar till egen försörjning. Dessutom kan förskola, skola och fritidshem

kommunicera lättare med hemmen då det finns tillgång till fler språk i verksamheterna.

Utöver detta så möjliggörs för fler barn och elever att lära känna vuxna från andra kulturer.

Projektet planeras att genomföras på samma sätt som vid förra omgången av språkassistenter.

Kostnaden för projektet består dels av kostnader för utbildning av handledare och

språkassistenter, vikarier för handledarna samt en samordnare på del av tjänst och dels av lön till språkassistenterna.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 32 Beräknad kostnad för att genomföra projektet med språkassistenter/språkstöd under ett år med start i augusti 2016 är 500 000 kronor varav 200 000 kronor är kostnader under 2017.

Kostnaderna är för utbildning, vikarier och samordnare under förutsättning att

arbetsförmedlingen har möjlighet att finansiera lönen till språkassistenterna/språkstöden, vilket torde kunna ske utifrån samtal med arbetsmarknadsenheten. Pengar för att finansiera 2016, som omfattar utbildnings- och vikariekostnader samt kostnader för samordnare beräknas till 300 000 kronor söks enligt gällande rutiner via ”miniprojektansökan”. Totalt begär barn- och utbildningsnämnden 200 000 kronor för att finansiera

språkassistenter/språkstöd från 1 januari till 14 augusti 2017.

Förstärkt elevhälsa

Eftersom elevunderlaget i kommunen ökat stort under det senaste året och fortfarande ökar, så har också belastningen på elevhälsan ökat. Den medicinska elevhälsan, skolhälsovården, har ansvar att vaccinera alla elever och att genomföra hälsoundersökningar för att upptäcka ohälsa, bl a rygg, syn och hörsel, som kan påverka skolarbetet. Smittskyddet har gått ut till kommunerna med en uppmaning att skyndsamt vaccinera nyanlända skolbarn. Denna

uppmaning kommer utifrån en förhöjd risk att bli smittad men också en risk att sprida smitta.

Detta har ökat trycket ytterligare på skolhälsovården och som läget är idag så hinner inte skolhälsovården med att vaccinera och ha hälsosamtal i den takt som det egentligen krävs.

Många av de barn och ungdomar som kommer till kommunen har traumatiska upplevelser vilket även det har ökat trycket på skolkuratorerna. Till viss del finansieras utökningen av elevhälsan av befintliga PUT- och asylpengar, men det räcker inte för att stärka upp det egentliga behovet.

Kostnad för att förstärka elevhälsan med en kurator och en skolsköterska under hösten 2016 är beräknad till 500 000 kronor. Detta finansieras till hälften av de statsbidrag som kommit till skolan för nyanlända och till hälften har en ansökan gjorts enligt gällande rutin via

”miniprojektansökan”.

Beslutsalternativ 1

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att säga JA till förvaltningens yttrande om att begära 1 100 000 kronor av det extra statsbidraget för att finansiera familjecentral i Ljusne från 1 januari 2017 till 31 juli 2018 och språkassistenter/språkstöd 1 januari till 14 augusti 2017.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar vidare att, i de fall miniprojektansökningarna inte beviljas, begära 430 000 kronor av det extra statsbidraget för att finansiera familjecentral i Ljusne från 1 augusti - 31 december 2016, 300 000 kronor för att finansiera

språkassistenter/språkstöd 15 augusti – 31 december 2016 och 250 000 kronor för att finansiera förstärkt elevhälsa 1 augusti – 31 december 2016.

Ekonomiska konsekvenser

Ekonomiska konsekvenser av förslaget innebär att barn- och utbildningsnämnden tilldelas 1 100 000 – 2 080 000 kronor beroende på vilket beslut som fattas. Detta finansieras av det statsbidrag som kommunen tilldelats för integration.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 33 Beslutsalternativ 2

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att säga NEJ till förvaltningens yttrande om att begära 1 100 000 kronor av det extra statsbidraget för att finansiera familjecentral 1 januari 2017 till 31 juli 2018 och språkassistenter/språkstöd 1 januari till 14 augusti 2017.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att säga NEJ till att begära pengar för att finansiera eventuella avslagna miniprojekt under 2016.

Barn- och utbildningsförvaltningen förordar beslutsalternativ 1.

Related documents