• No results found

Beslutsmetod

4. Resultat och analys

4.3 Beslutsmetod

Med hjälp av beslutsmodellen QFD utarbetades en ny kolumn i resultatmatrisen.

Kolumnen anger vilket av underhållsoperationerna som kan genomföras av operatör eller underhållsleverantören Caverion. Som det tidigare nämnts ovan, används QFD i grunden vid produktframtagning, men kommer att modifieras och anpassas för att besvara frågeställningen; Hur kan underhållsarbetet fördelas mellan operatörer och leverantören av underhåll i nuläget? Nedan framgår en redogörelse av resultaten utav den modifierade QFD beslutsmetoden.

Kartläggningsprocessen visade 70 unika underhållsoperationer som kunden

(underhållsteknik) efterfrågar. För att lättare hantera dessa 70 operationer grupperades dessa i fyra olika kategorier beroende på arbetsåtgärder. Genom att gå igenom de unika operationerna en för en och identifiera underhållsåtgärderna underhållsinstruktionerna i SAP. Här skedde kategoriseringen i samråd med (intervjuperson 3).

Underhållsoperationerna kategoriseras enligt följande:

Kategori 1: Kontroll av vibration, missljud och läckage.

Kategori 2: Kontroll av oljenivå och temperatur.

21

Kategori 3: Oljebyte/påfyllnad med dokumentering för uppföljning och bedömning.

Kategori 4: Kontroller som kräver tekniskingrepp, exempelvis byte av packning.

Vidare jämförs kategorierna med kritiska egenskaper, som framtagits tillsammans med underhållsingenjör (intervjuperson 6). Kategorierna betraktas som ”Vad kunden

efterfrågar” medan ”Hur det kan tillgodoses” har ersatts med kritiska egenskaper som är betydelsefulla för avdelningen Underhållsteknik.

De kritiska egenskaperna som värderades högst mot kategorierna

(underhållsoperationerna) kommer att tala för, att kategorin är mer lämplig för

underhållsleverantören, då dessa är mer kvalificerade åtgärder. Medan de egenskaper som värderas mindre mot kategorierna kommer anses var lämpliga att omfördelas till operatörerna.

De kritiska egenskaperna som identifierats i samråd med underhållsingenjören (intervjuperson 6) är följande:

Komplexitet: Innefattar graden av svårighet att utföra momentet samt antalet åtgärder.

Tidsåtgång: Tid som arbetsmomentet tar att utföra räknat i minuter.

Kvalitetskrav: Innefattar typer av åtgärder där det ställs högre krav på exempelvis GMP (Good Manufacturing Practice).

Ekonomi: Innebär kostnaden för att utföra momenten. (vanliga kostnader reservdelar, antal personer, tid, komplexitet etc).

Steg 1: Visar mall för en sambandsmatris i Excellformat som hämtades från www.qfdonline.com. Värden och symboler är förprogrammerade för att beräkna värdena enligt QFD.

22 Figur 9 Sambandsmatris HOQ steg 1 (www.qfdonline.com)

Steg 2: Kategorierna (1-4) fylls i tabellen raderna 1-4 tillsammans med en viktningsfaktor (1; 3 eller 9) beroende på hur viktiga underhållsåtgärderna är för att förhindra maskinhaveri.

Kategorierna 3 och 4 fick viktningsfaktorn 9, då dessa har en direkt koppling till maskinhaveri.

Medan kategorierna 3 och 1 klassades lägre, då dessa kan vara förtecken på maskinhaveri eller fel. De kritiska egenskaperna fylldes i tabellen kolumn 1-4.

23 Figur 10 Sambandsmatris HOQ steg 2

Steg 3: I detta steg görs en uppskattning av sambandet mellan kategorierna och de kritiska egenskaperna, genom att tilldela en symbol som motsvarar ett värde, där 1 motsvarar lågt, 3 medel och 9 högt, se figur 10.

Kategori 1 och 2 bedöms vara mindre komplexa, kräva mindre tid och kostnad att utföra i jämförelse med kategori 3 och 4. Åtgärderna i Kategori 1och 2 handlar om visuella kontroller utav synliga läckage, missljud, vibrationer. Denna typ av åtgärder utförs redan av operatörerna på en del maskiner men inte alla. Därför sätts det sambandsvärdet 1 (låg) i kolumnerna

Komplexitet, Tidsåtgång och Ekonomi. Dock krävs en viss noggrannhet i utförandet, så att det inte genomförs slarviga kontroller som inte upptäcker brister/fel, därför tilldelas kategori 1och 2 sambandsvärdet 3 (medel) i kolumnen kvalitetskrav.

Kategori 3 innefattar oljebyte/ påfyllnad. Denna kategori tilldelas sambandsvärdet 3 (medel) i kolumnerna Komplexitet, Tidsåtgång och Ekonomi. Åtgärderna tar längre tid att utföra och är mer komplexa då de innefattar flera steg än kategorierna 1 och 2. Dock ställs det högre kvalitetskrav i utförandet, eftersom felaktigheter i oljebyte kan leda till höga

renoveringskostnader eller maskinhaveri och därför ges sambandsvärde 9 till kolumnen kvalitetskrav.

Kategori 4 innefattar tekniska ingrepp på maskinerna vilka är komplexa, tar längre tid att utföra än övriga kategorier och medför högre kostnader, i form av driftstopp, reservdelskostnader, personal med högre expertis etc. Kvalitetskravet blir högt då felaktiga ingrepp kan riskera personal och utrusningssäkerhet.

24 Vidare visar figuren nedan att Kategori 1 har den relativa vikten 4,5 vilket multipliceras med varje kolumn i samma rad. På samma sätt kommer kategori 2 med den relativa vikten 13.6 att multipliceras med varje kolumn i samma rad, osv. Summeringen av kolumnerna visas i matrisens nedre del Weight /Importance. Resultatet visar att den kritiska egenskapen Kvalitetskrav fick det högsta värdet av vikt Importance 790,9. Vidare fick egenskaperna Komplexitet och tidsåtgång delad plats med värdet 509,1. Slutligen fick Ekonomi lägsta värdet om 263,6.

Figur 10 Sambandsmatris HOQ steg 3.

Matrisen visar att Kvalitetskrav har fått den högsta poängen (709,9) och därmed är den viktigaste av de kritiska egenskaperna, samt att kategori 3 och 4 har högst samband till kvalitetskrav. Detta innebär att Caverion bör behålla dessa typer av underhåll, som det nämnts tidigare att de högrevärden rekommenderas till Caverion.

Den kritiska egenskapen Ekonomi hade den lägsta poängen (263,6) och hade samband med kategori 1 och 2, vilket talar för att Operatörerna bör överta dessa

underhållsoperationer.De kritiska egenskaperna Komplexitet och Tidsåtgång hamnade på delad plats mitt emellan de högsta och lägsta egenskaperna och hade motsvarande samband med kategori 3. Detta kan innebära att delar av dessa underhållsoperationer kan vara relevanta på längre sikt ju längre man kommit i implementeringen av TPM och säkerställt att de grundläggande faktorerna finns, vilket enligt Nakajima (1992) är motivation, kompetens och förutsättning.

25 Summering av ovanstående:

• Kategori 1-4 fylls i tabellens rader

• Kritiska egenskaper fylls i kolumnerna

• En viktfaktor tilldelas varje kategorirad och tabellen räknar ut det relativa värdet.

• Sambandet mellan kategorierna och egenskaperna värderas, tabellen räknar ut övriga värden

• Kvalitetskrav fick störst vikt bland de kritiska egenskaperna.

• Kategori 3 och 4 hade störst samband med kvalitetskrav och bör därför ligga kvar hos Caverion.

26

27

Related documents