• No results found

beslutsamma åtgärder

In document Information till aktieägarna (Page 30-33)

Stora Enso Timber och Wood Supply fortsatte att undersöka förbättringsmöjligheter och vidtog ett antal åtgärder i sina organisationer. Stora Enso Timbers organisation, och dess produktions- och försäljningsorganisation, genomgick betydande förändringar under 2006, och gjorde framsteg mot

förbättrade fi nansiella prestationer. Division Forest Products fortsatte sin expansion på nya tillväxt-marknader. Koncernen fokuserade på att utveckla sina strategiska fi bertillgångar i Latinamerika och Kina. Efterfrågan på skogsråvara ökar hela tiden, och tillgången till fl exibla, hållbara och effektiva virkes-leveranser och en optimerad användning av råvaran är nyckelfaktorer för koncernens fortsatta framgång.

Förbättrade prestationer genom

beslutsamma

åtgärder

D

ivision Forest Products omfattar Stora Enso Timber och Stora Enso Wood Supply, och ansvarar för att optimera virkesfl ödet och för att hitta den lönsammaste användningen av virket.

Stora Enso Timber producerar såga-de och vidareförädlasåga-de produkter för bygg- och snickeriindustrin samt trävaru-handeln. Dess vision är att bli världens bästa träproduktföretag. Bland de vikti-gaste strategiska uppgifterna är att för-bättra divisionens produkt- och mark-nadsportföljer, att skapa en konkurrens-kraftig operationell plattform och att förbättra kostnadseffektiviteten.

Wood Supply ansvarar för styrningen av virkesanskaffningen och virkesleve-ranserna till Stora Ensos bruk i Europa och för att samordna verksamheten vid koncernens plantager i Asien och Latin-amerika. Wood Supply har som vision att bli den ledande och mest konkurrens-kraftiga virkesleverantören i branschen.

Målsättningen är att leverera värde till koncernens bruk genom att hålla nere virkeskostnaderna.

Stora Enso Timber:

Optimering av tillgångsstrukturen Den största utmaningen – och samtidigt den största möjligheten – för Stora Enso Timber är att optimera sin portfölj av produktionsenheter på en mycket volatil marknad. Under 2006 genomfördes vissa minskningar i produktionsvolym och antalet anställda som ett svar på det komplicerade konkurrensläget.

Stora Enso Timber kommer att fortsätta utvärderingen av sina tillgångar genom att kontinuerligt övervaka förändringar på marknaden och i verksamheten.

Investeringar i Ryssland

Stora Enso Timber är en ledande aktör på östeuropeiska marknaden. Företaget har en stark tillgångsbas i Tjeckien, Ryssland och de baltiska länderna, där efterfrågan på Stora Enso Timbers produkter ökar.

Stora Enso Timber förvärvade ett såg-verk i södra Polen under senare delen av 2006. Koncernen ser Polen som ett land med utmärkt råvarupotential och med en ökande efterfrågan på träprodukter.

Under 2006 meddelade Stora Enso att man ska investera 31,5 MEUR i Ne-bolchi Sågverk och 12,5 MEUR i Impi-lahti Sågverk. Dessa investeringar inne-bär uppgraderingar av sågverken så att de kan producera vidareförädlade pro-dukter och ge koncernen bättre tillgång till de snabbt växande byggmaterial-marknaderna i Ryssland.

Samarbete i Latinamerika

Under 2006 förvärvade koncernen till-gångar från International Paper i staten Paraná i Brasilien. Anläggningarna bytte namn till Stora Enso Arapoti och omfat-tar ett sågverk med en årlig produktions-kapacitet på 150 000 m3 sågade trävaror.

Stora Enso har inlett förhandlingar med det chilenska skogsbolaget Arauco om ett eventuell samägande av Stora Enso Arapoti. Förhandlingarna gäller främst sågverket och plantagerna.

Wood Supply:

Effektiviseringar i leveranskedjan Fiberråvaran står för 20 % av Stora Ensos kostnader. Genom att etablera direkta och långsiktiga relationer med leverantörer och genom att arbeta för en fl exibel leve-ranskedja arbetar Wood Supply för att säkerställa ett kostnadseffektivt och stör-ningsfritt virkesfl öde till koncernens bruk.

Detta omfattar optimering av virkesan-skaffningsmetoderna på alla områden.

Omorganisation av verksamheten Wood Supply arbetade med att förbättra resultatet under 2006 främst genom att förfi na logistiken och genom att under-söka outsourcing-alternativ. Wood Supplys organisation har effektiviserats och personal har reducerats i bland an-nat Finland, Ryssland och Sverige. I Fin-land låg fokus på omorganisation och outsourcing av brukens terminalverk-samhet.

I Ryssland, där volymerna i virkesan-skaffningen ökar, har Wood Supply kon-soliderat sin verksamhet och omorgani-serat och effektiviomorgani-serat sina avverknings-företag. Flexibilitet är hela tiden en prioritering i en turbulent omvärlds -miljö som i Ryssland.

Ökande efterfrågan

Det är en utmaning för Stora Enso att hålla jämna steg med den växande efter-frågan på skogsråvara. Att hämta virke från etablerade avverkningsområden och att öppna nya försörjningsarealer tillhör nyckelfrågorna. Den växande markna-den för biobränslen innebär ökad kon-kurrens om virket. Wood Supply intar en proaktiv hållning till biobränslen och ser detta som en möjlighet snarare än ett hot.

Läs mer om koncernens virkes-anskaffning i Hållbarhet 2006 på sidorna 16–19.

Världens ledande tillverkare av sågade trävaror

Weyerhaeuser West Fraser Timber Canfor Stora Enso Timber Tolko Industries

Källa: Stora Enso Timber

Kapacitet 1 000 m3

Veracel, Brasilien (samägt)

Ägande: Stora Enso 50%, Aracruz 50%

Areal: 205 000 ha mark 77 000 ha planterat Huvudsakligt

trädslag: Eukalyptus

Arapoti, Brasilien

Areal: 50 000 ha mark

28 000 ha planterat

Huvudsakliga

trädslag: Furu och eukalyptus Rio Grande do Sul, Brasilien Areal: 46 000 ha mark

5 000 ha planterat Huvudsakligt

trädslag: Eukalyptus*

Uruguay

Areal: 30 000 ha mark 4 600 ha planterat Huvudsakligt

trädslag: Furu*

Guangxi, Kina

Areal: 90 000 ha markanvänd-ningsrättigheter 44 000 ha planterat**

Huvudsakligt

trädslag: Eukalyptus*

FOREST PRODUCTS AFFÄRSOMRÅDEN

Wood Products – Stark produktportfölj

Stora Enso Timber tillhandahåller pro-dukt- och tjänstelösningar till trävaruin-dustrin och -handeln i hela världen.

Stora Enso Timber är en av världens le-dande leverantörer av träprodukter med anläggningar i 10 länder över hela Euro-pa och med ett eget globalt försäljnings-nätverk.

Efterfrågan på Stora Enso Timbers produkter drivs främst av utvecklingen på byggmarknaden. Trävaror har goda framtidsutsikter globalt sett eftersom de är ett tekniskt attraktivt, kostnadseffek-tivt och ett återvinningsbart byggmateri-al.

Stora Enso Timber fokuserar på mass-marknadsanpassade, värdeskapande pro-dukter för industriella slutanvändare. Ut-budet omfattar bland annat laminerade, hållfasta och fi ngerskarvade produkter och komponenter för konstruktions- och snickeriindustrin. Ett stort sortiment av sågade och förädlade träprodukter erbjuds detaljhandeln, grossister och importörer/

distributörer av sådana produkter.

Wood Supply

Wood Supply ansvarar för leveranserna av virke och biobränsle till Stora Ensos bruk i Europa och för att samordna verksamhe-ten vid koncernens plantager i Asien och Latinamerika. Affärsområdet svarar också för koncernens globala fi berstrategi och för hållbarhetsrelaterade frågor som rör virke, biomassa och pappersmassa.

Wood Supply driver sex affärsenhe-ter: Baltikum, Kontinentaleuropa, Fin-land, RyssFin-land, Sverige och Plantations.

Dessutom har Stora Enso två virkesan-skaffningsenheter i Nordamerika. Wood Supply U.S. ansvarar för koncernens vir-kesanskaffning i USA, medan Stora Enso, Port Hawkesbury Bruk i Kanada försörjs genom sin egen Woodlands Unit.

Stora Ensos virkesanskaffningsenheter har införskaffat totalt 56,7 miljoner m3 virke under 2006, varav 45,4 miljoner m3 levererades till koncernens egna bruk och resten såldes externt. Huvuddelen av det virke som hämtats från Europa och Nordamerika kom från mindre privata skogsägare, större statliga skogar och skogsbolag.

Läs mer om koncernens planta-ger i Hållbarhet 2006 på sidorna 18–19.

Plantor från plantskolan i Guangxi i Kina som snart ska planteras på koncernens expanderande plantager.

Stora Ensos plantager och landområden per den 31 december 2006

Utveckling av koncernens plantager

Stora Enso avyttrade skogsinnehavet i Celbi i Portugal i augusti 2006, och fortsatte att expandera de strategiska träfi bertillgångarna i Latinamerika och Kina. Koncernen har köpt ett pappersbruk och ett sågverk, samt cirka 50 000 hektar mark, i Arapoti i staten Paraná i Brasilien. Omkring 25 000 hektar av marken är planterad med furu och 3 000 hektar med eukalyptus. Stora Enso har förvärvat 76 000 hektar mark i Rio Grande do Sul i Brasilien och i Uruguay, och där planterat cirka 10 000 hektar med eukalyptus och furu.

Ytterligare mark har också förvärvats i Veracel i Brasilien, så att det totala markinnehavet ökat med 25 000 hektar till 205 000 hektar.

De utvidgade plantagerna har planerats för att försörja en andra fi berlinje i Veracel i framtiden.

I södra Guangxi i Kina har Stora Enso förvärvat ytterligare markanvänd-ningsrättigheter till cirka 30 000 hek-tar. Härigenom ökade den totala area-len till cirka 90 000 hektar, varav cirka 44 000 hektar har planterats. Målet är att skapa en hållbar fi berförsörjnings-bas om cirka 160 000 hektar för att stödja etableringen av ett integrerat massa- och pappersbruk i Guangxi.

* Planerade huvudsakliga trädslag

FOREST PRODUCTS OMSTRUKTURERINGSPROGRAM

P

rogrammet har omfattat ett stort antal förbättringsåtgärder, bland annat omstruktureringar av utvalda tillgångar, effektivitetshöjande åtgärder vid sågverken, omorganiseringar av för-säljningsnätverken och kraftiga förbätt-ringar av kostnadsstrukturen. Investe-ringar för att uppgradera tillgångar i Ryss-land och förstärka Stora Enso Timbers position inom specialtillverkade träpro-dukter har också varit betydelsefulla.

Optimera verksamheten

Rekonstruktionen av tillgångar har om-fattat ett stort antal åtgärder som syftar till att förstärka den totala tillgångsport-följen. Avyttringen av Stora Ensos såg-verk Linghed slutfördes i mars 2006. Ett antal sågverk, främst i Österrike, Estland och Finland, har ändrat

In document Information till aktieägarna (Page 30-33)