• No results found

4. Resultat

4.10. Behov av mental träning

Inom denna kategori placerar sig till största del svaren från mina mer hypotetiska enkätfrågor. På frågan ”Hur tror du att mer mental träning kan påverka din dansutövning?” svarade många att de trodde det kunde hjälpa dem med deras utveckling inom dansen på olika sätt - fysiskt, kreativt, konstnärligt, bli en bättre dansare, vigare, starkare, bättre teknik, ökad kvalitet, kontroll över kropp och sinne, våga ta fler risker, våga pröva nya saker, effektivare träning, snabbare utveckling/resultat, nå högre tävlingsmål, balansera ut sin ork och klara ett yrkesliv som omfattar dans. En person tror att det oftast är det mentala som sätter käppar i hjulen i utvecklingsprocessen. Även här tror många att mer mental träning kan leda till att de mår bättre, har roligare och njuter mer av dansen. En person tror också att det skulle minska ätstörningsproblem inom branschen (detta relaterar till den kliniska inriktningen av idrottspsykologi).

Några har uppgett att de använder mental träning i syfte att stärka sitt självförtroende, eller att mental träning hjälpt dem att höja sitt självförtroende. Dock är det långt fler som tar upp självförtroende på frågan hur de tror att mer mental träning kan påverka deras dansutövning, än någon av de andra öppna frågorna. Det är också det mentala träningsbegrepp som nämns mest på denna fråga. Jag tolkar det här som ett behov från dansarnas sida att arbeta med sitt självförtroende. En dansare påpekar: ”Ens jag bär en med sig överallt och är en ok med

35

sig själv så funkar det ofta bättre i dansutövandet också”. Uttalandet antyder insikt om självkänslans betydelse.

Hjälp med motivation nämns också, men här i annan form än tidigare. Nu talar dansarna om struktur, disciplin, kontinuitet i träning, att lägga upp träningar bättre och att ta större ansvar för sin träning. När de beskriver hur de arbetar med motivation i nuläget betonar de i viss mån lärarens roll. Jag tolkar detta som en önskan om högre självständighet, att klara av att motivera sig själv och inte vara beroende av någon utomstående för detta.

På uppmaningen ”Beskriv en situation inom dansen där du kunde ha haft användning för mental träning” är det helt klart ett scenario som sticker ut – auditions. Auditions är antagningsprov som dansare gör till exempel för att söka in på utbildningar eller för att söka ett jobb. Även examinationer, framträdanden och tävlingar framkommer som utsatta situationer.

Som framgår ur diagrammen (tabell 4 och 5) har de flesta fått kunskap inom mental träning genom att söka själv och utanför genomförd dansutbildning. Några källor som anges är psykologer, terapeuter, idrott och cheerleading på elitnivå. En person tror att man tränar på det omedvetet genom att dansa länge.

Tabell 4: Diagram över var deltagarna fått kunskap inom mental träning (svenska enkäten)

36

Samtidigt hade 55 av 70 deltagare önskat mer mental träning inom de dansutbildningar de genomgått (13 svarade vet ej, 2 svarade nej). Av de 29 deltagare som studerat dans vid gymnasiet angav endast 7 att de fått kunskaper om mental träning från gymnasiet. En respondent svarade att tredje året på gymnasiet var en tid då hon hade haft nytta av kunskaper inom mental träning. En annan person berättar:

Jag har hindrat mig själv från att utvecklas eller liknande på grund av mental inställning. Med tidigare kunskaper om detta hade jag mått bättre i min dans tidigare samt utvecklats mer. Antagligen hade jag tagit en annan väg inom dansen.

Många har också svarat att de inte förbereder sig alls inför en dansklass eller framträdande, eller att de gör det väldigt sällan. Vissa uppger att de saknar behov av detta, eller att det beror på dagsformen, medan andra tycks ha behov men saknar de verktyg de behöver. På frågan hur de gör för att vända en dålig dag har några svarat gråter, det tar hårt på mig, går ner mig, känner mig dålig, har svårt för att vända en dålig dag, har inget konkret verktyg för det. Flera har på fråga 12 och 13 (se bilaga 1) uppgett att de saknar erfarenhet av mental träning, trots att de på tidigare frågor angett en rad olika metoder. En person som angett att hen saknar erfarenhet förklarar under alternativet ”övrigt”: ”Det är ingen som lärt mig eller uppmanat mig till att tänka på mental träning, men jag har själv satt mål och försöker motivera mig själv så gott jag kan för att orka och bli den bästa dansaren jag kan bli.” Jag diskuterar detta vidare under metoddiskussionen (avsnitt 5.1).

Tabell 4: Diagram över var deltagarna fått kunskap inom mental träning (engelska enkäten)

37

De individer som sticker ut i min undersökning är det fåtal som uppgett att de inte har behov av mental träning. En respondent uppgav att hen inte förbereder sig mentalt för klass eller framträdande då hon inte har det behovet: ”Jag tror att det finns olika typer av behov hos olika människor. Jag tror att vissa skulle vara så behjälpta av verktyg i mental träning, medan andra - som jag själv - inte har behovet.” På frågan vad hen gör för att vända en dålig dag svarar hen: ”Inget. Livet är ju så! Det blir bättre en annan dag!”, vilket kan betraktas som en form av inre dialog eller mentalt ställningstagande. Många av deltagarna i studien bemöter motgångar genom att internt avdramatisera eller normalisera dem. En annan person som inte önskade sig mer mental träning skrev att hon inte visste hur mer mental träning skulle påverka hennes dans, men att hon i alla fall visste att det skulle ta upp mer av hennes tid. Frågan är ifall övriga respondenter har tagit i beaktning att mer mental träning måste ta tid från något annat, till exempel från fysisk träning. En annan respondent tror dock att hen skulle kunna effektivisera sin mentala träning om den ingick i utbildningen:

If mental training would be an actual part of dance education it might become ’muscle memory’ rather than constantly using time for your mental training during the class, you might be able to be more focused on other important things.

Flera deltagare uppgav att det var viktigt för dem att komma i god tid, 5-15 minuter innan klass. Det tycks alltså som att flera i nuläget själva lägger till den tiden de behöver för mental träning till den ordinarie träningen. En annan respondent som saknar formell utbildning inom mental träning tror att personligt anpassad hjälp från erfarna professionella skulle förstärka alla aspekter av hens dans.

Related documents