• No results found

Beskrivning av sidan ”Miljöavtryck”

7. Analys

7.4 Beskrivning av sidan ”Miljöavtryck”

Texten på denna sida inleds med en mening som går att koppla till det påträngande problemet, vilket är deras verksamhets miljöavtryck. Vidare skriver Volvo Group om att de utvärderar påverkan som deras industriella verksamhet har på klimatet och miljön samt lyfter positiva effekter som uppstått av deras strävan efter en mer hållbar produktion. Nästa text på sidan har rubriken

”Förnybara energikällor” och inleds med att Volvo Group skriver att förnybara energikällor fungerar som en effektfull åtgärd för ersättningen av fossil energi. I samma stycke tar de upp att de har cirka 100 produktionsanläggningar runt om i världen och att fem av dem drivs av 100 procent förnybar energi. Vidare tar de upp att förnybar energi är deras förstahandsval, men att det idag inte är tillgängligt på alla marknader och att om de ska använda det, ska energin vara tillgänglig till acceptabla villkor. Slutligen skriver de om en milstolpe kopplat till en hållbar produktion som de vill nå till år 2025.

I följande stycke på sidan som har rubriken ”Världsnaturfondens Climate Savers-partnerskap”, skriver de återigen om hur de var dem första inom sin bransch som anslöt sig till organisationens Climate Savers-initiativ. Vidare tar de upp hur de haft som ambition att genomföra energibesparande aktiviteter och använda sig mer utav förnybar energi mellan 2015–2020, och att de 2019 lyckats med det. De skriver att resultatet bekräftar att de har valt rätt väg och att de kommer fortsätta med energibesparande aktiviteter 2021–2025. Under nästa rubrik på sidan som är

”Miljöresultat”, finns en tabell som visar systemgränser och utsläppsfaktorer. Längst ner på sidan finns rubriken ”Läs mer” och under den finns tre rubriker som lyder ”Fossilfria transportlösningar”, ”Miljöpolicy” och ”Construction Climate Challenge”. Under respektive rubriker finns en länk, antingen till en ny sida eller till ett dokument, samt en kortfattad text om vad innehållet handlar om.

7.4.1 ”We Improve the World”

Direkta We improve the world-argument är svårt att hitta i denna text. Det går att argumentera för att hela texten fungerar som ett indirekt argument för hur Volvo Group gör för att förbättra världen.

35 Det här gör de genom att använda sig av ett flertal argument kopplade till We clean up our own act. Att de förbättrar sig själva och sin verksamhet, kommer leda till en bättre värld. I texten där det skriver om sitt partnerskap med Världsnaturfonden går det också att hitta meningar som går att koppla till We improve the world. Exempel på det här är när de skriver ”… Volvokoncernen blev 2010 den första biltillverkaren i världen som gick med i Världsnaturfondens Climate Savers-initiativ.”. Det här antyder att de har arbetat med organisationen länge och det går därav att dra slutsatsen att miljöfrågan har haft en betydelse för Volvo Group en längre tid. Det stärker deras ethos när de hänvisar till en tredje part och att skriva att de var de första inom sin bransch kan ses som ett pathos-argument, då det väcker en känsla av tillit (Mral et al., 2016, s. 39) via att framhäva de själva som ledare inom branschen.

Volvo Group fortsätter texten om deras samarbete med att skriva ”Strategin har tjänat sitt syfte väl och vi hade i slutet av 2019 minskat våra sammanlagda koldioxidutsläpp enligt scope 1 och 2 med över 30 procent sedan 2013.”. Det här visar hur Volvo Group under de senaste åren arbetat med att minska deras koldioxidutsläpp och att de har lyckats att minska dem. Det här stärker deras ethos genom att använda sig av ett logos-argument då de använder sig av konkreta siffror som visar minskningen av koldioxidutsläpp. Vidare skriver de att resultatet av strategin ”… bekräftar att vi har valt rätt väg mot en hållbar produktion.”. Här använder Volvo Group ett pathos-argument då det väcker en känsla av hopp och säkerhet (Mral et al., 2016, s. 39).

7.4.2 ”We Clean Up Our Own Act”

Texten genomsyras av påståenden och argument som kopplas till We clean up our own act. I det inledande stycket skriver de: ”Vår strävan efter en mer hållbar produktion gör att vi kontinuerligt minskar mängden avfall och utsläpp, optimerar vår vattenanvändning och förbättrar hanteringen av lösningsmedel, oljor och kemikalier.”. Här använder de sig av indirekta logos-argument i form av länkar till andra sidor som bevisföring. På webbsidan går det att klicka på ”… minskar mängden avfall och utsläpp” och ”… lösningsmedel, oljor och kemikalier.”, vilket i sin tur tar läsaren vidare till sidor som handlar om dessa ämnen. Att länka till dessa sidor stärker således Volvo Groups trovärdighet då det finns fakta som förstärker det de skriver.

Under rubriken ”Förnybara energikällor” skriver Volvo Group ”Vi har för närvarande fem certifierade anläggningar som drivs till 100 procent med förnybar energi.”. Här använder de sig av

36 logos och pathos för att förstärka sitt ethos. Logos-argumenten är siffrorna som fungerar som fakta (Mral et al., 2016, s. 38) och pathos är den fakta som de presenterar. När de skriver att de har anläggningar som drivs av 100 procent förnybar energi väcker det en känsla av hopp om att det inte är omöjligt för dem att utveckla fler sådana anläggningar i framtiden. Det kan påverka mottagarens känslor och i det här fallet fylla dem med hopp vilket är ett sätt att använda pathos (Mral et al., 2016, s. 39). I följande stycke står det ”Förnybar energi är alltid vårt förstahandsval när den finns tillgänglig till acceptabla villkor.”, vilket ger känslan av att Volvo Group har goda prioriteringar. Dock går det att ifrågasätta vilka dessa acceptabla villkor är och om det således är villkor som handlar om att rädda klimatet eller Volvo Groups ekonomiska vinning. Längre ner i texten skriver de ”Nästa milstolpe på vår väg mot en hållbar produktion är att 2025 nå en andel av 65 procent förnybar energi inom vår helägda verksamhet över hela världen (kontor, produktionsanläggningar, lager och logistikcenter).”, vilket hänvisar till Volvo Groups framtidsplaner kopplade till hur de vill förminska sin miljöpåverkan. Även här använder de sig av logos i form av siffror som bevisföring.

Volvo Group skriver ”Vi startade vår resa mot minskade koldioxidutsläpp för länge sedan…”

vilket också går att koppla till We clean up our own act. Att skriva att det var länge sedan denna resa startade visar återigen på pathos, samt skapar en känsla om att Volvo Group har goda prioriteringar. Grafen som finns under rubriken ”Miljöresultat” visar både på en minskning inom vissa områden och en ökning inom andra. Här använder de logos i form av fakta och statistik för att stärka sitt ethos. Grafen finns där för att visa att de städar upp sin egna handling men visar också på att de inte lyckats inom alla områden.

7.4.3 ”Others Approve of Us”

Även på denna sida tar Volvo Group upp sitt samarbete med Världsnaturfonden. De skriver ”Vi startade vår resa mot minskade koldioxidutsläpp för länge sedan och Volvokoncernen blev 2010 den första biltillverkaren i världen som gick med i Världsnaturfondens Climate Savers-initiativ.”.

Det stärker deras ethos då det visar att de har en god moral eftersom de jobbar med en organisation som är välkända inom klimatsektorn (Ihlen, 2009, s. 15).

37

7.4.4 ”We Care About You”

Denna text är fattig på uttryck som går att koppla till We care about you, då texten främst handlar om miljöavtrycket från Volvo Groups egna verksamheter och produktion.

7.4.5 Greenwashing på sidan ”Miljöavtryck”

Volvo Group skriver i sin text ”Förnybar energi är ännu inte tillgänglig på alla marknader, men vi räknar med att utbudet kommer att öka över hela världen. Förnybar energi är alltid vårt förstahandsval när den finns tillgänglig till acceptabla villkor.”. Med en avslutande mening som denna så lämnas det till läsaren att tolka vad Volvo Group anser att ”acceptabla villkor” är. Om det handlar om priset för den förnybara energi eller om det handlar om tillgängligheten i länderna som de har sina anläggningar i specificeras aldrig. Med den typen av meningar blir det väldigt vagt vad Volvo Groups acceptabla villkor faktiskt innebär. Det kan därför ses som greenwashing då de aktivt vilseleder konsumenterna om de miljömässiga omständigheterna kring deras organisation (Kotler, 2017 s. 436). Med det här går det att få en bild av hur den gröna kapitalismen fungerar i samhället då Volvo Group lyfter hur de förbrukar förnybar energi istället för fossil driven energi.

Här visar de att de värderar naturen som en resurs vilket är en del av den gröna kapitalismen (Scales, 2017).

Related documents