• No results found

Steg 6: Slutlig analys Välja ut citat och exempel ur datan och relatera det till tidigare

6.2 Bekräftelse

I analysen av respondenternas svar visar det sig att pedagogerna anser en viktig del i handledningen från specialpedagog är att de får bekräftelse på det arbete de utför i

barngruppen, samt med de barn som är i behov av särskilt stöd. De påtalar genomgående i enkäterna att de söker stöttning i sitt arbete och att positiv bekräftelse stärker dem i deras arbete och gör att de orkar arbeta vidare. En förskollärare skriver:

Det känns skönt att det finns stöd att få när man har funderingar kring ett barn eller barngrupp. När man känner sig osäker på om man jobbar rätt så finns de alltid till hands och uppmuntrar eller ger andra alternativ, det stärker oss (Enkät 1).

Av citatet kan man utläsa att de upplever viss osäkerhet kring olika situationer när det handlar om att möta barn i behov av särskilt stöd och att det därför är extra viktigt för pedagogerna att få bekräftelse på och stöttning i att de jobbar just ”rätt”. Bekräftelse är en form av uppmuntran i att man är på ”rätt” väg i arbetet.

En annan förskollärare skriver:

Specialpedagogen börjar ofta med att beskriva problemet som vi lyfter upp och hur vi jobbar med det. Känner att vi oftast får positiv bekräftelse på vad vi gör. Vi kan dock inte all fakta kring diagnoser (Enkät 3).

Respondenternas svar belyser behovet av att bli stärkt i de tankar man har och att

handledningen stärker dem i att antingen utveckla metoder, eller att de redan har bra metoder, samt en tillgänglig lärmiljö för barnen. En barnskötare uttrycker i frågan om vilka

förväntningar hen har på handledning från specialpedagog:

I detta citat påtalar förskolläraren att handledningen kan ha inverkan på pedagogernas sätt att tänka kring barn i behov av särskilt stöd i förskolan. Förskolläraren uttrycker att det är viktigt att få bekräftelse i de tankesätt de redan arbetar efter för att bli motiverad att arbeta vidare.

6.3 Kompetensutveckling

Ytterligare ett område som ses som en viktig aspekt av att få specialpedagogisk handledning tycks vara att få kompetensutveckling på olika sätt som beskrivs nedan.

En förskollärare uttrycker att handledningen är ett bra tillfälle att få nya kunskaper i form av ny forskning samt genom specialpedagogens erfarenheter och kunskaper. Hen uttrycker också att en bra handledning är när den leder till förändring i verksamheten på ett eller annat sätt.

En bra handledning är när hjälpen man får leder till ett bra resultat (Enkät 1).

Respondenterna belyser att ny kunskap och konkreta råd i konkreta situationer är hjälper dem att förändra sin verksamhet till varje individs behov och förutsättningar. Kunskap och

information inom t ex neuropsykiatriska diagnoser påtalade några förskollärare som ett viktigt ämne vid handledningarna med specialpedagogen.

Jag har bl a lärt mig mer om autism och ADHD, hur jag kan underlätta deras dag i förskolan (Enkät 24).

Metoder och lärmiljöer för att skapa förutsättningar för dessa barn, är något som några förskollärare påtalar som viktiga områden de behöver stöttning och bekräftelse i vid

handledningarna. De uttrycker också att konkreta tips och råd på material och arbetssätt, är en förväntning de har på handledningen då de upplever att det är det konkreta förlagen de får är mer givande för dem.

Jag vill gärna få konkreta tips och råd på hur arbetslaget kan arbeta vidare med barngruppen. Det känns bra när man märker att arbetssättet man arbetar på fungerar (Enkät 13).

En förskollärare menar i sitt enkätsvar att specialpedagogen får arbetslaget att göra ”tankevurpor” i deras uppdrag med barnen på förskolan. Hen beskriver att det är av stor betydelse att få nya infallsvinklar kring ett ”dilemma” för att komma fram till nya sätt att tänka tillsammans i arbetslaget.

Att få nya infallsvinklar av specialpedagogen men även att specialpedagogen inte ger svaren utan arbetar på ett sådant sätt att arbetslaget börjar tänka i olika banor, får nya infallsvinklar (Enkät 4).

En barnskötare beskriver att handledningen haft inverkan på deras arbete kring barn med utmanande beteende, och att de fått verktyg kring hur de på bästa sätt kan stötta och utmana barnen utifrån deras förutsättningar och behov.

Om vi t ex har fått handledning kring ett barn, har vårt arbetslag kunnat ta till oss detta och arbetet vi gjort har fått en positiv inverkan för både barnet och oss. Har bara påverkat mig positivt likaså hela arbetslaget (Enkät 19).

I både det föregående och det kommande citatet, beskriver respondenterna att resultatet av handledningen är positiv för både pedagogerna och barnen. Det leder enligt de båda pedagogerna till att arbetslaget blir mer positivt och att pedagogernas bemötande och förhållningssätt skapar bättre förutsättningar att lyckas för det enskilda barnet.

Vid de tillfällen vi haft handledning har det hjälpt oss i bemötandet av ett särskilt barn på förskolan. Därmed får barnet uppleva tiden på förskolan som en positiv, rolig, trygg och lärande upplevelse. Precis som alla barn har rätt till (Enkät 7).

Av citatet framgår att pedagogen anser att pedagogerna vill att varje barn ska ha en bra tid i förskolan och att de behöver stöttning av specialpedagog och handledning vad gäller detta. Svaren som givits av respondenterna är att specialpedagogen och handledningen är viktig för pedagogernas arbete med barn i behov av särskilt stöd, utifrån specialpedagogens kompetens och erfarenhet kring detta.

Att specialpedagogen kan vara den ”förlängda armen”, alltså de har extra kunskap om barn i behov av särskilt stöd (Enkät 12).

En förskollärare belyser att specialpedagogens kunskap vad gäller barn i behov av särskilt stöd är ett komplement till pedagogernas vardagliga arbete med barnen i förskolorna. Av hens svar framkommer också att förväntningen på specialpedagogen vid

handledningstillfällena är ”glad”, ”kompetent” och en ”idéspruta”.

En respondent påtalar att hen ser specialpedagogen som ett ”bollplank” i handledningen, där man kan prata om aktuella saker dom händer i barngruppen. Hen menar att man inte pratar

om barnen enskilt utan mer allmänt kring hur man kan arbeta vidare med det man har funderingar kring.Vikten av att handledningarna är regelbundna och att man får stöd och verktyg att arbeta med gruppen samt med enskilda barn är av stor vikt enligt en av respondenterna.

Related documents