• No results found

Beskrivning av nuläget i ert lokala college

 Beskriv era styr- och arbetsgrupper och hur ni arbetar tillsammans

Vård och omsorgscollege lokalt västra Skaraborg har haft regelbundna möten både för styr- och arbetsgruppen. Vård och omsorgscollege lokalt västra Skaraborg har haft 10 stycken arbetsgruppsmöten januari-december 2012), varav två gemensamma möten med den lokala styrgruppen.

Fokus för arbetet inom Vård och omsorgscollege 2012 har varit att förverkliga målen i handlingsplanen ur den lokala ansökan för Vård och omsorgscollege västra Skaraborg (certifierades 120131). Arbetsgruppen tillsammans med styrgruppen har gjort en genomgång av målen i handlingsplanen och hur vi på bästa sätt skulle kunna uppnå målen. Prioriteringar har gjorts av styrgruppen och arbetsgruppen har sedan arbetat med att utvärdera vilka mål som ingår i handlingsplanen i vår ansökan och hur vi skulle går vidare med dessa. Det har under året 2012 pågått flera diskussioner bl.a. kring kvalitetskriterierna och vikten av att samverkansparterna håller sig till dessa vid anställning av nya medarbetare, för att

upprätthålla kvalitén inom Vård och omsorgscollege och vidare kring vad som händer om man inte har utbildad personal att tillgå i framtiden.

Under hösten har också en översyn och ett förtydligande kring deltagarna i styr- och arbetsgrupp gjorts. Västra området har uppgift att få alla ingående medlemmar att bli engagerade i det lokala arbets- och styrgruppsarbetet. Frågan om att representanter saknas från kommunerna Essunga och Grästorp har behandlats. Essunga kommun har meddelat att de kommer att utgå ut samverkan kring Vård och omsorgscollege och kommer därmed inte ingå vid återcertifieringen under 2013.

Under hösten har också en ansökan från privat Utbildningsanordnare, MedLearn, behandlats och ansökan är lyft för ytterligare diskussion på regional styrgrupps nivå samt nationellt.

Möte med Uppdragsgivaren Arbetsförmedlingen har genomförts den 2/10 och den 11/12 genomfördes ett möte mellan Vård och omsorgscollege västra och östra med MedLearn för att diskustera deras ansökan till dessa båda områdena inom Vård och omsorgscollege.

 Hur samverkar arbetsgivare och utbildningsanordnare

Utbildningsanordnarna och arbetsgivarna har träffast regelbundet både inom ramen för Vård och omsorgscollege, men också inom de två Programråd som finns i Lidköping och i Skara.

Idag finns Programråd i Lidköping och Skara med representanter från elever, lärare, rektorer, fackliga förtroendevalda, kommunal vård och omsorg på orten, sjukhuset, primärvården och politiker. Representanter från skola och den kommunala vård och omsorgen är också medlemmar i VO-College på såväl lokal som regional nivå.

Rapport från VO-College finns på dagordningen vid varje möte.

47

 Svårigheter/utmaningar

Utmaningarna i Vård och omsorgscollege samverkan/arbetet är att alla parter skall vara drivande och bidra med kunskap, erfarenhet och engagemang. Detta har visats sig vara en av våra stora utmaningar, att stimulera och skapa grund för delaktighet och engagemang bland alla deltagare.

 Förhoppningar

Ambitionen hos verksamheterna, fackliga representanter och utbildningarna är att klargöra yrkesutvecklingen för Omvårdnadspersonal/undersköterskorna. I en framtid kan parterna se att det kommer finnas behov av flera undersköterskor som har fått spetskompetens, och där med ett utökat ansvar.

Måluppfyllelsen lokalt

1. Verksamhetsföreträdarna tar fram en gemensam grundkompetens nivå

En diskussion kring vad som skall ses som en gemensam grundkompetens nivå har förts bland verksamhetsföreträdarna i den lokala arbetsgruppen. Arbetet kring ”Anställningsbarhet” lyfts till regional nivå i form av en arbetsgrupp, som startade i december 2012. Den lokala arbets- och styrgruppen inväntar resultatet från detta arbete och sedan skall detta kopplas ihop med de grundläggande kunskaper inom äldreomsorgen som personalen skall ha enligt

Socialstyrelsens allmänna råd, SOPSFS 2011:12. Inom funktionshinderområdet väntas liknande råd komma med tiden. Parallellt med ovanstående diskussion har också utbildningskravet i svenska språket lyfts.

2. De verksamheter som är aktuella skall erbjuda prao i 8:an och/eller 9:an.

I några kommuner där ibland Götene har erbjudit prao till 9:or, men det finns ingen en gemensam plan för detta fortsatta arbete inom Vård och omsorgscollege västra Skaraborg.

Utbildningsanordnarna tillsammans med verksamheten behöver lägga upp en tydligare plan på hur vi ska jobba mot elever i årskurs 8:a och 9:e. Förslag på en lösning är att personal från verksamheten tillsammans med elever skulle kunna åka ut och informera på grundskolorna.

3. Öka samverkan med studie- och yrkesvägledare

Studie- och yrkesvägledare deltog under de två branschdagar som ordnads i samarbete mellan verksamhetsföreträdare och utbildningsanordnare under september månad. Syftet med

branschdagarna är att informera och utbilda om arbetsmarknad inom Vård och omsorg. Fokus låg på presentation av innehållet i arbetet inte i huvudsak i specifik kommun. Studie- och yrkesvägledare fick också inbjudan till en utbildningsdag ihop med Arbetsförmedlingens nya handläggare inom området Vård och Omsorg den 26/4 2012. Studie- och yrkesvägledare har uttryckt att det har varit givande med den utökade kontakten mellan arbetsgivarna inom Vård och omsorg, det har dessutom gett dem en fördjupad bild och ett utökat kontaktnät mot arbetsgivarna inom området Vård och Omsorg.

4. Öka andelen utbildningsanordnare som kommer ut i respektive verksamhet och undervisar

Under perioden 2012-2013 har vi inte lyckats öka andelen utbildningsanordnare som har deltagit ute i verksamheterna i den utsträckning som vi tänkt. Utbildningsanordnare önskar en tydligare efterfrågan och utökad kommunikation med verksamheten (arbetsgivarna) om vad utbildningsanordnare kan bidra med. Exempel på områden som skulle kunna öka samverkan är bl.a. information om Gy11/Vux12 (nya kurser, betyg osv.). Verksamheterna behöver arbeta strukturerat med att öka medvetenheten hos enhetscheferna kring möjligheterna till att få utbildningsanordnare som kan komma ut och t.ex. informera på APT.

48

Det har dock förekommit en del insatser där Utbildningsanordnare och

verksamhetsföreträdare har deltagit tillsammans på utbildningarna med information kring YH- utbildning.

5. Öka andelen medarbetare från verksamheten som deltar i undervisningen i skolan Samverkan med medarbetare från verksamheten som deltagit i undervisningen på skolan har fungerat bra under perioden. Det har varit olika professioner från verksamheten som har varit involverade i undervisningen bl.a. undersköterskor, boendehandledare, dietist, enhetschef, m.fl. och de har föreläst, tagit emot studiebesök mm. Under detta mål räknar vi även in studiebesök på Sjukhus, äldrecentrum, m.fl. arbetsplatser där vi träffar t ex undersköterskor, enhetschefer, arbetsterapeut, sjukgymnast, biomedicinsk analytiker.

Två branschdagar i samarbete mellan verksamhetsföreträdare och utbildningsanordnare lokalt har genomförs den 9 och 24 september 2012. Syfte med branschdagarna var att informera och utbilda om den arbetsmarknad som man utbildar sig emot på respektive Vård- och omsorgsprogram både för gymnasie- och vuxenstuderande. Tonvikten låg på innehållet i arbetet inte i huvudsak i specifik kommun. Båda branschdagarna hålls på respektive

utbildningsort (Skara och Lidköping), under dagarna var det medarbetare från både Vård &

Omsorg (kommunerna som har representanter med under dagarna är; Götene, Lidköping, Skara och Vara) och Skaraborgs Sjukhus Lidköping som medverkade.

Deras uppdrag bestod i att kortfattat berätta om vad deras roll som Omvårdnadspersonal innehåller inom just det specifika området som de fått ansvar att representera. Det var områdena personlig assistans, hemvård, äldreboende/demensboende, bemanningsenhet, gruppbostad, psykiatri, daglig verksamhet och dagverksamhet samt sjukhus som deltog med information. Målgruppen var alla elever/studerande på både ungdomsgymnasiet, årskurs 1-3 och Vuxenutbildningen, termin 1-3 samt att Studie- och yrkesvägledare på respektive ort fick inbjudan. Huvudgruppen var de studerande som redan valt att läsa vård och omsorg.

Utvärdering efter dagarna visar på att dagarna var mycket uppskattade av samtliga

elever/studerande och av Studie- och yrkesvägledare samt lärare på utbildningarna som också gick runt med grupperna. Man upplevde att man fick en inblick i bredden i arbetet efter examen.

Flera arbetsgivarerepresentanter har också deltagit i undervisning på respektive utbildning.

Både med information och presentation av arbetsgivarna, men också som en aktiv del i undervisningen i vissa specifika ämnen så som t.ex. inom Nationell värdegrund i

Äldreomsorg. Exempel på deltagande under utbildningen omvårdnadspersonal som beskrivit salutogent arbetssätt, hygiensjuksköterska, strokesköterska och personal från

bensårsmottagningen som undervisat i respektive område.

6. Öka andelen handledare som har 100 poängs handledarutbildning

Arbetsgivarna har fortsatt skicka medarbetare på handledarutbildning 100p löpnade under våren 2012. Diskussion har förts mellan arbetsgivarna och utbildningsanordnarna angående fortsättningen och om det går att göra en utbildningsinsats för alla de handlare med kortare handledarutbildning (50p).

49

7. Öka samverkan kring marknadsföringsinsatser för att motivera och öka andelen män som söker Vård- och omsorgsutbildning

Under året 2012 har respektive utbildningsanordnare och ort haft ”öppethus” för årskurs 8:a och 9:e, där har arbetsgivarna inom Vård och omsorg deltagit med information kring

kommunerna som arbetsgivare och hur arbete som Omvårdnadspersonal kan se ut inom Vård och omsorg efter avslutade studier. Fokus har varit att visa på bredden både i utbildningen och i vad arbetet kan innebära. Flera manliga Enhetschefer och elever har deltagit för att på så sätt kunna motivera andra att våga ta steget att söka Vård och omsorgsprogrammet.

Annonsplats i kalendern, UNG vilken delges alla högstadielever, med VO-college logga och västra områdets aktörer har köpts och införs i kalendern i Lidköping och Skara hösten 2012.

Det har också förekommit tidningsartiklar om män i vården/på vård- och omsorgsutbildning för att öka intresset.

Vara kommun erbjuder anställda på en stor industri, där en stor del anställda är män, fast anställning efter avslutad utbildning.

Related documents