• No results found

Platstillskott i häkte

In document Kriminalvårdens platskapacitet (Page 22-0)

Platsbristen i häkte kommer att vara ett kritiskt område under de kommande åren.

Initierade projekt samt föreslagna utvecklingsinitiativ ger en långsiktigt positiv påverkan, men omhändertar inte platsbehovet på kort och medellång sikt. Perioden 2021-2025 kommer därför bli en stor utmaning, främst vad avser fler restriktionsplatser. Lösningar i form av tidsbegränsade platser bedöms nödvändiga, men ses inte fullt ut kunna

genomföras inom befintlig häktesstruktur. Häkten är ofta lokaliserade i miljöer som begränsar möjligheter för kortsiktig kapacitetsökning i form av utbyggnad och tillfälliga byggnader, vilket medför behov av alternativa lösningar. Det som i nuläget planeras som en kortsiktig åtgärd är därför att konvertera anstaltsplatser till häktesplatser, eftersom

anstaltsmiljöer möjliggör etablering av tidsbegränsade platser och därför kan kapacitetsökas

inom ett kortare tidsperspektiv. I den plan som redovisas hanteras sålunda minusposter på häktessidan genom tillskott av gemensamhetsplatser i anstalter.

Tabellen nedan visar planerat antal nya platser vid utgången av respektive år.

Specifikation utökning fasta platser i häkte

Ökad häkteskapacitet i det långsiktiga perspektivet utgår från grundprincipen om att bidra till effektivitet i rättskedjan. I anslutning till större städer planeras på några platser

nyetableringar genom samlokalisering med Polismyndigheten. Ett exempel på detta är Västerås där projekt pågår. Fortsatt utveckling av solitära häkten i anslutning till polishus planeras därutöver på ett antal orter, till exempel i Borås och Gävle. Kriminalvården ser vikten av ett nära samarbete med övriga rättskedjan, men också risken för ökade kostnader jämfört med samlokalisering i anstaltsmiljö. Bedömning av behovet av platsutbyggnad i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö är i delar förändrat sedan förra årets rapport. För Stockholm uppskattas behovet av utbyggnad i de södra delarna uppgå till cirka 150 platser, vilket är en ökning med ytterligare 100 platser utöver tidigare identifierade 50.

Gällande Göteborg finns förutsättningar att på lång sikt skapa fler häktesplatser inom stadskärnan genom utbyggnad av anstalten Skogome, men plan för detta återstår att

formulera. Därav har ingen justering av numerär för Göteborg gjorts i årets rapport.

Avseende Malmö bedöms platsbehovet kunna omhändertas inom ramen för pågående projekt i närområdet, huvudsakligen genom nyetableringen i Trelleborg. Häkteskapaciteten i södra Sverige utökas också genom ett nytt häkte i Kristianstad samt utbyggnad av häktet Berga i Helsingborg. Utöver storstadsregionerna är även region Nord samt region Mitt i fortsatt fokus när det gäller utökad häkteskapacitet. Region Nord har särskilda utmaningar utifrån geografiska avstånd och stora transportbehov. Bedömningen är att sammanlagt 100 nya häktesplatser behövs i regionen. En fördelning av platserna i mer småskaliga lösningar än för storstäder ses dock som nödvändigt, lokalisering ska utredas första halvåret 2021.

Region Öst får på sikt en ökad häkteskapacitet genom pågående utveckling av anstalten Skänninge. Därutöver kommer utredningar av ett antal orter, till exempel Uppsala och Jönköping, att genomföras under första halvåret 2021. Häkteskapacitet på specifika orter utgör också en viktig del i Kriminalvårdens uppdrag med transportverksamhet. Det finns en ambition att skapa ökad kapacitet på platser som underlättar transporter och logistik, till exempel Jönköping.

5.2 Platstillskott i anstalt

Under perioden 2021 – 2030 utökas platsantalet i anstalt från cirka 5 000 till cirka 7 000 fasta platser. Platsantalet ökas successivt i takt med att befintliga anstalter utvecklas, samt i slutet av perioden genom nyetablerade anstalter. Tabellerna i avsnittet visar planerat antal nya platser vid utgången av respektive år.

Specifikation utökning fasta platser i anstalt

Utöver nya anstalter i Trelleborg och Kalmar, som fanns med i förra årets plan, bedöms det finnas behov av ytterligare en nyetablering i form av en anstalt med cirka 400 platser.

Lokalisering av den nya anstalten ska utredas under 2021. Planen omfattar också ett utvecklingsarbete inom region Väst motsvarande 150 platser i säkerhetsklass 2, där en redan befintlig anstalt ska utvidgas. Tillkommer gör också utveckling av anstalterna Norrtälje och Österåker som på sikt utgör viktiga beståndsdelar av den samlade kapacitetsökningen.

Tidsperioden är indelad i två delar. Den effekt som syns först utgörs av produktion av typhus och omfattar etableringar såväl inom öppen som inom sluten verksamhet. Planerad byggnation bedöms dock inte täcka behovet under den första femårsperioden, utan når efterfrågad nivå först 2026. Därmed sammanfaller kritiskt beläggningsläge för anstalt med likartad problematik för häkte. Det lösningsalternativ som framstår som möjligt är därför en samtidig etablering av enklare byggnadskonstruktioner med tidsbegränsade platser.

Specifikation utökning tidsbegränsade platser i anstalt

Region Anstalt

Dessa tidsbegränsade platser har initialt främst varit aktuella för anstaltsplatser i

säkerhetsklass 3, men är numera också en nödvändig lösning även i högre säkerhetsklasser.

Behovet bedöms uppgå till ytterligare 500 platser fördelade på anstalter i säkerhetsklass 2, vilket innebär en ökning med 100 platser jämfört med föregående års rapport. Ökningen har utöver platsbehovet för anstalt en direkt koppling till underskottet av platser på häkten.

Etableringar av tillfälliga byggnader utgör därmed en viktig del av den process som har inletts gällande konvertering av platser mellan verksamhetsgrenarna. Detta utgör en förändring jämfört med förra årets plan där tidsbegränsade platser i huvudsak inriktades mot den lägsta säkerhetsklassen. Etablering av tillfälliga byggnader i sluten verksamhet är en kostsam lösning och medför därtill tillfälliga åtgärder i form av sysselsättningslokaler, avskildhetsplatser med mera, för att möjliggöra daglig verksamhet inom anstalterna.

Samtliga tidsbegränsade platser etableras genom byggnader med tillfälliga bygglov och har en beräknad driftslängd på cirka 10 år. Som alternativ till det bedömda behovet av

tidsbegränsade platser kvarstår ambitionen att skyndsamt etablera ett ökat antal typhus inom redan befintliga anläggningar. Viljeriktningen är att därigenom i snabbare takt

tillskapa permanenta lösningar. Det förutsätter att produktion av typhus kan ske tillräckligt snabbt för att därigenom ersätta driftsättning av tillfälliga byggnader.

Specifikation utökning beredskapsplatser i anstalt

Region Anstalt

Beredskapsplatserna bedöms nödvändiga att ha kvar i drift kommande år innan en successiv återgång till ett normalläge kan bli aktuell. När beredskapsplatser tas ur bruk uppstår ett ökat förvaltningsbehov av lokaler och bostadsrum, i huvudsak genom ytskiktsrenovering och andra åtgärder. Ett stängningsbehov av platser bedöms uppstå i samband med detta, vilket också är en förändring jämfört med uppskattat

förvaltningsbehov 2020. Förvaltningsbehovet avseende anstaltsplatser bör i övrigt på totalen följa en nedåtgående trend då merparten av nuvarande uttjänta anläggningar omfattas av utvecklingsarbete där nybyggnation ingår. Majoriteten av de projekt som återfinns i plan för platstillskott 2021 – 2030 blir i realiteten nya anläggningar eftersom få byggnader är utvecklingsbara eller i skick för långsiktigt vidmakthållande. De slutna anstalter som värderats som utvecklingsbara går platsmässigt gentemot en högre numerär avseende antal platser. Per automatik tillskapas därigenom större anläggningar som kan ligga till grund för en fortsatt utveckling mot målet om större och färre enheter. Några exempel på detta är anstalterna Skogome, Tidaholm och Norrtälje.

5.3 Övriga åtgärder

Kriminalvården kan i begränsad utsträckning påverka beläggningsläget genom olika

åtgärder kopplade till klientflöden. Dessa ger inga dramatiska effekter, men kan bidra till att enstaka platser frigörs och till att platsutnyttjandet effektiviseras.

Verkställighetsfall i häkte

En viktig åtgärd för att minska beläggningstrycket i häkte är att minimera de så kallade verkställighetsfallen, klienter som sitter kvar i häkte i väntan på en anstaltsplacering. Att det återkommande har uppstått kö till riksmottagningen, där dömda med en strafftid på minst fyra år initialt placeras, har förvärrat problematiken. Genom att fler utredningsplatser har öppnats på riksmottagningen och att kriterierna för utredning förändrats, har kön kunnat kortas.

Utökade inställelsetider

Tiden för egen inställelse har utökats i två steg, först från 50 till 75 dagar och sedan till 100 dagar. Detta berör dömda som inte är frihetsberövade. Åtgärden gör att inställelserna skjuts upp och sprids ut över en längre tid, vilket ökar möjligheterna att få fram fler platser.

Åtgärden har varit viktig och nödvändig, men målsättningen är att så snart som möjligt kunna återgå till en inställelsetid om 50 dagar. Det görs alltid en individuell bedömning så att klienter med höga risker får en kortare inställelsetid.

Intensivövervakning med elektronisk kontroll

Den som är dömd till ett fängelsestraff på högst sex månader kan ansöka om att få avtjäna straffet hemma med fotboja, så kallade intensivövervakning med elektronisk kontroll (IÖV). Under 2020 har Kriminalvården intensifierat sitt arbete med IÖV och andelen som avtjänar sitt straff med fotboja har ökat något sedan 2019. Efter förslag från

Kriminalvården presenterade regeringen i november 2020 också förslag om förändringar av regelverket för intensivövervakning. I departementspromemorian föreslås åtgärder för att effektivisera förfarandet och till viss del öka förutsättningarna för IÖV. Förslagen innebär att Kriminalvården får besluta om verkställighet med fotboja utan ansökan från den dömde samt att karensregeln, som innebär att återfall i brott i vissa fall hindrar verkställighet med fotboja, tas bort och ersätts med en lämplighetsbedömning. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.

Särskilda utslussningsåtgärder

Kriminalvården arbetar för att fler intagna ska kunna delta i särskilda utslussningsåtgärder i form av utökad frigång, vårdvistelse och halvvägshus. Åtgärderna är viktiga för klienternas återanpassning, samtidigt som de frigör anstaltskapacitet. Hur många intagna som deltar i utslussning, samt hur länge åtgärden pågår, har en direkt effekt på beläggningen.

Överföring av straffverkställighet

Kriminalvården har under de senaste två åren intensifierat arbetet med att överföra verkställigheter av fängelsestraff till dömdas hemländer. Myndigheten har förstärkt

utredningskapaciteten samt infört nytt systemstöd och nya rutiner. Ansvaret för att initiera överföringsärenden har centraliserats i syfte att tidigare identifiera aktuella klienter. Orsaker

till att överföring inte kan ske handlar främst om korta strafftider, att överklaganden fördröjer processen samt om långa handläggningstider och undermåliga

fängelseförhållanden i andra länder. Det finns också flera länder där Sverige inte har något avtal om överförande av fängeslestraff, till exempel Syrien och Somalia. 2020 överfördes 79 klienter till sina hemländer, vilket var en liten ökning jämfört med året innan. Främst ökade antalet överföranden till andra länder inom EU, detta trots att pandemin orsakade långa handläggningstider i andra länder och svårigheter att planera transporter.

6

Kompetensförsörjning

En grundförutsättning för att Kriminalvården ska kunna möta kapacitetsökningen på ett tryggt och säkert sätt är att säkerställa en fungerande kompetensförsörjning som går i takt med klientinflöde, platsutbyggnad samt med verksamhetens och klienternas behov. Det handlar både om nyrekryteringar och kompetensutveckling, och om insatser för att vårda och behålla erfarna chefer och medarbetare samt för att minska personalomsättningen.

Klientnära medarbetare utgör en viktig del av Kriminalvårdens säkerhetskoncept, dynamisk säkerhet. Genom en relativt hög personaltäthet kan medarbetarna tidigt fånga upp signaler om till exempel ordningsstörningar. Att de är utbildade och på andra sätt rustade för att kunna hantera de olika situationer de ställs inför främjar en trygg och säker arbetsmiljö.

Utifrån det bedömda platsbehovet prognosticeras personal- och kompetensbehov över tid.

För att klara större klientvolymer beräknas Kriminalvården behöva växa med motsvarande 2 500 årsarbetskrafter till 2024, och med sammanlagt 4 500 årsarbetskrafter till 2030. Detta innebär att cirka 400 – 600 årsarbetskrafter behöver rekryteras årligen med anledning av kapacitetsutökningen, av de sammanlagda 4 500 – 5 000 årsarbetskrafter som rekryteras varje år. Nedan visas prognosticerat rekryteringsbehov för hela myndigheten fram till år 2030. Observera att ju längre fram i tidsperioden, desto större osäkerhet i prognosen.

Diagram 7

Nationellt rekryteringsstöd

Myndigheten har utvecklat ett nytt, nationellt rekryteringsstöd som möjliggör en effektiv, kvalitativ och säkrad tillströmning av nya medarbetare och avlastar myndighetens

linjeverksamhet. Sedan det nationella rekryteringsstödet implementerades under 2020 har rekryteringstakten ökat i myndigheten och förmågan att agera handlingskraftigt i

0

2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030

Rekryteringsbehov per år

extern avgång kapacitetsökning* allm visstid timanställd vikariat

förhållande till påkallad personalökning, som effekt av skyndsamma beslut om förtätning och/eller tidsbegränsade platser, har stärkts. Tabellen nedan visar den ökade

rekryteringsvolymen i myndigheten under det senaste året.

Effekter av pandemin – begränsad förmåga att grundutbilda och fortbilda personal Inför 2020 hade myndigheten en plan för omhändertagande av grundutbildnings- och fortbildningsbehov. Med anledning av pandemin, och de restriktioner som följde, omkullkastades planen. Utbildningar, fortbildningar och kompetensutvecklingsinsatser pausades både på kortare och längre sikt. Inför 2021 är således utbildningsbehovet högre än prognosticerat, eftersom kvarstående behov ska omhändertas. För att tillgodose krav på social distansering har externa lokaler hyrts för utbildningar. Bedömningen är att

Kriminalvården genom vidtagna extraåtgärder kommer att klara att upprätthålla en tillräcklig nivå av utbildade medarbetare i kärnverksamheten under första halvåret 2021 samt vara i balans, i samtliga regioner, till årsskiftet. Detta under förutsättning att inga ytterligare begränsande beslut måste fattas med anledning av pandemin. Fortbildning som inte avser akuta behov kan behöva tas igen över en längre period.

Mål om att öka andelen utbildad och tillsvidareanställd personal

För att vara väl rustad inför förändringar behöver myndigheten generellt öka andelen utbildad och tillsvidareanställd personal i den klientnära verksamheten. Det minskar sårbarheten vid bemanningsplanering samt behovet av kostsam nyrekrytering. Då växer också stabiliteten och tryggheten i arbetslagen, samtidigt som kvaliteten på vården, omsorgen och rättssäkerheten för klienterna ökar. I en tid med ökat inflöde av klienter, förändrad lagstiftning samt komplexa klientkonstellationer är det extra viktigt att

framförallt klientnära medarbetare är väl rustade för sitt mångfacetterade uppdrag. En trygg och fungerande arbetsmiljö minskar personalomsättningen.

Diagrammet nedan visar prognostiserat utbildningsbehov för kommande tioårsperiod.

Diagram 8

Påverkansfaktorer kompetensförsörjningsförmågan

Kriminalvården är konjunkturkänslig. Kompetensförsörjningsfrågan påverkas av omvärldens krav, förändringar och konkurrens om såväl grund- som specialist- och

chefskompetens. Myndigheten behöver vara en attraktiv och relevant arbetsgivare, och det kan finnas skäl att utreda förutsättningarna för mer flexibla och individualiserade

anställningsvillkor. Förändringar i arbetsrättsliga regelverk, till exempel ökande krav på kompetensutveckling, påverkar också. Myndigheten behöver ta en bredare och tydligare ansats på begreppet kompetens- och karriärutveckling för att vara en attraktiv arbetsgivare både för nya och befintliga medarbetare. Det handlar om att säkerställa en god

grundutbildning, men också om att skapa förutsättningar för specialisering. Detta sker till viss del idag, men inte med en tydlig progression, för exempelvis kriminalvårdaren, så att det ger effekt i karriären och medger en strukturerad löneutveckling. Klientutvecklingen och komplexiteten i klienternas problematik ställer också förändrade krav på

medarbetarnas kompetens. Strategiskt och systematiskt arbete med kompetensförsörjning är högt prioriterat, eftersom det är en förutsättning för att lyckas med kapacitetsökningen och uppnå en kvalitativ kriminalvård med en väl fungerande arbetsmiljö.

0 200 400 600 800 1000 1200 1400 1600 1800

2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030

Prognostiserat utbildningsbehov

Datum: 2021-03-01 Diarienr: KV 2021-1325

In document Kriminalvårdens platskapacitet (Page 22-0)

Related documents