• No results found

Överförmyndarnämnden arbetar på flera sätt för att stärka de strategiska målen och processmålen.

Nämnden arbetar för att stärka folkhälsa och öka den upplevda tryggheten på ett individuellt plan för de huvudmän som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner. Nämnden skapar möjligheter för inflytande och utvecklar sitt arbete med god och jämställd service för en attraktiv stad och

landsbygd. Gällande höjd utbildningsnivå och fler jobb är detta ingenting som ligger inom nämndens uppdrag men genom kontroll av att ställföreträdare sköter sitt uppdrag skapas bästa möjliga

förutsättningar för skolgång, utbildning och arbete.

Nämndens uppdrag ligger till stor del inom arbete med socialt uthållighet. Arbete sker inom de tre delprocesserna att ge stöd och vård till barn och unga, vuxna samt äldre. Nämndens uppgift är att utöva tillsyn över ställföreträdare med syftet att förhindra att omyndiga barn, eller myndiga personer som inte själva kan ta tillvara sin rätt, missgynnas ekonomiskt eller rättsligt. Genom detta arbete bidrar nämnden till att ge uppmärksamhet till invånare med komplexa behov, såsom

ensamkommande barn, samt vuxna med funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. För att öka den sociala uthålligheten i sitt dagliga arbete använder nämnden metoder för insyn, dialog och inflytande och har en god samverkan med frivilligkrafter relaterade till nämndens verksamhet. För ekologisk uthållighet arbetar nämnden så miljösmart som möjligt, exempelvis genom att resa med tåg.

Gällande de framtagna processmålen arbetar nämnden med att öka nöjdheten hos verksamhetens målgrupper. Arbete sker för ökad jämställdhet och nämnden ska vara modiga och testa nya idéer för att åstadkomma utveckling. Verksamheten har ett större fokus på digitalisering för att effektivisera arbetet och förenkla för ställföreträdare. Service och tillgänglighet är också viktigt för nämnden att ha fokus på.

För att överförmyndarnämnden ska kunna uppfylla sina åtaganden utifrån lagstiftning och

verksamhetsplan finns en vägledning för hur handläggarna ska prioritera handläggningen. Eftersom verksamheten är lagstyrd kan ingenting prioriteras bort.

Prioriteringar 2021 samt 2022-2023

Överförmyndarnämnden har fokuserat på prioriteringar för 2021 och även sett över behoven på längre sikt. Prioriteringarna presenteras per verksamhetsprocess och prioriteringarna kommer konkretiseras i åtaganden i verksamhetsplanen för 2021.

5

Ge vård och stöd till barn och unga, vuxna samt äldre

Inom de administrativa processerna ser nämnden ett behov av fortsatt digital verksamhetsutveckling. Nämnden är i en digitaliseringsprocess vars mål är att

överförmynderkontorets arbete ska digitaliseras och att ett nytt huvudsystem ska implementeras.

Utifrån digitalisering ser nämnden en effektivare handläggning som på så sätt kan leda till att tiden som frigörs kan läggas på att fortsätta utveckla samt stärka tillsynen.

Vidare ser nämnden behov av en moderniserad hemsida med anledning av de ökade kraven från kommuninvånare samt för att kunna följa samhällets digitalisering och modernisering.

Nämnden har under hösten 2019 infört ett nytt arbetssätt kring ställföreträdare. Kontoret har arbetat med veckovisa rapporteringar om behovet av ställföreträdare och behovet ligger på ett fyrtio tal. Kontoret konstaterar att det råder brist på ställföreträdare i Eskilstuna och Strängnäs kommuner och nämnden ser därför ett behov av att stärka och utveckla rekrytering av ställföreträdare.

Behovet är att löpande utveckla arbetet kring ställföreträdare, såsom att behålla de nuvarande ställföreträdarna genom stödinsatser och förenkla för ställföreträdare att ta uppdrag.

Processkvalitet

Inom processkvalitet är rättssäkerhet och kvalitet ett prioriterat område. Nämnden ser ett fortsatt behov av utveckling av arbetsrutiner för enhetlig handläggning och utveckling inom teamarbete som har arbetas fram under året. Vidare är kompetensförsörjning hos medarbetare ypperligt viktigt, såsom att handläggning sker enhetligt samt utbildning i särskilda svåra handläggningsdelar bibehålls.

Uppföljning i arbetet är en betydande prioritering för kontoret som vars syfte bland annat är att minska handläggningstiderna och att inga ärenden blir liggandes. Uppföljning av ärenden har

resulterat till att handläggning av individuella ärenden bidragit till en effektivare ärendehantering och måluppfyllelse samt en förbättrad arbetsmiljö.

Medarbetare

Överförmyndarverksamheten inleder 2020 med en stabil arbetsgrupp med arbetsro och

arbetsglädje. Nämnden har trots det utifrån digitala trakasserier och även fåtal medarbetare från kontoret känt sig kränkt ser nämnden att det är prioriterat att värna om arbetsmiljön och att arbeta med frågor om hot och våld i verksamheten.

Nämnden ser också att det är viktigt att kontorets medarbetare upplever sig delaktiga i den utvecklingen som sker och står för ett aktivt medarbetarskap.

Ekonomi

Nämnden ser fortsättningsvis att det är prioriterat att ha ekonomin i balans och likaså på lång sikt 2022-2023.

Verksamhetsutveckling

Nämnden har under 2019 lyckats med uppdraget att granska samtliga kompletta och i tid inlämnade årsräkningar. Nämnden ser ett fortsatt behov av en tydlig arbetsplan och att arbetet med granskning inleds tidigt på året. För 2020 arbetar handläggare utifrån en handlingsplan med individuella

målsättningar för granskning och arvodering. Kontoret har i år tagit stöd från två tidigare granskare

6

och påbörjat granskningen tidigt på året. Granskning av årsräkningar har sällan granskats i sådan högt takt som idag och det vill nämnden särskilt lyfta fram som en stor framgång i arbetet.

Ett antal förbättringsfaktorer ses inom nämndens verksamhet och dessa ligger till stor del till grund för prioriteringar inför 2021. Kontorets handläggare har arbetat teambaserat och effekten visade stärkt samarbete samt ökad kvalitet i arbetet. Däremot finns det ett fortsatt behov av att

kompetensförsörjningen utvecklas och bibehålls. Kontoret har infört fler e-tjänster för att förenkla för ställföreträdare. Inom den administrativa processen är det stora behovet för kontoret att arbetet behöver digitaliseras och att ett nytt huvudsystem implementeras. Genom att kontoret genomför en transformation förväntas det leda till effektivisering av arbetet inom nämndens verksamhetsområde.

Nämnden har inga taxor eller avgifter som bedöms leda till en ekonomisk effekthemtagning.

2020-04-08 10:27 1

Internkontrollplan 2020

Fas: Uppföljning internkontrollplan Rapportperiod: 2020-03-31 Organisation: Överförmyndarnämnden

Sammanfattning

Related documents