• No results found

3. Metod

4.1 Se behov och kapacitet i ett första steg

När vuxna elever söker sig till vuxenutbildning kan ett första steg innebära att kartlägga och validera tidigare kunskaper, men även att uppmärksamma eventuella stödbehov. Vux A beskriver att när elever börjar studera vid Lärvux, upprättas en individuell studieplan. Av planen framgår det aktuella stödbehovet som därefter kontinuerligt följs upp under studietiden.

/... vad är det som du vill lära dig och utifrån det så ska man skapa en lärandemiljö och då får man ju... man måste ju lära känna varandra först för att se vilket stöd och vilket behov, man har ju alltid de ögonen med sig, vad är det du behöver för att du ska kunna nå det lärandet som du säger att du vill ha.../ (Specialpedagog 1)

När elever har behov av stöd i sin kommunikation berättar Vux A att kontaktpersoner från daglig verksamhet eller gruppbostäder kan vara behjälpliga. Hur elevers behov av stöd inom Komvux uppmärksammas anser Specialpedagog 3 är en fråga om synsätt. Denna uppfattning delar samtliga i Vux A och de lyfter vikten av att ha en helhetssyn.

/... för mig är det en samling av orsaker tänker jag, det kan ju bero på så otroligt mycket, men dels kan man ju ha blivit felbehandlad i skolan och man har inte fått på den nivå man är eller på det sätt man behöver utan man är ett offer för omständigheterna.../ (Specialpedagog 2)

Vux A associerar även till de elever vid Komvux som tidigare ramlat mellan stolarna, som varit hemmasittare eller av andra bakomliggande orsaker behöver stöd och dessa elever kan via ett elevhälsoteam få tillgång till specialpedagogiska insatser.

Elever som har dåliga erfarenheter från skolan, varit hemmasittare eller har ofullständig skolgång är några av de faktorer som Vux B lyfter när de beskriver orsaker till vuxna elevers behov av stöd. Dessa erfarenheter menar Lärare 7 kan ha negativ påverkan på elevers självbild, självkänsla och tilltro till den egna förmågan att klara av och fullfölja sina studier. Det kan även finnas andra orsaker till att elever behöver specialpedagogiska insatser.

31 Jag tänker också på olika funktionsnedsättningar, alltså att det finns olika diagnoser som fler

och fler har idag.../.../... det är så många som, elever som vi har med psykisk ohälsa. /.../... jag vet inte vilka insatser egentligen som krävs där.../ (Lärare 6)

Vux B beskriver att en del elever vid Komvux själva ber om stöd, andra lämnar information kring det egna stödbehovet i en blankett, men även hög frånvaro kan indikera att stödbehov föreligger. Enskilda samtal erbjuds inom Komvux och på så sätt skapas en relation och trygghet som bidrar till att eleverna vågar uttrycka hur de känner. Vux B berättar att det vid Komvux nu finns en pedagogisk stödgrupp men de ser ett stort behov av en psykosocial stödfunktion. Vid Lärvux bjuds elever in till ett samtal där behovet av stöd uppmärksammas vilket även synliggörs allteftersom i undervisningen då grupperna är små och därmed underlättas arbetet med att finna rätt undervisningsnivå.

Vux C beskriver att elever i behov av stöd kan relateras till olika funktionsnedsättningar och även att personer med förvärvad hjärnskada ingår i den målgrupp som har rätt att studera vid Lärvux. Vux C lyfter även elever vid Komvux, som tidigare genomgått det svenska skolsystemet, utan att få det stöd och den hjälp de borde haft rätt till.

/... elever som vi möter, de finns här av en anledning och många kommer ju hit med ganska tunga ryggsäckar.../.../... det har varit olika former av misslyckanden tidigare under skolgången. /.../ Så en viktig sak det är ju det här med att finnas med och träffa eleverna och plocka ur den här ryggsäcken. (Specialpedagog 11)

Vux C diskuterar kring vuxna elevers sätt att uttrycka sig när de beskriver sig själva som att de är dumma i huvudet, men dessa elever har enligt Specialpedagog 11 inte fått rätt förutsättningar till att nyttja sin fulla kompetens och kapacitet. Vux C påtalar att det upprättas en individuell studieplan för alla elever vid Komvux och Lärvux. Inom Komvux ger Specialpedagog 11 exempel på hur stödinsatser synliggörs och kommuniceras till elever.

/... dels har jag varit ute och presenterat mig i alla grupper och berättat vem jag är och vad jag kan bidra med... /.../ Och det har också gjort och bidragit till att elever söker upp mig sen. (Specialpedagog 11)

32 Att uppmärksamma elevers behov av stöd vid Lärvux och försöka finna var eleven befinner sig, beskriver Specialpedagog 10 som ett detektivarbete.

När Vux D samtalar kring vilka elever det är som är i behov av stöd nämner de initialt ett flertal olika diagnoser som intellektuell funktionsnedsättning, autism och ADHD. Andra anledningar som kan påverka vuxna elevers behov av stöd beskrivs som psykiska besvär, sociala problem, långvarig frånvaro på grund av sjukdom och även svårigheter att vara i stor grupp.

I grunden är det väl skolans brist på att möta alla de här eleverna.../ (Speciallärare 12)

Oavsett hur behoven ser ut påtalar Vux D vikten av att lära känna eleverna för att förstå vad de behöver. Vid Lärvux får elever vid ett första samtal möjlighet att berätta mer om sig själva och vid behov kan aktörer inom LSS bidra med betydelsefull information. Elever i behov av stödjande insatser vid Komvux har tillgång till anpassat stöd och individuell handledning av speciallärare och det finns även möjlighet att söka en plats i en specialpedagogisk verksamhet där ett mer omfattande stöd erbjuds. Dock poängterar Lärare 13 att det i vuxenutbildningen inte finns krav på specialpedagogiska stödfunktioner vilket denne anser borde vara lika självklart som i grundskolan.

Det är väl mer eller mindre frivilligt att erbjuda den kompetensen och det tycker jag är fel. (Lärare 13)

Speciallärare 12 gör jämförelser med grundskolans elevhälsa och menar att en liknande organisation inom Komvux skulle förebygga många studieavbrott.

Related documents