• No results found

Beskrivningen av miljökvalitetsmålen

Beskrivning av miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag

Djur och växter

Mänsklig påverkan på sjöar och vattendrag beror bland annat på utsläpp från jordbruk och industri, luftföroreningar, och vatten- kraft. Detta påverkar djur och växtliv i våra sjöar och vattendrag. I Sverige är 850 djur- och växtarter starkt eller akut hotade. Cirka 40 av dessa lever i sjöar och vattendrag. Åtgärdsprogram skulle bland annat innebära att vissa områden skyddas så att arterna har möjlighet att överleva.

Människans hälsa och fritid

Ökade halter av bakterier och alger i vatten kan innebära hälsoproblem för människor. Det är ofta fråga om hudirritation eller ögonbesvär. Har man fått i sig alggifter kan man även råka ut för illamående och diarré. Ungefär 86 procent av Sveriges badvat- ten är alltid tjänliga, och 14 procent är periodvis otjänliga. Otjänlighet beror på bakterieansamlingar i vattnet och kraftig algblom- ning. Det går att vidta åtgärder för att minska algblomningen.

Kulturvärden

Kulturvärden berör landskap där människan tidigare har använt sjöar eller vattendrag för t.ex. fiske och transporter. Exempel på lämningar är flottningsleder och kraftverk, och fornlämningar i vattnet och på stränderna. Särskilda åtgärder krävs för att bevara värdefulla kulturmiljöer. Idag har ungefär 30 procent av de värdefulla kulturmiljöerna ett tillräcklig skydd.

Beskrivning av miljökvalitetsmålet Levande skog

Djur och växter

Skogen är livsmiljö för många växter och djur. I Sverige är 850 djur- och växtarter starkt eller akut hotade. Cirka 350 av dessa lever i skogslandskapet. Åtgärdsprogram skulle innebära ökad mängd gammal skog och lövrik skog och ökad mängd hård död ved i skogarna så att arterna har möjlighet att överleva.

Människans hälsa och fritid

Att vistas i skogen på fritiden kan vara viktig källa för rekreation för många människor. Skogens betydelse för naturupplevelser och friluftsliv kan tas bättre till vara så att den bidrar till en god folkhälsa. I dagsläget vet man inte hur stor andel av skogarna som är anpassade för människans fritid. Åtgärdsprogram skulle innebära att anpassa skogar för människans rekreation genom att anlägga stigar, sätta upp informationsskyltar etc. speciellt i områden som är lättillgängliga för många människor

Kulturvärden

Exempel på fornlämningar är bl.a. förhistoriska gravar och boplatslämningar. Vi vet inte idag hur många kultur- eller fornläm- ningar som finns i skogarna eftersom endast 20 procent av skogsmarken är inventerad när det gäller lämningar. Antalet upp- skattas till cirka 50 000. Vi vet inte heller hur stor del av dem är skadade. För att bevara kulturvärdet i skogen och informera markägare och myndigheter om platserna måste man börja med att kartlägga var fornlämningarna finns.

Beskrivning av miljökvalitetsmålet Ett rikt odlingslandskap

Djur och växter

Ett traditionellt odlingslandskap har en rik biologisk mångfald av djur och växter. När jordbruket moderniserats har livsmiljöerna för växter och djur förändrats och en del av dem är idag hotade. I Sverige är 850 djur- och växtarter starkt eller akut hotade. Cirka 500 av dessa lever i jordbrukslandskapet. Åtgärdsprogram skulle innebära att ängs- och betesmarker bevaras och sköts så att arterna har möjlighet att överleva.

Människans hälsa och fritid

I dagsläget vet man inte hur stor andel av jordbruksmarken som är anpassad för människans fritid. Åtgärdsprogram skulle innebära att anpassa ängs- och betesmarken för människans rekreation genom att anlägga stigar, sätta upp informationsskyltar etc. speciellt i områden som är lättillgängliga för många människor.

Kulturvärden

Stenmurar och fornlämningar är i behov av skötsel. För närvarande pågår ett åtgärdsprogram för bevarandet av kulturvärden. Att betala en ersättning till lantbrukare som vårdar de kvarvarande landskapselementen är ett sätt att bevara kulturvärden i odlingslandskap. De jordbruk som ingår i programmet idag motsvarar 30 procent av landets totala åkerareal.

Beskrivning av miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker

Djur och växter

Våtmarker står för en del av vår biologiska mångfald och är speciellt viktig för flyttfåglar. Myrar, sumpskogar, sjö- och havs- stränder är exempel på våtmarker. I Sverige är 850 djur- och växtarter starkt eller akut hotade. Cirka 90 stycken av dessa lever i våtmarker. Åtgärdsprogram skulle innebära att våtmarker skyddas och restaureras så att arterna har möjlighet att överleva.

Människans hälsa och fritid

En femtedel av landytan i Sverige är våtmarker. Våtmarker innebär möjligheter till bl.a. naturupplevelser, friluftsliv och fiske. I dagsläget vet man inte hur stor andel av våtmarkerna som är anpassade för människans fritid. Åtgärdsprogram skulle innebära att anpassa våtmarker för människans rekreation genom att anlägga stigar, sätta upp informationsskyltar etc. speciellt i områ- den som är lättillgängliga för många människor.

Kulturvärden

Kulturvärden i våtmarker är lämningar efter människan från 1800- och 1900-talet, såsom slåttermark, torvtäkt, lador och dam- mar. Våtmarken har konserverande egenskaper som gör att gamla föremål inte blir förstörda. Ett hot mot kulturvärden är byg- gandet av skogsvägar eftersom en hög andel av skogsvägarna byggs på och vid våtmarker. Det är möjligt att anlägga skogsvä- gar på ett mer miljövänligt sätt än vad som görs idag. Vägarna kan t.ex. dras runt våtmarksområden.

Djur och växter

Luftföroreningar såsom svavel- och kväveoxider omvandlas i atmosfären till syror som sedan faller ner på mark och vatten antingen direkt eller med regn. De första tecknen på försurning visar sig i vattenmiljön. Cirka 17 000 av de 95 000 sjöarna i Sverige har idag försurats så kraftigt att det har uppstått betydande skador på djur- och växtliv. Snäckor, musslor, kräftdjur och flera fiskarter är särskilt känsliga. Trafikutsläpp är en stor orsak till luftföroreningar. Det finns åtgärder för att få ner utsläppen från trafiken som t.ex. trafikplanering.

Människans hälsa och fritid

Äldre, barn och personer med luftvägssjukdomar är särskilt känsliga för luftföroreningar. Exponering av små partiklar i luften medför 5 000 tidigarelagda dödsfall per år i Sverige. Åtgärder som ska minska antal sjukdoms- och för tidiga dödsfall är bl.a. teknikutveckling, effektivare transporter och trafikplanering.

Kulturvärden

Trafiken, arbetsmaskiner och fartygstrafik står för de största utsläppen av luftföroreningar. De kan orsaka skador på material som textiler, metaller och sten i t.ex. kulturbyggnader, konstverk och fornminnen. Särskilt drabbade är föremål av lättvittrade material, som kalksten och sandsten. Antalet kulturbyggnader som i dagsläget drabbats av skador piga av luftföroreningar är okänt. Förbättrad avgasrening av fordon och arbetsmaskiner är en åtgärd som minskar skador på material.

Beskrivning av miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård

Djur och växter

Havet och skärgården är livsmiljö för många växter och djur. Övergödning och miljögifter är exempel på saker som hotar den biologiska mångfalden i havsmiljön. I Sverige är 851 djur- och växtarter starkt eller akut hotade. 35 av dessa lever i marina miljöer. Åtgärdsprogram skulle innebära att fridlysa uppväxtområden, begränsa fisket eller utplantera växter och djur.

Utsläpp av olja och kemikalier

Östersjöns och Västerhavets miljö påverkas av sjötransporter på olja och kemikalier. Sjötransporterna av olja beräknas öka med 40 % till år 2015. Genom att satsa mer på åtgärder som t.ex. flygövervakning kan man minska illegalt spill. Särskilt drabbad av oljeutsläpp är sjöfåglar, fiskyngel och fisk som lever i havsbottnar.

Uttag och återväxt av fisk

Fiskeflottan inom EU är för stor och fiskekvoterna för höga i förhållande till hur mycket fisk som finns i havet. Idag är beståndet av torsk ca 50 % under miljökvalitetsmålet i Kattegatt och närmare 70 % under miljökvalitetsmålet i Skagerrak och Bornholm. Med riktade åtgärder kan man öka mängden torsk.

Kulturvärden

Yrkesfisket har skapat unika miljöer i skärgården som inte finns i inlandet. För många kust- och skärgårdsområden är ett levan- de småskaligt yrkesfiske nödvändigt för att kulturvärden ska kunna tillvaratas. Antalet yrkesfiskare minskar stadigt. Idag beräk- nar man att cirka 800 yrkesfiskare hotas att försvinna. Totalt finns det 1 700 yrkesfiskare i Sverige. En fortsatt minskning av antalet yrkesverksamma fiskare kan mötas med särskilda åtgärder för att kulturmiljön inte ska utarmas.

Naturvårdsverket 106 48 Stockholm. Besöksadress: Stockholm - Valhallavägen 195, Östersund - Forskarens väg 5 hus Ub, Kiruna - Kaserngatan 14.

Related documents