• No results found

Beskrivning av området (högst 3 sidor)

EUROPA DIREKT Härnösand

DEL 1: BESKRIVNING AV DET BERÖRDA OMRÅDET OCH AV SÖKANDENS UNIKA EGENSKAPER

1.1 Beskrivning av området (högst 3 sidor)

Sökanden ska beskriva områdets lokala särdrag baserat på sin egen kunskap och/eller på officiella informationskällor (om sådana finns tillgängliga). De uppgifter som anges i beskrivningen måste vara relevanta för de aspekter som omfattas av EU:s behörighet och/eller politiska prioriteringar.

Beskrivningen bör innehålla följande:

a) Den socioekonomiska situationen i området, t.ex.

 industridistrikt och/eller landsbygdsområden,

 information om lokala transporter och anslutningsmöjligheter till den inre marknaden,

 frågor relaterade till miljö och energiförsörjning

 digitala utmaningar, och

 utbildning (EU-ämnen i läroplaner för elever äldre än 12 år).

b) Andra EU-relaterade utåtriktade verksamheter eller informationsnätverk i det berörda området, i förekommande fall.

c) Medielandskapet, inbegripet aktiva informationsspridare och influerare.

Sökanden kan ange så många lokala särdrag som anses nödvändigt.

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

8

Härnösand

Härnösands kommun ligger vid Höga kusten mitt i Sverige I en stor arbetsmarknadsregion och når ca 120 000 invånare inom 1 timme genom bra

kommunikationer som E4 och järnväg. Via Botniabanan kan man enkelt resa från t.ex. till Sundsvall på 50 min, Kramfors inom 20 min, Örnsköldsvik inom 60 min och Umeå under två timmar. Dessutom har vi en hamn i centrum och når Sundsvall/Timrå flygplats inom 20 minuter. Här bor 26 000 invånare varav 18 000 invånare i centrum.

Härnösand är också residensstad i Västernorrlands län och Västernorrlands administrativa säte.

Härnösand har en historisk stadskärna belägen på en ö i Höga Kustens södra skärgård. Med sitt havsnära läge, unika butiker, evenemang, sevärdheter och vackra natur är Härnösand en perfekt skärgårdsdestination för att upptäcka Höga Kustens världsarv och andra utflyktsmål i

närområdet. Härnösand som är en del av Höga Kusten, en av Sveriges just nu snabbast växande destinationer. Besökssiffrorna ökar kraftigt varje år och ändå är vi övertygade om att det här bara är början. Härnösand och Höga Kusten har alla förutsättningar att bli något riktigt stort.

Näringsliv

Våra företagare och institutioner har byggt upp fina och attraktiva besöksmål, till exempel Hemsö fästning, Hernö gin, Härnösands Bilmuseum, det nationella Fritidsbåtsmuseet,

Technichus Science Center och Västernorrlands Museum. För att ta nya steg har vi tillsammans med Kramfors, Örnsköldsviks och Sollefteå kommun bildat ett gemensamt destinationsbolag.

Bolaget samarbetar intimt med besöksnäringens paraplyorganisation och med enskilda aktörer i branschen.

Förutom alla myndigheter och organisationer området är Härnösand en innovativ entreprenör- och småföretagarstad som med nytänkande entreprenörer utvecklar framgångsrika företag. Flera

av dessa intressanta företag som finns på den internationella marknaden, nämnas kan

Absolicon solenergisom utvecklar och tillverkar koncentrerande solfångare för både svensk och internationell marknad samt

Hernö Gin från lilla byn Dala har på bara några år blivit världens mest prisade gin.

Kreativa näringar

Den kulturella och kreativa näringen räknas till framtidens basindustri i Sverige eftersom den genererar innovationsdrivna tjänster med högt värde. Härnösand har en kraftfull och dynamisk miljö inom de kreativa näringarna med omfattande verksamhet inom både tjänstesektor, upplevelseföretag, mathantverkare med mera. Inom offentlig sektor finns arkiv, scenkonst, bibliotek, science center och museer.

Nämnas extra bör Norrdans, ett danskompani som utmanar och hänför genom den samtida dansen. En stor del av året lämnar kompaniet hemmascenen i Härnösand för att turnera – regionalt, nationellt och internationellt. Det senaste verket Our House is on Fire är ett dansat klimatmanifest baserat på tal av Greta Thunberg.

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

9 Digitalisering

Digitalisering och IT har en nyckelroll i framtiden. Här har Härnösand en tydlig roll som en av tre regionhubbar i länet med sin storskaliga offentliga sektor. Det tillsammans med flera företag inom kundservice, IT och andra tjänsteföretag gör att tjänstesektorn växer. Härnösands är del av en stark IT-region med cirka 5 000 anställda i länet. För att klara kompetensförsörjningen finns det bland annat behov av människor som talar andra språk. Det gör att nyanlända är en viktig resurs för att lösa behovet inom näringen.

Härnösands bibliotek har fått 1, 5 miljoner kronor från Statens kulturråd för att utveckla sin verksamhet. Pengarna ska framför allt satsas på att öka den digitala tillgängligheten, både på Sambiblioteket, i närbiblioteken i Viksjö och Ramvik och i bokbilen. Detta innebär att Europa direktkontoret i Härnösand får god draghjälp av biblioteket då kontoret kommer placeras i samma byggnad.

Cirkulär ekonom

Strategi för grön finansiering och en investeringsplan för ett hållbart Europa. I Härnösand vill vi skapa norra Sveriges Foodtech-centrum, ett nav för forskning, utveckling och innovation inom Foodtech.

Kommunen och regionen vill även skapa fler produktionsområden för cirkulär ekonomi genom olika kretsloppsdlingar och därmed många fler arbetstillfällen till hela regionen.

I Härnösand finns redan Peckas Naturodlingar, Europas största kretsloppsodling för tomater och fisk.

Härnösand arbetar aktivt utifrån att skapa "den företagsamma staden med den personliga

livsmiljön". För att nå dit samarbetar kommunen nära med näringslivet och andra aktörer för att göra Härnösand till en bättre kommun att leva, verka och bo i.

Härnösand - bygger en hållbar framtid

”Härnösand - bygger en hållbar framtid”. Så lyder Härnösands kommuns vision. Vi arbetar för att Härnösand är och ska bli en attraktivare kommun och plats och vill göra Härnösand till en levande mötesplats där människor förverkligar sina drömmar.

Hållbarhet ska genomsyra allt vi gör och Härnösand ska ha en tätposition i arbetet med att skapa en hållbar framtid. Vi ska leva som vi lär och visa vägen, och för att nå ända fram behöver vi en gemensam kraft.

Härnösands kommun blev 2015 först i Sverige med helt fossilfri kollektivtrafik. 2018 infördes Härnösandskortet som innebär att ett månadskort kostar 50 kronor. Vi satsar stort på laddstolpar för elbilar och det kommunala energibolaget Hemab omvandlar vårt matavfall till fossilfri fordonsgas.Vi har också många privata företag inom energi- och miljöområdet och lång erfarenhet av olika energiutbildningar.

Just nu byggs en av Europas största landbaserade

vindkraftsanläggningar och den i särklass största investeringen

någonsin i Härnösands kommun. Totalt investeras över fem miljarder kronor.

Härnösand vill även ligga i framkant även när det gäller social hållbarhet. Sedan hösten 2017 driver kommunen tillsammans med många andra aktörer ett aktivt arbete mot kränkningar och sexuella trakasserier. Under hashtaggen #WeDo samlas alla aktiviteter, insatser, utbildningar och initiativ för att skapa ett modernt samhälle som bygger på glädje, trygghet och respekt för våra värderingar.

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

10

Tillsammans får vi saker att hända – för oss och våra kommande generationer Utbildning

Utbildningar som grundar är en av strategiområdena i kommunens tillväxtstrategi.

Härnösands kommun verkar för att ha ett utbildningssystem som möter dagens och framtidens kompetensbehov. Det är en förutsättning för ett samhälle i tillväxt. För att skolan ska ge en bra grund för kommande arbetsliv behövs en modig skola som går före och fångar möjligheter i samarbeten med näringslivet. En framsynt vuxenutbildning är central för Härnösands tillväxt.

Skolan i Härnösand är aktiv inom Erasmus + och har genomfört ett flertal samarbeten och projekt. Glädjande ser vi att budget för Erasmus+ planeras öka.

En värdefull tillgång för unga är Technichus.

Technichus I Härnösand är ett Science Center med målet att på ett lustfyllt sätt väcka intresset för naturvetenskap och teknik för barn, ungdomar och vuxna. På 2000 välfyllda kvadratmeter, uppdelade på två våningar, blir komplicerad vetenskap enkel och rolig.

Technichus Science Center driver flera projekt inom entreprenörskap och innovation. Konceptet Sommarlovsentreprenör förvaltas och utvecklas av Technichus och vi ingår i EU-projektet Creative Momentum.

Skolan i Härnösand arbetar aktivt med att internationalisering ska vara ett centralt i undervisningen. Mer info i avsnittet kommunikation.

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer utifrån olika demokratimodeller och den digitala teknikens möjligheter. Digitalisering och mediers innehåll samt nyhetsvärdering när det gäller frågor om demokrati och politik.

Demokrati

Härnösands kommun deltar aktivt i det regionala samarbete där vi gemensamt tagit fram länets regionala utvecklingsstrategi. EUs fonder och program har under de olika programperioderna används flitigt för att åstadkomma både tillväxt och utveckling.

EU arbetet har samordnats av utsedd EU-samordnare som har haft huvuduppgift bevaka

kommunens projektmedverkan men även arrangerarat besök till parlamentet, kommissionen och vårt gemensamma Brysselkontor för både tjänstepersoner och politiker.

Via North Swedenkontoret kan vi delta och samverka i olika nätverk och arrangemang på europeisk nivå för att sätta Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland på den europeiska kartan stärks det regionala samarbetet.

Att våra medborgare med stort fokus på ungdomar i kommunen och regionen ska få tycka till om Europas framtid, under en två årsperiod ser vi som värdefullt. Här kommer Europa kontoret Härnösand vara en viktig länk i det arbetet

EUROPA DIREKT Härnösand har flera aktiva informationsspridare och influerare på nationell och internationell nivå som vi kommer kunna integrera i arbetet.

FÖRSLAGSINFORDRAN – URVAL AV PARTER SOM KAN FUNGERA SOM EUROPA DIREKT

11