• No results found

Falköping - Tidaholm

3. Regionalt och lokalt perspektiv

Nuläge: Tidaholms kommun köper Vård och omsorgsutbildning för vuxna med för närvarande motsvarande en 80%-ig tjänst från Falköpings vuxenutbildning genom ett samverkansavtal.

Marknadsföringsgrupp med representanter från båda kommunernas arbetsgivare och utbildningsanordnare möts kontinuerligt för erfarenhets- och idéutbyte.

Sammanställning på genomförda aktiviteter (t ex. riktad information till elever, årlig

yrkeslivsmässa) uppdateras regelbundet på den lokala VO-Collegesidan. När det gäller målet

”användning av sociala medier i marknadsföringen”, så har det på Ållebergsgymnasiet startat en blogg och Lärcenter i Falköping finns på Facebook.

För att studie och yrkesvägledarna ska vara bättre rustade att presentera vård och

omsorgsprogrammet samt arbetsmöjligheter inom vård och omsorg har utvecklingsdagar genomförts.

Målen med att synliggöra karriärvägar har ännu inte genomförts. Arbetet påbörjas då de regionala riktlinjerna är fastställda.

Det pedagogiska synsättet i de olika vård- och omsorgsverksamheterna förstärks kontinuerligt genom vårt krav på utbildade handledare.

Områdena omvärldsbevakning, genusperspektivet samt mångfald belyses ständigt.

Avseende mångfald ska en språkförstärkt VO-utbildning starta hösten 2013 i Falköping för deltagare med ett annat modersmål än svenska. .

Framtid: Den regionala samverkan och samsynen måste öka. Det regionala mandatet bör tydliggöras (se kriterie 1).

Antalet behöriga ungdomar till Vård- och omsorgsprogrammets platser behöver öka.

Möjligheten att undervisning i några kurser ska kunna ske på distans, med modern teknik, förbereds.

29

En tillfällig regional APL-grupp har arbetat fram gemensamma APL-dokument som alla i regionen använder då eleverna gör sin APL. Även ett bedömningsformulär ska arbetas fram.

Dessa dokument ska utvärderas hösten -13/våren-14 och därefter ev. omarbetas

4. Infrastruktur

Nuläge: Ållebergsgymnasiet och Lärcenter bedriver Vård- och omsorgsutbildning. Tidaholm köper vuxenutbildning av Lärcenter genom ett samverkansavtal.

Framtid: Rudbecksgymnasiet avser att starta eget Vård och omsorgsprogram samt ansöka om certifiering för att ansluta till vårt lokala VO-College.

Lärlingsutbildning finns i Falköping och Tidaholm på vuxenutbildningen och fortsätter vid behov.

I Falköping planeras för en YH-ansökan inom psykiatri.

Karriärvägar ska synliggöras – arbetet påbörjas då regionala riktlinjerna är fastställda. Arbete med kompetensutveckling av befintlig personal sker kontinuerligt. Inom Omvårdnadslyftets ram genomförs i Falköpings kommun omfattande satsningar för befintlig personal.

Tidaholms kommun har valt att inte ta del av Omvårdnadslyftet.

Högskolekurser knutna till ungdomsgymnasiet finns för närvarande inte men det finns ambition att undersöka möjligheten.

5. Hälsoperspektivet

Nuläge: Båda kommunerna, Skaraborgs Sjukhus samt Primärvården arbetar med hälsoperspektivet på liknande sätt. Egenansvaret betonas i frågan.

Både utbildningsanordnarna och respektive kommuner har pågående hälsoprojekt

(Tidaholm ett EU-projekt, Socialförvaltningen i Falköping- en hälsofrämjande förvaltning).

Hälsocoacher finns i Falköping som träffas regelbundet. Varje månad publiceras ett nummer av Hälsoinspiratören, till exempel är april månads tema ”Att hitta din egen hälsa”. På

kommunens intranät kan man ta del av alla delar av kommunens hälsosatsningar för sin personal. Det så kallade ”Kommunlyftet” erbjuder i dagsläget 13 olika pass för fysisk aktivitet i veckan, allt från yoga till body pump. Utöver detta finns det ett nyrenoverat gym att tillgå alla dagar i veckan. En friskvårdstimma i veckan är avsatt. Det erbjuds hjälp med kartläggning av friskfaktorer på arbetsplatsen samt den s.k. hälsodialogen som innebär individuellt hjälp och stöd för att förbättra den egna hälsan. Det erbjuds också stresshanteringsutbildning, rökavvänjning samt viktminskningskurser.

På Lärcenter i Falköping har en hälsohörna inrättats vilken regelbundet uppdateras.

För Tidaholm kommuns personal erbjuder man bland annat hälsoundersökningar för utvalda grupper, fria bad och styrketräning. Man har hälsoinspiratörer och en fritidsförening som anordnar aktiviteter och resor mm.

Undervisning i ergonomi ingår som ett naturligt inslag i VO-utbildningarna samt i verksamheterna. Sedan föregående ansökan har det undersökts möjlighet för

vuxenstuderande att delta i kommunernas utbud av fysisk aktivitet, men p.g.a. att detta är

30 en personalförmån så är det inte möjligt.

Kost, caféer, restaurangers utbud har utökats till att vara mer hälsoinriktat.

Tidaholms kommun har infört rökförbud under arbetstid. Falköping kommuns socialförvaltning har riktlinje för rökning under arbetstid.

Framtid: Hälsoperspektivet fortsätter hållas levande. Det har framkommit i undersökningar från Folkhälsorådet att Falköpings och Tidaholms kommun har stor andel överviktiga invånare. I Falköping startar under våren -13 en viktminskningskurs samtidigt som utbudet av träning genom ”Kommunlyftet” fortsätter.

Vikten av en rökfri arbetsmiljö även i Falköping betonades särskilt vid vår gemensamma arbetsdag inför återcertifieringen (se tidigare text).

Synlig- och tydliggöra yrkets/arbetets krav redan före anställning gällande hälsa och fysik d.v.s. redan under utbildningen och vid anställningsintervjuer betonas vikten av att vara

”frisk för att orka” och att se handling och konsekvens för hälsan. Här betonas egenansvaret samt att var och en själv, är en god förebild för det hälsofrämjande arbetslivet.

Nya programgemensamma kursen Hälsopedagogik kommer förhoppningsvis bli ett bra forum för att djupare kunna beakta hälsoperspektivet samt att bearbeta de nationella folkhälsomålen. På Lärcenter Falköping avses att genomföra en hälsovecka vår och höst.

Fortsätta verka för ett hälsoinriktat café och restaurangutbud.

6. Kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö

Nuläge: Alla aktörer uppmuntras att komma med idéer om förbättringsområden för att utveckla och förbättra en kreativ och stimulerande arbets- och lärmiljö. I och med GY-11/VUX-12 har det tillsatts tillfälliga arbetsgrupper som processar innehållet i de nya kurserna utifrån Skolverkets riktlinjer för att garantera att verksamheterna får den kompetens som krävs i modern vård och omsorg.

Tidaholms kommun har ett nytt modernt trygghetslarm. Falköpings kommun har infört IntraPhone (uppföljning av biståndsbedömda insatser) men går under våren -13 över till uppföljningen via Smartphone, SITS-kort (säker inloggning) och upphandling av nyckelfri hantering inom hemtjänst pågår. Ny teknik och nya system är i ständig utveckling i hela collegeområdet.

Vid Ållebergsgymnasiet i Falköping pågår en omfattande ny- och ombyggnation för att motsvara dagens och morgondagens behov. Där finns bibliotek, specialpedagoger, SYV, skolhälsovård m.m. Varje elev har en bärbar leasad dator under sina tre studieår.

Vid Lärcenter i Falköping erbjuds den studerande ett flexibelt lärande i en kreativ miljö. Där finns hög datortäthet. Datorer finns placerade i öar på flera olika ställen i byggnaden. Vissa lokaler är utrustade med videokonferensanläggning. Alla undervisningslokaler är utrustade med dator, projektor, VHS och DVD. Trådlöst nätverk finns att tillgå i hela byggnaden.

Lärcenter har bibliotek med egen bibliotekarie. Biblioteket ligger i direkt anslutning till Studieverkstan. Studieverkstan är bemannad med 2-3 pedagoger måndag till fredag. Via Studieverkstan kan studerande också göra prov när tiden för var och en är mogen. Vid

31

vuxenutbildningen finns specialpedagog som även servar Vuxenutbildningen i Tidholm.

Framtid: Att det kommer fler externa föreläsare från vård och omsorg som föreläser i utbildningarna. Skapa webbaserade föreläsningar som även blir tillgänglig för vård och omsorgspersonal. Fortsätta med verksamhetsförlagd kompetensutveckling ex. vårdlärares fältstudier.

7. Lärformer och arbetssätt

Nuläge: En vårdlärare vid Lärcenter samordnar APL-platser inom vård och omsorg för både ungdomsgymnasiet och vuxenutbildningen. Hon ansvarar också för att placeringslistor skickas 2 veckor innan aktuell APL.

Organisation för övriga praktikplatser i vård och omsorg i Falköpings kommun samordnas från KAF(Kompetens och arbetslivsförvaltningen). Detta arbete leds av en studie- och yrkesvägledare. Kontaktperson gällande praktikfrågor finns nu utsedd i varje förvaltning inom kommunen.

En väl fungerande APL-pärm finns på både ungdomsgymnasiet och vuxenutbildningen.

Vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet omfattar 2500 poäng där fördjupningen är 500 poäng. Fördjupningen har tre inriktningar: Akut och räddningsmedicin samt skydd och säkerhet/högskolefördjupning, Äldre, vård och omsorg(grundläggande högskolebehörighet möjlig), Funktionsnedsättning(grundläggande högskolebehörighet möjlig).

Vård och omsorgsutbildningen inom vuxenutbildningen omfattar 1500 poäng där

fördjupningen är 450 poäng. Fördjupningen har fyra inriktningar: Äldre, vård och omsorg, Hälso- och sjukvård, Psykiatri, Funktionsnedsättning. Programfördjupningarna för gymnasiet samt vuxenutbildningen är framtagna i samverkan mellan utbildningsanordnarna och

verksamheten i en tillfällig arbetsgrupp. Arbete är även påbörjat för samläsning i enstaka kurser

Processgrupper är igång gällande GY-11/VUX-12 där vårdlärare, verksamhetspersonal och fackliga företrädare går igenom kursernas syfte och centrala innehåll för att säkerställa kvalité på innehållet i undervisningen.

Föreläsare från verksamheterna kommer till Lärcenter och erbjuder föreläsningar till eleverna. Föreläsningarna har ökat i antal och skett ofta på verksamheternas initiativ.

Ny lärplattform som kommunikationsverktyg, Fronter, är infört inom vux våren 2012.

Gymnasieskolan har påbörjat arbetet med att införa ny lärplattform.

Ansökan till Vuxenutbildningen görs numera via webbansökan inkl. personligt brev.

Validering erbjuds i nuläget 4 ggr/år men behovet kan komma att ändras.

Två studiespår är framtagna inom vuxenutbildningen våren 2012; schemabundet och närdistans. Arbete med att ta fram och utveckla studiehandledningar pågår.

En tillfällig arbetsgrupp inom VO-College har arbetat fram en modell över en organisation för fältstudier inom vård och omsorg för vårdlärare som regelbunden kompetensutveckling.

32

För samordning av vårdlärare har arbetslagsledare (vux) samt programansvarig (gymn.) utsetts.

Ett studeranderåd med regelbundna möten har inrättats på vuxenutbildning och foto på representanter finns väl synliga på en tavla i Kundservice på Lärcenter.

Programrådet för vård- och omsorgsprogrammet har utvecklats med representanter även från vuxenutbildningen och kopplats till VO-College enligt organisationsmodell.

Programrådet har möte en gång per termin och leds av ungdomsgymnasiets rektor.

Valideringsavtal med Meritea i Gbg har upphört. Möjligheten att skapa en samsyn/enhetlig organisation kring validering i region Skaraborg pågår och målet är att lyfta detta till

nationell nivå. En regional tillfällig arbetsgrupp är tillsatt.

Vår organisation (se organisationsskiss) är nu väl känd bland olika aktörer vilket gör att aktuella frågeställningar tas upp på rätt nivå och man vet var beslut fattas.

Ett flödesschema ”Från ansökan till start” avseende APL är framtaget. Syftet är att klargöra gången från ansökan av APL-plats tills placeringslistan når enhetschef/elevansvarig.

Framtid: En samverkansgrupp är tillsatt som ska se över hur vuxenutbildningen och ungdomsgymnasiet kan samverka i nationella kurser och gemensamt utbud av profiler/fördjupningspaket.

En tillfällig arbetsgruppgrupp har startat gällande Språkförstärkt VO-utbildning. Denna utbildning ska vända sig till elever som inte har svenska som modersmål. Utbildningen avser att starta hösten 2013.

Sammanhängande yrkesdagar på ungdomsgymnasiet kommer att införas HT 2013.

Verksamheten kan vara mer delaktig i utbildningen men även omvänt och då behövs en sammanställning av lärares kompetensområden göras.

8. Lärande i arbete

Nuläge: I båda kommunerna används kontaktpersonskap/kontaktmannaskap inom vård- och omsorgsområdet. I Falköpings kommun anordnas årligen utbildning för nya

kontaktpersoner. Falköping har även utsett kontaktpersonscoacher (KP-coach) vars syfte är att inneha en stöttande funktion för arbetskamrater och chefer gällande

kontaktpersonskapet.

I båda kommunerna finns ombudsroller inom olika områden. Ombuden får en kontinuerlig utbildning för att ha spetskompetens i arbetsgruppen. Exempel på ombud i Tidaholm är inom områdena demens, kost, sociala aktiviteter, dokumentation. I Falköping finns ombud för t.ex. inkontinens, inköp, brand, kost och hygien.

En kartläggning av utbildade handledare är gjord, och målet är att alla handledare ska ha handledarutbildning. Handledarutbildning vars innehåll har utarbetats i VO-College anda anordnas årligen med både grund- och fortbildningskurs. För att utveckla kontakten mellan handledare och utbildningsanordnare anordnas handledarträffar 2 ggr/år. Underlag till ny handledarutbildning har utarbetats regionalt Skaraborg och är överlämnad till Skolverket.

33

Valideringshandledare finns i båda kommunerna för att elever ska erbjudas praktisk validering av sina erfarenheter.

Modell för arbetsrotation, vårdlärares fältstudier samt vård och omsorgspersonals medverkan i vård- och omsorgsutbildning är mål som har uppnåtts.

Kompetensutveckling av personal inom äldreomsorgen i Falköping sker genom den statliga satsningen Omvårdnadslyftet och pågår mellan år 2011-2014. Samverkan sker mellan verksamheten och Lärcenter.

Teknikutvecklingen är ständigt pågående t ex. används IntraPhone, trygghetslarm via smartphone och wi-fi baserat trygghetslarm.

Vad gäller kvalitet och dokumentation arbetar vi med kvalitetsregister som BPSD, Senior Alert, Palliativregistret, dokumentation genom ICF (gemensamma termer och begrepp inom socialtjänst samt hälso-och sjukvård). Genombrottsmetoden används.

Framtid: Vår förhoppning är att resultatet av våra tillfälliga arbetsgrupper lever vidare t ex.

arbetsrotation, fältstudier för vårdlärare samt att föreläsningar från verksamhetsföreträdare fortsätter inom vård- och omsorgsutbildningen.

Verksamheten och utbildningsanordnare måste uppnå samsyn kring APL-innehåll i olika kurser. Därför har regional samordningsgrupp för APL tillsatts.

Related documents