• No results found

Beskrivning av sökandens unika egenskaper (högst 3 sidor)

EUROPA DIREKT Härnösand

DEL 1: BESKRIVNING AV DET BERÖRDA OMRÅDET OCH AV SÖKANDENS UNIKA EGENSKAPER

1.2 Beskrivning av sökandens unika egenskaper (högst 3 sidor)

Sökanden ska beskriva följande:

Sina unika egenskaper och styrkor samt de eventuella kontakter som är relevanta för uppdraget som EUROPA DIREKT-kontor. Beskrivningen bör innehålla följan

A Information om den organisation som är värd för EUROPA DIREKT- kontoret (en viss avdelning hos en lokal myndighet eller ett universitet osv.), och om vem EUROPA DIREKT-kontoret kommer att rapportera till (t.ex. befattning för den person som ansvarar för att övervaka verksamheten), och

B nuvarande och/eller nyligen avslutad verksamhet som visar att man etablerat kontakter till civilsamhällets organisationer i området (arbetsmarknadens parter, skolor, påtryckningsgrupper osv.) samt planerade åtgärder för att ytterligare stärka dessa kontakter och skapa nya.

Härnösands kommun kommer att förlägga EUROPA DIREKT Härnösand i den gemensamma byggnaden Sambiblioteket

Unika Sambiblioteket - en plats för inspiration och utveckling

Här finns kommunens servicecenter, tillväxtavdelning och kommunikationsavdelning.

Lärcentrum, Bizmaker, konferenslokaler, lunchrestaurang och café. Här kommer vi planera EUROPA DIREKT Härnösand. EUROPA DIREKT Kontoret kommer bli en komplimenterade del till de olika verksamheterna som inryms i byggnaden.

Plan 1 - MÖTAS

Här finns kommunens servicecenter med kommunvägledare. Här kan besökare få hjälp med kommunens e-tjänster. Är man intresserad av kommunen som besöksmål så finns det en InfoPoint med turistinformation. Servicecenter hjälper också dig som vill hyra en lokal för

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

12 evenemang eller möten i Sambiblioteket.

Plan 2 - INSPIRERAS

På plan 2 finns Härnösands bibliotek med läsinspiration för vuxna och barn - allt från förströelse till fördjupning. Här finns också DigiTorget, datorer, grupprum och teknikstöd.

Plan 3 - LÄRA

På plan 3 hittar man Lärcentrum med stimulerande studiemiljö, distansöverbryggande teknik och tentamensmöjligheter. Här finns studieplatser med datorer, grupprum/läsrum och tillgång till bibliotek.

Plan 4 & 5 - UTVECKLAS

På plan 4 och 5 finns evenemangs- och möteslokaler för upp till 350 personer. Utvecklingsmiljö och kontor. Kommunens utvecklingsenhet, näringslivsenhet och kommunikationsavdelningen ligger på detta våningsplan. Almi företagspartner, Almi Invest, Nyföretagarcentrum, Business Sweden, High Coast Invest, Bizmaker Inkubator finner du också på plan 4.

Parkeringsinsmöjligheter och busshållplats finns I närheten av Sambiblioteket. Härnösand central med tåg, buss och taxistation ligger på cirka 10-15 minuters promenadavstånd från Sambiblioteket. Det tar cirka 25-30 minuter att ta sig hit med flygtaxi/bil från Sundsvall/Timrå flygplats

De olika verksamheterna i huset kommer på olika sätt bidra till verksamheten inom EUROPA DIREKT kontoret. I stora lokalerna på våning 4 kommer föreläsningar och andra workshop hållas. Servicecenter på första plan kommer vara ingången för frågor och kan på ett enkelt sätt lotsa vidare till kontoret.

I Härnösand kommun finns ett stort antal föreningar. Tillsammans gör de en stor insats för att människorna i kommunen ska kunna ägna sig åt den kreativa verksamhet de är intresserade av.

Föreningarnas aktiviteter är viktiga för samhället.

Det är stor variation på verksamheter som erbjuds: bland annat idrott, musik, friluftsliv, dans, politik och mycket mer. I de flesta fall har föreningar en verksamhet där hen själv kan delta och skapa. Det finns också en publik verksamhet i de flesta föreningarna där hen som åskådare kan ta del av föreningarnas arrangemang och skapande. EUROPA DREKT kommer aktivt söka upp och informera om verksamheten inom EU med flera av dessa föreningar.

Ungt inflytande är något som är mycket viktigt, därför finns Härnösands kommun ungdomsråd.

Ungdomsrådet är ett rådgivande, icke-beslutande organ och ett forum för överläggningar, samråd och ömsesidigt informationsutbyte mellan företrädare för ungdomar och kommunens företrädare. Här finns de skolor i kommunen som har år 7-9 och gymnasiet representerade.

Varje skola får ha max fyra elever i rådet.

Rådets syfte:

 att rådet ska förstärka inflytandet i alla frågor som rör ungdomar

 att rådet ska verka för att ungdomens frågor beaktas i nämndernas verksamhetsplanering

 att rådet kan initiera nya ungdomsfrågor i nämnder och förvaltningar

 att rådet kan ges möjligheter att ingå i referensgrupper i frågor som rör dess verksamhetsområde

Att nå ungdomar är viktigt där kommer ungdomsrådet blir en viktig ingång samt genom andra ungdomsföreningar och andra ställen man träffas.

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

13

I Lupp-enkäten (Lupp är en enkät för att kommuner, stadsdelar eller regioner ska få kunskap om ungas situation, deras erfarenheter och synpunkter.) från 2018 visar att det i Härnösand kommun finns ungdomar som vill vara med och påverka men inte alltid upplever att de har möjlighet att göra det. Olika typer av påverkansaktiviteter fortsätter också att minska, men kontakt

medbeslutsfattare och medborgarförslag bryter trenden.

Härnösands unga har till en överväldigande majoritet en ljus syn på framtiden, och en hög andel tänker sig läsa vidare efter gymnasiet, nu eller i framtiden. Det är dock tre fjärdedelar av dem som tror att de kommer att flytta från kommunen. När det gäller ungdomarna som större grupp är bristen på reellt inflytande något som bör försöka motverkas.

Det är viktigt att reflektera över vilka typer av delaktighet som kan erbjudas unga i olika delar av samhället. Att aktivt söka möjligheter att ge unga inflytande över sin egen vardag och samhällets utveckling kan fungera som en motvikt mot det faktum att unga från olika bakgrunder har olika hög sannolikhet att söka politiskt inflytande på egen hand.

Här har EUROPA DIREKT Härnösand en viktig uppgift i att verka proaktiv för att nå ut till människor och få dem att känna sig mer delaktiga i EU. Här kommer tidigare beskrivna lokaler var en stor fördel då mängder av både unga, yrkesarbetande och äldre passerar våra lokaler.

Ett viktigt uppdrag blir att komma ut i regionen. EUROPA DIREKT Härnösand ska vara öppna för närliggande kommuners behov av information. Våra upparbetade nätverk inom regional samverkan kommer att bli betydelsefulla i detta arbete. Detta gör att vi kommer att sprida information inom flera olika kanaler som gör det möjligt för människor att fatta välavvägda beslut om EU:s framtid och att fullt ut delta i den europeiska demokratiska processen.

Via skolan och kontakter med olika föreningar samt annan information via hemsidor, sociala medier etc. kommer genom EURPA DIREKT Härnösand främja en bättre förståelse för hur EU och dess parlamentariska demokrati fungerar. Genom att ge kunskap om vilka frågor som omfattas av EU:s befogenheter, bidrar EUROPA DIREKT Härnösand till att öka medborgarnas medvetenhet om hur EU är till nytta för dem i deras vardag och vilket mervärde EU har.

EUROPA DIREKT Härnösand ska arbeta för att lyfta fram sådana aspekter av EU:s politik som är viktiga på lokal nivå och kan anpassa informationen och verksamheten till lokala behov.

Genom utåtriktade åtgärder och kontakter med allmänheten. Detta ska ske via workshops, besök i skolor och föreningar och annan utåtriktad verksamhet.

EUROPA DIREKT Härnösand ska i sina kontakter med medborgare lyssna till förväntningar och förmedla dessa vidare till EU-institutionerna.

EUROPA DIREKT Härnösand ska ha ett nära samarbete med EU-kommissionens

representation och Europaparlamentets förbindelsekontor. Vi ska sträva efter att ha samarbete med andra EU-nätverk med utåtriktad verksamhet och lokala kontaktpunkter, inklusive relevanta lokala nätverk, och främja utbyte och samordning emellan dem.

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

14