• No results found

Slutsatserna från detta examensarbete blir följande:

Underhållsoperationerna av kategori 1 och 2 bedöms vara så pass nära operatörsunderhållet i dagsläget, att de kan läggas till rekommendation för operatörsunderhåll. Detta kommer att frigöra underhållsleverantören Caverion, för att de i sin tur ska kunna utföra mer kvalificerade

underhållsåtgärder, men även bidra till effektiviseringen av operatörsunderhållet som steg i införandet av TPM.

Förebyggande underhåll som utförs dubbelt av både Caverion och operatörer eller är närbelägna motsvarar 34 av 70 operationer. Caverion genomför givetvis mer än bara förebyggande underhåll, exempelvis avhjälpande underhåll. Identifierade underhållsoperationerna medföljer som bilaga 2.

Kategori 3 kan på sikt läggas över till operatörsunderhållet, när man

säkerställt att rätt förutsättningar finns, vilket lyfts upp i diskussionskapitlet.

Kategori 4 är av den art som kräver ingrepp, mätningar eller annan åtgärd som är mer än vad operatörers befogenhet och kompetens inom underhåll medger.

Denna kategori bör fortsätta vara tilldelad underhållsleverantören.

För att få en framgångsrik implementering av TPM och kunna effektivisera operatörsunderhållet, måste samtliga nivåer engagera sig i frågan och bidra till att operatörsunderhållet ska växa underifrån tillsammans med ledningen som stöd

Observationerna från examensarbetet visar på behov av

standardiseringsarbete utav underhållsinstruktionerna och arbetsmiljön som steg i införandet av TPM. Förslag på hur standardiserade

underhållsinstruktioner kan utformas medföljer i bilaga 3.

Liknande frågeställningar och kartläggningar rekommenderas att utföras i andra fabriksdelar för att effektivisera underhållsarbetet.

31

Källhänvisning

Böcker:

Blomkvist, P., & Hallin, A. (2014). Metod för teknologer : examensarbete enligt 4-fasmodellen. Studentlitteratur AB. Lund.

Ejvegård R. (2003). Vetenskaplig metod. Studentlitteratur AB. Lund

Ginder A, Charles J, Robinson A (2020). Implementing TPM - the North American experience, Productivity press. New York

Johannesson, H; Persson, J; Pettersson, D. (2004). Produktutveckling – effektiva metoder för konstruktion och design. Stockholm: Liber AB.

Joseph P. Ficalora, Louis Cohen (2009). Quality Function Deployment and Six Sigma:

A QFD Handbook, Second Edition. Pearson Education, Inc. Boston

Nakajima S, (1992). Introduktion till TPM. TQM produktionsskolan AB (Svenska versionen), Stockholm.

Nord C., Pettersson B. & Johansson B. (1997). TPM Total Productive Maintenance med erfarenheter från Volvo. Institutet för

Verkstadsteknisk Forskning och Volvo, Mölnlycke. Svenska Institutet för Standarder. SS-EN 13306:2017, Underhåll Underhållsterminologi. Stockholm, Sverige: Svenska Institutet för Standarder.

Artiklar:

Kumar Sharma R; Kumar D ; Kumar, P. (2006). Manufacturing excellence through TPM implementation: a practical analysis. Industrial management + data systems, Vol.106 (2), p.256-280. BINGLEY: Emerald Group Publishing Limited

Swanson L. (2001). Linking maintenance strategies to performance, International Journal of Production Economics. Vol. 70:3, p.237-244

Internetkällor:

QFD Excel mall www.qfdonline.com [hämtad 2021-05-25]

AstraZeneca. Hämtat från https://www.astrazeneca.se/om-oss/verksamheten-i-sverige.html [hämtad 2021-04-20]

i

Bilagor

Bilaga 1 - Intervjufrågor

Intervjuperson 1 – Bakgrund

En erfaren underhållstekniker inom API med över 20 års erfarenhet bidrog till att ge bakgrundsfakta om API. Bakgrundsbilden till varför det finns behov av effektivisering av underhållsarbetet.

Intervjufrågor:

1. Vad är bakomliggande orsaker till att det finns variation i dokumentationer?

Tolkning och sammanfattning av svar:

Astra gick ihop med Zeneca i början av 2000-talet. Vid 2007-2011 togs ett beslut att lägga ner API Södertälje för att flytta produktionen utomlands (Indien).

Avvecklingsprojekt startades, det gick fort, en del arkiv kastades. Detta påverkade ambitionsnivån gällande allt utvecklingsarbete.

Under denna period introducerades även SAP, information och dokumentering skulle digitaliseras, vilket gjordes men med lägre ambitionsnivå. Dessutom är en del av instruktionerna operatörernas egna översättning från engelska eller tyska till svenska.

Eftersom varken produktiviteten eller kvaliteten av produktionen utomlands höll måttet och att Astrazeneca var nära att förlora kontrakt med kunder valde man att återta

produktionen i API Södertälje. Driften sattes igång fort och man återställde

produktiviteten och kvaliteten. Men underhållsinstruktioner ligger fortfarande efter.

2. Hur har Underhållsarbetet skett tidigare?

Tolkning och sammanfattning av svar: Operatörerna ansvarade tidigare till stor del för operatörsunderhåll, deras kompetens och dokumentation fördes in till SAP. Men eftersom en del av deras muntliga information inte förts in SAP är vissa delar kortfattade i beskrivningen av underhållsåtgärderna.

3. Vilka underhållsoperationer skulle kunna omfördelas till operatörer?

Tolkning och sammanfattning av svar: Operatörer bör få mera underhållsoperationer men detta bör introduceras med rätt coachning och förutsättning.

Underhållsoperationer såsom temperaturkontroll, oljepåfyllnad etc bör inom sikt läggas över till operatörer.

ii 4. Finns det förutsättning att operatörerna tar större ansvar? Vilka behövs?

Tolkning och sammanfattning av svar:

Detta behöver säkerställas först:

Större Förståelse för underhållsarbetet

Uppdatera befattningsbeskrivning

Löneskillnad (morot/motivation)

Förhandling mellan fack och företag

Utbildning: Ytskiktkontroll, enligt SOP, Återrapportering.

Stegvis implementering av nivåhöjning av svårigheter.

Rätt verktyg.

Intervjuperson 2 - Struktur och organisation

Denna intervjuperson var en handledare som stått till största delen av inhämtad information genom olika samtal och intervjuer. Samtalen med denna person var till största del informella /fria beroende på funderingar eller behov som uppkommit för att förstå läget inom API. Genom intervjuperson 2 möjliggjordes kontakt med olika

fabriksdelar och operatörer samt tillgång till grundläggande förståelse för organisationen inom API.

Intervjufrågor

1. Hur ser organisationerna ut?

Tolkning och sammanfattning av svar:

Underhållsteknik ansvarar för planering, beställning av underhåll för API Södertälje.

Underhållsteknik har till förfogande underhållsleverantören Caverion med rörmokare, mekaniker och elektriker som genomför förebyggande underhåll enligt SAP. Caverion utför även avhjälpande och akut underhåll.

2. Hur är underhållsarbetet upplagt rent organisatoriskt?

Tolkning och sammanfattning av svar: Operatörerna driver produktionen i de olika fabriksdelarna. Operatörerna genomför veckotillsyner inklusive Sifon kontroller veckovis. Detta dokumenteras i pärmar och signeras för uppföljning och är kravställt bland annat av GMP (Good manufactring process ). GMP är ett regelverk som styr tillverkningen av bland annat läkemedel i syfte att erhålla högklassig kvalité på läkemedlen. Det genomförs olika inspektioner av livsmedelverket, och andra internationella aktörer för att kontrollera kvalitet på underhåll och produktion.

Operatörer genomför avvikelserapportering och felanmälan. Men det brukar inte vara fullständiga felmeddelanden. Det hade varit bättre med standardsvar så att man kan snabbare få en uppfattning var felet uppstått och vad som krävs för att åtgärdas.

iii 3. Vilka enheter utför Underhåll?

Tolkning och sammanfattning av svar:

Underhållsleverantören Caverion, Operatörer och Underhållsteknik beroende på vilken nivå av komplexitet. FU och avhjälpande utförs av Caverion, en dal av Underhållsteknik.

Operatörerna gör en begränsad del av operatörsunderhåll.

4. Vilka dokumentationer finns till hands för Underhåll?

Tolkning och sammanfattning av svar: SAP, veckotillsyner och SOP (standard operation procedures)

5. Vilka källor har dokumenten för underhållsinstruktioner?

Tolkning och sammanfattning av svar: Dokumentationerna för

underhållsinstruktionerna kommer från maskinleverantörerna, en del av dessa är gamla, en annan del är generella som kanske inte är helt lämpliga för vår typ av driftsättning och nyttjande av utrusning. Därför har även operatörers insamlade erfarenheter tagits tillvara där det behövts för att vara en grund för underhåll. Våra operatörer har exempelvis lagt märke till att en del maskinkomponenter slits snabbare än vad maskinleverantören rekommenderat.

Intervjuperson 3 – Underhållsplaner

Denna person bistod med dokumentation från SAP systemet och djupare förståelse för vad underhållsplaner innefattade. Rekommendationer inhämtades från denna tekniker som tillvardags jobbar med SAP och förebyggande underhåll. Vi gick igenom

underhållsbeskrivning i SAP systemet samt överförde dessa till våra unika

underhållsperationer i resultatmatrisen. En diskussion av varje underhållsoperations typ och komplexitet genomfördes. Framtagning av olika typer av kategorier som samlar dessa 70 operationer gjordes.

Kategori 1: Kontroll av vibration, missljud och läckage.

Kategori 2: Kontroll av oljenivå och temperatur.

Kategori 3: Oljebyte/påfyllnad med dokumentering för uppföljning och bedömning.

Kategori 4: Kontroller som kräver tekniskingrepp, exempelvis byte av packning.

Intervjuperson 4-Operatörsunderhåll

iv En senior operatör med lång arbetslivserfarenhet inom API intervjuades i syfte att skapa uppfattning om underhållsarbetet. Förståelse för vanliga fel och åtgärder mot dessa.

Denna person genomförde veckotillsyn tillsammans med intervjuperson 5. De insamlade observationerna för hur underhåll genomförs kommer till största del från dessa två.

Intervjuperson 5 – Operatörsunderhåll

En junior operatör med ett 2 års arbetserfarenhet inom API. Intervjun med denna person lyfte upp perspektivet för personal med mindre erfarenheter om b.la. vilka svårigheter de bemöter avseende underhållsinstruktioner och åtgärdsmomenten.

Intervjufrågor till operatör på METO Intervjuperson 4 och 5:

1. Vad har du för befattning och vad innebär det?

Intervjuperson 4: Processoperatör, gör en del orderberedningsarbete Intervjuperson 5: Processoperatör gör även en del Sanering, prover.

2. Ingår underhållsarbete i din arbetsbeskrivning? (har ni haft utbildning i UH?) Rent och snyggt, sifon, utbildning, nej inga andra utbildningar förutom

sifonrondsutbildning.

Intervjuperson 4 & 5: Ja det ingår i vår arbetsbeskrivning, det skav ara rent och snyggt. Vi har inte haft någon djupare utbildning inom underhåll. Vi har en del just nu på gång. Men vi har underhållsinstruktioner och vi har genomfört underhållsoperationer med erfarna.

3. Vilken typ av underhåll utför du? (FU, TK, 5S?)

Intervjuperson 4: Veckotillsyner (kallas rondering) och om det skulle läcka någonstans

Intervjuperson 5: Veckotillsyner och en del förebyggande underhåll.

4. Upplever du svårigheter i att utföra underhåll?

Intervjuperson 4: Nej, vi har instruktioner som vi följer. Dessutom har vi bra samarbete med mekanikerna i Caverion om det skulle behövas något stöd.

Intervjuperson 5: Nej, men en del information är otydlig. Man behöver gå med en mer erfaren operatör för att hitta maskinkomponenten som ska kontrolleras.

Ibland behöver man fråga för att det inte står i instruktionerna.

5. Upplever du att instruktionerna/rutiner för underhåll är tydliga?

Intervjuperson 4: Det har blivit bättre med tiden.

Intervjuperson 5: det behövs en del förtydligande, det kan vara förvirrande särskilt om man är ny. Vissa instruktioner är inte uppdaterade.

v 6. Vad tycker du är rätt förutsättning för att klara av FU?

Intervjuperson 4: Rätt kompetens, man måste veta om det farligt, vilka risker som medföljer. Man behöver lära sig att utföra det på rätt sätt och få handledning.

Rätt dokumentation och SOP (standard operation procedures) Intervjuperson 5: Inget att tillägga.

7. Kan ni ta er an flera FU uppgifter utan att påverka er produktionsarbetet? Vilken komplexitetsnivå skulle det handla om i så fall?

Intervjuperson 4: Vi har en massa sidouppgifter som tar tid. Det är lagom mycket just nu. Veckotillsyner görs mellan fredag och lördag då det är låg produktion.

Intervjuperson 5: det är bra som vi har det just nu, inga uppgifter som kräver ingrepp.

8. Vilka tycker du är i första hand ansvariga för produktionsprocessen? (exempelvis om en maskin/objekt inte låter som den ska, vem ska i första hand vidta

åtgärder)?

Intervjuperson 4: Operatörerna, de bör kontakta underhåll, skriva felmeddelande.

Intervjuperson 5: alla måste samarbeta, med det vi inom produktion som är först på plats.

9. Hur återrapporteras underhållsarbetet?

Intervjuperson 4: underhållsinstruktionerna innehåller ruta där man signerar.

Sen lämnas det till Underhållsteknik Intervjuperson 5: inget att tilläga

10. Hur upplever du rutinerna vid avvikelse?

Intervjuperson 4: Vi skapar meddelande i systemet, stoppar produktionen av batchen, om det är dagtid. Vi kontaktar processingenjör och sektionschef som beslutar vad som ska göras.

Intervjuperson 5: Skriver felmeddelande, kontaktar underhållstekniker. De kommer och kontrollerar och bedömer åtgärd.

11. Vill ni tillägga något?

Intervjuperson 4: UH- Listor kan innefatta även andra funktioner än maskiner, exempelvis sjukvårds. En del operationer har vi påverkat genom att minska på antalet genomförande då det är riskabelt att utföra momentet exempelvis byte av filter för epyklon.

vi Intervjuperson 5: Vissa känner större ansvar än andra för underhåll, det beror på intresset.

Intervjuperson 6 - Underhålsingenjör

Denna person är chef inom Underhållsteknik och var en handledare under

examensarbetet. Tillsammans med intervjuperson 2 kunde information inhämtas, valideras och jämföras mot uppdragsgivarnas frågeställningar. Intervjupersonerna agerade som bollplank under hela examensarbetet. Tillsammans diskuterade vi vilka egenskaper som är viktigast för att avgöra ifall Underhållsleverantören bör verkställa underhållet?

Komplexitet: Innefattar graden av svårighet att utföra momentet samt antalet åtgärder.

Tidsåtgång: Tid som arbetsmomentet tar att utföra räknat i minuter.

Kvalitetskrav: Innefattar typer av åtgärder där det ställs högre krav på av exempelvis GMP (Good Manufacturing Practice).

Ekonomi: Innebär kostnaden för att utföra momenten. (vanliga kostnader reservdelar, antal personer, tid, komplexitet etc).

Observationstillfälle 1:

Under detta observationstillfälle följde jag med intervjuperson 2 för att bekanta med med Fabriksdelen Meto. Driftprocessen förklarade och vi stannade upp vid olika

maskiner för att tala om dess funktion i processen samt vilka maskinkomponenter som är viktiga att underhålla. Detta tillfälle gav en insikt om hur drift och underhåll

genomförs av operatörer. Antalet maskiner var hundratals. Därför ansåg vi att vi behövde göra en begräsning till Meto- Försteg.

Observationstillfälle 2:

Observation av det förebyggande underhållet för operatörerna. Veckotillsyner

genomfördes steg för steg, jag anförde anteckningar gällande komplexitet, tidsåtgång, kvalitetskrav. Det framgår tydligt att det finns en likhet mellan en del förebyggande underhåll som både operatörerna och Caverion gör. Framförallt visuella kontroller av läckage i rör och slangar, ventiler, pumpar reaktorer etc. Temperaturmätning kan operatören få tillgång till digitalt via driftsystemet. Operatörerna har inga verktyg med sig. De kan inte dra åt eller skruva om det skulle behövas. Detta förebyggande underhåll handlade mest om att kontrollera läckage, läsa av oljenivåer, lyssna efter missljud kontrollera utrustning i lokaler etc.

vii

Bilaga 2 – Resultatsmatris

Denna matris består utav 70 unika underhållsplaner. De tomma cellerna under första kolumnen underhållsplaner medföljer ovanstående rad. Kolumnen beskrivning är tagen ur SAP systemet tillsammans med intervjuperson 3. Underhållsoperationer som kan läggas till rekommendation för omfördelning till operatörerna är kategori 1 och 2.

Bilaga 3 – Exempel på Underhållsinstruktion Standard Work Instruction

Aktivitet: Operatörsunderhåll S,T Produkt: Personlig

skyddsutrustning:

Område: API - METO Position: 308 Total tid (minuter):

Nr Moment Symbol Hänvisning

SOP/WDS

Planerad

tid Visualisering av arbetsprocess/arbetsmoment

1 Kontrollera oljenivå, läckage, dräneringskopp. (1-3) S ? 1

2 Områdeskontroll: Synliga läckage, missljud (4-9) T

Work Detail Sheet

Område: API - METO Referens SWI: Operatörsunderhåll S,T

Steg Moment som utförs

(VAD) Symbol Nyckelpunkter/Bilder

(HUR)

Anledning (VARFÖR)

1

Kontrollera oljenivå i Spärrvätskebehållaren BR01, BR02, BR03 (BR kan se olika ut)

BR01- Kontrollera oljenivå i spärrvätskebehållaren Nivån ska ligga tydligt vid

0-markering S

Spärrvätskebehållare BR01:

Spärrvätskebehållare BR02:

GMP

Säkerställa att ingen läckage sker.

Sjunker oljenivån så innebär det att det kan vara inreläckage

Spärrvätskebehållare BR03:

2

Kontrollera läckagevarnare dräneringskopp

BR01- Kontrollera läckagevarnare (dräneringskopp)

Nivån får inte passera markerad åtgärdsgräns (ska tömmas om den innehåller olja)

S läckagevarnare BR01

GMP

För att kontrollera att tätningen inte läcker. Säkerställa att oljenivån inte överstiger markerad gräns.

läckagevarnare BR02

3

Kontroll av oljeläckage på slangar, tätningar och utsida av objekt.

S

GMP

Kontrollera att systemet är intakt, driftsäkert.

4

Kontrollera att inget visuellt eller hörbart läckage av tryckluft finns från ventildon omkring reaktorerna.

T

För att säkerställa

att tryckluftssystemet är intakt och ger rätt tryck. Ventilfunktionen r intakt.

5

BR01PM002

Kontrollera att indikatorklockan ej indikerar rött.

T

6

BR03PM002

Kontrollera att indikatorklockan ej indikerar rött.

T

7 Kontrollera att maskinkort är

aktuella. T

8

Kontrollera att lös utrustning är märkt och förvaras på rätt plats i enlighet med SOP400195.

T

9

Kontrollera utgångsdatum på kontrollerade kopior

av SOP:ar i lokalen.

T

Related documents