• No results found

Beskrivning av rast i upplevelsekorridoren

4.2 Beskrivning av raster

4.2.4 Beskrivning av rast i upplevelsekorridoren

Eleverna är först i ett av sina klassrum och går sedan ut i upplevelsekorridoren som ligger i anslutning till klassrummet. I korridoren har eleverna tillgång till olika sorters artefakter och aktiviteter som stimulerar olika sinnen, exempelvis speglar, ljudleksaker, känselväggar, burkar med dofter i, radio som kontrolleras med touchkontakt och speglar. Anna, Sofia och Sara är i korridoren. En assistent från en annan klass passerar korridoren under observationen. Louise hämtar en av de tre eleverna i slutet av filmsekvensen för toalettbesök.

Anna sitter vid en spegel och skrattar. Sara går fram till ett cykelhjul som hon snurrar igång. Hjulet avger ljud. Sofia står längst bort i korridoren med ett plastband i handen. Anna vänder sig mot Sara som snurrar hjulet. Sara går fram till Anna vid spegeln och vänder tillbaka till hjulet. Detta upprepar sig tre gånger. Anna vänder sig mot Sofia omväxlande mot sin spegelbild flera gånger. Sara står nu stilla vid hjulet och snurrar. Anna sitter vid spegeln och Sofia några meter från Anna med plastbandet.

Eleverna står eller sitter nu kvar där de först stannade. De använder artefakterna enskilt några minuter.

34

Elsa kommer ut i korridoren och tittar på eleverna. Hon säger ingenting och vänder tillbaka in i klassrummet. Några sekunder senare kommer Louise ut i korridoren. Hon går fram till Sofia och tar henne bakom ryggen. Louise tar med Sofia in i klassrummet samtidigt som hon säger;

- Nu ska vi gå på toaletten.

Anna reser sig upp från golvet vid spegeln och följer efter in i klassrummet.

4.2.5. Beskrivning av rast i rörelserummet

I anslutning till korridoren finns ett rum som används av hela skolan både för lektioner som musik, hemkunskap, men även som rastrum när det inte är lektioner där. Anton och Sofia är i rummet tillsammans med Louise. När de kommer dit är även sjukgymnasten kvar någon minut i rummet innan hon lämnar dem. Mot slutet av observationen kommer en elev, Fanny, från en annan klass in i rummet tillsammans med sin assistent Tuula.

Louise placerar Anton vid pianot. Louise spelar några klink, går sedan iväg. Anton spelar några klink och vänder sig mot det håll som Louise gick. Louise hämtar en tamburin. Hon skramlar med tamburinen framför Sofia som står vid pianot. Sofia tar inte tamburinen och vänder sig bort. Anton vänder sig mot det skramlande ljudet. Louise tar istället fram cymbaltrumman och spelar starkt. Sofia och Anton riktar blicken mot trumman.

- Då kan du spela här och Anton på pianot, säger Louise till Sofia.

Louise går iväg. Anton spelar och låter. Sofia går till en annan trumma. Louise hämtar trumman där Sofia är, och sätter den vid pianot.

- Kom, så spelar vi här, säger Louise till Sofia.

Louise spelar starkt på trumman. Sofia går till en annan del av rummet.

Situationen forstätter som ovanstående. Louise hämtar instrument och visar Sofia. Sofia vänder sig bort eller går iväg. Anton sitter vid pianot och spelar eller vänder sig mot andra instrument som Louise spelar.

Louise sätter sig vid pianot med en trumma i knäet. Hon spelar växlande på pianot och trumman. Louise ropar på Sofia;

- Sofia, ska du komma hit och spela med oss?

Louise spelar på trumman och Anton vänder sig mot trumman. Louise vänder huvudet mot Sofia. Louise ropar på Sofia igen. Hon spelar på trumman och säger Sofia i takt. Sofia kommer inte och Louise ställer bort trumman. Anton följer trumman med blicken. Louise går fram till

35

Sofia och tar henne bakom ryggen. Louise tar med sig Sofia till pianot och trumman. Sofia sätter sig på golvet.

– Ska du spela på den här när du sitter då? säger Louise och söker ögonkontakt med Sofia. Louise spelar samtidigt på trumman. En assistent och elev från en annan klass kommer in i rummet. Sofia och Louise tittar mot dörren. Sofia vänder sig tillbaka mot trumman.

Louise går fram till pianot och klinkar samtidigt som hon frågar om eleven, Fanny vill spela. Fanny ger ingen respons och Louise går fram till henne med en tamburin istället. Nu börjar Sofia spela på trumman. Anton fäller ner pianolocket med en smäll och Louise går dit. Fanny får hjälp av sin assistent Tuula att ta sig fram till pianot. Sofia spelar fortfarande på trumman.

Louise riktar blicken mot Sofia. Hon lägger ner tamburinen och går fram till Sofia och spelar på trumman. Sofia slutar spela. Louise går då till pianot och tar Antons händer, bakifrån och uppifrån och spelar. Fanny står bredvid.

4.2.6 Beskrivning av rast i klassrummet – stolen

Elevernas vilostund avslutas. Flera elever ligger fortfarande kvar på sina madrasser. Sara går runt i klassrummen med en leksak och Anton har med hjälp av Louise stigit upp. Hon placerar honom i hans arbetsstol vid ett bord. Det finns inga föremål på bordet eller i närheten som eleven på egen hand kan nå eller signalera att han vill ha. Han sitter och gör ljud. Louise passerar ett par gånger när hon hämtar något eller hjälper eleverna i det andra rummet. Efter fem minuters observation tar Anton tag i enstol somstår bredvid honom. Han drar i den fram och tillbaka så att det uppstår ett ljud.

Louise vänder sitt huvud mot Sofia. Efter två minuter kommer Agneta och tar stolen och ställer tillbaka den på sin plats. Anton gungar sig framåt med sin egen stol och tar tag i den andra stolen igen. Han gungar stolen fram och tillbaka med handen i ett par minuter tills den faller till golvet med en duns.

Agneta kommer dit och ställer upp stolen som har vält. Hon hämtar en träleksak och lägger den på bordet framför Anton. Han tar upp leksaken och börjar bita på den och sedan skakar han den så att den låter.

36

Related documents