• No results found

4. Resultat

4.1 Berättelsen om dryport Bjuv/Åstorp

Respondent 1. Tjänsteman vid Regional offentlig organisation

Respondenten har arbetat under en begränsad tid vid en regional offentlig organisation. När hen startade sitt arbete var samarbetet kring en eventuell dryport redan igång och den regionala offentliga organisationen kom med i samarbetet på de övriga aktörers önskan. Hen berättar att den regionala organisationens medverkan medförde att resurser kunde tillföras som gjorde det möjligt att genomföra konsekvensanalyser av en eventuell etablering av en dryport. Det innebar att respondenten på allvar blev involverad i arbetsgruppen och hen beskriver att intresset för dennes medverkan var den ökande godstrafiken i regionen.

Respondenten trycker då på ett ökat behov av logistikanläggningar för att klara detta behov och att en placering av en dryport i Bjuv/Åstorp är fördelaktig placering då logistikflöden i form av järnväg och motorväg möts på den aktuella lokaliseringen. På sikt skulle det enligt hen innebära att stora delar av de transporter som kommer ifrån Norge och Västsverige kommer att passera Bjuv/Åstorp. Hen lyfter vidare fram vinsterna med en dryport då kombitrafiken inte kommer att behöva köra in i Helsingborg utan att de istället kan genomföra på och avlastningar vid en dryport. Respondenten menar att det är ett regionalt samarbete men att det är kommunen som äger frågan och genomförandet. Hen säger att den offentliga sidan bara kan ge förutsättningar men det är sedan upp till näringslivet att utveckla en dryport.

Respondent 2. Tjänsteman i en av organisationerna som eventuellt ska driva dryporten

Hen berättar att dennes organisation var med och initierade idén om en dryport men när den ekonomiska krisen slog till 2008 så ökade inte mängden gods och då lades idén på is. Respondenten berättar vidare att det var Skåne Nordväst som återupptog idén och startade arbetet för en eventuell anläggning av en dryport. Hen menar att det kan finnas andra anledningar till att Skåne Nordväst tog upp idéen igen än de som hans organisation ursprungligen hade.

Respondenten menar att hens organisation har gått från att vara den drivande aktören till att i nuvarande arbete vara en aktör likvärdig de andra.

Hen menar att slutbilden av en dryport inte är riktigt klar än utan fler konskevensbeskrivningar behövs för att kunna bedöma risker och en eventuell slutprodukt. Men det är klart att en tydlig koppling till hamnen är en självklarhet enligt respondenten.

Respondent 3. Tjänsteman i en av de kommuner där en eventuell dryport ska etableras

Respondenten har en positiv bild av projektet och vad en eventuell dryport skulle kunna medföra för regionen och i de kommuner som den ska etableras. Vidare beskriver hen lägets fördelar för en etablering och att den kan föra med sig en långsiktigt positiv påverkan på miljön. En dryport kan även enligt respondenten medföra att de kan ta marknadsandelar från övriga landet.

Respondenten har ingen färdig bild av dryportetableringen men lyfter fram den negativa påverkan på landskapsbilden och de trafikproblem som etableringen kan medföra. Hen säger att en positiv aspekt av en etablering skulle vara att den genererar arbetstillfällen men at det är inte alls säkert att så bli fallet.

Respondent 4. Tjänsteman i en av de kommuner där en eventuell dryport ska etableras

Respondenten menar att det var Helsingborg stad som från början drev utvecklingen av en dryport men inte hittade någon lämplig etableringsplats i sin kommun. Det var då respondentens kommun blev involverad i arbetet. Hens kommuns intresse har växt fram under resans gång och att intresset för en etablering i deras kommun har ökat. En viktig del i arbetet är enligt respondenten att göra kommunens intressen hörda i processen. Till en början upplevde respondenten slutresultatet som väldig diffust men efterhand har det klarnat och man kan nu se klara miljö- och logistikvinster med en etablering av en dryport.

Respondent 5. Tjänsteman i en kommunövergripande organisation

Respondenten menar att grunden till detta är att Skåne Nordväst historiskt är en logistikregion. En dryport är ett sätt att befästa och utveckla den typen av verksamhet. Hen påtalar Skåne Nordvästs vilja att ur ett nationellt perspektiv bli ett logistikområde då området lämpar sig för sådan verksamhet.

Respondent 6. Politiker i en av de kommuner där en eventuell dryport ska ligga

Respondenten menar att från början hade kommunen en negativ till inställning till en etablering av en dryport i kommunen. Den negativa inställningen låg i att det är stora ytor som ska tas till anspråk och att det i sin tur kommer att påverkar kommunen. Hen berättar att efter utredningar av de förslagna platserna visade det sig att Bjuv/Åstorp var den mest fördelaktiga lokaliseringen. Hen menar att den negativa inställningen har med tiden ändrats till en positiv inställning då man har kommit fram till att det är det bästa alternativet.

Respondenten säger att det finns en klar bild av hur dryporten ska se ut. Hen har till och med sett bilder på hur en dryport kan komma att se ut.

Respondent 7. Tjänsteman som ansvarar för att driva utvecklingen av projektet

Respondenten berättar att från början var ett projekt som Helsingborgs Hamn drev men sen utvecklades det mer till ett näringslivsprojekt och då tog Skåne Nordväst hand om det och drev det istället. Enligt hen är det i slutändan kommunerna som tar beslutet då de äger marken. Hen påtalar att det inte finns någon klar bild av projektet utan bara visionsbilder då marken inte är exploaterad än. Respondenten säger att en etablering av en dryport kommer att generera nya arbetstillfällen.

Related documents